Persoonlijke ervaring: Keizersnede vs Natuurlijke keizersnede
12 jul 2015 Mama 21

Persoonlijke ervaring: Keizersnede vs Natuurlijke keizersnede

Mijn beide kindjes zijn ter wereld gekomen door middel van een keizersnede. Toen mijn zoontje in 2011 geboren werd, kreeg ik een keizersnede. Onlangs met mijn dochtertje kreeg ik wederom een keizersnede, alleen heette dit nu een “natuurlijke keizersnede”. Ik heb heel veel vragen gehad over wat een natuurlijke keizersnede nu eigenlijk inhoudt. Doordat ik beide varianten heb meegemaakt kan ik ook vertellen wat de verschillen zijn. En dit is dan ook wat ik in dit blogje ga doen!

Geplande Keizersnede

Mocht je nog niet helemaal op de hoogte zijn, dan kan je via volgende link teruglezen over mijn bevallingsverhaal. Bij de bevalling van Sophia stond er in eerste instantie een geplande keizersnede en kreeg ik een boekje mee naar huis over de natuurlijke keizersnede, ook wel genoemd: gentle sectio. Ik kon mij hier niet direct iets bij voorstellen aangezien een keizersnede mij vrij onnatuurlijk lijkt. Bij mijn zoontje Senna heb ik namelijk een keizersnede gehad en ik wist niet beter dan dat dit de enige manier zou zijn. Toch kan het anders. In het boekje staat onder andere beschreven dat een natuurlijke keizersnede de natuurlijke bevalling zo veel mogelijk nabootst. Zo wordt de baby bijvoorbeeld niet direct bij de moeder weggehaald maar wordt de baby bij de moeder gelegd terwijl zij gehecht wordt. Ook anders is dat het afscheidingslaken welke tussen de moeder en de buik zit doorzichtig is. Zo kunnen de vader en moeder mee kijken met de bevalling. Dit zou goed zijn voor de hechting met de baby.

Keizersnede

Bij de keizersnede van mijn zoontje werd hij vrijwel direct meegenomen door de kinderarts (en Vincent) ter controle. Ze hielden hem voordat hij weg ging heel even boven me maar het ging zo snel dat ik bijna mijn eigen kindje niet goed zag. Na de controle door de arts kwam Vincent even met Senna bij mij. Ik kon naar Senna kijken en hem aanraken. Dit duurde niet lang want nadat mijn buik weer dicht zat moest ik naar de verkoeverkamer. Senna ging mee met Vincent om te kangeroeen (huid op huid) en ik kwam er pas veel later bij. Ondanks dat ik zelf niet direct mijn kindje goed kon bekijken en aanraken vond ik het wel fijn om te weten dat de baby bij zijn papa was. Toch is het natuurlijk altijd beter om als mama zelf je kindje als eerst aan te raken en te bekijken. Zowel voor de hechting als voor de borstvoeding is dit zelfs heel erg belangrijk.

keizersnede

Natuurlijke keizersnede oftewel Gentle Sectio

Bij de natuurlijke keizersnede van mijn dochtertje werd zij nadat zij uit mijn buik was gehaald direct bij mij gelegd. Terwijl ik gehecht werd lag Sophia bij mij. Vincent zat naast mij en zo konden we haar beiden bekijken en aanraken. Ze lag vrij hoog op mijn borsten zodat ik niet heel goed kon kijken maar het belangrijkste was natuurlijk dat er huid op huid contact zou zijn. Het huid op huid contact is ontzettend belangrijk. Hiermee komt er namelijk een hormoon (oxytocine) vrij welke de hechting bevordert. Ook zorgt dit hormoon voor de aanmaak van borstvoeding. Dat Sophia direct bij mij werd gelegd was natuurlijk heel fijn. Ze werd wel vrij snel weer even weggehaald omdat ze heel sloom was en niet huilde, maar ze was ook zo weer terug.

Meekijken met de natuurlijke keizersnede

Tijdens een natuurlijke keizersnede mag je meekijken indien je dat wil. Voordat ik de keizersnede kreeg kwam de gynaecoloog even een praatje maken en vroeg ze of ik het wilde zien als zij de baby uit mijn buik zou tillen. Zij zou dan het “luikje” opendoen zodat we daardoorheen de baby geboren konden zien worden. Als je het dus liever niet ziet, hoeft dit ook niet. Ik heb gezegd dat ik dit wilde maar moet eerlijk zeggen dat ik mij er echt niets meer van herinner dat ik het ook daadwerkelijk gezien heb. Toch kan ik mij wel voorstellen dat het voor veel ouders heel prettig is om de bevalling op deze manier te kunnen zien.

