De laatste weken ben ik weer helemaal fan van havermout. Toen ik nog bij mijn ouders woonde at ik dit al vaak als ontbijt, alleen de laatste jaren ben ik het toch een beetje uit het oog verloren. Althans de ene keer at ik het weer een week, om het vervolgens te vergeten. Inmiddels eet ik al een paar weken elke ochtend het lekkerste havermoutontbijt. En niet alleen ik vind het heel erg lekker, maar mijn kinderen ook!
Hoe maak je een havermoutontbijt
Naast dat havermout gewoon heel erg gezond is, is het ook nog eens onwijs makkelijk om te maken. Er zijn geen ingewikkelde toestanden voor nodig. Wat je nodig hebt is 250 ml melk, 50 gram havermout en een pannetje om in te koken. Zoals ik vertelde is het maken van de havermout heel erg simpel. Je zet een pannetje op het vuur en brengt als eerste de melk aan de kook. Wanneer deze kookt, mag het vuur wat zachter en mag de havermout worden toegevoegd. Daarna zachtjes roeren totdat het een lekker papje is.
Ik heb inmiddels verschillende merken havermout geprobeerd, en wat ik hiervan leerde is dat er heel veel verschillende kooktijden zijn. Lees dus goed het pak wanneer jij jouw ontbijtje maakt. Zelf ben ik ongeveer 10 minuten bezig met het maken van een lekker havermoutontbijt.
Havermout met kaneel
Nu kan je natuurlijk havermout zo eten, zonder iets erbij. Ik vind dit wel ok, maar het is gewoon lekkerder om er iets bij te doen! Toen ik jonger was deed ik er weleens een schep suiker bij, maar inmiddels moet ik hier niet meer aan denken haha 😉 Wat ik heel erg lekker vind en altijd in mijn havermout doe is kaneel! Een lekkere schep kaneel doet heel wat voor de smaak en wist je dat kaneel ook nog eens heel gezond is?
Lekkere havermout variaties
Het leuke van havermout vind ik dat je het met zo veel kan variëren en er op die manier heel veel verschillende lekkere ontbijtjes mee kan maken! Zelf houd ik bijvoorbeeld heel erg van banaan in mijn havermout. In de zomer vind ik het daarentegen juist weer heel erg lekker om mijn havermout koud te eten en hier rood fruit zoals aardbeien en rode bessen in te doen. Of bramen en frambozen zijn ook een echte aanrader! Verdere ideeen waar je je havermoutontbijt nog net iets lekkerder kan maken is bijvoorbeeld met noten, pindakaas en appel. Oh en mocht je even kiezen voor niet zo gezond schijnen hagelslag en pepernoten ook nog eens super lekker te zijn!
Wat is jouw lekkerste havermoutontbijt? Ik ben heel erg benieuwd en lees het graag terug in de comments!
Anneke Reageren
Ik start hier iedere ochtend met havermout. En altijd met een schep kaneel eronder geroerd en daarna een beetje kokossuiker er overheen. Zelfs zoonlief is mega fan 😉
Onlangs geplaatst door Anneke: D-day.
Joyce - LemonyLifeNL Reageren
Haha wat toevallig, ik heb zojuist voor het eerst havermout in huis gehaald! Ik wil overnight oats gaan proberen. Hier wil ik ananas, banaan en wat honing aan toevoegen. Ik ben benieuwd! Als ik het lekker vind wil ik inderdaad gaan variëren met fruit, noten en dergelijke. Ik ga ook zeker de kaneel tip even onthouden!
Onlangs geplaatst door Joyce – LemonyLifeNL: REVIEW | FOTOFABRIEK FOTOBOEK INTERRAILREIS 2015
Rachel Reageren
Heerlijk zeg havermout. Ik heb het een hele tijd ’s ochtends genomen, maartoen m’n jongste, die nog borstvoeding kreeg toen, lactoseintollerant leek ben ik ermee gestopt.
Ik doe het meestal in de magnetron voor 2 minuten. wel moet het in een grote bak, anders stroomt het over.
Ik doe er ook altijd wat kaneel bij en het liefst een snufje zout. Jammie.
Onlangs geplaatst door Rachel: Hoe al mijn idealen die niet uitkwam en in één kast passen.
Iris Reageren
In de winter is havermout echt mijn favoriete lunch/ontbijt. Helemaal top met speculaaskruiden en stukjes appel die je er op het laatst bij doet, zodat ze warm worden en niet zacht.
Laura Reageren
Ik eet ook graag havermout in de ochtend. Voedt goed, gezond en kan er lang op teren! Ik houd alleen niet van dat warme prutje. Ik eet het met 250ml vanille yoghurt (die magere versie van Optimel), diepvries blauwe bessen en een koffiemok havermout, met elkaar mengen, eventjes iets van 10 minuten laten staan en je kan het gewoon al eten. Super lekker!
Onlangs geplaatst door Laura: Review: Mac Lipsticks Verve & D For Danger
Kim Reageren
Ik eet het niet zo vaak maar als ik het eet is het meestal 40 gram havermout, 200 ml amandelmelk ongezoet, een banaan, schepje lijnzaad en een beetje kaneel, dit koken of even in de magnetron en dan als ik er zin in heb nog wat koud fruit bovenop, maar meestal laat ik dat achterwege
Liesbeth Reageren
Ik eet het vaak met banaan of appel. En ja wel met wat extra suiker!
Zoë Reageren
Ik maak mijn havermout vaak met plantaardige melk, stukjes fruit, kaneel en cacao nibs.
Gebakken havermout vind ik ook erg lekker. Bijv. Havermout met Kokosyoghurt, zoetstof, banaan in een ovenschaaltje en dan even bakken, heerlijk!!