Hardlopen na een keizersnede
22 jul 2015 Lifestyle 26

Hardlopen na een keizersnede

Een van de nadelen van een keizersnede is dat het herstel zo ontzettend lang kan duren. Er staat voor een herstel zes weken, maar mijn gyneacoloog vertelde mij dat het voor veel vrouwen langer duurt. Dat ik dus na drie weken een ontzettende drang had om te gaan hardlopen was dus een beetje raar. Ik heb daarom na de natuurlijke keizersnede van Sophia netjes tot (bijna) zes weken gewacht en ben toen weer langzaam begonnen. In dit blogje vertel ik waarom het voor mij zo belangrijk is om te hardlopen en hoe het gaat!

Hardlopen na een keizersnede

Een paar dagen voordat de zes weken voorbij waren vond ik dat ik lang genoeg had gewacht. Ik had al veel eerder willen beginnen met hardlopen maar ik hoorde zoveel waarschuwende verhalen dat ik het niet aandurfde. Wel ging mijn fysieke herstel ontzettend snel, na een week heb ik mijn eerste wandelingetje gemaakt en was ik zo goed als weer helemaal op de been. Toch weet ik van mezelf dat als het eenmaal goed gaat ik er volop inspring en het gevolg daarvan kan zijn dat ik toch te snel ben gegaan. Voor mij geldt dus dat ik rustig aan moet doen en dat heb ik dan ook gedaan.

Mijn eerste rondje hardlopen na de keizersnede had ik eigenlijk niet gepland. Omdat ik niet lekker in mijn vel zat door de prenatale depressie, en mijzelf in de weg liep, stelde Vincent voor om weer te beginnen. Hardlopen is voor mij en mijn depressie namelijk heel erg goed. Ik voel me er fitter door, en even kan ik aan niets anders denken dan aan de muziek en de rust om me heen. Ik heb daarop mijn hardloopkleren weer uit de kast getrokken, runkeeper gedownload en ben gaan lopen. Expres liep ik een kort rondje van 1km omdat ik wilde weten hoe dit zou voelen en omdat ik natuurlijk niet wil overbelasten.

hardlopen

De eerste keer hardlopen na een keizersnede

En het voelde hartstikke goed! Ik vind het heerlijk om met het warme weer te lopen en mijn energie kwijt te kunnen. Twee dagen na de eerste keer lopen liep ik 2km. Zonder pijntjes of ergens last van te hebben. Ik ben daar zo blij mee! Het is overigens wel aan te raden om bij borstvoeding een goede sportbh te dragen. De eerste keer lopen had ik een oude sportbh en dit was niet zo prettig. Investeren in een goede en stevige sportbh is dus een must. Ook is het natuurlijk aan te raden om van tevoren je kindje te voeden ;-). Dat ben ik dus weleens vergeten en ik kan je vertellen dat ik dit niet snel meer zal vergeten haha.

Luisteren naar je lichaam

Over een aantal weken is er een hardloopwedstrijd en ga ik mij (waarschijnlijk) inschrijven voor de 5km. Dan heb ik ergens om naartoe te leven en kan ik er niet meer onderuit 🙂 Voor iedereen die na een keizersnede weer wil gaan sporten denk ik dat het belangrijkste is om de zes weken rustig af te wachten en om naar je lichaam te luisteren. Als je het niet redt na zes weken is het gewoon beter om te wachten, een goed herstel is ontzettend belangrijk!

Ik ben erg benieuwd of hier mama’s zijn die ook ervaring hebben met sporten of hardlopen na een keizersnede. Laat je reactie achter in de comments, ik ben erg benieuwd!

Doe jij aan sport? Zo ja, welke?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

Reacties

 • Martina

  Leuk om te lezen, ik heb toevallig gisteren weer voor het eerst gelopen sundance keizersnede. Ik ben normaal een fanatieke loper dus ik had er ook echt weer zin in. Ik wilde kijken hoe het zou gaan onderweg en dan maar zien hoever ik zou gaan lopen. Voelde zo goed na 8 weken totale rust dat ik direct een flink stuk heb gedaan. Overigens geen tel last gehad van m’n buik, anders was ik zeker eerder gestopt

  • Saskia Hardeman

   Echt super dat je direct zo’n eind gerend hebt! Zal vast een heel goed gevoel geven 🙂

   • Martina

    Ja zeker maar was natuurlijk ook een beetje stom haha! Gelukkig ben ik normaal wel wat gewend met lopen maar wat rustiger beginnen was verstandiger geweest 😉 desondanks was het inderdaad heerlijk en gaf het wel weer een kick

 • debbyy

  Wauw wat goed van je en wat fijn voor je dat je kunt hardlopen zonder pijn.

