Hardlopen: gouden tips (voor dummies!)
6 jan 2016 Lifestyle 20

Hardlopen: gouden tips (voor dummies!)

Zoals jullie weten doe ik al een tijd aan hardlopen. Inmiddels heb ik wel een aantal belangrijke dingen van het hardlopen geleerd en deel deze graag met jullie. Oh, en dit artikel is echt bedoeld voor dummies! Ik weet namelijk zeker dat de ervaren hardlopers onder ons zich zullen vragen hoe ik het bijvoorbeeld verzin om vlak voor het hardlopen nog even twee grote glazen water weg te werken 😉

Stel een doel

Mijn doel van het hardlopen is  om mijn hoofd leeg te krijgen. Sinds ik weet dat wij aankomend april naar Zwitserland gaan om een berg te beklimmen wil ik ook wat fitter worden. Sinds ik dit laatste weet, ben ik ook meer vastbesloten om regelmatig te lopen. Zonder doel wordt het een stuk lastiger. Heb je niet zo maar een doel? Schrijf je dan eens in voor een hardloopwedstrijd! Dit kan je stimuleren om te trainen.

Vooral niet doen!

Lees, en leer van mijn fouten. Wat je vooral niet moet doen is, zoals ik boven al aangaf, nog even een halve liter water wegklokken voordat je start met lopen. Brengt mij direct op de volgende tip: ga nog even snel naar het toilet voordat je gaat. Hoe vaak het mij niet is gebeurd dat ik moest plassen onderweg, heel vervelend.

Wat ook zeker niet is aan te raden: is om je zo warm te kleden, dat het tijdens het lopen te warm wordt. Zelf kocht ik aan het begin van de winter namelijk heel enthousiast lekkere warme fleece truien om over mijn thermo shirt aan te doen. Dit is echt. veel. te. warm. en gewoon niet te doen. Een thermo shirt is (vaak) voldoende.

hardlopen

Vooral wel doen!

Wat je vooral wel moet doen is het opwarmen van de spieren voordat je begint met lopen. Ik als dummie ben dit vaak genoeg vergeten. Wat je ook kan doen is de eerste kilometer vrij langzaam beginnen zodat je dat als warming up gebruikt.

Goed hydrateren tijdens sporten is altijd belangrijk. Drink bijvoorbeeld na het hardlopen water. Voor het hardlopen water drinken kan ook, maar doe het niet te veel en niet vlak voordat je begint met lopen.

Voordat je fanatiek aan het hardlopen begint is het aan te raden om eerst eens een a twee keer te lopen zonder een specifiek doel te hebben. Zo leer je van jezelf hoe je het prettig vindt om te lopen. Zelf leerde ik bijvoorbeeld dat het hardlopen met Evy niet aan mij is besteed. Ik loop zelf liever aan een stuk door.

Gouden tip!

Stel je doel altijd net wat groter in dan dat je in gedachten had. Is je doel bijvoorbeeld vijf kilometer? Maak er zes van! Voor mij werkt dit heel goed en werk ik er naartoe om mij steeds iets meer uit te dagen.

Voor de bloggers onder ons: hardlopen werkt ontzettend inspirerend. Vrijwel na elk rondje dat ik loop kom ik met een heel artikel in mijn hoofd thuis. Ik hoef het dan alleen nog maar uit te werken!

Wat vind jij van mijn tips? Heb jij misschien nog toevoegingen?

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Sandra

  Als ik hardloop dan loop ik ook altijd meer kilometers dan dat ik van te voren had bedacht. Dat werkt inderdaad echt goed om je grenzen te verleggen! Te warm aankleden is echt vreselijk tijdens het hardlopen, ook al ben ik een koukleum. :’)

 • Bianca Schrijft

  Heb ooit gepoogd te starten met hardlopen, maar ik ben daar echt niet voor in de wieg gelegd. Had ik kunnen weten, heb nog nooit een shuttleruntest heb uitgelopen of iets dergelijks. Vind het knap als je het kan.

 • simpel, met een snufje liefde

  Goeie tips! Niks mee aan toe te voegen.

