Mijn persoonlijke doelen als moeder in het gezin
26 okt 2017 Mama Persoonlijk 8

Mijn persoonlijke doelen als moeder in het gezin

Persoonlijke doelen. Iedereen heeft ze waarschijnlijk wel en ik denk dat het ook goed is om ze te hebben. Alhoewel ik niet heel erg fanatiek ben over het stellen van persoonlijke doelen, ben ik hier wel mee bezig en probeer ik hier zo nu en dan over na te denken. Voornamelijk over hoe ik als moeder wil zijn is iets dat mij de laatste tijd veel bezig houdt. Daarom vandaag mijn specifieke persoonlijke doelen als moeder in het gezin. 

Relaxte moeder

Eerder schreef ik hier ook al over en het is momenteel een onderwerp dat mij bezig houdt. Ik wil zo graag een relaxte moeder zijn. En het lijkt dat sinds ik hier bewust mee bezig ben, ik ook steeds een stapje dichterbij dit doel kom. Ook vorige week schreef ik al in een blog dat de laatste weken alles steeds gemakkelijker lijkt te gaan. Om dit doel nog wel even extra te stimuleren komt dit punt bovenaan mijn lijstje.

Lees ook: Relaxte moeder, hoe dan?!

Quality time met de kinderen

Mijn kinderen groeien als kool en voordat ik het weet zitten ze op de middelbare school. Ik wil deze tijd dat ze nog zo klein zijn zo graag nog op een fijne manier met hen besteden. Met name wil ik meer activiteiten met een van hen ondernemen. Zoals dat ik in de zomervakantie bijvoorbeeld al eens alleen met Sophia naar de kinderboerderij ging. Dat was echt genieten. Het zijn maar hele kleine dingen en het is heerlijk om te doen: ik wil daarom dit soort momentjes en activiteiten meer gaan plannen.

samen spelen

Positief opvoeden

Een tijd geleden kwam ik in contact met een orthopedagoog welke trainingen online aanbiedt. Als mama kan ik nog genoeg leren en een van de cursussen genaamd “positief gezin” sprak mij heel erg aan. Inmiddels heb ik al een aantal lessen voldaan, maar ben ik nog niet klaar (iets met mama heeft te weinig tijd).Ondanks dat ik de cursus nog niet heb voldaan, heb ik al erg veel geleerd. Ik vond het bijvoorbeeld heel mooi om er van bewust te worden hoe je een compliment geeft aan een kind, hoe je een kind kan leren omgaan met emoties, en vooral om te kijken naar wat er goed gaat in de opvoeding in plaats van naar te kijken wat er allemaal niet goed gaat. Komende tijd wil ik verder gaan met deze cursus en nog meer leren over positief opvoeden. Sowieso is de website van Psychogoed echt een aanrader om even te kijken en om je eventueel te aboneren op de nieuwsbrief. Je krijgt dan de leukste en beste opvoedingstips zo in je mailbox. Dit is overigens niet gesponsord maar gewoon oprechte enthousiasme.

Tijd beter plannen

Iets dat waarschijnlijk bij heel veel mama’s herkenning zal oproepen is het beter inplannen van de tijd. Wij vrouwen komen gewoon áltijd tijd te kort. En wanneer er dan een heel klein beetje tijd is, vervliegt deze binnen no time door iets dat gewoon zo even tussendoor gebeurt. Ik weet dat er heel erg veel tijd gewonnen kan worden door deze gewoon veel efficiënter in te plannen. Dit komt dus op mijn lijstje en heeft een hoge prioriteit ;).

Bijzondere herinneringen maken

Een punt dat wellicht een beetje aansluit bij het gedeelte dat ik hierboven schreef over quality time. Toch wil het even apart benoemen. Het lijkt mij namelijk heel mooi om samen met Vincent en de kinderen bijzondere herinneringen te maken die nooit meer vergeten zullen worden. Zo wil ik bijvoorbeeld van de winter met Vincent en Senna gaan winterkamperen. Ik hoop dat dit iets zal zijn wat Senna zich altijd zal blijven herinneren als iets moois.

Lees ook: Sorry, mama heeft geen tijd

Telefoon vaker wegleggen

Jaja. Een punt waar ik natuurlijk al veel vaker over schreef. Ik moet gewoon wat vaker zonder mijn telefoon. Wanneer ik dit doe (en niet met 100 andere dingen bezig ben) ervaar ik zo veel meer rust. Vooral, en met name naar de kinderen toe. En dit verdienen ze gewoon: een mama die voor hen alle aandacht heeft. Voor mij blijft het daarom absoluut een aandachtspunt om mijn telefoon niet steeds bij mij te dragen maar om deze gewoon steeds wat vaker even weg te leggen.

Dit zijn de punten waar ik komende tijd mee aan de slag zal gaan. Het zijn echt specifieke punten voor mijn rol als moeder in het gezin. Zouden jullie te zijner tijd een update hieromtrent leuk vinden?

Ik ben heel benieuwd wat je van mijn doelen vind. Zijn ze herkenbaar, en zitten er misschien punten bij waar jij zelf ook aan wil werken? Ik ben heel erg benieuwd en lees het graag terug in de comments!

Reacties

 • Kim

  Leuk om te lezen! In mijn werk, werk ik ook vaak met positief opvoeden. Probeer het thuis daarom ook zoveel mogelijk toe te passen.
  Onlangs geplaatst door Kim: Ziekenhuis- of thuisbevalling

 • Stefanie

  Wat goed van je dat je zo’n online cursus volgt! Er blijft altijd genoeg te leren, ik probeer zelf ook vaak overal waar ik kan nieuwe informatie op te doen over opvoeden. Alleen moet ik voor mijzelf wel altijd blijven waken dat ik dicht bij mijzelf blijf, en niet ineens hele andere dingen ga doen en het daardoor maar kort kan volhouden.

  quality time met elk kind apart en mn telefoon vaker weg leggen staat ook zeker erg hoog op m’n lijstje!

