Winterdepressie (en wat je er tegen kan doen)
9 okt 2016 Gezondheid Lifestyle 23

Winterdepressie (en wat je er tegen kan doen)

Veel mensen krijgen in de periode wanneer de dagen weer korter worden last van een zogeheten winterdepressie. Ik merk aan mijzelf dat nu de zomer voorbij is, ik wat moeite ga krijgen met het invullen van mijn dagen en dat ik vooral heel erg moe ben terwijl ik gewoon genoeg slaap krijg. Voor mij, en veel anderen, is het najaar en de winter dus gewoon geen gemakkelijke periode. Het lijkt mij daarom goed om eens wat meer aandacht te geven aan de winterdepressie. Onder andere natuurlijk over wat deze precies inhoudt en wat je er tegen kan doen.

Wat is een winterdepressie

Een winterdepressie is een seizoensgebonden depressie. Mensen die last hebben van een winterdepressie krijgen zodra de dagen korter worden last van depressieve klachten zoals bijvoorbeeld veel behoefte aan slaap, somberheid, prikkelbaarheid en minder behoefte aan sociale contacten. Kenmerkend van de winterdepressie is dat de klachten direct weer over zijn als het voorjaar weer begint. Wat ook heel erg kenmerkend is aan een winterdepressie is dat, in vergelijking met een “normale” depressie, mensen niet minder eetlust krijgen, maar juist veel meer.

Meer dan 500.000 mensen hebben jaarlijks last van een winterdepressie. Het aantal mensen dat last heeft van een winterdip is nog veel groter. Bij een winterdip zijn er een aantal klachten van de winterdepressie aanwezig die  invloed hebben op de psychische gesteldheid. De meest genoemde klacht waar mensen last van hebben tijdens de winterdip is moeheid.

winterdepressie

Tips bij een winterdepressie

Helaas is een winterdepressie iets waar veel mensen doorheen moeten. Er zijn een paar tips die daar bij kunnen helpen en deze deel ik graag met je.

Lichttherapie

Lichttherapie is een therapie die de laatste jaren veel voorgeschreven en toegepast wordt. Er zijn veel positieve verhalen over lichttherapie en veel mensen hebben hier baad bij. Ik schreef er vorig jaar al een uitgebreid artikel over: Mijn ervaring met lichttherapie.

Naar buiten gaan

Mensen met een winterdepressie moeten er vaak niet aan denken om naar buiten te gaan, maar toch is het iets dat heel goed kan helpen. Even een frisse neus halen kan al net dat kleine beetje energie geven om de dag door te komen.

Zorg voor licht

Probeer zo veel mogelijk licht te krijgen. Zoals ik hierboven beschreef, ga naar buiten om licht te vangen, maar zorg ook voor licht in huis. Laat de gordijnen overdag niet dicht, maar doe ze open en zorg ervoor dat er zo veel mogelijk licht in huis valt.

Beweging

Ook beweging is heel erg belangrijk tijdens een winterdepressie. Van beweging krijg je energie en dit zorgt ervoor dat je je steeds iets beter zal gaan voelen. Kies iets dat bij je past, zo is hardlopen bijvoorbeeld heel fijn om voldoende beweging mee te krijgen, maar ook fietsen is heel goed voor je.

Plan leuke uitjes

Probeer leuke uitjes te plannen zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Plan bijvoorbeeld een lekker etentje of een weekendje weg. Wanneer je iets hebt om naar uit te kijken zullen de donkere dagen sneller voorbij gaan.

Gebruik vitamine D

Het lichaam heeft vitamine D nodig. Wanneer de zon niet schijnt is vitamine D uit een potje een goed alternatief. Gewoon te koop bij de drogist.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen om de winterdepressie door te komen. Het is niet makkelijk, maar alle kleine beetjes kunnen helpen. Voordat je het weet breekt de zon weer door en zal het voorjaar in zicht komen. Heb jij misschien nog tips die ik niet heb genoemd? Laat ze achter in de comments, ik lees het heel erg graag!

Reacties

 • Dana

  zooo herkenbaar! Ik ben totaal geen winter mens namelijk :/
  Onlangs geplaatst door Dana: Serie || How to get away with murder

 • Sabine

  Hey fijn deze tips! Ik begon me ook al wat minder vrolijk en meer moe te voelen de laatste tijd, misschien ook wel een beetje een dipje….

 • Lonneke

  Nu ik zo de cijfers zie zijn er echt veel mensen met een Winterdepressie. Ik heb er zelf geen last van maar kan mij zeker vinden in jouw tips. Vooral licht en bewegen geeft je energie!

 • Tamara

  Wauww! Goede tips! Ik heb in de winter nooit echt last van een depressie, maar ik kan wel heeeel somber worden van het weer! ( vooral als mijn mascara uitloopt door die takkeregen)
  Onlangs geplaatst door Tamara: Diena| Hoe Chlamydia mij vrijwel onvruchtbaar maakte.

 • Lilian

  Zelf heb ik er ook een beetje last van. Bah het in echt heel vervelend! Je geeft goeie tips, vooral het na buiten gaan en blijven gaan in zo belangrijk!

