Verwendicapt
28 jun 2015 Lifestyle 19

Verwendicapt

Onlangs las ik op de blog van Kim een interessant blogje over de term verwendicapt. Ik had zelf nog nooit van deze term gehoord maar kan wel vertellen dat het veel met mij deed. Ik schrok er van. In dit blogje vertel ik meer over het woord verwendicapt en waarom het zo veel met mij doet. Lees je mee?

 

Een verwendicapte is iemand met een “probleem”. Tussen aanhalingstekens, ja. Het is een probleem, maar een probleem waar mensen niet echt in geloven. Een probleem, maar eigenlijk stel je je gewoon ontzettend aan. Niet zo zeuren, gewoon gaan werken.

De term verwendicapt is een term die regelmatig gebruikt wordt bij psychische aandoeningen. Zoals jullie weten heb ik helaas te maken met een prenatale depressie. Doordat ik enkel met ernstige depressies te maken heb gehad ten gevolge van een zwangerschap weet ik maar al te goed hoe een depressie uit het niets kan toeslaan. Het overvalt je en sleept je mee een donker dal in. En hoe meer je je verzet, hoe verder je meegesleurd wordt.

Ook ik heb helaas ervaren dat er veel onbegrip is. Opmerkingen zoals: “iedereen heeft weleens een dipje” heb ik zo vaak te horen gekregen. Vaak heb ik mij afgevraagd waar al die onbegrip toch eigenlijk vandaan komt. Op de een of andere manier is het voor mensen vaak makkelijker om te veroordelen dan om zich af te vragen hoe bepaalde ziekten kunnen ontstaan, of hoe een ander zich voelt. Begrijp mij niet verkeerd; voordat ik zelf ziek werd maakte ik mij hier ook schuldig aan. Niet aanstellen maar gewoon doen dacht ik vaak.

Depressies zijn toch ook op te lossen met een schop onder je kont? Angsten zijn toch ook onzin? Hup, gewoon doen. Eetstoornis? Niet zeuren, gewoon eten.

Inmiddels heb ik door schade en schande geleerd dat het allemaal niet zo gemakkelijk is. Een psychische ziekte zoals een depressie is hardnekkig. Het is niet zomaar weg door een gesprekje, en het vinden van de juiste van de medicatie is ook niet gemakkelijk. Laten we ook niet vergeten dat depressie, en daarmee veel psychische aandoeningen, hard om zich heen slaan en steeds meer mensen in haar greep krijgt. Zijn al die mensen dan verwendicapt? En komen al die ziektes dan maar omdat de ouders van tegenwoordig niet streng genoeg zijn? Helaas leven we in een maatschappij waar nog niet genoeg begrip is voor psychische aandoeningen en waar er onterecht gedacht wordt dat je deze ziekten volledig zelf in de hand hebt. Laten we eens beginnen met elkaar minder te veroordelen. Proberen om elkaar te begrijpen en naar elkaar te luisteren. Als je daar geen zin in hebt; prima, maar misschien is het dan ook gewoon beter om het daarbij te laten.

Om het blogje van Kim te lezen klik hier.

Ik ben benieuwd of jullie deze term kennen en er weleens eerder over gehoord hebben. Laat je reactie achter in de comments, ik ben benieuwd!

Bedankt voor het lezen en een fijne dag!

handtekening-saskia

Eerdere artikelen over prenatale depressie (klik op een van onderstaande links):

Persoonlijk: Prenatale depressie

Prenatale depressie: wat is het eigenlijk?

Bloggen en ziek zijn

Omgaan met een prenatale depressie

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

 

handtekening-saskia

Gerelateerde artikelen:

 

Reacties

  • Marijke - de beste versie van jezelf

    Ik kende de term niet maar maak me er ook weleens schuldig aan. Iemand in mijn naaste omgeving kreeg een burnout, waarna ik echt dacht hoe kan dat nou, ze werkt niet eens. Heel onaardig van mezelf. Goed artikel, zet je aan het denken 🙂

  • Kim

    Mooi stuk heb je erover geschreven! Ik denk dat je veel mensen aan het denken zet op deze manier. Hopelijk gaat ‘men’ elkaar met wat meer respect behandelen!
    Liefs Kim

  • Sylvie

    Ik zie psychische ziektes wel echt als ziekte, misschien dat dat ook komt doordat ik met mijn studie psychologie wat meer inzicht in de ontstaansmechanismen heb gekregen. De term “verwendicapt” lijkt me meer van toepassing op kinderen die te weinig grenzen van hun ouders krijgen en daardoor bestempeld worden als een “moeilijk” kind.

  • Geertje - Stay At Home Mama

    Ik kende de term niet maar weet zeker , mede door mijn eigen ziekte, dat mensen vaak op die manier denken! Helaas…

  • Margo

    Ik kende deze term niet! Maar dat mensen wel minder snel moeten oordelen, is duidelijk. Je weet nooit wat er gaande is en je kan je niet inleven als je niet weet hoe het voelt. Goed stuk 🙂

  • Madelon

    Herkenbaar. Fijn dat je hierover schrijft. Veel mensen begrijpen ook niet hoe mij werkelijk voel. Vaak komt dat onbegrip ook voort uit onwetendheid. Mensen weten gewoon niet hoe psychische aandoeningen ontstaan of hoe je er mee om gaat. En hoe zwaar het dagelijkse leven soms kan zijn voor iemand.