 • Jeanine

  Klopt helemaal. Hey werkt mega inspirerend. Goede tips. Ik drink ook nooit teveel voor ik ga rennen. Haha alleen al dat geluid als je gaat rennen.

 • jeapiebel

  Vroeger loop ik wel veel hard. Het maakt mijn hoofd leeg. Nu doe ik meer krachttraining en yoga. Al loop ik nog af en toe hard. Zo een post stimuleert wel mensen om weer sport op te pakken.

 • debby

  Goede tips Sas, het hard lopen heb ik zelf los gelaten, dat gaat me niet lukken met mijn lijf. Je tips zijn goed, vooral het warm aankleden. Ik heb ooit eens in een normale joggingbroek in de vrieskou gelopen, dat vonden mijn billen niet zo leuk.

 • Lilian

  Handige tips, zeker als je niks van hardlopen weet zoals ik. Vind het wel leuk om te doen maar er tijd voor nemen dat is altijd nog een dingetje. Misschien dat ik ook maar eens een doel moet stellen.

 • Iris

  Helaas bak ik er niets van, mijn voeten werken nu eenmaal niet mee. Anders had ik het wel graag geprobeerd.

 • Rosanne

  Wat een goede tips!
  Ik heb een tijd heel gemotiveerd 3x per week hardgelopen en dat ging erg goed. De motivatie is op dit moment echter het grootste probleem maar als ik die weer heb weten te vinden dan ga ik er weer vol tegenaan! Goede tip om je in te schrijven voor een wedstrijd, eens kijken of er een in de buurt is.

 • Linda

  Knap man, hardlopen! Ik hou het voor geen meter vol, haha! Gelukkig gaat fitnessen me beter af en doe ik dat maar XD

 • Eva

  Hele fijne tips Saskia! Zeker handig voor de beginnende hardloper. Alleen ik ben de laatste jaren niet meer van het hardlopen. Ik heb gemerkt dat yoga veel beter bij mij past…
  Liefs!

 • Madelon

  Fijne tips waar ik zelf nog niet echt aan had gedacht. Ik wil het hardlopen graag oppakken maar stel het steeds uit. Misschien toch maar eens aanpakken !

 • Iris

  Oh, ik HAAT hardlopen haha! Ik vind het zo saai en het gaat zo traag…… Hihi! Maar wel top dat jij er zo fanatiek mee bezig bent hoor! Ga zo door.

 • Joyce rdt

  Al een tijdje zit ik met het idee in mijn hoofd om te gaan hardlopen (de schoenen heb ik al gekocht), de app van Evy heb ik op mijn telefoon staan, maar ik ben er nog niet mee begonnen, luiwammes ben ik ook.

  Ik ga je tips iig meenemen wanneer ik echtechtecht ga beginnen.
  Liefs.x

 • Simone

  Goed hoor! Ik moet er niet aan denken, hardlopen. Haha. Ik kon op de middelbare school al niet eens fatsoenlijk een coopertest of shuttle run lopen. Ik houd het bij mijn dansles.

 • Hanna

  Heerlijk! Ik kan jouw tips helemaal beamen. Zonder doel wordt het vaak niks, en behalve fit worden en een beetje afvallen hielp het mij inderdaad ook erg om een wedstrijd te plannen.

 • alexa

  ahh wat een fijne tips!

 • Karin

  Je lijstje komt als geroepen want ik ben net weer begonnen met hardlopen. Over twee maanden ga ik een wedstrijd van 5 kilometer lopen dus ik moet aan de bak 🙂 Mijn tip: zoek een hardloopmaatje, is gezellig en goed voor de motivatie.

 • Nathalie

  Sportief! Ik doe het je niet na!
  Mijn fysio vindt hardlopen niet zo’n goed plan, mits het op een loopband of op een baan is…. en daar zit ik nu net niet op te wachten 😉

  Veel succes met hardlopen!

 • Melissa

  Maandag begonnen met Evy. Eerste les ging aardig goed. Alleen wat pijn onder mijn voeten. Vandaag de 2de training en het verbaasde mij echt hoe goed ik de ademhaling nu onder controle had. En wij gaan 3 april de 4 mijl van Emmen doen 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.