Persoonlijk: Zwangerschapsupdate week 18
7 jan 2015 Mama 31

Persoonlijk: Zwangerschapsupdate week 18

Hoi! Afgelopen vrijdag kwam ik aan in week 18 van mijn zwangerschap. Het is dus weer tijd voor een update! In dit blogje vertel ik van alles over hoe het nu gaat met mijn zwangerschap. Ik vertel onder andere over de baby zelf en over kwaaltjes enzo. Lees je mee met mijn update?

De Baby

De baby is al 20 cm en weegt 200 gram. wat ongeveer net zo veel is als een bus poedersuiker (jaja ik heb in mijn kast gekeken wat 200 gram weegt :-)). De baarmoeder is zo groot als een meloen en dat is goed voelbaar. De baby kan al goed slikken en oefent hiermee met het vruchtwater. Hiermee traint de baby onder andere zijn longetjes en nieren.

Schopjes

De baby voel ik al een tijdje bewegen en de bewegingen worden steeds sterker en duidelijker. Vincent heeft het nog niet kunnen voelen maar zelf voel ik het heel duidelijk. Vooral als ik in bed lig voel ik de baby heel duidelijk alle kanten op gaan

Gewicht

Mijn gewicht lijkt aardig stabiel te blijven. Iets wat ik helemaal niet erg vind. Qua eten doe ik ook geen gekke dingen omdat ik daar geen behoefte aan heb. Ik neem netjes mijn maaltijden per dag en dat is prima. Als ik trek begin te krijgen voel ik een misselijkheid opkomen en pak ik een tussendoortje zoals bijvoorbeeld een Naked-reep of een stuk fruit.

Fysiek

Fysiek moet ik er zelf nog even aan wennen dat mijn buik groter wordt en dat mijn lichaam dit mee moet dragen. Ik merk dat ik bijvoorbeeld rekening moet houden met lang staan of lopen ivm mijn rug. Ook rennen wordt lastiger kwam ik van de week achter, maar goed, dit zijn gelukkig nog maar hele kleine ongemakjes. Ik wil mij erg graag opgeven voor zwanger & fit. Eerder heb ik mij hier al voor opgegeven maar nog niets over gehoord.

Selfie

Kleding

Mijn eigen kleding pas ik echt niet meer. Ik heb daarom alle kleding van de week opgeruimd. De kamer waar de kledingkast nu namelijk staat wordt de kamer van Senna. De kleding die ik nu tijdens de zwangerschap draag zijn voornamelijk jurkjes en rokken omdat dit zo fijn zit.

Senna

Van verschillende mensen hoor ik dat Senna veel verteld over mij en de baby. Dat vind ik altijd zo lief om te horen, hij is er zo mee bezig. Ik zit een beetje te twijfelen of ik een pop voor hem zou kopen om te oefenen. Mijn man vindt het belachelijk want een pop hoort niet bij een jongen, maar zelf denk ik dat dit voor Senna best goed kan zijn. Zijn er mama’s die hier ervaring mee hebben?

Cravings

Zoals ik ook al in mijn eerdere update beschreef zijn de cravings zo goed als over. Nog steeds heb ik geen behoefte aan suikers en andere ongezonde dingen. Wel eet ik heel veel fruit (suikers) dit is iets waar ik altijd gek op ben geweest. Stiekem ben ik wel blij dat ik totaal geen behoefte heb aan allemaal snoepgoed en vettigheid. Dit is namelijk de eerste weken van mijn zwangerschap we anders geweest πŸ™‚

Kwaaltjes

Qua kwaaltjes is er ook vrijwel niets veranderd. Helaas. Elke ochtend misselijk wakker worden en vervolgens spugen is nog steeds vaste prik. Ook de moeheid en slapeloosheid zijn nog veel aanwezig. Maar zoals ik blijf zeggen wil ik hier niet te veel nadruk op leggen en blijf ik gewoon hopen dat het binnenkort overgaat.

Dit was weer een 2-wekelijkse update. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen. Over drie weken hebben we de 20 weken echo in het ziekenhuis. Daarna kan alles beginnen zoals het starten met de kinderkamertjes en het kopen van spulletjes. We gaan dus een spannende tijd tegemoet!

Wat zou jij nog leuk vinden om te lezen in een update?

handtekening-saskia

Volg jij Twinkelbella al viaΒ Facebook,Β BloglovinΒ ,Β InstagramΒ en/ofΒ twitter?

