Persoonlijk: Omgaan met een winterdip (tips!!)
4 mrt 2019 Gezondheid Lifestyle 5

Persoonlijk: Omgaan met een winterdip (tips!!)

Nu ik dit zo schrijf zit ik lekker warm in mijn huis aan de keukentafel met een kop thee. Buiten regent het, is het donker en een beetje guur. Niets aan. Wat een verschil ook met afgelopen week! Toen was het zelfs 21 graden en hebben wij nog in de tuin kunnen zitten en spelen. Al vaker heb ik er wel over geschreven: ik kan heel slecht tegen de donkere dagen. Toen ik gisteren op insta aan jullie vroeg wat jullie zouden willen lezen kwam er met stipt als antwoord dat jullie wel heel graag meer wilden lezen over een winterdip en hoe daar mee om te gaan. 

Ik kan mij niet herinneren dat ik altijd last van winterdips heb gehad. Ik was nooit gek op de winter en herfst, maar echt een dip kan ik mij niet herinneren. Voor mijn gevoel is dit pas echt gekomen na de eerste prenatale depressie. Onlangs had ik het er ook met mijn huisarts over dat ik in de herfst en winter gewoon snel lamlendig ben, niet zo veel zin heb in dingen en het liefst gewoon de hele dag niets zou doen. Nu is dit natuurlijk onmogelijk, maar het gevoel is vaak gewoon niet fijn. Persoonlijk kan ik het niet vergelijken met een depressie omdat die zoals ik ken 100 keer zo heftig was. Maar soms vind ik het ook weer vervelender dan een dip. Alleen: feit is dat het vaak maar een aantal dagen zijn, dan weer een paar dagen ok, en dan weer een dip. Nu speelt het natuurlijk ook niet in mijn voordeel dat ik jonge kinderen heb die heel veel energie vragen. Maar het blijft gewoon zo dat ik in de lente en zomer alles aan kan, en tijdens de donkere dagen is dit minder.

Toevallig had ik het er nog met een vriendin over van het weekend. Het is namelijk heel gemakkelijk te verklaren waarom zo veel mensen zich minder prettig, neerslachtiger voelen tijdens de herfst en winter. Ik ben zelf natuurlijk geen arts maar merk wel heel erg dat de vermindering van vitamine d en licht mij geen goed doen. In de lente en zomer ben ik eigenlijk zo veel mogelijk buiten, ik merk ook dat dit heel goed is voor mijn gezondheid en ook voor mijn stemming.

Lees ook: winterdepressie en wat je ertegen kan doen

Hoe omgaan met een winterdip?

Tot slot een aantal tips hoe om te gaan met een winterdip. Voor mij persoonlijk geen tips die wonderen doen, maar wellicht kunnen ze jou helpen!

Slik extra vitamine D

Als eerste is het raadzaam om in de herfst en winter extra vitamine D te slikken. De adviezen voor vrouwen tot en met 70 jaar ligt op de 10 mcg per dag.

Zorg voor voldoende beweging

Voldoende beweging is altijd belangrijk. Toch merk ik dat ik tijdens de donkere dagen nog meer nodig heb om mij rustiger en beter te voelen. Wanneer ik bijvoorbeeld in de ochtend al voel dat ik niet helemaal “relaxed” ben, ga ik extra sporten. Dat helpt super!

Zoek afleiding

Ga leuke dingen doen. Drink koffie met vriendinnen. Pak de fiets en rijd eens langs je ouders of een opa of oma. Ga winkelen, uit eten, noem het maar op. Dingen die mij er persoonlijk een stuk beter doorheen slepen.

Pak de fiets in plaats van auto

De buitenlucht is altijd goed voor je. Wanneer het niet regent, pak dan de fiets en laat de auto staan.

Ga naar buiten

Sowieso is het fijn om naar buiten te gaan. Maak een wandeling, breng een bezoekje aan het bos etc. Vooral dit laatste is ook heel leuk om met kinderen te doen.

Blijf positief

Ja, echt heel moeilijk. Ik weet er alles van. Maar soms, als ik om mij heen kijk en denk aan alles wat ik heb, en bereikt heb, dan weet ik dat dit iets is om heel dankbaar voor te zijn. Dat maakt mij weer positief.

Houd je aan een ritme

Zelf kan ik niet zonder structuur en moet ik gewoon vrijwel altijd weten waar ik aan toe ben. Zeker in deze lastigere periodes vind ik een ritme fijn en werkt dit voor mij het allerbeste. Ik ben bijvoorbeeld vaste dagen gaan werken voor mijn bedrijf in plaats van elke dag een beetje.

Maak gebruik van een daglamp

Iets dat voor mij persoonlijk niet werkte, maar waar ik wel van weet dat het voor anderen heel fijn kan zijn. Daglampen zijn tegenwoordig zelfs heel erg klein en je kan ze naast je zetten als je bijvoorbeeld een boek leest of aan het werk bent. (lees ook: mijn ervaring met lichttherapie).

Tot zover de tips. Hebben jullie nog tips? Deel ze in de comments! Ik lees ze graag.

Reacties

 • Marlous

  Goed artikel Saskia!
  Ik heb er ook elk jaar veel last van (als kind al zei mijn moeder), maar sinds ik veel hardloop en er dus ook uitga als het regent, waait, donker is etc. gaat het echt een stuk beter. Dat werkt voor mij het allerbeste!!

 • Edith

  Goed artikel! Ik heb er zelf ook last van sinds een paar jaar. Erg vervelend. Ik ga je tips opvolgen hopelijk wordt het dan minder.
  Onlangs geplaatst door Edith: Gliss Kur supreme length lijn

 • Naomi

  Heel herkenbaar! Goede tips. Ik merk dat ik op grauwe dagen geen zin heb om naar buiten te gaan. Toch ga ik dan ook (want ik ga elke dag) en ik merk vaak dat ik er juist op dat soort dagen extra van opknap. Neemt niet weg dat ik niet kan wachten tot de lente losbarst!
  Onlangs geplaatst door Naomi: “Ze luistert naar me!”

 • margriet

  herkenbaar, maar bedoel je niet dat je vooral in de herfst en winter extra vitamine D moet slikken?

 • Lilian

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb nu mijn tweede winter dat ik bijna elke ochtend een ommetje maak en dat werkt echt goed! En probeer verder ook veel buiten te zijn (ook als het koud is of regent) Ik slik ook multi-vitaminen en eet gezond en heb het gevoel dat dit erg veel helpt. We hebben met het gezin al twee jaar geen griep meer gehad 🙂 (en daarvoor hadden we het continu)
  Onlangs geplaatst door Lilian: Zelfhulpboeken: 3 redenen waarom ik ze graag lees

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv