Het leed dat ontzwangeren heet..
3 dec 2015 Mama 37

Het leed dat ontzwangeren heet..

Nu een half jaar na de bevalling van Sophia kan ik toch wel stellen dat het ontzwangeren aardig begonnen is. Of eigenlijk ben ik (hopelijk) al bijna aan het einde. Tijdens het ontzwangeren treden er vaak van die typische kwaaltjes op, ik schreef ze op een rijtje.

Haarverlies na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap was ik dol op mijn enorme bos haar. Het was lang, dik en het zat vrijwel altijd goed. Na de bevalling heeft het nog een paar weken geduurd totdat het met bossen begon uit te vallen. De welbekende inhammen heb ik dit keer niet gehad (afkloppen) en ik hoop dat dit zo blijft. Toch is het best jammer als je mooie haren in bossen uitvalt.

Stemmingswisselingen

Ook na de bevalling gaan de hormonen vaak nog even gezellig door. Als eenmaal het kindje is geboren, gebeurt er zo ontzettend veel. Ook al ben je een moeder , dit betekent niet dat je niet aan je kindje zal moeten wennen. En je kindje ook aan jou! Dit kost veel energie, en de hormonen maken het er niet gemakkelijker op; hoi stemmingswisselingen.

Post Pregnancy dementie

Het lijkt wel alsof ik nog vergeetachtiger ben geworden als tijdens de zwangerschap. Ik vergeet echt heel veel en vraag me soms echt af hoe lang dit nog gaat duren haha. Dit is overigens een probleem wat heel veel vrouwen kunnen zullen beamen en heel veel voorkomt. Het hoort erbij laten we maar zeggen.

Heel veel tranen

Ontzwangeren heeft mij persoonlijk heel veel tranen gekost. Verschillende gedachten speelden hierbij een rol. Bijvoorbeeld de gedachte dat dit mijn laatste zwangerschap zou zijn. Maar ook de gedachte dat ik zo’n mooi en lief meisje negen maanden bij mij heb mogen dragen heeft voor veel tranen gezorgd. Ook het feit dat ik een prenatale depressie heb doorgemaakt kan ik nog steeds veel verdriet van hebben.

Slaapproblemen

Slaapproblemen heb ik de gehele zwangerschap gehad. Na de zwangerschap waren deze nog steeds niet voorbij helaas. Of dit aan de prenatale depressie te wijten is of aan het ontzwangeren; het is best vervelend. Momenteel gebruik ik medicatie om goed te kunnen slapen maar ik hoop natuurlijk dat dit probleem vanzelf weer ophoudt.

Zijn bovenstaande punten herkenbaar? Misschien dat je het zelf hebt meegemaakt of misschien heb je het wel om je heen gezien. Ik ben heel erg benieuwd! Laat je reactie achter in de comments, ik lees het erg graag! Veel liefs!

Misschien vind je het ook leuk om mijn artikel tips voor een gezonde zwangerschap te lezen.

handtekening-saskia

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Simpel, met een snufje liefde

  Ik heb niet zo heel veel last gehad van ontzwangeren. Alleen die plukkenhaar. Tijdens mijn zwangerschap had ik heel veel mooi haar. Daarna viel et uit en is voor mijn gevoel niet meer terug gekomen.

 • Wilmaaa

  Je bent behoorlijk aan het ontzwangeren, ook ik had er veel last van. Bij mij kwam het rond de vier maanden na de bevalling. Mijn haar viel zo erg uit dat ik bij mijn voorhoofd gewoon twee kale plekken had, gelukkig groeit het nu weer aan 🙂

 • Charlotte

  Bij mij viel dat geloof ik allrmaal wel mee, alleen die dementie, daar had ik ook last van….

 • Miranda

  Ik herken er maar eentje, verder heb ik nergens last van en voel ik me weer helemaal mezelf gelukkig. Maar die verschrikkelijke haaruitval… Om gek van te worden. Ik word gewoon echt kaal, ik hoop echt dat het gauw ophoudt:) ik had altijd al dun haar, maar nu is het gewoon gehalveerd, duidelijk te voelen wanneer ik een staart maak. Verder spot ik de eerste kale plekken ook al. Niet leuk:(

 • Eva

  Oh ja heel herkenbaar! Ik had helaas wel twee inhammen :-(. En ook zeker last van stemmingswisselingen… het hoort er allemaal bij. Het is trouwens goed dat je het bespreekbaar maakt. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn 🙂
  Liefs,
  Eva

 • Galina

  Ik heb geen kinderen, dus zelf heb ik het nog niet meegemaakt, maar wel van dichtbij gezien bij een van mijn beste vriendinnen. Ze had inhammen, waarma dat haar begon terug te groeien, alle kanten op stond en het net leek alsof ze hoorntjes had (heel rot, maar ook een beetje grappig). En inderdaad een geheugen als een zeef, dat is heeeeeeel langzaam weer weggetrokken, maar niet voor ik haar een paar keer in paniek heb zien rondrennen omdat ze iets belangrijks was vergeten 😉

 • Jess

  Ik wist niet dat slecht slapen er ook eentje was. Dat verklaard veel. Vergeten is hier ook verschrikkelijk. Zeker omdat ik normaal hier degene ben die aan alles denk. Manlief heeft gaten in zijn hersenen denk ik. Zet eens twee vergeetkoppen bij elkaar, pret verzekerd.