Reacties

 • Whitney

  Balen dat de misselijkheid nog niet weg is. Hoop dat het snel minder wordt! ik las net ergens op een andere blogs iets over tips bij een tweede kindje. Echt heel handig, ben het alleen even kwijt. Mocht ik erop komen, mail ik het naar je πŸ˜‰
  ik draag trouwens nog best veel kleren van mezelf, veel dat wijd valt dan en nog 1 broek pas ik haha.. Blij dat ik toch zwangerschapsbroeken heb aangeschaft dit keer.

  • Saskia Hardeman

   Ooh heerlijk zeg dat je nog eigen kleding kan dragen!

 • Roos

  Fijn zeg dat je geen cravings hebt, had ik wel gigantisch!
  Ik zou gewoon een pop kopen, Ayden heeft ook een pop en daar kunnen ze echt veel van leren. Dat een pop voor meiden is, is onzin, dat heeft de maatschappij ons wijsgemaakt, net zoals dat blauw een jongenskleur zou zijn ;). Kinderen spelen toch wel met wat ze leuk vinden, en van een pop kunnen ze veel leren, vooral t voorzichtig doen enzo πŸ™‚

  • Saskia Hardeman

   Klopt hoor dat het onzin is, Senna vertelde vanavond dat hij op de peuterspeelzaal ook weleens met de poppen speelt πŸ™‚

 • Francesca

  ik hoop dat de misselijkheid wat gaat afnemen. En ja, ik heb ervaring met een pop voor zoonlief! Eerst vond ik het zelf een gek idee maar mijn (super-goede-mega-ervaren-en-bovenal-te-gekke-gastouder gaf mij het advies om een pop te kopen. Zoonlief was toen 1,5 jaar.) ik heb er 1 op koninginnendag gescoord voor 3 euro. Haar advies was een pop met harde armen en benen maar een zacht lijf (heeft babylief straks ook) niet te groot, die van Broerlief is ongeveer 30cm lang. Dan kan hij het goed vasthouden. Het heeft ons geweldig geholpen. Toevallig schreef ik er 2 dagen grleden een blogje over… Hij leerde lief te zijn voor “baby”, aaien, zachtjes doen (niet mee gooien) en bovenal niet in de ogen prikken en samen zijn. “Baby” lag altijd in de box met een dekentje erover of zat in de wipstoel, of lag tijdens het spelen erbij. (Dat deed ik dan… Later ging hij zelf de “baby” halen want ze moest erbij. “Samen spelen mama!” <3) Op andere momenten moest baby juist "slapen mama" en legde hij haar voorzichtig in de box of wipstoel. Of gaf de pop voorzichtig aan mij. Ik hoeld de pop ook vast zoals ik de baby vasthoud. Ik sprak vaak in termen van: "kijk eens lieverd, baby slaapt, zie je dat?" (Deze pop heeft van die open-dicht-knipper-ogen) "aww wat lief, zachtjes doe he, anders wordt ze wakker" of "de baby vindt jou heel lief! Ze houdt van je. Geef haar maar een kusje." Etc. Ik kan me voorstellen dat je man dat zegt, dat poppen niet voor jongens zouden zijn. Voor ons maakt het niet uit. Kinderen pakken toch wel het speelgoed wat ze tof vinden. En wat dan nog als het een pop is… Misschien wordt senna wel kinderarts.. Maar weet je, de babypop ligt nog steeds in de box hier want "daar hoort ze blijkbaar" zoonlief ziet het echt meer als iets wat in huis erbij hoort, waar hij samen mee mag spelen en waar hij voorzichtig mee moet zijn ipv dat het ZIJN speelgoed is. Snap je? Gewoon doen. Ff 1 op marktplaats scoren zou ik zeggen. Succes!

  • Saskia Hardeman

   Ik ga snel je blogje lezen, bedankt voor de fijne tips!

 • Francesca

  P.s.: we waren er heus niet elke dag de hele dag mee bezig. Maar gewoon zo af en toe van die momentjes. Ik merkte de “baby” gewoon af en toe op en dan was er weer even zo’n pop-momentje πŸ˜‰

 • Els

  Balen dat je nog steeds misselijk wakker wordt! Succes de komende tijd :-).

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel!

