Relaxte moeder? Hoe dan?!
10 okt 2017 Kinderen Mama 3

Relaxte moeder? Hoe dan?!

Als moeder zijnde heb ik zo mijn ideeën over hoe ik het liefste voor mijn gezin zou zorgen. Een van die ideeën zijn dat het mij heerlijk zou lijken om gewoon zo’n hele relaxte moeder te zijn. Zo’n moeder die nergens voor terugdeinst, alles onder controle heeft en zich niet van de wijs laat brengen door een tegenslag. Maar hoe dan?!

Ik wil rust!

Soms moet ik echt even mijn ogen vijf seconden sluiten en mij bedenken dat ik rust wil creëren én deze wil behouden. Moeder zijn betekent voor mij liefde, maar het betekent ook dat ik gedurende de dag met van alles en nog bezig ben, en dat ik aan het einde van de dag blij ben dat het stil is in huis.

Had ik dit bedacht voordat ik moeder werd? Nee, eigenlijk niet. Hoe ik het dan had bedacht weet ik eigenlijk ook niet. Uiteindelijk is het denk ik ook gewoon met alles hetzelfde: je weet pas hoe iets is wanneer je het zelf kan ervaren. Wat dat betreft is het zeker ook waar wat ze zeggen: het moederschap is een grote reis: je stapt in en komt uiteindelijk wel op je bestemming terecht.

Meegaan met de flow

Ook al had ik het van tevoren niet bedacht, het hoort gewoon bij het moederschap en het is zoals het is. Bijzonder vind ik het dat je als moeder ook gewoon maar mee gaat met de flow en dat het allemaal wel gewoon loopt zoals het loopt. Overigens loopt het negen van de tien keer niet zoals verwacht en gebeurt er áltijd wel weer iets waarvan ik toch had gehoopt dat het niet zou gebeuren. Moeheid kan er soms voor zorgen dat de kleinste dingetjes zoals een glas dat omvalt, of een bak lego dat wordt omgekiept, als heel vervelend wordt ervaren.

Lees ook: de waarheid over het moederschap

Alle ballen in de lucht houden

Ik denk dat ik nooit echt die relaxte moeder zou kunnen zijn die ik zou willen zijn. Zoals ik de laatste tijd wel vaker laat doorschemeren: ik vind het niet altijd even makkelijk om alle ballen maar in de lucht te houden. En weet je, ik ben er maar eerlijk over, het is ook niet makkelijk. Er zijn  dagen dat alles heerlijk verloopt. Maar er zijn ook dagen dat ik het liefst om twaalf uur in de middag al mijn bed induik met de dekens tot over mijn hoofd.

En toch hoop ik dat mijn kinderen mij later kunnen herinneren als een moeder die het ook allemaal niet weet maar die zo nu en dan wel relaxed was.

Is het herkenbaar hoe ik dit schrijf? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie verhalen en hoe jullie hier in staan. Ik lees het graag terug hieronder in de comments. Liefs!

Doen jullie ook mee met de Disney On Ice winactie waarmee ik vier kaarten mag weggeven voor de show?

Meer over de waarheid van het moederschap? Bekijk onderstaande video!

Reacties

 • Frank

  Dit is zeker herkenbaar! Ik wil ook altijd de relaxte papa zijn, maar soms gaat het gewoon niet door allerlei dingen… een slechte nachtrust, mindere dag op het werk of een kind wat in een sprongetje zit… ik probeer wel altijd lief te zijn en dat merkt mijn zoon dan ook wel. Ondanks dat ik ook streng moet zijn.
  Onlangs geplaatst door Frank: Bijna 2 jaar vader

 • Kim

  Jep, heel herkenbaar! Ik probeer als moeder ook relaxed, lief maar tegelijk rechtvaardig te zijn. Maar het gebeurt ook dat ik iets te snel snauw, omdat het even allemaal tegelijk komt. Ik kan daar van balen, maar tegelijkertijd denk ik ook: ik ben ook maar een mens.

 • Hilde

  Mij lijkt het moederschap heel zwaar, vooral omdat je als vrouw ook veel ‘emotionele’ arbeid hebt. Als vrouw van vind ik het soms al moeilijk dat ik naast het werk van alles in huis moet regelen en plannen, wat een man over het algemeen niet heeft. Ik ben nog heel erg de balans aan het zoeken tussen mij en mijn man dus daarom staat een kind nog niet op de planning. Maar ik kan het echt begrijpen hoe niet relax je je kan voelen..

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv