Aandacht verdelen tussen twee kinderen: wordt het makkelijker?
13 feb 2018 Kinderen Mama 8

Aandacht verdelen tussen twee kinderen: wordt het makkelijker?

Tijdens de zwangerschap van mijn tweede kindje, en de eerste tijd hierna, heeft het mij behoorlijk bezig gehouden. Kan ik wel goed mijn aandacht verdelen tussen twee kinderen? En hoe doe ik dit zonder dat ik een ander tekort doe?

De overgang naar twee kinderen

De overgang van één naar twee kindjes vond ik met name de eerste weken niet heel erg gemakkelijk. Ik gaf borstvoeding op verzoek en dit betekende met name de eerste periode dat ik heel veel aan het voeden was. Voor mijn zoontje was dit natuurlijk ontzettend wennen dat ik als mama de hele tijd met een baby bezig was en hij zich zelf maar moest zien te vermaken.

Lees ook: aandacht verdelen tussen meerdere kinderen

Ik denk dat het ongeveer een maand tot zes weken heeft geduurd totdat we in een prima ritme zaten. Opeens wat het ritme er, en het bleef. Heel lang. Het scheelt natuurlijk een hele hoop dat mijn zoontje naar school gaat. Tot afgelopen nieuw schooljaar had ik Sophia thuis en dat ging altijd heel erg fijn. Zij vermaakte zich prima zodat ik aardig wat in het huishouden kon doen.

Aandacht verdelen tussen twee kinderen

De laatste paar maanden merk ik dat ik het allemaal juist weer wat pittiger vind worden. Mijn dochter heeft enorme driftbuien en mijn zoon heeft ook gewoon zijn aandacht nodig. Ik merk hierin dat wanneer ik de een aandacht geeft, de ander al snel zijn of haar aandacht op begint te eisen. En dit is lastig. Daarnaast zit mijn dochter in een heerlijke peuterpubertijd waarin zij vindt dat alles van haar is en zij niets wil delen. Dit zorgt voor aardig wat onrust in huis en vraagt van mij als moeder om continue alert te zijn. En dat vind ik vermoeiend én maakt het dat ik mij regelmatig schuldig voel naar een van de kinderen.

De laatste tijd probeer ik mij wat meer te verdiepen in het leren om de kinderen op een leuke manier samen te laten spelen. Ik probeer hen hierin te stimuleren en hoop op deze manier dat het allemaal op den duurwat makkelijker zal gaan. Ik denk dat wanneer mijn kinderen goed samen kunnen spelen, de rust al wat meer wederkeert en ik mijn aandacht ook veel minder tussen twee kinderen hoef te verdelen.

Om op bovenstaande vraag terug te komen: ik denk dat het verdelen van aandacht tussen twee kinderen niet makkelijker wordt, maar wel steeds anders zal zijn. Simpelweg omdat de fasen waarin kinderen verkeren ook steeds weer verandert.

Ik ben heel erg benieuwd hoe andere moeders met meerdere kinderen dit ervaren! Laat je reactie achter in de comments, ik lees het heel graag!

Reacties

 • Tineke

  Nu ik zwanger ben van de tweede ben ik hier ook wel eens bang voor. Ik vind het wel spannend en ben erg benieuwd hoe dit straks allemaal gaat verlopen.
  Liefs

 • Kim

  Zooo herkenbaar! IK ben nu een maandje moeder van 2 kindjes en ik vind het zo moeilijk. Mijn oudste is bijna 2 dus zichzelf vermaken zit er niet/nauwelijks in. Ik voel me regelmatig schuldig naar hem, omdat ik hem op dit moment niet de aandacht kan geven, gezien ik ook voed op verzoek. Tevens voel ik me schuldig naar mijn jongste, want die is zo heerlijk rustig, dat ik die vaak na een voeding heel makkelijk weg kan leggen. Dan ligt ie wat om zich heen te kijken tot ie in slaap valt.

 • Anouk

  Mijn kindjes zitten dicht op elkaar dus spelen veel samen. Als ik ze tijdens het spelen aandacht wil geven, heb ik 2 vliegen in 1 klap haha.
  Overdag ben ik veel met de jongste alleen, dus veel quality time met hem. Ik probeer bewust smiddags dan ook met mijn oudste iets 1 op 1 te doen, maar dan is de jongste wel jaloers. Lastig dus inderdaad.

 • nicole

  Ik vind niet dat dit makkelijker wordt. Het blijft altijd zoeken naar een evenwicht om ieder kind de aandacht te geven die het vraagt.
  Onlangs geplaatst door nicole: T-shirt: de perfecte lengte is…

 • Andrea

  Mijn kindjes schelen niet veel qua leeftijd. Ik denk dat dat voor ons scheelt. Ze vinden het zelfde leuk dus kan makkelijk met hen samen iets leuks doen. Ze zitten elkaar soms wel in haren omdat de 1 al meer in de fantasie fase zit en de ander (een jongetje) nog best veel met spulletje gooit en ruiger speelt dan z’n zus! Ik vindt dit ook wel wat lastig.. hopelijk is dit snel voorbij🙄

 • karin

  wat ben ik blij dat je dat zegt! Iedereen zei altijd dat 1 kind een enorme verandering is, maar dat je het tweede kind bijna niet merkt. Nou dat vond ik dus niet! Eén kind neem je ook gemakkelijker overal mee naar toe, 2 kinderen is een heel andere dynamiek. Mijn kinderen zijn nu tieners maar het vragen om aandacht en angst om op de tweede plaats te komen is er nog altijd. Zelfs met cadeautjes houden ze alles goed in de gaten; krijgt zus niet meer dan ik? (vertaal; houdt mama meer van zus dan van mij?) Maar… je leert er zelf beter mee omgaan na een tijdje. Als je van jezelf weet dat je van beide houdt en je ze beide geeft wat ze nodig hebben, kan je het beter loslaten.

 • Wilma

  Hoi. Ik vind dat dit prima gaat. Een boekje voorlezen aan de oudste terwijl de baby aan de borst ligt is inmiddels bij ons heel gewoon. Daarna een stukje wandelen in het bos terwijl de baby in de kinderwagen lekker ligt te slapen is ook een goed idee. En natuurlijk de oudste overal mee laten helpen als ze dat wil.

 • Seline

  Heel herkenbaar je verhaal. Ik vond een 2e kind erbij een baby tot 1 jaar super makkelijk. Maar het werd voornamelijk moeilijker toen ze ouder werden. Ja de oudste speelt makkelijk en zelfstandig maar je hebt nu twee kletskousen die allbei de aandacht opeisen en ook soms jaloers op elkaar zijn. Mijn kids zijn 8 en 4 en ik dacht dat het steeds makkelijker zou zijn maar het is juist anders. Ik had een wens voor een derde maar die wens is compleet verdwenen gezien de aandacht die 2 kids vergen. Ik wil ook nog een beetje leven.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv