TIPS WANNEER JE BEGINT ALS ZZP’ER
21 jan 2021 Mama Persoonlijk 1

TIPS WANNEER JE BEGINT ALS ZZP’ER

Met name nu in Corona tijd lees en hoor ik het veel dat mensen voor zichzelf aan de slag gaan. Oftewel ze beginnen als zzp’er! Super leuk en spannend wanneer je voor jezelf begint. Maar vooral heel erg leuk! Zelf ben ik al jaren zzp’er en ik had echt geen betere keuze kunnen maken! Vandaag mijn tips wanneer je begint als zzp’er.

Wanneer je begint als zzp’er dan zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Veelal praktische zaken, zoals bijvoorbeeld verzekeringen voor zzp’ers, werkruimte, werkmateriaal etc. Hieronder op een rijtje waar je zoal aan moet denken wanneer je begint als zzp’er.

Zet alles op een rij

Voordat je begint als zzp’er is het goed om te bedenken wat je exact wil. Wat is je doel? Wat heb je nodig en hoe wil je dit bereiken. Het is slim om dit voor jezelf te bedenken, maar ook om dit uit te schrijven. Dit kan bijvoorbeeld in een schrift, maar wat ook aan te raden is, is om dit vast te leggen in bijvoorbeeld een word document. Je doelen kunnen natuurlijk veranderen, werk dit dan bij. Zorg dat je weet waar je naartoe wil!

Wat heb je nodig?

Om je doelen te bereiken heb je natuurlijk ook van alles nodig. Zet voor jezelf op een rij wat dit precies is. Heb je een werkruimte nodig? Of een goede camera, een goede computer, noem het maar op. Wanneer er kosten aan verbonden zijn, maak hier een overzicht van (en bewaar alles bonnetjes!). Ik kom hieronder nog even terug op het bijhouden van de administratie (belangrijk!).

Ken je rechten en plichten

Wat natuurlijk heel belangrijk is wanneer je voor jezelf gaat werken: ken je rechten en plichten. Je plicht is bijvoorbeeld dat je in en uitkomsten kan verantwoorden. Een recht is dat je bijvoorbeeld bij een Kleineondernemersregeling (KOR) vrijstelling krijgt van BTW. Voor de belangrijkste rechten en plichten op een rij, check de volgende link: de belangrijkste rechten en plichten voor een zzp’er.

Schrijf je in bij de KVK

Niet te vergeten, en voor veel zzp’ers een belangrijk moment: schrijf je in bij de KVK. Je bent verplicht om je in te schrijven in het handelsregister. Zo krijg je een BTW nummer en sta je geregistreerd. Naast dat het voor ondernemingen verplicht is, staat het ook professioneel naar je opdrachtgevers toe.

Wat bij tegenslag?

Je gaat er natuurlijk niet vanuit, alleen is het goed om te bedenken hoe je wilt handelen bij tegenslag. Want wat als je niet meer kan werken door ziekte? Dit zou betekenen dat er inkomsten worden misgelopen. En dat is uiteraard waar je als ondernemer niet op zit te wachten. Je zou hierbij kunnen denken om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een AOV zorgt voor een inkomen mocht je niet meer kunnen werken door ziekte of een ongeval. Je kunt een AOV premie eenvoudig online berekenen, zo weet je direct wat je kwijt bent. Wat ik mooi vind aan een dergelijke verzekeraar (Allianz bijvoorbeeld) is dat zij ook helpen om te voorkomen dat je uitvalt. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van het ziekteverzuim in Nederland door psychische klachten komt? Allianz helpt dit te voorkomen door coaching aan te bieden.

Administratie bijhouden

Wanneer je begint als zzp’er ben je verplicht om administratie bij te houden. Wist je bijvoorbeeld dat je een administratie zowel digitaal als op schrift zeven jaar moet bewaren? Denk aan notities, bonnetjes, bankafschriften en dergelijke. Zorg dat het duidelijk op orde is zodat je er niet je hoofd over breekt wanneer je dit moet overleggen.

Dit waren mijn tips wanneer je begint als zzp’er in een notendop. Ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat je weet wat je wil, en wat je doet. Zorg dat je alles op een rij hebt en schakel desnoods een tweede persoon in (een boekhouder bijvoorbeeld). Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan

Zijn er onder mijn lezers ZZP-ers? Wat vind je van mijn tips?

Reacties

  • Naomi

    Heel erg boeiend dit. Ik overweeg al tijden om me in te schrijven bij de KvK, maar alle rompslomp met belasting en allerlei papieren houdt me tegen. Dit artikel geeft toch weer een beetje meer overzicht, dus dankjewel!
    Onlangs geplaatst door Naomi: Boekenpraat: De beschermelinge (Beverly Lewis)

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.