Tip: Gratis boodschappen (Doe Maar Lekker Duurzaam)
6 nov 2018 Lifestyle Recepten 6

Tip: Gratis boodschappen (Doe Maar Lekker Duurzaam)

Onlangs kreeg ik de vraag of ik mee wilde doen met een campagne welke geheel in het teken staat van duurzaam eten. Ja! dacht ik, daar kan ik absoluut geen nee tegen zeggen. Zoals jullie weten eten wij (ik smokkel soms een heel klein beetje) vegetarisch. En dit bevalt ons goed. Daarnaast zijn wij als gezin bewust bezig met duurzaamheid. Dus: ik kan niet anders dan mijn steentje bijdragen door ook aan jullie wat meer te vertellen over duurzaam eten. Én ik heb nog een leuke tip voor jullie. Alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij krijgen binnenkort namelijk een kaart in de bus waarmee zij zelf een duurzamere maaltijd kunnen kopen. Naast dat ik jullie natuurlijk meer vertel over deze actie, heb ik een heeeeeerlijk vegetarische preischotel voor jullie. 

Doe maar lekker duurzaam

De Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever hebben de handen ineen geslagen om zo veel mogelijk gezinnen te laten zien dat het niet moeilijk, of duur, is om duurzaam te eten. Duurzaam eten is goed voor mens, dier en milieu. Wij staan er misschien niet zo vaak bij stil, maar onze voeding heeft ontzettend veel impact op het milieu. Wist je dat er maar liefst tussen de 20 en 35% van de milieubelasting komt van voeding? Dat is best veel. En samen kunnen wij dit beperken door duurzamer te eten. En er zit nog een heel groot voordeel aan duurzamer eten, want duurzamer eten is ook nog eens veel gezonder!

Duurzaam eten

Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat duurzaam eten veel duurder is. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Wanneer je duurzamer wil gaan eten is het belangrijk om te letten op bijvoorbeeld keurmerken. Minstens net zo belangrijk is om verspilling van voedsel te voorkomen, en om bijvoorbeeld zo nu en dan eens een vegetarische dag toe te voegen! Door zo nu en dan vegetarisch te eten belast je het milieu veel minder, wist je bijvoorbeeld dat vooral rood vlees ontzettend belastend voor het milieu is? Ook goed om te weten is dat je natuurlijk niet direct álles hoeft te vervangen voor duurzame producten, het kan gerust stapje voor stapje!

Tip! Cadeaukaart voor gratis duurzamere boodschappen

DOE MAAR LEKKER DUURZAAM is een initiatief van de Nationale Postcode Loterij met Albert Heijn en Unilever als partners, om duurzamer eten een impuls te geven. Alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij krijgen een cadeaukaart t.w.v. €12,50, waarmee ze van 30 oktober tot en met 18 november 2018 bij Albert Heijn producten kunnen kopen die een gerecht een stukje duurzamer maken. Meer informatie vind je op www.doemaarlekkerduurzaam.nl.

Doe Maar Lekker Duurzaam!

Duurzame boodschappen bij Albert Heijn

In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Unilever en Albert Heijn heb ik met de DOE MAAR LEKKER DUURZAAM-cadeaukaart t.w.v. 12.50 een recept bedacht voor een duurzamere maaltijd. De bijgesloten blog heb ik geschreven op basis van mijn eigen inzichten en invulling. Als hoofd ingrediënt kreeg ik de Unox Vegetarische rookworst toegewezen om te verwerken in een recept. Ik was al ontzettend nieuwsgierig naar deze rookworst en besloot om hier een lekkere prei en rookworst schotel mee te maken.

Ik deed de boodschappen bij de Albert Heijn en lette hierbij op de keurmerken die staan voor duurzame voeding. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een bedrag van € 11,83. Ik was overigens helemaal in mijn nopjes met de zak Buitenbeentjes Paprika die ik kocht. In deze zak zitten paprika’s die normaal niet door de keuring zouden komen. Super duurzaam dus!

duurzaam maaltijd koken

Recept prei rookworst schotel

 • Bechamelsaus (deze maakte ik zelf met 400 ml melk, bloem en 50 gram boter)
 • 1 ui
 • 4 paprika’s (rood en geel)
 • 2 preien
 • 1 Unox vegetarische rookworst
 • 700 gram aardappelschijfjes

prei rookworst schotel

Wat moet je doen?

Het maken van deze prei rookworst schotel is ontzettend makkelijk. Als eerste: zet de oven aan op 200 graden. Maak de bechamelsaus. Snijd de ui, prei en paprika en bak deze. Vul de ovenschaal met de aardappelschijfjes, doe het groentemengsel hierover en giet hierover de bechamelsaus. De rookworst kan je in schijfjes op de saus leggen maar soms kies ik er ook voor om de schijfjes gewoon door het groente mengsel te mengen. Hierna mag het 30 min in de oven. Eet smakelijk!

Tot slot: Sigrid van I Live Green heeft ook een leuk artikel geschreven over dit onderwerp. Bij haar kan je een heerlijk recept voor budget vegetarische notengehaktbrood vinden! Neem zeker even een kijkje voor inspiratie.

Kook jij duurzaam? Of let jij hier op?

Dit artikel is een samenwerking, dankjewel dat jullie het hebben gelezen. Hierdoor kan mijn blog blijven bestaan

Reacties

 • Kirsten

  Het is leuk dat ze zo’n kaart weggeven. Wij doen helaas niet mee met de postcodeloterij dus geen shoptegoed voor ons. Het recept lijkt me wel lekker, misschien toch maar eens proberen. Ik merk dat wij wel iets beter op onze boodschappen zouden kunnen letten. Soms doe je ook maar gewoon even snel boodschappen, niet heel erg bewust dus!
  Onlangs geplaatst door Kirsten: Betaalbare date tips voor ouders (to be)

 • Hilde

  Altijd leuk om te ontvangen elk jaar! Wij eten gemiddeld 4 dagen in de week geen vlees dus vind ik dat we goed bezig zijn. Tip; bij de AH verkopen ze van die groenten en fruit netjes zodat je de volgende keer geen plastic zakjes hoeft te pakken!

 • Sigrid

  Dank je wel voor het doorlinken Saskia! Succes met je mooie blog. Groetjes Sigrid

  • Saskia Hardeman

   Hoi Sigrid, dankjewel voor je reactie. Jij ook succes met alles! Liefs Saskia

 • Rachel

  Ik ben al 20 jaar vegetariër. Volgens mij is dat behoorlijk duurzaam 😅
  Onlangs geplaatst door Rachel: 3 lifehacks die ik vaak gebruik

 • Lyda hoffschlag

  Onze schoondochter heeft gekeken zaterdag alle product een waren op dat is toch onmogenlijk want het is gratis en is net Almere fatten valt lamp was ook gratis alles was al op hoe is dat mogenlijk

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.