Kenmerken Natuurlijke keizersnede

Waar ik verder niet veel van gemerkt heb maar wat wel een van de kenmerken van een natuurlijke keizersnede is, is dat de temperatuur op de ok hoger staat en dat je zelfs je eigen muziek zou mogen meenemen. Nu zou ik geen behoefte aan hebben aan muziek om mij heen tijdens de keizersnede maar het maakt een bevalling wel heel persoonlijk. En dat is denk ik ook waar het om draait.

kangeroeen

Wat mij verder opviel in het ziekenhuis waar ik ben bevallen, is dat met de geboorte van mijn dochtertje, ze haar elke ochtend zo onder mijn nachthemd schoven met haar koppie er aan de bovenkant uit. Ik vond dit zo schattig. Op deze manier lag ze helemaal met haar blote huid in de foetus houding, op mijn blote huid. Bij mijn zoontje moest ik gewoon alles uittrekken en werd hij erbovenop gelegd. Je kon er dan nog wel een deken overheen doen, maar wat mij betreft vind ik hoe ze het bij mijn dochter deden veel fijner.

co slaper ziekenhuis gelderse vallei

Co-slaper

Ook waren er in het ziekenhuis co-slapers. Wat een geweldig idee is dat. Nu heeft Sophia er niet zo vaak in gelegen omdat ze de nachten vaak bij de zusters sliep. Toch vind ik het idee heel erg mooi. Je kan op die manier naar je kindje kijken en haar oppakken als je dat wil. De baby is zo heel dicht bij de moeder en zo hoort het ook gewoon te zijn.

Keizersnede vs Natuurlijke keizersnede

Dit was mijn persoonlijke ervaring met beide vormen van keizersnedes. De natuurlijke keizersnede vind ik een hele mooie voorruitgang. Zelf vond ik het opvallend dat bij Sophia de borstvoeding dan ook als een tierelier verliep en bij Senna heeft het erg veel moeite gekost om op gang te laten komen. Of dit nu echt door de natuurlijke keizersnede zal komen is de vraag maar het zal er zeker aan bijgedragen hebben.

Niet alle ziekenhuizen in Nederland werken met deze manier van keizersneden, klik op de volgende link voor een overzicht: klik. Ik ben dan ook benieuwd of je hier al eens van hebt gehoord. Of misschien heb je het zelf ook meegemaakt. Laat je reactie achter in de comments!

Wat vind jij van de natuurlijke keizersnede? Lijkt het je wat? Ik ben benieuwd naar de reacties in de comments en lees ze heel erg graag!

 

Reacties

 • Madelon

  Ik heb ook een natuurlijke keizersnee gehad. Vooral voor de borstvoeding was ik daar enorm blij mee. Had zelf ook het gevoel dat we er veel van meegekregen hebben.

 • Priscilla

  Zo klinkt het wel heel fijn hoe je het beschrijft. Ook die co-sleepers zijn handig zeg! Ik ben dus in Schiedam bevallen (ziekenhuis staat ook op die lijst) en er werd vooraf inderdaad uitleg gegeven over de gentle sectio. Maar uiteindelijk bleek dit maar op 2 momenten van de dag mogelijk te zijn want anders was er te weinig personeel op de verlosafdeling in verband met de verpleegkundige die mee moest naar de ok. Uiteindelijk werd ik dus op een ander tijdstip ingedeeld dus heb ik een “ouderwetse” keizersnede gehad. Was ik ook helemaal tevreden mee hoor, maar kan me voorstellen dat dat voor een ander misschien wel een hele domper kan zijn.

 • Charlotte

  Wat fijn dat Sophia wel meteen bij je werd gelegd! Kan me voorstellen dat het anders wel erg snel gaat ja, even kijken en weer weg… En zo schattig dat mooie koppie onder jouw nachthemd uit! Fijn dat ze zo vooruit gegaan zijn in het ziekenhuis.

 • Linda

  Dat zijn wel mooie ontwikkelingen allemaal, maakt het iets fijner om een keizersnede te ondergaan. Toch lijkt het me niet prettig om te zien hoe ze die baby uit je buik tillen. Snij mijn bevalling had ik ook geen behoefte aan spiegels oid. Mooi ook die cosleepers. Beter dan een bedje waar je als je aan een klysma ligt niet bij kan.

 • Liset - Beautydagboek

  Ik heb er nog niet eerder over gehoord, maar ik vind het zeker interessant om over te lezen. De natuurlijke keiezersnede klinkt als een veel fijnere manier om je bevalling door te maken, zowel voor je kindjes als voor jou. Er is veel meer (huid)contact! Wat lief een lief gezicht zo dat Sophia bij je in je nachthemd zat, gezellig!

 • Tamara

  Wauw wat fijn dat dit bestaat zeg! En zooooo schattig dat koppie van Sophia onder je nachthemd!