 • Liset

  Leuk om een update te lezen! Jammer dat je nog steeds zo misselijk bent, ik had het tot 5 maanden zwangerschap, dus ik weet wat je doormaakt. Niet leuk! Wat lief dat je nadenk over het aanschaffen van een pop voor Senna om hem er aan te laten wennen. Misschien wel een goed idee. Mijn eerste was een meisje, dus ik weet niet hoe ik het zelf zou doen als ik eerst een jongetje had gekregen. Maar ik vind je idee heel origineel en lief :).

  • Saskia Hardeman

   Bedankt voor je lieve berichtje! Het is inderdaad niet zo leuk, maar we weten waar we het voor doen πŸ™‚

 • sunny mama

  Ondanks dat je last hebt van ochtendmisselijkheid, strÑÑl je echt!

  • Saskia Hardeman

   Wat leuk om te horen, dankjewel!

 • Miranda

  wat leuk om de updates steeds te lezen! Ik kan niet wachten tot ik de baby kan voelen maar dat zal nog wel even duren:)

  Wat betreft de pop, ik heb geen ervaring ala ouder, maar wel voor de klas gestaan. Kinderen leren veel van rollenspellen en hebben daar attributen bij nodig om situaties na te kunnen spelen. Denk aan de poppenhoek. En daar spelen ook jongetjes in;) ik begrijp het gevoel van Vincent wel want poppen worden vooral veel voor meisjes ‘gemaakt’ door al het roze enzo. Maar toch zou ik het doen en gewoon samen met Senna een pop uitkiezen die hij leuk vindt. Kun je allerlei dingen met hem ‘oefenen’ zoals luiers verschonen e.d. πŸ™‚

  • Saskia Hardeman

   Bedankt voor je berichtje Miranda, leuk, inderdaad klopt het wat je zegt dat rollenspellen goed zijn voor kindjes!

 • Nelleke

  Wat Sunny Mama zegt; helemaal mee eens!

  • Saskia Hardeman

   Dank πŸ™‚

 • Gwen

  Alweer bijna op de helft zeg! Wat rot dat die misselijkheid zo blijft πŸ™ Wel fijn vd cravings, die bleven hier gewoon hihi.

  • Saskia Hardeman

   Haha ja alhoewel een frikandelbroodje er nog steeds wel in gaat hoor πŸ˜‰ maar dat is dan ook het enige.

 • Martina

  Wat waardeloos dat je je nog steeds misselijk voelt! Hopelijk voel je je snel beter!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel Martina!

 • Linda

  Heel erg leuk om te lezen hoe het met jou gaat en hoe snel de kleine spruit al groeit in je buik! Het lijkt mij ook zeker leuk om deze update nog eens te lezen, als je dezelfde kopjes gebruik kan je zelf ook zien hoe hard het gaat πŸ™‚ En ik ben ook wel benieuwd hoe de babykamer word!

  • Saskia Hardeman

   Leuk berichtje Linda, de babykamer ben ik zelf ook benieuwd naar hoe het gaat worden haha πŸ™‚ Senna krijgt ook een nieuwe kamer en ik ben heel benieuwd hoe alles gaat worden.

 • beautifulday4makeup

  Ik ben al benieuwd naar het kleine wondertje. Ben blij dat alles zo goed gaat

  • Saskia Hardeman

   Lief, dankjewel!

 • angelique

  Je straalt! Echt geweldig leuk om te lezen. de schopjes zijn zoooo fijn, jammer van je misselijkheid

  • Saskia Hardeman

   Superleuk om te lezen, dankjewel!

 • Melisa

  Ahh ik heb je blog al een tijdje niet meer gevolgd, maar wat is dit leuk om te lezen! Van harte gefeliciteerd, geniet ervan! πŸ™‚ En over Senna, ik heb laatst gelezen dat het juist wel kan als jongens met poppen spelen. Zo kunnen ze oefenen voor later en etc. Bovendien speelde ik zelf vroeger ook wel eens met Knexx of auto’s, niks geks aan. πŸ™‚

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel! Nu je het zegt: ik speelde vroeger ook met lego πŸ™‚ Grappig dat ik daar mensen nooit over hoor en wel over jongens met poppen.

 • Iris

  Ik ben benieuwd hoe je de kinderkamer in gaat richten.

  • Saskia Hardeman

   Ik houd jullie op de hoogte πŸ™‚

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.