Voor en nadelen van een Co Sleeper
14 apr 2016 Mama 24

Voor en nadelen van een Co Sleeper

De co sleeper is iets dat ik de laatste tijd steeds meer voorbij zie komen. Toen ik voor het eerst moeder werd besloten wij om een wiegje bij ons op de slaapkamer te nemen. De kinderkamers zijn namelijk nog een verdieping boven ons en daarnaast is het met de voedingen fijn en handig om je kindje in de buurt te hebben. In het ziekenhuis echter heb ik Sophia dicht bij mij gehad met behulp van de co sleeper. Als ik terugkijk hierop heb ik stiekem wel een beetje spijt dat wij thuis geen co sleeper hebben gehad.

Wat is een Co Sleeper?

Bij de geboorte van Sophia maakte ik in het ziekenhuis voor het eerst kennis met de co sleeper. Dit baby bedje zat namelijk al vast aan mijn bed zodat mijn pasgeboren baby zo dicht mogelijk bij mij kon liggen. Een Co Sleeper is eigenlijk een bedje waarvan de zijkant uitgeklapt kan worden zodat je deze aan het eigen bed kan schuiven. In principe verleng je daarmee het bed een stukje maar heeft de baby wel een eigen plekje om te slapen. Wanneer je het kindje alleen wil laten slapen kan je gemakkelijk weer de zijkant dichtklappen.

Voordelen van een Co Sleeper

Doordat Sophia in het ziekenhuis naast mij sliep in een co sleeper heb ik hier een aantal voordelen van kunnen ervaren. Hieronder zal ik de voordelen benoemen.

 • Je bent zo dicht mogelijk bij je kindje
 • Je kan je kindje aanraken en goed bekijken. Ik vond het zelf fijn om gewoon naar mijn dochter te kijken terwijl zij sliep
 • Voor de moeders die een keizersnede hebben gehad is het vooral fijn dat je niet je bed uit moet om je kindje te kunnen zien/pakken/aanraken
 • Voor de baby is het fijn om zo dicht mogelijk bij de moeder te zijn. Het zal de baby een fijn gevoel geven
 • Met de borstvoeding in de nacht hoef je zelf het bed niet uit (indien borstvoeding) om je kindje te kunnen voeden

Nadelen van een Co Sleeper

 • Het neemt extra ruimte rondom het bed in
 • Het monteren is van wat ik heb gezien nog best een klus, maar dat is maar een keer
 • De baby zou zo gewend kunnen raken om bij mama te liggen dat het lastig wordt om in een eigen bedje, of alleen, te slapen
 • Niet elke ouder vindt het prettig om zo dicht bij zijn of haar kindje te slapen. Het kan ook zorgen voor onrust omdat er (onbewust) meer op het kindje gelet wordt.

Voor mij persoonlijk wegen de voordelen meer op tegen de nadelen. Zoals ik al vertelde zou ik als ik het opnieuw mocht doen zeker een Co Sleeper overwegen. Toch ben ik ook tevreden met het wiegje dat ik bij beide kindjes naast mijn bed heb gehad, dat was zeker ook erg fijn.

Heb jij weleens gehoord van Co Sleeping? Misschien zelf gedaan met je kindje? Wat vind je ervan?

Reacties

 • Marcella

  Ons jochie had ook een co-sleeper, hier groeide hij al snel uit. Omdat wij het zo prettig vonden & toch genoeg ruimte op de slaapkamer hebben, hebben wij van zijn ledikantje nu een co-sleep bedje gemaakt. Momenteel ligt hij hier nog steeds in, dit bevalt ons nog steeds erg goed.

 • demallemolenmoeder

  Hier een wiegje en dat vond ik al prettig. Mocht ik ooit weer zwanger raken dan ga ik denk ik toch voor een co -sleeper. Lijkt mij nog handiger en prettiger. Al ligt het natuurlijk ook aan het kindje.

