Mijn persoonlijke tips om rustig te kunnen slapen (goede nachtrust)
3 feb 2015 Lifestyle 15

Mijn persoonlijke tips om rustig te kunnen slapen (goede nachtrust)

Als er iets is dat belangrijk is dan is het wel slapen. Als het slapen niet goed gaat dan gaat op den duur je gezondheid ook achteruit. Extra belangrijk dus om goed je slaap te pakken en zo een goede nachtrust te hebben! Zowel tijdens de zwangerschap van Senna als de zwangerschap van nu heb ik last van slapeloosheid. Waarschijnlijk is dit iets hormonaals en het is iets wat ik best moeilijk vind. Ik moet namelijk elke dag zorgen voor mijn zoontje Senna, en dat valt niet mee als je omvalt van de slaap. Daarnaast is slaap ook erg belangrijk tijdens de zwangerschap, het lichaam is immers al hard genoeg aan het werk. Inmiddels heb ik een aantal tips kunnen vinden die voor mij persoonlijk heel goed werken. Ik denk dat mijn tips ook anderen zou kunnen helpen voor een goede nachtrust en wil ze daarom heel graag met jullie delen! De tips kunnen toegepast worden bij slapeloosheid maar ook in een periode met stress. Lees je mee?

 • Minstens een uur voordat ik ga slapen probeer ik geen intensieve dingen meer te doen. Ik probeer de computer uit de weg te gaan en de tv uit te laten. Vaak leg ik mijn telefoon ook weg maar hier moet ik eerlijk van zeggen dat ik dit vaak nog het lastigst vind. Het is goed om deze tijd te nemen om de hersenen te laten rusten. Als je hersenen nog volop actief zijn val je nu eenmaal minder snel in slaap. Probeer ook zo veel mogelijk licht te vermijden, ook hier worden je hersenen actief van en raakt het bioritme in de war.
 • Mobiele telefoon uit! Een paar weken terug nog had ik mij niet kunnen indenken hoe fijn dit kan zijn. Geen piepjes of lichten die aanvliegen in de nacht. Het geeft echt rust en ik kan het iedereen aanraden! Ook al denk je dat het wel mee zal vallen; je merkt pas dat het helpt als je je telefoon in de nacht uitzet.
 • Wat mij helpt is voor het slapen gaan rustig een kop (kruiden) thee te drinken. Vaak begin ik hier al mee voordat ik naar bed ga en heel vaak neem ik ook nog een kopje thee mee naar bed. Thee werkt voor mij heel erg rustgevend. Let er wel op dat je kruidenthee gebruikt en geen zwarte thee omdat daar cafeïne in zit. Kamillethee staat er bijvoorbeeld om bekend rustgevend te werken.
 • Valeriaan is iets wat mij ook goed kan helpen om rustig te worden. Op advies van de arts gebruik ik Arkocaps, hiervan staat in de bijsluiter dat het mag bij zwangerschap en borstvoeding. Ik neem er twee in tijdens het eten en twee voor het slapen, ik word hier rustig van en val sneller in slaap. Zelf heb ik tijdens de zwangerschap een heel onrustig lijf en het gevoel dat ik steeds moet bewegen. Door het gebruik van valeriaan wordt dit minder.
 • Algemeen bekend is natuurlijk dat lezen erg goed is voor het slapen gaan. Let op: geen ingewikkelde boeken of thrillers maar boeken die makkelijk weglezen. Toen ik nog veel boeken las was bijvoorbeeld Shopaholic bij mij groot favoriet. Het boek leest lekker weg zonder veel te hoeven nadenken. De laatste tijd merk ik persoonlijk dat ik moeite heb met lezen. Wat ik nu vaak doe voor het slapen is muziek luisteren. Oordopjes in en lekker warm onder de dekens. Zelf luister ik tijdens dit soort momenten heel veel klassieke muziek zoals Mozart (ja, echt waar). Dit is muziek welke mij erg rustig maakt. Ik weet dat klassieke muziek niet bij iedereen in de smaak valt maar het valt te proberen. Ik was er zelf ook nooit echt fan van. En mocht dit nu echt geen optie zijn pak dan andere rustige muziek. Coldplay vind ik zelf bijvoorbeeld ook lekker ontspannend.
 • Eigenlijk komt het er op neer dat ontspanning voor het slapen gaan ontzettend belangrijk is voor een goede nachtrust. Doe daarom dingen waar je rustig van wordt. Neem een lekker warme douche met je favoriete producten of verwen jezelf met een bodyscrub of een fijn kalmerend gezichtsmasker. Lekker rustig muziekje erbij en je zal merken dat je rust in je lichaam krijgt. Voor mij persoonlijk is douchen erg rustgevend en doe ik dit vrijwel elke dag, ook al is het maar een paar minuten om alleen lekker warm te worden.

Bovenstaand lees je enkel de tips die voor mij persoonlijk fijn werken. Tips zoals geen koffie drinken voor het slapen gaan, donkere ruimtes en geen planten in de slaapkamer etc zijn algemeen bekend en benoem ik daarom niet extra. Wil je ze wel lezen klik dan op de volgende link van het eerdere artikel dat ik schreef over slapen.

Zijn deze tips herkenbaar voor je? Zijn er misschien andere tips die je kan aanraden?

handtekening-saskia

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

Reacties

 • Whitney - Whtnysworld

  Handige tips! Valeriaan kende ik helemaal niet. Morgen ga ik dit aanschaffen want ik heb heel erg last van slapeloosheid..

 • Els

  Goede tips, ik neem me altijd voor om voor het slapen niet meer op een schermpje te kijken, maar ben altijd zo benieuwd als mijn gsm *pling* doet ;-).

 • Geertje

  Warme melk voor het slapen gaan! Met anijs… nog beter!
  Of inderdaad lekker lezen!

  • Saskia Hardeman

   Zelf ben ik niet van de melk maar je hebt inderdaad gelijk!

 • Maaike

  Wat een fijne tips! Zelf kan ik niet ook niet in slaap komen wanneer ik een lege maag óf een volle maag heb. Misschien ook een goede tip! 🙂

  • Saskia Hardeman

   Dat is ook een hele goede inderdaad, dankje!

 • Teddy

  Fijne tips!

 • Lifesabout

  Tijdens mijn zwangerschap ook last van gehad. Echter mocht ik geen Valeriaan omdat er te weinig bekend is over het effect tijdens een zwangerschap (maar ja dat zal wel verschillen per arts…)
  Verder gebruik ik altijd Sleepytime thee van Celestial. Deze heb ik tijdens de zwangerschap ook laten staan in verband met meidoorn en nog veel meer kruiden die eventueel schadelijk kunnen zijn. Het is dan wel een hele kleine hoeveelheid, maar toch…
  Een heerlijk warm bad of douche is ook altijd fijn en wat hier helpt is manlief vragen om mijn rug te kriebelen, word ik heel rustig van

  • Saskia Hardeman

   Goed dat je het nog wel even zegt, dankjewel. Ik gebruik Akrocaps en daarvan staat in de bijsluiter dat het mag tijdens zwangerschap, wel goed om dit altijd even te controleren. Mijn man kriebelt ook weleens over mijn rug, fijn is dat indd 🙂

 • Iris

  Zolang er een bed is, kan ik heel goed slapen. Heerlijk!

 • Manon

  Fijne tips, ik kon ook nooit zo goed in slaap komen, omdat ik tv keek van te voren, nu lees ik een hoofdstuk en ga ik lekker slapen

 • angelique

  Handige tips!

 • beautifulday4makeup

  Goede tips!

 • annouska

  Ja geen digitale apparaten helpt bij mij ook altijd heel goed om sneller in slaap te vallen. Ook even rustig lezen of een goed gesprek met mijn vriend vind ik heerlijk en slaap ik een stuk beter door.

 • Cey

  Hoi,

  Ik heb een vraag over valeriaan wat ik meestal lees dat het niet mag gebruikt worden in de zwangerschap,en bij deze wel want k heb t hier en daar gevraagd ook aan mijn huisarts die weet het niet,ik heb laatste tijd onrust,hyperventilatie.zou valeriaan schadelijk zijn aan de baby?

  Groetjes,cey

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.