Help, mijn baby heeft het RS virus
3 jan 2017 Gezondheid Mama 7

Help, mijn baby heeft het RS virus

Het RS virus is iets wat de laatste weken al aardig wat in het nieuws is geweest. Het is er dan ook weer de tijd voor. Het RS virus is namelijk een virus dat elke winter (oktober tot maart) weer de kop op steekt en waar heel veel mensen mee te maken krijgen. 

Wat is het RS virus

Het RS virus (respiratoir syncytieel virus) is een virus welke veel mensen krijgen en welke zeer besmettelijk is en erg gemakkelijk wordt overgedragen. Veel mensen krijgen dan ook dit virus in de vorm van een verkoudheid. Omdat kinderen en volwassenen een goed immuunsysteem hebben en een goed luchtwegsysteem zijn bij hen de klachten nihil. Ouderen en kinderen met een hart of longziekte kunnen overigens wel zieker worden van het virus. Ook baby’s en peuters zijn erg kwetsbaar voor het virus en kunnen er erg ziek van worden. Kinderen die onder een risicogroep vallen (bv prematuur, longaandoeningen, afweerstoornissen) worden in sommige gevallen preventief gevaccineerd.

Symptomen RS virus

Het virus zorgt voor een infectie in de keel en neus en lijkt op een verkoudheid. In de meeste gevallen zijn de (milde) klachten binnen twee weken over. Toch kan het virus bij hele jonge kinderen tot twee jaar zich ontwikkelen tot bijvoorbeeld koorts, ademhalingsproblemen, oorontsteking en een longontsteking. Bij baby’s jonger dan zes maanden kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen ontstoken raken, dit wordt bronchiolitis genoemd. Wanneer een baby het erg benauwd heeft zal het gaan neusvleugelen (opvallend meebewegen van de neusvleugels bij het ademhalen). Ook de huid tussen de ribben kan bij erge benauwdheid naar binnen trekken. Het virus kan meerdere keren voorkomen, wanneer je kindje het virus al eens heeft gehad betekent dit dus niet dat je kindje het niet meer kan krijgen.

Wat doen tegen het RS virus

Medicijnen tegen het RS virus zijn er niet. De beste medicijnen in dit geval zijn dan ook vooral veel slaap, goede voeding en veel drinken. Zorg voor veel rust en geef je kindje waar het om vraagt en wat het nodig heeft. Bij pijn kan er een paracetamol worden gegeven (lees de bijsluiter). Wanneer een kindje in het ziekenhuis wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege het RS virus zal de behandeling bestaan uit het verlichten van de symptomen zoals bijvoorbeeld zuurstof en verneveling.

Algemene preventie tegen het RS virus

Zorgen voor een goede hygiene is natuurlijk altijd in de maanden waarin er van alles in de lucht hangt heel erg belangrijk. Daarnaast is het zorgen voor een goed immuunsysteem iets wat natuurlijk altijd kan helpen. Een goed immuunsysteem krijg je door goed te eten en te slapen.

Wanneer contact opnemen met de huisarts

Houd wanneer je kind verkouden is altijd in de gaten hoe de ademhaling verloopt. Bij benauwdheid (piepende ademhaling) en/of koorts altijd een huisarts raadplegen. Neusvleugelen en het intrekken van de huid tussen de ribben zijn tekenen van benauwdheid, ook hier direct een huisarts raadplegen. Wanneer je kindje slecht drinkt (weinig tot geen  plasluiers), plots even stopt met ademhalen, bij sufheid of wanneer de lippen of nagels blauw zijn altijd naar de huisarts.

Verder vind ik het persoonlijk altijd belangrijk om te vermelden dat wanneer je als ouder merkt dat het niet goed gaat (niet pluisgevoel) met je kind, dit altijd een reden is om de huisarts te raadplegen.

Zwangerschap en RS virus

Bij zwangerschap zijn er geen aanwijzingen dat men zich zorgen zou moeten maken om besmetting met het RS virus.

Bronvermelding: Rivm en CWZ kindergeneeskunde

Reacties

 • simpel, met een snufje liefde

  Ooh dat virus is hier vaak langs geweest en zorgde altijd voor hele zieke kindjes met vaak pseudo-kroep aanvallen. Gelukkig zijn ze er nu al een paar jaar overheen gegroeid en gaat het al een paar winters erg goed.
  Onlangs geplaatst door simpel, met een snufje liefde: De kerstboom eruit….planten erin!

 • Leonie van Mil

  Oh het lijkt mij zo naar. De kleine heeft hier ook veel last gehad van benauwdheid bij verkoudheid. Dat is zo eng om te zien. Ik heb toen regelmatig bij de huisarts gezeten, maar steeds weer naar huis gestuurd met de mededeling dat hij moest uitzieken. Het ging toen niet om een RS virus. Gelukkig. Daar was het niet de tijd van het jaar voor.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Wat voor voorbeeld geven wij onze kinderen?

 • Astrid

  Zo eng dit virus… Heb het gelukkig niet meegemaakt nog. Hopelijk blijft dat zo.
  Onlangs geplaatst door Astrid: I Heart Makeup Golden Bar review

 • Patricia

  Mijn baby-neefje heeft het ook gehad. Klonk net als een blaffende hond. Heel zielig..
  Onlangs geplaatst door Patricia: Wat ik in 2017 met TwijfelMoeder wil bereiken?

 • Lilian

  Het is echt verschrikkelijk en mag van mij wel weer verdwijnen. Kev en ik hebben er allebei al gehad, gelukkig onze kleine boef niet en laten we dat zo houden!

 • sammie

  De kleine van een collega van mij had het, werd gelijk opnomen in het ziekenhuis tot dat de koorts weg was. Ligt vol in het ziekenhuis in Gorinchem begreep ik van haar.

 • Karin

  Een naar en verraderlijk virus. Op het kinderdagverblijf waar Suus naartoe gaat, was ook een kindje die het had. Opgenomen in het ziekenhuis en alle ouders werden gewaarschuwd om hun kindjes goed in de gaten te houden.
  Onlangs geplaatst door Karin: Review: GLOWSKIN maskers + winactie

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.