 • Wilmaaa

  Het lijkt mij heel erg fijn, alleen heb ik veel nachtrust nodig en hoor ik dus altijd elk geluidje. Dit zou ervoor zorgen dat ik een stuk minder goed slaap. Dit was ook in het begin bij Yarah zo toen ze bij ons op de kamer sliep.

 • Lisanne

  Ik heb er ook wel van gehoord ja. Ik weet niet wat ik ervan vind wellicht komt dat ook wel omdat ik geen kinderen heb. Of ik het zo aanschaffen mocht ij kinderen krijgen? Ik denk het niet, ik denk namelijk dat je er veel waakser Door zal slapen en wat jij benoemt veel meer op zal Letten. Maar wat ik al zei ik ben nog geen mama dus totaal geen ervaringen. Fijne dag liefs lisanne

 • Mama Lifestyle Blog

  Een co sleeper leek en lijkt mij inderdaad ideaal, ook met voeden ’s nachts, maar ik had er echt geen ruimte voor in mijn smalle slaapkamer.

 • Carlijn

  Ik geloof er niet zo in dat een baby’tje op zo’n jonge leeftijd al gewend kan raken aan het slapen naast mama. Tuurlijk, als je dit te lang doet misschien wel, maar de eerste paar weken kan je prima je kindje in een co-sleeper laten slapen, is mijn mening.

  • Saskia Hardeman

   Jazeker, dat denk ik ook hoor dat het de eerste weken geen kwaad kan. Een co-sleeper wordt in veel gevallen langer gebruikt dan een paar weken, daar ben ik met het schrijven eigenlijk ook vanuit gegaan.

   • Carlijn

    Ohhh haha het was zeker geen kritiek op jou hoor! Zo bedoelde ik het niet 🙂

    • Saskia Hardeman

     Weet ik hoor!

 • Joyce

  Wat fijn dat je in het ziekenhuis al een co-sleeper had, Luuk lag bij mij in een plastic “wiegje”, wel vlak naast me waardoor ik hem kon zien en ook niet uit bed hoefde om hem eruit te halen.
  Thuis hadden we een wieg. Maar dat vond ik toch wel wat onhandig.

  Nu hebben we een co-sleeper voor de baby. Gewoon een omgebouwd ledikant, aangezien we geen kamer over hebben, komt de baby een tijd bij ons op de kamer. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen 🙂

 • Randy

  Je wist het al van mij, ja, heerlijk zo’n cosleeper! In onze slaapkamer past het net (een omgebouwd ledikant, vastgezet met kabelbinders en een extra stuk matras om ‘het gat’ op te vullen). Zolang ons meisje nog een ochtendvoeding krijgt, blijft het bedje staan. Ze begint de nacht trouwens zonder problemen in haar eigen kamer :).

 • Nathalie

  Mijn jongste wordt dit jaar zes, wij hadden in Ede nog de gewone bedjes. Dit was ideaal geweest na mijn dubbele operatie voor geboorte en herstel.

  Dan had ik haar in de buurt gehad, nu mest er telkens geholpen worden.

  Ik vind de nadelen in het niets vallen ten op zichte van de voordelen.

 • Simone

  Wel veel over gelezen, maar eigenlijk pas toen we al onze keuze voor een ledikant hadden gemaakt. Nooit toe besloten vanwege de extra enigzins onnodige kosten. Maar als ik het over mocht doen overweeg ik het zeker, want het lijkt me erg fijn.

 • Liset - Beautydagboek

  Wat lijkt een co-sleeper mij fijn! Destijds was het nog niet zo ‘in’ toen ik van mijn dochter beviel en was het vooral erg duur. Wij hebben daarom gekozen om een klein wiegje in onze slaapkamer te zetten zodat ik niet ver het bed uit hoefde om borstvoeding te geven. En ook, mijn beide kindjes wilden de eerste paar nachten na de bevalling helemaal niet slapen in een wieg. Ik heb ze letterlijk (en mijn vriend natuurlijk) de hele nacht moeten vasthouden zodat ze rustig bleven. Als ik het opnieuw kon doen, had ik dus zeker voor zo’n co-sleper gekozen :).