  Leuke blog weer!

 • Karin

  Wat leuk om te lezen over die cursus! Ik ben me heel bewust van wat voor jeugd ik zelf heb gehad en hoe ik dat heb ervaren. Ondanks de scheiding van mijn ouders en het feit dat mijn moeder ons alleen heeft
  opgevoed, heb ik een geweldige jeugd gehad. Veel spontane activiteiten, zeker ook regels maar ook een liefdevolle knuffel. En dat is precies wat ik Suus ook wil bieden! Echt goed om hier bij stil te staan en af en toe even te reflecteren, bij te stellen en doelen te formuleren. Leuk artikel!
  Onlangs geplaatst door Karin: De Bevalling van: Trieneke

 • Marieke

  Goed van je dat je hier zo mee bezig bent! Vooral dat puntje van die telefoon… al zijn het hier in huis ook de kinderen die vastgeplakt lijken aan dat ding. Voor de goede orde: 11 jaar en groep 8 en 13 jaar en 3vwo, dus wij zitten al in een heel andere fase. Mijn doelen als moeder: proberen die twee (bijna)pubers te leren dat ze aardig voor elkaar en anderen moeten zijn, dat respect en beleefdheid best nog mogen in deze tijd, dat ze altijd hun best moeten doen, en dat ze op school moeten werken voor wat ze waard zijn. Dan is voor zoon een 7 voor Frans een veel grotere prestatie dan die 9,5 voor wiskunde. Tijd apart met de kinderen is inderdaad wel een dingetje. Ik ben al jaren gescheiden en kinderen wonen om de week bij mij. Mijn partner (waar ik niet mee samenwoon) gaat bewust in het weekend wel eens iets voor zichzelf doen, zodat wij tijd met zijn drietjes hebben. Onze gewoontes en dingetjes zijn toch anders dan die van hem, zelfs na 4 jaar. Er blijven dingen die wij nog net zo doen als voor de scheiding, gewoon omdat wij dat op die manier prettig en leuk vinden. Waarom dan niet meer in de vakantie naar het museum gaan of met zijn allen naar het zwembad? Vriend houdt daar niet van, ook prima. Tijd met dochter alleen gaat vanzelfsprekender dan met zoon, maar ik probeer ook af en toe met hem dat spel te spelen dat hij leuk vindt ( en anderhalf uur duurt), of alleen samen met hem tv te kijken of een boek te kiezen dat we allebei lezen zodat we erover kunnen praten. Dochter helpt graag in de keuken en houdt van knutselen, dus die echte meidendingetjes lukken ook wel zonder het speciaal te plannen.
  Ik wil graag dat de kinderen zich bij mij en bij hun vader (en diens vrouw en hun kindje) prettig voelen, in beide gezinnen zichzelf kunnen zijn en zich nooit gedwongen zullen voelen te kiezen tussen ons. Wij zijn geen van allen heiligen en hebben heus niet het ideale gezin, maar al met al hebben de kinderen geen trauma overgehouden van de scheiding en zijn hun verdriet van 5 jaar geleden vergeten. Gelukkig maar.

 • Jessica

  Leuk om te lezen wat je doelen zijn als mama. Volgens mij hele mooie doelen die jij zeker kan waarmaken.
  Onlangs geplaatst door Jessica: Hoe doen wij onze administratie?

 • Rian

  Wat leuk om te horen dat mijn Positief Gezin cursus je al zoveel voor je oplevert in de opvoeding! Dat wil ik er graag me bereiken! Dank voor je mooie woorden, bloos 🙂
  Super goed dat je persoonlijke doelen hebt. Die telefoon staat ook op mijn lijstje.
  Ik vind het heel mooi om te lezen dat je bijzondere herinneringen wilt maken met je gezin. Dat lijkt me heel waardevol en klinkt heel bijzonder!

 • felicia

  Heel mooi om te lezen ik wil ook altijd een relaxe moeder zijn en vooral de dingen door hun wereld bekijken . Ik voed ze op zonder straf geven
  want zo ben ik zelf ook opgevoed:)
  ik praat liever over de dingen die mis gaan
  ik vind straf geven zo afstandelijke manier van opvoeden . Dit is natuurlijk hoe ik er over denk dat kan bij andere moeders heel anders zijn
  daar ben ik mij van bewust .maar dit gaat even puur om hoe ik opvoed en hoe ik het zie.
  verder gebruik ik geen zinnen als jullie zijn vervelend maar verander ik de zin in jullie doen vervelend
  Omdat je zonder dat je het door hebt de boodschsp geeft van je bent als persoon een vervelend kind. Terwijl je bedoelt het gedrag van je kind op dat moment en niet het kind zelf
  dus vandaar dat ik het dan niet zo zeg.
  wat ik wel soms lastig vind is om als de jongste twee wat moeilijk zijn om dan nog fit en vrolijk te zijn naar de twee oudste dat is een puntje waar ik mij zelf vaak aan moet herinneren om daar bewust van te woorden.
  de oudste dochter is 8 de middelste 7
  en de derde 1 jaar en 5 maanden
  en de jongste is van 24 augustus .
  drukke boel dus 🙂

  • Saskia Hardeman

   Haha ja een gezellige drukke boel. Ik heb inderdaad hetzelfde geleerd als jij. Hel soms glipt het er wel door heen maar ik probeer er ook steeds aan te denken.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.