 • Carlijn

  Heel goed en fijn dat je weer bent gaan rennen. Kan me maar al te goed voorstellen dat je stond te popelen. Mijn keizersnede is nu 4,5 week geleden en ik voel me supergoed maar sporten durf ik nog niet. Heb het idee dat al m’n ingewanden dan door elkaar worden geschud.. Klinkt dat herkenbaar of zeg ik nu iets heel raars?

  • Saskia Hardeman

   Nee hoor, is niet raar. Ik snap je gevoel wel een beetje. Misschien dat je eens heel voorzichtig kan proberen, gewoon om te kijken hoe het gaat.

 • Laura - Dagelijkse hap

  Wat goed at je je wilt inschrijven voor de 5km! Succes 😀

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel! 🙂

 • lin mommysworld

  Echt knap van je hoor! Ik kan me voorstellen dat het heerlijk is om even lekker te gaan rennen en je even niks anders aan je hoofd hebt!

 • Desiree

  Wauw! Wat goed om te lezen! Vind het erg knap van je!

 • Bertine

  wat fijn dat het zo goed voor je werkt! ik vind het knap hoor zo snel! op naar die 5 km:)

 • Manon

  Zo echt heel erg knap van je!

 • Iris

  Ik bak echt niks van hardlopen, helaas.

 • Benella

  Hoi, wat knap! Ik heb zelf geen ervaring met hardlopen na een keizersnede, maar wel met hardlopen na de bevalling. Ik stond ook te popelen en ben 6 weken na de bevalling weer gaan rennen, het ging best goed! En ik was zo blij dat ik het nog kon, ook al was het ook maar een kort rondje, het voelde als een topprestatie!

  • Saskia Hardeman

   Het is ook een topprestatie!

 • Deborah

  Geen moeder hier (haha), maar wel enorm fijn dat het je zo goed afging deze eerste keer!

  • Saskia Hardeman

   Haha, dankje!

 • Charlotte

  Wat ontzettend knap van je dat je zo snel al weer bent gaan hardlopen! Ik zou het je niet hebben nagedaan…

 • Priscilla

  Stoer dat je je in wil gaan schrijven voor die wedstrijd. Ik zou dat ergens ook wel eens willen; 5 km achter elkaar kunnen hardlopen. Maar het is niets voor mij hoor! Haalde voor mijn zwangerschap de 2 km niet eens. Wel fijn dat jij er zo veel aan hebt!

 • Ren mama, ren

  Wat fijn dat het goed ging. Ik heb zelf geen ervaring met keizersnedes. Maar ik kan me helemaal je verlangen om weer te gaan lopen voorstellen!

 • Jenn

  Wat goed van je!

 • Emma

  Hoi Saskia, ik ben 12 weken geleden bevallen dmv keizersnede. Ik wil zo graag weer beginnen met hardlopen, helemaal nu het zulk mooi weer wordt. Had je na langere tijd hardlopen nog steeds geen last gehad van klachten? Hoor namelijk dat je pas na 1 jaar weer kan hardlopen omdat het slecht zou zijn….nou ik kan echt niet zolang wachten hoor!

  • Saskia Hardeman

   Hoi Emma, Ik kan mijn voorstellen dat je niet zo lang kan wachten! Hoe gaat het met je zo na de keizersnede? Als je weinig last meer hebt zou je het misschien best weer eens kunnen proberen om te hardlopen, en te kijken hoe dit gaat. Vanuit daar zou je steeds een beetje kunnen opbouwen. Zelf was ik zes weken na de bevalling op controle geweest bij de gyneacoloog, en zij vertelde mij dat het geen probleem was om weer te beginnen met lopen. Heel veel succes! En als tip is het belangrijkste om te luisteren naar je lichaam 🙂

 • Nivita

  Mijn keizersnee is nu bija 3 weken acher de rug en heb ook wel zin om te hardlopen. Vraag me af of het hardlopen weer hetzelfde zal zijn als voor de zwangerschap qua intensiteit.

  • Saskia Hardeman

   Ik denk dat het voor iedereen weer anders zal zijn. Belangrijkste is gewoon om naar je lichaam te luisteren. Heel veel succes!

 • Nelleke

  Hoi Saskia,

  Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat en of je na langere tijd nog klachten hebt ondervonden tgv het hardlopen.
  Ik herken mij helemaal in jou verhaal. Ik hoor veel negatieve verhalen en waarschuwingen of joggen, maar voor mij voelde het goed. Na 6-7 weken ben ik begonnen. Voelde soms wel een wat lichte pijn kn mijn buik, maar dan nam ik even een paar daagjes rust. Inmiddels is de keizersnede 10 weken geleden en ga over 3 weken mee doen met de marikenloop, 5 km. Hoop dat ik het red. Ben alleen ergens wat onzeker door alle verhalen van mensen om mij heen. Dus ben heel benieuwd hoe het nu met je gaat.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.