Dit moet je weten wanneer je slecht slaapt
7 nov 2018 Gezondheid Lifestyle 4

Dit moet je weten wanneer je slecht slaapt

De laatste weken sliep ik bar slecht. Ik lag uren lang wakker in de nacht om vervolgens in slaap te vallen en weer gewekt te worden door een huilend kind. Ik had al aardig wat stress om mij heen, en slaaptekort draagt hier natuurlijk niet aan bij. Slapen is gewoon zo ontzettend belangrijk. Zonder voldoende slaap kan ik persoonlijk een stuk minder goed functioneren. Inmiddels gaat het een stuk beter (klopt af) en deel ik een aantal tips die belangrijk zijn om te weten.

Slecht slapen

Wanneer je slecht slaapt is het heel erg belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Dit klinkt heel gemakkelijk, maar dat valt eigenlijk wel vies tegen. Zo ben ik zelf weken lang bezig geweest met het uitvinden wanneer ik het beste in slaap val en hoe ik kan voorkomen om in de nacht wakker te liggen. Onderstaande tips hebben mij geholpen om mijn nachtrust weer terug te vinden. En lees zeker even de laatste tip want dat is wat mij betreft wel de aller belangrijkste.

TIP1: Geen koffie meer na 8 uur

Ik dacht bijvoorbeeld in eerste instantie dat het lag aan de koffie (ik drink heel veel koffie gedurende een dag). Dus: na acht uur geen koffie meer voor mij. Nu zal je denken: maar dat is toch meer dan logisch dat je in de avond geen koffie meer drinkt? Nou: dus niet voor mij. Ik kon altijd gerust om tien uur in de avond nog koffie drinken en daarna in slaap vallen. Maarja, ik word natuurlijk ook een dagje ouder haha.

TIP2: Hoeveel slaap heb ik nodig?

Zelf denk ik dat dit een hele belangrijke is. Persoonlijk ben ik er namelijk al een geruime tijd vanuit gegaan dat ik om tien uur echt moet slapen om voldoende te kunnen rusten en de volgende dag weer fris tegemoet te gaan. Maar: situaties veranderen. Het klopt dat ik eerder zo vroeg naar bed moest, máár dit had te maken met een dochter die meerdere keren per nacht gillend wakker werd. Inmiddels gaat dit wat beter en ben ik erachter gekomen dat ik eigenlijk minder slaap nodig heb dan dat ik dacht. Ik kan nog steeds om half tien in slaap vallen als ik dit wil, maar dit heeft wel als gevolg dat ik dus in de nacht wakker lig. Ik slaap daarom tegenwoordig niet eerder dan half elf. En ja, ik lig vaak wel al eerder lekker warm in bed, maar om half 11 gaat het licht pas uit.

TIP3: Niet te veel drinken voor de nacht

Nog zo’n punt wat zo ontzettend logisch lijkt maar wat helemaal niet zo hoeft te zijn. Ik ging standaard met een enorme mok thee naar bed. Geen enkel probleem. Alleen werd ik de laatste tijd dus heel vaak in de nacht wakker om te plassen met als gevolg dat ik niet meer in slaap kon komen. Nu drink ik in de avond nog wel thee, maar let ik er echt op hoeveel en ga ik niet meer twee enorme mokken weg zitten te tikken 😉

TIP4: Tijden veranderen, jij ook!

Dit heb ik toch wel geleerd van slecht slapen: ik ben aan het veranderen, en ook mijn slaappatroon verandert mee. Eigenlijk is dit zo gek nog niet, alleen moet je dit even doorkrijgen. Ik heb bijvoorbeeld altijd veel slaap nodig gehad en het lijkt er nu gewoon op dat ik het ook met wat minder slaap kan. Super fijn, en ook heerlijk om gewoon goede en fijne nachten te hebben.

een verstoord slaappatroon en nachtenlang wakker liggen is gewoon ontzettend vervelend. Ik hoop daarom oprecht dat je wat aan mijn tips zal hebben wanneer je hier last van hebt. Kijk naar jezelf en wat je lijf aangeeft, misschien moet je gewoon iets heel simpels aanpassen om weer goed te kunnen slapen. Succes

Heb jij misschien nog tips voor een goede nachtrust? Deel deze in de comments, ik ben erg benieuwd!

Reacties

 • Marloes

  Mijn oudste dochter sliep eerst heel slecht (waardoor ik automatisch ook slecht sliep..) maar een opruimcoach heeft me toen wat tips gegeven over het feng shui inrichten van haar kamer, niets meer onder haar bed bijvoorbeeld en het bed op een andere plek zetten en wonderbaarlijk genoeg helpt het! Dus als je slecht slaapt kan een andere indeling van je slaapkamer al helpen.
  Onlangs geplaatst door Marloes: Alleen de tijd zal het leren

  • Saskia Hardeman

   Ja klopt inderdaad! Ik kreeg ooit ook eens als tip om bij kinderen bijvoorbeeld te proberen om eens het bedje te verschuiven.

 • Marieke

  Ik vind niks zo fijn als lekker nog even lezen in bed, met spotify op de sleeptimer zodat die vanzelf stopt. TV op de slaapkamer heb ik niet want daar is geen aansluiting voor boven en geen plek voor. Nog nooit gemist in de zes jaar dat ik hier woon.

 • Ilse Visscher

  Eigenlijk zijn het zulke voor de hand liggende punten, maar waar je vaak net weer even aan moet denken, of op moet letten. Dat van die thee doe ik ook niet meer, want een ramp als je na het plassen niet meer kunt slapen. Goed stuk die ons weer even doet nadenken over het slapen! X
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Plog #30: Proefrijden en een etentje

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv