Het leed dat verkoudheid heet..
8 dec 2013 Gezondheid Lifestyle 18

Het leed dat verkoudheid heet..

De winter komt er weer aan.. en dit kan maar een ding betekenen: de verkoudheid ligt weer op de loer. Vandaag geef ik je graag een aantal tips hoe je een verkoudheid kan proberen te voorkomen, maar ook hoe je zo snel mogelijk van een verkoudheid afkomt! Klik verder en lees mee.

Bij ย ons in huis merk ik dat de verkoudheid al weer is toegeslagen. De zakdoeken zijn niet aan te slepen en we sniffen en snotteren er allemaal op los. Erg vervelend zo’n verkoudheid! Helaas kunnen we er niet al te veel aan doen. Toch zijn er wel een paar kleine tips die zouden kunnen helpen een verkoudheid te voorkomen, en die tips die de verkoudheid weer sneller over kan doen laten gaan.

verkouden

Als eerste neem ik je mee in een heel klein stukje theorie. Het is namelijk heel belangrijk om te weten dat verkoudheid een virus is. Er bestaan ontzettend veel verschillende virussen dus is het lastig om te zeggen welke virus je precies onder de leden hebt als je verkouden bent. Een virus is een piepklein organisme dat zich in levende cellen kan vermedigvuldigen. Misschien dat ik jullie nu iets vertel dat je al lang weet. In mijn werk als verpleegkundige kom ik heel vaak tegen dat mensen dit niet weten en graag een antibiotica willen tegen de vervelende verkoudheid. Antibiotica werkt alleen tegen bacterieen dus helaas niet tegen een verkoudheid.Het beste wat je dus kunt doen is een virusinfectie proberen te voorkomen! Misschien dat de volgende tips je hierbij kunnen helpen!

Zo. Nu een aantal tips!

Bij een beginnende verkoudheid kan je beginnen met zelf een hoestdrank te maken bijvoorbeeld thee met suiker of honing.

 • Om te voorkomen dat je een verkoudheid oploopt, of er sneller van af bent heeft heel veel te maken met je weerstand. Als je een lage weerstand hebt loop je veel sneller een virus op. Dit betekent: goed eten en vooral ook slapen. Als je weinig slaap krijgt daalt je weerstand namelijk ook.
 • Bij het beginnen van een verkoudheid kan het geen kwaad om wat extra rust te pakken en lekker veel vitamine c in te nemen. Neem lekker veel mandarijntjes en drink lekker verse jus. Zo kan je proberen te voorkomen dat het virus heftiger wordt.

verkouden

 • Probeer hoe dan ook veel te drinken. Daarmee kan je voorkomen dat het slijm in je keel gaat vastzitten. Ook voer je met veel drinken afvalstoffen af.
 • Een verkoudheidsvirus wordt altijd overgedragen van persoon op persoon en is dus heel besmettelijk. Daarom is hygiene heel belangrijk! Was dus je handen veel met water en zeep en zit zo min mogelijk aan je gezicht.
 • Drink lekker veel bouillion of eet lekker verse kippensoep. De zouten en kruiden in deze producten pakken de verkoudheid aan.
 • Stomen werkt vaak ontzettend goed tegen een verkoudheid. Zo kan je loszittend slijm losmaken, maar helpt het bijvoorbeeld ook tegen keelpijn. Je kan bijvoorbeeld naar de sauna gaan, maar je zou ook thuis kunnen stomen boven een bak heet water met bijvoorbeeld zout.

Kippensoep bevat carnosine, dit helpt het imuunsysteem tegen ziekten te vechten. Het bewijs is geleverd in diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Heb jij nog een tip tegen verkoudheid?

Lees ook: Help, mijn baby heeft hetย RS virus

Reacties

 • Melissa

  Zelf gebruik ik bij een verkoudheid nog steeds Vicks op mijn hals, borstkas en/of rug, meestal voor ik ga slapen. Ik weet dat Vicks ook niet zo heel gezond is en dat velen er bijwerkingen van krijgen, maar zelf heb ik hier geen last van. Ik heb net bijwerkingen bij het gebruik van neusspray, dus dan kies ik liever voor Vicks ๐Ÿ™‚
  x

 • Hester

  Ik krijg altijd de tip een klein borreltje te nemen voor het slapen en dan onder een warme deken ‘ snachts veel te zweten, dan zweet je het eruit. Ik hou zelf absoluut niet van stomen bij een verkoudheid omdat het zo onprettig is als ik een beetje koortsig ben maar het is wel heel goed.

 • Beautyjuf

  Thanks voor de tips ๐Ÿ™‚ Hopelijk hoef ik ze niet toe te passen ๐Ÿ˜‰

 • Beautytalk

  Ik zit momenteel ook met veel snot ๐Ÿ™‚ hahaha.. goede tips! Ik ga kippensoep drinken!
  Eefje

 • Michaela

  Ik heb nu al veel jus d’orange en mandarijntjes op voorraad, en nu hopen dat het zal helpen ๐Ÿ˜€

 • Laura

  Handige tips! Ik heb echt een hekel aan stomen maar ik voel me daarna altijd zoveel beter dat ik het toch maar doe als ik verkouden ben

 • Kirsty

  Fijne tips! Ik word best snel verkouden en vind dat altijd heel naar. Probeer nu maar elke dag extra vitamine c binnen te krijgen om het te voorkomen.

 • Lidewij

  Wat een goede tips! Ik kan zelf nooit stomen, omdat mijn ogen er niet tegen kunnen, dus dat is erg jammer! Ik vind de beste tip nog wel rust nemen, want veel mensen blijven gewoon lekker doorgaan, en dan wordt het alleen maar erger ๐Ÿ™

  • Saskia Hardeman

   Klopt! Een middagje slaap of dagje rustig aandoen kan al wonderen verrichten!

 • Jana Vmh

  Fijne tips!! Ik ga ze zeker gebruiken want nu het zo druk is met school wil ik echt niet ziek worden :/

 • natiza

  Volgens mij echt goeede tips! Ik ben zelf bijna nooit verkouden. Geen idee wat het is, want iedereen in mijn omgeving is altijd verkouden en ik bijna nooit ahah! Ik denk dat ik het maar een paar keer geweest ben. Ik eet ook heel veel fruit misschien dat dat ook wel helpt? Hhaa

 • Anoeska

  Heel handig artikel! Ik heb mijn verkoudheid gelukkig al gehad, hoop ‘m niet nog een keer te krijgen. Als ik merk dat ik last krijg van mijn keel neem ik meteen hoest siroop en gooi overal honing doorheen haha. Helpt heel erg goed!

 • Beautydagboek

  Wat een ontdekking dat kippensoep zo goed voor voor je immuumsysteem is. Handig om te weten! Leuk artikel!

 • Loes

  Haha dat verklaart waarom ik altijd zo’n zin heb in bouillon als ik ziek ben ๐Ÿ™‚ handig artikel!

 • Robin

  ik heb niet echt vaak dat ik verkouden ben maar eerste elke keer holte ontstekingen T_T soort aanleg voor ofzo :/

  • Saskia Hardeman

   Holte ontsteking heb ik ook heel veel last gehad totdat ik nasonex kreeg van de arts, werkt echt geweldig!!

 • Luuke

  Die tips ga ik zeker onthouden!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.