 • Lifesabout

  Ik vind het zo jammer dat ze bij mijn keizersnede nog geen co sleepers hadden en dat ik helemaal onder narcose moest, voor de hechting is dat erg van belang en dat hebben we lang gemerkt.
  Top dat je de natuurlijke variant ook mocht meemaken!

 • debby

  Wat heb je dit mooi en duidelijk geschreven zeg. Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb, vind ik het allemaal wel ontzettend interessant op te lezen.

 • lin mommysworld

  Wauw ik moest even googlen hoor wat een co slaper was 😉 Wat een ontzettend mooi idee zeg! Ik wil dat ook in plaats van in het bakje verderop 😉 hihi

 • Kirsty

  De natuurlijke keizersnede klinkt wel een stuk persoonlijker dan de gewone variant, ik denk dat het wel fijner is om een natuurlijke keizersnede te doen, hoewel ik er zelf geen ervaring mee heb.

 • Kaylee Roxanne

  Ik had dus nog nooit gehoord van een natuurlijke keizersnee, maar het klinkt als een goede uitkomst! Het fijne is dat jij allebei heb gemaakt en daarover dus ook echt je mening kan delen. Erg mooi beschreven ook.

 • Nicky

  Ik dacht altijd dat er maar een soort keizersnede bestaat maar wat fijn dat deze variant bestaat. Het is voor ieder pas bevallen mama erg fijn om haar kindje even bij zich te hebben in plaats van dat het kindje meegenomen wordt.

 • Nicole

  Mijn keizersnede was ook een zogenaamde natuurlijke keizersnede, maar toch heb ik veel van Fay moeten missen.
  Ik heb de keizersnede niet gezien, dus niet hoe ze geboren werd. Ze hebben me ook helemaal niet goed voorbereid erop vind ik.
  Daarnaast kwam ze idd bij me liggen maar ik mocht haar niet vasthouden, toen ze me dichtnaaiden lag ze bij mij, maar toen ik op de uitslaapkamer lag was ze beneden bij mijn man.
  Een cosleeper hadden we ook niet, had ik wel graag gehad eigenlijk..

  Nee een volgende keer hopelijk helemaal natuurlijk, of een ander ziekenhuis die betere voorwaardes heeft bij de natuurlijke keizersnede 😉

 • Maike

  Wat bijzonder om te lezen! Ik kende het nog niet.. Lijkt me wel heel prettig. Heel mooi beschreven!

 • zomersproetje

  Ik zoek een beetje naar juiste woorden…ik heb ‘geluk’ gehad dat ik een natuurlijke bevalling kon doen maar als ik dit zo lees lijkt mij een ‘gewone’ keizersnede minder prettig vooral om het feit dat het kindje niet meteen bij jou mag liggen en een natuurlijke lijkt wat meer op een natuurlijke bevalling. Nou ja niet in de zin van het persen. Gebruiken ze dan ook weeën remmers?

 • Els

  Interessant om te lezen. Als ik dit zo lees zou ik gaan voor een natuurlijke keizersnede :-). Wat een lieve foto’s bij het artikel!

 • Chinouk

  Wat een prachtig idee, de natuurlijke keizersnede. Als het zou mogen, zou ik daar zeker voor kiezen. Ik heb nog geen kindje, maar op één of andere manier ben ik erg bang voor de bevalling – misschien door alle horrorverhalen? Ik heb geen idee hoe ik er ‘tegen de tijd’ naar kijk, maar een natuurlijke keizersnede lijkt me een mooie ervaring. Prachtig lieve foto’s, wat heeft je kleintje een heerlijk bos met haar!

 • Iris

  Er stond laatst een artikel over in de krant en het klinkt goed dat je pasgeboren kind meteen bij je mag liggen.

 • Benella

  Ik heb er ook een voorlichting over gehad, de natuurlijke keizersnede. Een goed initiatief, het lijkt me veel fijner dan de “gewone”. Interessant om de verschillen te lezen van een ervaringsdeskundige.

 • beautifulday4makeup

  Een natuurlijke keizersnee lijkt mij dan wel fijner

 • Sheila

  Wat een leuke log. Fijn om te lezen hoe dit verschil voor jou is geweest.

  Mijn zoontje is ook geboren via een keizersnede. Maar in tegenstelling tot jouw ervaring, had ik hem heel erg snel op mijn huid. Hij moest inderdaad even weg voor de gebruikelijke controles (mijn man bleef erbij), maar direct daarna kreeg ik hem. Op die manier ben ik ook naar de uitrustruimte gereden. Dat vond ik erg prettig.

  Heb je trouwens na de keizersnede ook een familiekamer gehad? Mijn man mocht de gehele periode van mijn ziekenhuis opname bij ons op de kamer blijven. Dus ook overnachten. Dat vond ik zo fijn.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.