Nu de zomer is aangebroken en zal de bbq massaal worden aangestoken. Ook bij ons thuis vinden we het gezellig (en makkelijk) om de bbq aan te steken en doen wij dit regelmatig. Om te voorkomen dat het een hele ongezonde bedoening wordt (bijvoorbeeld als je wil afvallen of op gewicht wil blijven) let ik er wel op wat ik op tafel zet. Het liefste houd ik het zo gezond mogelijk en ik deel vandaag mijn tips voor een gezonde bbq.
Mager vlees op de bbq
Voor de hand liggend, en gewoon heel belangrijk als je gezond wil eten tijdens de bbq. Kies voor mager vlees op de bbq. Denk bijvoorbeeld aan kipfilet, biefstuk, kalkoenfilet en runderlapjes. Maak lekker spiesjes van het vlees met groente ertussen, of marineer het vlees. Wanneer je het vlees goed marineert (lekker veel knoflook ;)) heb je minder saus nodig en is het een stuk magerder en daarmee gezonder.
Groente op de bbq
Groente is zo ontzettend lekker! Wanneer je groentespiesjes maakt en deze grilt op de bbq heb je een heel lekker bijgerecht. Maak bijvoorbeeld spiesjes van rode ui, champignons, paprika, courgette etc. Ook kinderen zijn hier gek op. Mijn kinderen eten dit ontzettend graag wanneer de bbq aan staat. Oh en vergeet de maiskolven niet, die kunnen gewoon zo in het geheel op de bbq.
Fruitpakketjes op de bbq
Zelf ben ik dol op het maken van fruitpakketjes. Het is redelijk gezond en kan ook als toetje. Mijn favoriet is appel, kaneel, eventueel walnoten en wat honing! Alles in een zilverpapiertje en tien minuutjes op de bbq. Echt heel lekker en niet ongezond.
Lees ook: ik organiseerde een bbq voor vriendinnen
Fruit voor bij de bbq
Gewoon fruit op tafel doet het altijd goed. Zeker wanneer het warm weer is. Denk hierbij aan aardbeien, watermeloen, blauwe bessen, frambozen en bramen. Voor kinderen kan dit ook leuk zijn om aan een spiesje te rijgen. Vaak eten ze dan net wat beter 😉 Ook maak ik weleens fruitspiesjes (gewoon fruit of met poffertjes ertussen).
Wraps bij de bbq
Stokbrood is lekker, maar door al die sauzen wordt het uiteindelijk toch nog een vette hap. Om dit te voorkomen kan er gekozen worden om wraps te serveren. Bijvoorbeeld met carpaccio en pijnboompitten. Ook kunnen er variaties gemaakt worden met bijvoorbeeld kipfilet of rookvlees. Naast dat het lekker en gezond is, staat het ook nog gezellig op tafel.
Zelf saus maken voor bij de bbq
Wat ik bovenstaand ook al schreef: al die sauzen tikken aan. Maak daarom gewoon zelf saus. Ik vind het zelf super lekker om knoflooksaus te maken van griekse yoghurt. Ik vul dit aan met citroen, bieslook en tenen knoflook. Even met de staafmixer erdoor en je hebt een verantwoord sausje dat lekker en gezond is.
Fruitwater in de zomer
Het is heel verleidelijk om allemaal zoete drankjes te drinken, zeker wanneer het warm is. Toch is fruitwater echt minstens net zo lekker. Zeker wanneer je het een avond van tevoren klaar maakt en het in de koelkast laat staan. Er kan zo veel gevarieerd worden met fruitwater! Denk bijvoorbeeld aan citroen en munt, citroen en sinaasappel of enkel aardbei. Probeer gewoon eens lekker uit en kijk welke smaak jouw favoriet is! Dit is overigens niet alleen een aanrader tijdens de bbq, maar ook tijdens de warme dagen!
Dit waren mijn tips! Ik ben heel benieuwd of jullie ook nog tips hebben voor een gezonde bbq! Laat het achter hieronder in de comments!
Gaan jullie deze week nog bbq-en?
Maud Reageren
Beginnen met een groene salade, in plaats van stokbrood. Vult enorm, waardoor je minder vlees en (wit) brood eet!