 • Sandra

  Dit lijkt me echt zo ideaal. Fijn om je kindje zo dichtbij je te hebben 🙂

 • Lisanne

  Het lijkt me heel fijn om je kindje binnen handbereik en in het oog te hebben! Ik denk dat je toch als nieuwe moeder de eerste weken toch wat onrustig bent en telkens wil checken of alles goed is haha. Fijn als je kleintje dan zo dichtbij is!

 • Hanna

  Zo’n cosleeper lijkt mij enorm handig en fijn, ook dat je ’s nachts wanneer je borstvoeding geeft niet altijd per se uit bed hoeft, tenzij er ook nog andere dingen moeten gebeuren.

 • Karen

  Ik hoor van vriendinnen dat ze het heel onrustig vonden slapen. Dat ze van elk geluidje wakker werden. Ik ga straks ook het wiegje op onze kamer zetten, maar de co-sleeper laat ik maar achterwege. Al zal het ook vast voordelen hebben!

 • Astrid

  Ja hier heb ik laatst ook een artikel aan gewijd. Bij de oudste twee niet gedaan, maar nu voor de derde staat de co-sleeper al klaar. Wij hebben die van Chicco Next 2 Me gekocht, omdat deze in hoogte ook verstelbaar is.
  Ook als je borstvoeding geeft is het heel handig, want je kan je kleintje zo terug in zijn of haar eigen bedje leggen

 • Leonie van Mil

  Wel van gehoord, maar past helaas niet in onze slaapkamer. Voorlopig staat de ledikant aan het einde van ons voeteneind. Maar de kleine slaapt zo goed door, dat mijn vriend hem al weer in zijn eigen kamer wil hebben. HIj komt maar ÊÊn keer ’s nachts. *zucht* Waarschijnlijk vind ik het lastiger dan dat mijn aapje het vindt.

 • Yneke

  Wij hadden bij Jonah een hele mooie familiewieg, die ik opnieuw had laten bekleden. Zo’n ouderwetse! De eerste 4 maanden heeft Jonah hier heerlijk in geslapen (stond bij ons op de kamer), maar een co-sleeper zou ik bij een eventueel volgend kindje ook zeker overwegen. Dan zet ik de mooie wieg gewoon beneden neer, om overdag in te slapen. Ik heb de eerste maanden namelijk nauwelijks liggend gevoed ’s nachts, omdat ik dan heel snel in slaap viel. Aangezien een klein baby’tje nog niet kan draaien o.i.d., vond ik dat wat eng vanwege het dekbed waar ‘ie onder zou kunnen komen. Een co-sleeper zou dan ideaal zijn!

 • Janneke

  Lily heeft 4 maanden in de co-sleeper naast mij geslapen. Ik was er nog lang niet aan toe om haar op haar eigen kamer te laten slapen, maar ze werd steeds wakker van ons. Lily sliep in 1x probleemloos op haar eigen kamer, ze was er aan toe. Ik hoop dat de volgende langer bij ons op de kamer wil liggen… Ik vond het echt geweldig.

  Ik denk dat kindjes op een bepaald moment klaar zijn voor hun eigen kamer. Bij sommigen gaat dat vrijwel meteen en anderen doen er heel lang over. Ik denk dat je moet doen wat bij jou en je situatie past. In ons geval is dat co-sleepen tot beebje in kwestie er geen behoefte meer aan heeft.

 • Mathiske's mama blog

  Mij lijkt een co sleper erg fijn voor de eerste paar dagen. Emily maakte zoveel geluidjes dat het fijn was dat ze wat verder weg lag anders deed ik geen oog dicht. Ze heeft wel bij ons op de kamer in het wiegje geslapen, dat vond ik ook prima

 • Eline

  Ik denk dat zo’n co sleeper vooral de eerste weken echt heel erg fijn kan zijn! Lekker dicht bij mama!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.