 • Manon

  Ik ben als studerende meid nog niet toe aan kinderen, maar ik wist niet dat ontzwangeren echt zo’n ding was! Ik heb het in mijn omgeving ook niet echt gezien/gehoord/gemerkt. Wel goed om te weten, voor als het op een dag zo ver is, hihi. Maar het klinkt niet echt supertof, dus ik hoop voor je dat het gauw over is 🙂

  • Saskia Hardeman

   Zo op een rijtje lijkt het allemaal heel wat, maar het kindje is het mooiste en belangrijkste hoor! Daar kan niets tegenop 🙂

 • jeapiebel

  Mijn jongste zoon is al 9, maar ik heb nog steeds last van Stemmingswisselingen. 😉 Wat jij schrijft boven is wel herkenbaar hoor.

 • Geertje - Stay At Home Mama

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit zo veel last heb gehad van ontzwangeren… Alleen mijn krullen zijn verdwenen uit mijn haar, das wat minder.

 • Marjon

  Wat herkenbaar!
  Liefs xxx

 • Marijke I easydailyfood

  Die vergeetachtigheid is echt erg heh. Man tijdens de zwangerschap was het erg maar het is bijna hetzelfde gebleven haha

 • Maaike

  Leuk om te lezen Saskia, en helemaal herkenbaar. Wel goed om hierover te schrijven zodat anderen zich bewust worden. Toen ik zwanger was van mijn eerste had ik het besef niet en dan valt het echt tegen…

 • Simone

  Zeker herkenbaar! Hier ook veel haaruitval en ook behoorlijk wat traantjes op zijn tijd :’)

 • Nesrin

  Zeker herkenbaar. Mijn zus is momenteel ook aan het ontzwangeren en heeft extreem veel haaruitval, dit had ze na de bij eerdere bevallingen niet. Ik ben trouwens gewoon vergeetachtig gebleven 😉

 • lin

  Ik had er ook erg last van! Bij mij klopte het 9 maand ontzwangeren echt en voelde ik me daarna weer steeds meer mezelf!

 • Sax and the Pretty

  Hier had ik nog geen rekening mee gehouden…je moet er iets voor hebben, dat blijkt maar weer! 😉 x

 • Jeanine

  Pff vooral bij de eerste had ik hier enorm veel last van. Haaruitval, stemmingswisselingen en ontzettend moe. Zat ik dan bij de huisarts na 8 maanden. Het hoorde er allemaal bij.

 • angela

  Oei ja ik herken het helemaal! Ik had zo’n mooie bos haar!!! In 9 maanden tijd van heel kort naar schouderlengte gegroeid. Zo trots op…. nu niks meer van over. Het duurde 9 maanden voor ik mezelf weer mens begon te voelen…met 10 maanden stopte zoonlief met borstvoeding en begon het hele circus zo weer opnieuw sjucht

 • Nina

  Dat van de haaruitval en stemmingswisselingen heb ik vaker gehoord! Verder kan ik er nu (nog) niet over meepraten, maar dan heb ik in ieder geval een idee van wat mij eventueel te wachten staat.

 • Sheela

  Ik heb helaas gedurende mijn hele zwangerschap en ook de periode die erna volgde bossen haar verloren. Ik heb vergeleken 2,5 jaar geleden echt een heel zielig bosje over 🙁 Ik hoop dat het ooit weer terug groeit, ik heb altijd lang haar gehad..
  Tranen met tuiten huilen deed ik ook heel erg, maar eigenlijk nog steeds wel veel meer dan voor dat ik Olivia kreeg. Beetje een weekdier geworden haha 😉
  Ohja en die stemmingswisselingen.. Pff ik heb wel is iemand een vreselijk uitbrander gegeven toen hij verhinderd was bij een afspraak en dat ik helemaal voor niks was gekomen. Haha toen was ik net 3 maanden bevallen. Gelukkig word het ook weer beter, alleen duurt het wel een tijdje voor je je echt weer een beetje als je oude ik voelt.

 • Linda

  Ellende he? Volgens mij wordt je nooit meer helemaal de “oude” na een bevalling..

 • Nilou

  Dat van je haar, echt heel vervelend, maar troost je iedere vrouw heeft daar na de zwangerschap last van!

 • Daenelia

  Toch is het niet vreemd: een zwangerschap is ingrijpen, dus ook niet iets waar je zomaar even overheenstapt.
  Weet je wat wel raar is, dat ik dat fenomeen van vergeetachtigheid maar bij één zwangere heb meegemaakt. Ik heb nogal wat zwangere collega’s gehad, en het is altijd mooi om te zien dat iedereen daar anders mee omging. Maar het geheugen aantasten, dat gebeurde maar bij één collega. Dus het is vervelend als dat gebeurd, maar niet iedere zwangere heeft daar voor of na de zwangerschap last van. We zijn tenslotte allemaal individuen.
  Je noemt overigens niet de terugkeer van de menstruatie. Ik had altijd begrepen dat de eerste menstruatie na de bevalling ook geen pretje is. Nou ja, dat is misschien ook TMI.

  • Saskia Hardeman

   Klopt helemaal hoor. Ik denk ook dat bepaalde dingen zoals vergeetachtigheid meer opvallen als ze benoemd worden. Menstruatie heb ik beide keren niet echt last van gehad (ik neem aan dat je krampen en zo bedoelt). Ik vond het wel apart om na zo’n lange tijd weer ongesteld te worden, echt het einde van een tijdperk zeg maar haha.

   • Daenelia

    Als ik heel eerlijk ben denk ik ook dat dingen zoals die vergeetachtigheid vrouwen een beetje worden aangepraat. 😉 Volgens mij is daar onderzoek naar gedaan en is daaruit gekomen dat vrouwenhersenen tijdens de zwangerschap vrij normaal door blijven werken, inclusief geheugen. Baby brain bestaat niet echt, was de uitkomst. Ik zou dat even exact op moeten zoeken, maar mijn ervaringen met zwangere collegas komen daarmee overeen. Zij waren tijdens hun zwangerschap net zo accuraat als daarvoor of daarna.
    Maar laten we wel wezen: zwanger zijn en een kind krijgen zijn levensveranderende gebeurtenissen. Dat werkt natuurlijk door in alles wat je doet. En dan luistert men nog wel eens naar goedbedoeld advies wat voor de eigen situatie helemaal niet van toepassing is. Iedere moeder, ieder gezin, moet dingen op hun eigen manier doen. Zolang je kind goed eet, slaap en nieuwe dingen leert is het toch goed?

    • Saskia Hardeman

     Voordat ik zelf zwanger was en kinderen kreeg dacht ik ook zo. Ik vond eigenlijk stiekem dat vrouwen zich vooral niet zo moesten aanstellen haha. Ik kom er wel op terug hoor 🙂 Ik denk precies zoals jij zegt, dat zwanger zijn en een kind krijgen levensveranderde gebeurtenissen zijn, en dat je daardoor andere dingen sneller vergeet vind ik dan weer niet zo gek 🙂

 • Iris

  Zo raar dat een zwangerschap een enorme aanslag op je lichaam pleegt.

 • Channah

  Ik heb eigenlijk alleen stemmingswisselingen nog zo nu en dan, maar verder heb ik totaal geen last van het ontzwangeren. Eigenlijk vanaf het moment dat ik bevallen ben was ik weer helemaal de oude, al zal mijn lichaam nog wel aan het herstellen zijn!

 • Ysanne

  Oei ik wist helemaal niet dat dat zo heftig was, vervelend joh! Hopelijk wisselen de klachten een beetje af en heb je niet alles in één keer.

 • Loene

  Wat ontzettend sneu dat je haar heel erg is gaan uitvallen… ontzettend jammer! 🙁
  Ik hoop dat je haar snel weer terug gaat komen!

 • Chris

  Het herstellen van een zwangerschap duurt vaak net zo lang als de zwangerschap zelf.

 • Joycerdt

  Zelf heb ik weleens gelezen dat ontzwangeren net zo lang kan duren als de gehele zwangerschap, maar ik hoor mijn vriendinnen die bevallen zijn hier eigenlijk nooit over (misschien omdat ik zelf geen kinderen heb dat ze niet met me delen).

  Lfs.x

 • Bianca

  Ze zouden iets moeten uitvinden om die geweldige bos haar te behouden. Ik ben zelf nog nooit zwanger geweest maar ik doe vaak extensions bij mensen die na hun zwangerschap veel haar verloren hebben, dat knaagt toch aan je blijkbaar, ook al is het normaal.

 • Tessa

  Yup, ik kan bij alles een vinkje zetten helaas. Inmiddels ben ik bijna en haar verder dus ik hoop dat het nou wel een keer klaar is, haha. De stemmingswisselingen en de haaruitval zijn flink afgenomen gelukkig. Het slapen gaat ook beter. Nou die tranenkraan nog dicht en weer optimaal functionerende hersenen graag 😉

 • Resarcle

  Dat vergeetachtige vind ik ook heel vervelend! Ik zit soms midden in een zin en weet dan eigenlijk niet goed meer wat ik nu precies aan het zeggen was. En ik ben nochtans al 7,5 maand aan het ontzwangeren!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.