  • debby

    Chapeau. Wat een goed stuk. Ik ben zelf een bordeline en had last van hypochondrie. Vreselijk. Het maakt niet uit wat je hebt qua geld of spullen over hoe iemand zich voelt. Helaas wordt daar te vaak naar gekeken. Het last hebben van je psyche heeft niets met spullen of wat dan ook te maken en los je ook niet maar even op Door naar buiten te gaan.

  • Chahrazad

    Ik heb er nooit eerder van gehoord. Maar ik kan me inderdaad wel voorstellen dat er veel onbegrip is en dat het best frustrerend is als iemand doet alsof je je aanstelt. Ik hoop dat je je al wat beter voelt.

  • Rosie

    Interessant artikel. Ik kende de term nog niet maar ik werk iedere dag (maatschappelijk werker) met mensen die met veel onbegrip te maken krijgen. Ik werk met mensen met ‘onzichtbare handicaps’ en hoe vaak ik wel niet hoor dat mensen zich zo enorm veroordeelt voelen. Of dat mensen hun problemen enorm bagatelliseren. Vreselijk!

  • Iris

    Goed om hier aandacht aan te besteden. Elkaar minder snel veroordelen lijkt me zeker een goed begin.

  • Chinouk

    Wat een mooi geschreven stukje, nee ik kende de term niet. Ik heb veel begrip voor depressies, angsten en dat soort psychische aandoeningen, dit zie ik echt als ziektes welke je leven zeer ernstig beinvloeden. Het enige waar ik zelf meer moeite mee heb zijn eetstoornissen, ik kan daar maar heel moeilijk begrip voor op brengen. Ik zal er verder niet teveel over uitwijken, want ik wil niemand voor de kop stoten en wil niet overkomen alsof ik geen sympathie heb. Maar ik heb het ook van dichterbij meegemaakt en ik vind het heel lastig om daar mee om te gaan, al zal ik dit nooit laten merken aan iemand die ermee worstelt.

  • Chinouk

    Wat een mooi geschreven stukje, nee ik kende de term niet. Ik heb veel begrip voor depressies, angsten en dat soort psychische aandoeningen, dit zie ik echt als ziektes welke je leven zeer ernstig beinvloeden. Het enige waar ik zelf meer moeite mee heb zijn eetstoornissen, ik kan daar maar heel moeilijk begrip voor op brengen. Ik zal er verder niet teveel over uitwijken, want ik wil niemand voor de kop stoten en wil niet overkomen alsof ik geen sympathie heb. Maar ik heb het ook van dichterbij meegemaakt en ik vind het heel lastig om daar mee om te gaan, al zal ik dit nooit laten merken aan iemand die ermee worstelt.

  • Nicole

    Ik ken de term niet, maar wel het onbegrip. En inderdaad mensen die denken dat het met een pilletje beter gaat of dat je je er maar doorheen moet zetten. Echt niet fair!

  • Bregje

    Deze term kende ik nog niet, maar wel, net als jij en zo te lezen in de reacties ook andere meiden, het onbegrip. Alsof je voor je lol depressief raakt, angst-of paniekaanvallen ontwikkelt. Ik had toch andere dingen in gedachten in de categorie “leuk”. Goed om hier aandacht aan te besteden!

  • beautifulday4makeup

    Ik kende term nog niet, maar ik vind dat mensen wel moeten opletten met zo’n uitspraken. Mss heeft dat wel een uitermate negatief effect bij bvb depressieve mensen

  • Jeanine

    Die kende ik ook nog niet. Maar ik zie het wel bij a dagelijks op mijn werk. Patiënten met een niet lichamelijke aandoening worden vaak “gek” genoemd en totaal niet begrepen. Met je verhaal heb je gelukkig een joop mensen aan het denken gezet. Super goed, want het algemene beeld van psychiatrie in Nederland kan wel wat aandacht gebruiken.

  • Sandra

    Wat een interessant stukje. Ik heb er zelf ook nog nooit van gehoord. En nu ik het zo heb gelezen betrap ik mezelf er ook wel eens op dat ik denk van: nou, niet zeuren en doorgaan.. Jeetje, het zet me wel even heel goed aan het denken dat ik niet zomaar moet oordelen.. bedankt voor dit goede artikel!

  • Rosanne

    Ik heb ervaring gehad met psychische ziektes. De eerste paar maanden van mijn leven heb ik in een psychatisch ziekenhuis gewoon omdat mijn moeder een kraambedpsychose had. En toen ik 8 was is ze opnieuw opgenomen voor een halfjaar omdat ze manisch depressief was. Dat was een zware tijd, ik dacht altijd dat het mijn schuld was dat mijn moeder deed zoals ze deed. Veel mensen begrijpen het niet en vooral toen ik jonger was begrepen leeftijdsgenootjes het niet.
    Ik heb nog nooit van de term gehoord maar ik heb er helaas heel veel mee te maken gehad…

  • Josan

    Ik kende de term niet. Om eerlijk te zijn ken ik weinig mensen in mijn directe omgeving met psychische aandoeningen. Maar door jou ben ik wel aan het denken gezet over of dit zo is. Misschien weten ze het ook wel heel goed voor de buitenwereld te verbergen.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.