Kan je weer een platte buik krijgen na een zwangerschap?
18 nov 2019 Mama Zwangerschap 5

Kan je weer een platte buik krijgen na een zwangerschap?

Als er iets is dat ons mama’s toch wel heel erg bezig houdt is of die platte buik ooit weer terug kan komen na een zwangerschap en bevalling. Vlak na een bevalling kan het er namelijk op lijken dat het nooit meer goedkomt (althans dat waren mijn persoonlijke gedachten). Hoe zit dit eigenlijk? Kan je lichaam weer als voorheen worden na een zwangerschap, oftewel: kan je weer een platte buik krijgen na een zwangerschap?

Veranderingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert een lichaam óntzettend. De buik verandert, borsten veranderen, eigenlijk verandert vrijwel alles aan een vrouwen lichaam. Als er alleen al gekeken wordt naar hoe een buik groter wordt en de huid hierbij uitrekt, denk ik niet dat het een hele gekke vraag is wanneer een vrouw zich afvraagt of die buik wel weer kan worden wat het ooit was.

En dit is iets wat niet leuk is voor mij om op te schrijven, en voor jullie om te lezen, alleen is het heel reëel om te bedenken dat een lichaam er na de zwangerschap anders uitziet, en zal blijven zien. Natuurlijk komt het wel weer goed, alleen zal de een er wat meer moeite voor moeten doen dan de ander. Voor sommige vrouwen geldt dat zij een aantal dagen of weken na de bevalling weer in hun oude kleding passen, en voor sommige vrouwen geldt dit simpelweg niet.

Persoonlijk was bij mij na de eerste bevalling alles binnen een week weer helemaal prima. Ik had last van de wond van de keizersnede, maar kon wel gewoon mijn oude kleding weer aan. Na de geboorte van mijn tweede kind was dit wel heel anders. Het heeft bij mij echt lang geduurd voordat ik al die kilo’s eraf had. Daarnaast is mijn buik nog steeds niet zo plat als dat het voor mijn zwangerschappen was.

Vind ik dit jammer? Ja, soms wel. Ik zou het heerlijk vinden om weer het figuur te hebben welke ik had toen ik jonger was. Aan de andere kant besef ik mij natuurlijk ook wel dat ik in mijn handen mag knijpen met  twee gezonde kinderen en dat mijn buik dan wat slapper is, en niet meer zo strak is als voorheen, dat is dan maar zo

Lees ook: hardlopen na een keizersnede

Tips voor een strakke buik na de bevalling

Nogmaals: een strakke buik is niet altijd haalbaar na een of meerdere zwangerschappen, kijk altijd naar wat reëel is voor jou persoonlijk. Wel kunnen onderstaande tips er ook bij helpen om de buik wat platter te krijgen.

 • Wandelen! Niet alleen goed voor je lijf zo na een bevalling, maar minstens net zo goed voor je hoofd. Ik wandelde bij beide kinderen echt uren na de bevalling. En het hielp mij om fit te blijven. Nog een voordeel van wandelen is dat het niet al te intensief is en dat het makkelijk in te delen is en te combineren is met bijvoorbeeld het doen van de boodschappen. Loop wat vaker in plaats van met de auto te gaan, echt een gouden tip wat mij betreft.
 • Volop sporten na een bevalling is zeker niet aan te raden. Wel mag je best wat lichte buikspieroefeningen doen een aantal weken na de bevalling. Wanneer je dit dagelijks doet, ook al is het een paar minuten is dit al heel goed voor de buikspieren (en altijd nog beter dan niets). Na een tijdje kan dit uitgebreid worden.
 • Inkoppertje natuurlijk, alleen krijg je natuurlijk geen strakke buik wanneer je maar heel veel blijft eten. Let daarom echt even op wat je eet wanneer je een strakkere buik wil. Maak bewuste keuzes hierin. Kies bijvoorbeeld voor kipfilet in plaats van cervelaat, en drink thee of water in plaats van sapjes.
 • Na zes weken kan je voorzichtig kijken om het sporten weer op te pakken. Let op: na een keizersnede moet dit altijd eerst worden beoordeeld door de gyneacoloog of dit weer mag.

En tot slot natuurlijk: wees nooit te streng voor jezelf na een bevalling! Kijk wat reëel is voor jou. Hoeveel woog je bijvoorbeeld voor de zwangerschap? Hoeveel ben je aangekomen en wat is redelijk om af te vallen?

Onze nieuwste weekvlog al gezien? Weekvlog: Gezonder eten en dromen over zwangerschap

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips! Ben ik iets vergeten? Laat het gerust weten in de comments!!

Reacties

 • Bertine

  Goede tips. Ik kon zelf ook een aantal dagen na de bevalling weer mijn gewone kleding aan maar het heeft een half jaar geduurd voor mijn buik weer plat was. Ik hoefde er niks voor te doen en ik weet dat ik daarmee ontzettend veel geluk heb, maar ik wil er ook bij zeggen dat ik tijdens mijn zwangerschap gewoon gezond heb gegeten en niet voor 2 heb gegeten. Ik denk dat dat ook wel mee speelt.

 • Rory

  Veel water drinken vind ik ook een goede (sowieso eigenlijk. Niet per definitie na een bevalling). Ook ik had een (spoed)keizersnede en mijn sportschool vond dat ik na 4 maanden toch weer mijn abonnementsgeld mocht gaan betalen. Erg naar vond ik dat, want wie waren zij om te bepalen dat ik alweer kon gaan sporten. Uiteindelijk ben ik pas 8 maanden na de bevalling begonnen, omdat dat beter voelde. Na de bevalling was ik heel snel weer op mijn gewicht. Ondergewicht eigenlijk, maar ik vermoed dat dat – in mijn geval – door de borstvoeding kwam. Oh en wandelen inderdaad. Heel veel wandelen.
  Onlangs geplaatst door Rory: Mevrouwtje ongeduld, hoe ouder hoe narriger?

 • Lilian

  Ik ben te laat begonnen met sporten ben ik bang, het is echt helemaal verpest hierzo. Ik wandelde wel veel en eet en drink ook normaal, maar het gaat er niet meer af. Gelukkig is er corrigerend ondergoed en in m’n bikini kijk ik maar niet te vaak in spiegel. En manlief vind het gelukkig niet erg 😉

  En ach, het was natuurlijk voor de goed zaak, zij is er gelukkig wel erg mooi, gaaf en prachtig uitgekomen 😉

 • Maartje

  Ik kan op mn kop gaan staan, maar na vier kinderen ben ik toch echt wel vernield. Buikspieroefeningen, dieet en hardlopen- alles wordt gespierder behalve mijn buik. Ik denk dat een operatie mijn enige redding is- of acceptatie. (Mijn laatste kind woog 4,6 kg, misschien had dit er ook wat mee te maken ;-))

 • Tamara

  Wat goed dat je dit onderwerp aankaart! Door al plaatjes op social media waarbij moeder binnen 2 weken weer ‘strak’ zijn kan je als moeder best onzeker worden. Mijn dochter is inmiddels al ruim 3 en de kilo’s zijn er nog steeds niet allemaal af. Ik volg al je punten al drie jaar, maar er gebeurt niks meer. Ik heb het geaccepteerd dat ik nooit meer mijn oude figuur zal terug krijgen, en weet je, het interesseert mij ook niet meer. Ik ben blij dat ik die iets wat te dikke buik een veilig huisje aan mijn dochter heeft kunnen bieden!
  Onlangs geplaatst door Tamara: 10x leuke Sinterklaas cadeautjes onder de €5,- voor een meisje

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.