 • Maria || 2momzs

  Wat veel mensen! Ik heb zelf ook altijd even last van een dipje. Het begint als het zo snel donker wordt, dan ga je in het donker naar je werk en kom je weer in het donker thuis.
  Onlangs geplaatst door Maria || 2momzs: SARA || OOTD #6

 • Sandra

  Heb er gelukkig al zo’n 3/4 jaar wmper last van, mwar weet zeker wel hoe het voelt om dit te hebben van de jaren daarvoor. Bluh, word je niet vrolijk van! Bewegen, naar buiten en leuke dingen plannen helpen inderdaad ontzettend goed.
  Onlangs geplaatst door Sandra: Photo Diary #76 | Venetië, 60 jarig huwelijk & acclimatiseren

 • Susan

  Goede tips! Ik heb er gelukkig niet heel erg last van.
  Onlangs geplaatst door Susan: Nakd Fruit&Nut nibbles

 • Marjolein

  Hele fijne tips, bij mij verschilt het per jaar hoeveel last ik ervan heb. Hoop dat het dit jaar meevalt!

 • Eva

  Vitamine d helpt heel erg bij mij! Goede tips weer!

 • Bertine

  Enorm lastig lijkt me als je dit hebt:( Ik heb het zelf gelukkig niet, maar kan wel merken dat ik moeilijk uit bed kan komen in de winter door de kou en omdat het donker is buiten. Goed dat je zoveel tips geeft, ik denk dat mensen die het herkennen daar echt wat aan hebben!

 • Lilian

  Goede tips! Ik had er vroeger best veel last van, maar sinds ik niet meer buitenshuis werk (en dus overdag naar buiten kan), heb ik er eigenlijk geen last meer van. Veel licht en naar buiten werkt dus zeker! En dit jaar heb ik inderdaad ook vitamine D in huis gehaald voor het hele gezin.
  Onlangs geplaatst door Lilian: Dierendocu’s kijken met een kleuter, kan dat?

 • alexa

  wat een super goede tips!
  Onlangs geplaatst door alexa: Lifestyle Salon Lilou

 • Nesrin

  Fijne tips geef je. Ik wil nog altijd lichttherapie proberen, dit lijkt mij heel fijn.
  Onlangs geplaatst door Nesrin: Mijn decadente (anti) herfst wishlist

 • Romy

  Wat fijn om hier eens iets over te lezen. Ook ik heb hier helaas regelmatig last van. Bij mij helpt het vooral om leuke dingen te blijven ondernemen en niet te veel alleen te zijn.

  • Saskia Hardeman

   Ach ja, het is ontzettend vervelend. Niet alleen zijn is inderdaad ook een hele goede tip, nu ben ik vrijwel nooit alleen met een werkende man thuis en twee kids haha 🙂

 • Michelle

  Lichttherapie is voor mij erg belangrijk: elke ochtend even de lamp aan tijdens het ontbijt en ik kan er weer tegen (met als nadeel dat ik ’s nachts minder goed slaap, dus uiteindelijk melatonine moet slikken om goed in slaap te komen).
  Je kunt ook in een schriftje positieve dingen die jou plezier of geluk geven opschrijven. Ik houd zelf ook mijn negatieve momenten en gedachten bij in datzelfde schrift, zodat ik het kan teruglezen en dingen kan relativeren.
  Wat ook kan helpen is het slikken van St. Janskruid. Dit is gewoon in capsules verkrijgbaar bij de drogist en zorgt ervoor dat je stemming wat minder schommelt.

  • Saskia Hardeman

   Hoi Michelle, dankjewel voor je reactie. Het schriftje met positieve dingen heb ik inderdaad eens met therapie moeten doen werkt heel fijn. St janskruid is een hele goede tip alleen heb ik deze bewust niet genoemd omdat er wel uitgekeken moet worden in combi met andere medicijnen. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld medicijnen waarbij st janskruid niet mag.

   • Michelle

    Hoi Saskia,
    Klopt inderdaad, St. Janskruid mag je niet zomaar gebruiken, bijvoorbeeld ook niet als je zwanger bent..

 • Ineke

  Ik heb al vitaminen vandaag ingeslaan. Ik weet van mijzelf dat ik er gevoelig aan ben dusja :).

  • Saskia Hardeman

   Goed Ineke dat je dan zo al maatregelen kan nemen. Mag ik vragen welke vitamines jij gebruikt tegen een winterdepressie?

 • Ineke

  Ik neem Grintax tegen vermoeidheid en voor de rest neem ik gewoon ook multivitaminen van het merk dat in actie staat de moment dat ik ze koop :). Grintax is voor mij echt wel supermiddel, duurt een weekje eer je de werking voelt maar is heel groot verschil bij mij toch.

 • Jolanda

  Ik ben ook altijd iemand die zo opziet tegen die donkere,sombere en koude dagen.
  Voel ik me zomers om 6.00 topfit zodra de eerste zonnestralen Door het raam komen, tijdens de herst en winter kom ik met moeite om 7.30 mijn bed uit.
  Ik moet vooral tegen het einde van de winter oppassen dat ik niet somberder word.
  Aan het eind van de winter snak ik echt naar de lente en de zon.
  Zodra het lente word geniet ik ervan om lekker in de groentetuin bezig te zijn en kijk ik genietend toe hoe alles groeit en bloeit.
  Maar nu al vanaf deze periode moet ik mezelf echt een schop onder mijn hol geven om de buitenlucht op te zoeken.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv