Elke week schrijf ik over Intermittent fasting. Onder andere over wat Intermittent Fasting inhoudt en over mijn persoonlijke ervaring. Een veelgestelde vraag is wat ik precies eet op een dag wanneer ik aan Intermittent Fasting doe. Daarom vandaag dit eetdagboek Intermittent Fasting: Zo ziet een dag eruit.
Zoals ik al eerder vertelde zijn er diverse methodes wanneer het gaat om Intermittent Fasting. Zelf gebruik ik de 16/8 methode. Dit betekent dat ik van 20.00 tot 12.00 een vastenperiode heb, en van 12.00 tot 20.00 mag eten. Hieronder een overzicht van hoe een eetdagboek Intermittent Fasting er voor mij op een normale dag uit ziet.
08:00 – 12:00: Vastenperiode
Ik begin de dag altijd met een kop zwarte koffie. In de ochtend neem ik geen ontbijt. Voor veel mensen kan dit even wennen zijn. Zelf heb ik hier totaal geen moeite mee gehad. Het koste mij altijd meer moeite om wel te eten in de ochtend, dan om niet te eten. Koffie, thee en water mag wel tijdens een vastenperiode. Alles uiteraard zonder melk en/of suiker. Zelf drink ik vaak tijdens het vasten zwarte koffie. Doordat je in de vastenperiode geen calorieën binnen krijgt, helpt dit je lichaam om in vasttoestand te blijven. Je lichaam gaat daarbij vet als energiebron gebruiken.
12:00 – 13:00: Lunch (eetperiode begint)
15:30: Tussendoortje
Je mag in de namiddag een tussendoortje nemen. Vaak komt er namelijk nog voor het diner een momentje dat je een beetje trek krijgt. Je mag dan iets kleins nemen. Zelf ben ik dol op noten en neem ik daar vaak een handje van. Je kan ook griekse yoghurt met fruit nemen, of een rijstwafel met ei.
18:00 – 19:00: Diner (eetperiode eindigt)
Rond 17.30 eten wij thuis altijd de maaltijd. Dit is dan ook tijdens intermittent fasting de laatste maaltijd van de dag. Zelf eet ik gewoon mee met wat wij thuis die dag eten. Dat kan dus van alles zijn, vaak eten wij gewoon aardappels vlees en groenten, maar ook macaroni en overschotels. Omdat ik zelf niet hoef af te vallen hoef ik niet specifiek te letten op wat ik eet. Wel is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wanneer je wel voornemens bent om te willen afvallen kan je als diner denken aan een stuk zalm of vis met zoete aardappelen en bijvoorbeeld broccoli.
20:00 – 08:00: Vastenperiode
Vanaf 20:00 uur begin je weer met vasten. Je mag daarvoor eventueel nog iets kleins eten (tussen 19.00 en 20.00 uur). Op een doordeweekse dag doe ik dit zelf eigenlijk niet zo snel. Wanneer je nog een beetje moet wennen aan het vasten: wees niet te streng voor jezelf en maak gewoon gebruik van de tussendoortjes. een ckrackertje met kaas of een rijstewafel, dat moet gewoon kunnen.
Tips voor Succesvol Intermittent Fasting
Ik schreef al een artikel over Intermittent fasting voor beginners. Wanneer je begint met IF is dit echt een aanrader om even door te nemen. Sommige punten die ik hieronder ga beschrijven, schreef ik al eerder. Voor de volledigheid voor dit artikel “Eetdagboek Intermittent Fasting” benoem ik het toch nog even.
Begin Geleidelijk met Intermittent Fasting
Als je nieuw bent met IF, kan je er eventueel voor kiezen om te beginnen met een kortere vastenperiode. Denk bijvoorbeeld aan 12 uur vasten en 12 uur eten. Op deze manier kan het lichaam zich makkelijker aanpassen.
Hydrateer voldoende
Drink voldoende. Niet alleen om heel goed gehydrateerd te blijven, maar ook om het hongergevoel te verminderen. Zelf helpt koffie om mijn hongergevoel te verminderen. Kijk voor jezelf wat bij je past. Een glas water kan bijvoorbeeld ook al helpen.
Eet Voedzaam
Eet tijdens de periode dat je mag eten gezonde en voedzame maaltijden. Vooral wanneer je echt wil afvallen is dit belangrijk. Richt je op eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Zo voorkom je honger en krijgt het lichaam voldoende energie.
Probeer junkfood te vermijden
een punt wat mij persoonlijk echt niet altijd lukt. Ook ik houd weleens van lekker eten of een broodje kroket. Om nog maar niet te spreken over koekjes. En dan heb ik het niet over één koekje, maar over minstens direct het hele pak. Toch is dit niet goed (verrassend). Je bloedsuikerspiegel raakt hierdoor uit balans wat voor meer willen eten zorgt.
Eetdagboek Intermittent Fasting: Zo ziet een dag eruit
Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn Eetdagboek Intermittent Fasting. In het begin is het altijd echt een beetje zoeken wat het fijnste werkt. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: houd je aan de etens en vastentijden, maar wees niet te streng voor jezelf. Juist door te streng te zijn houd je het vaak niet vol. Je mag echt wel een keer iets extra’s eten. Als je er maar voor zorgt dat dit eenmalig is.
Nog niet uitgelezen? In 2017 toen ik nog niet lang bezig was met IF schreef ik ook een heel uitgebreid dagboek. Deze vind je via volgende link: Intermittent Fasting (snel afvallen door te vasten).
Succes! En mochten er vragen zijn, dan lees ik deze graag terug in de comments.