Wat ik niet wist toen ik moeder werd..
13 aug 2015 Mama 31

Wat ik niet wist toen ik moeder werd..

Inmiddels ben ik bijna vier jaar lang moeder. Ik weet nu alle kneepjes van het vak en hoef niets meer te leren. Haha fout dus. Als mama is geen dag hetzelfde en er valt heel erg veel te leren. Maar goed, nu ik voor de tweede keer moeder ben geworden  bedenk ik mij steeds meer wat ik allemaal niet wist toen ik voor het eerst moeder werd, en wat ik nu wel weet. Vandaag deze dingen daarom op een rijtje!

Luiers verschonen wordt een dagtaak en borstvoeding poep is anders dan gewone poep

Poep is poep dacht ik, maar toch is borstvoedingpoep anders. Groot voordeel is dat de geur nog redelijk mild is. Ook had ik me vergist in de hoeveelheid luiers die een baby per dag zou gebruiken, soms gaan er op een dag wel tien doorheen! En spuitluiers! Ooh dat is een hele beleving, zorg er vooral voor dat er geen muur in de buurt zit waar de boel tegenaan kan komen.

Borstvoeding is geen pretje

Dat het geven van borstvoeding niet vanzelfsprekend is, dat weet ik. Verder had ik nooit geweten dat het pijn kon doen. Dat je het zou voelen is logisch, maar vooral in het begin vond ik het verre van fijn. En in combinatie met naweeën is het nog erger, en om nog maar niet te spreken van stuwing. Maar goed, het hoort erbij 🙂 Het schijnt trouwens dat de bladeren van een witte kool helpen tegen de pijn van stuwing. Zelf weet ik dit pas net, dus heb het zelf niet kunnen proberen helaas.

Mensen kunnen neerbuigend doen over een keizersnede

Dat ik te horen kreeg bij de zwangerschap van Senna dat ik een keizersnede zou krijgen vond ik best lastig. Toen na de bevalling iemand tegen me zei dat ik het maar makkelijk heb gehad met de keizersnede wist ik niet wat ik hoorde. Toen ik vertelde dat ik wel weeën (weeenstorm) heb gehad en dus ook veel zelf heb gedaan werd er gezegd; ja maar de persweeën zijn het ergste en die heb je niet gehad. En wat nog het rottigst was is dat dit door iemand gezegd werd van wie ik het nooit had verwacht.

mama

Dat Baby’s heel veel slapen

Klinkt eigenlijk heel logisch, toch had ik me niet kunnen indenken dat baby’s hele dagen lang kunnen slapen. Vooral Sophia kon er wat van haha, nu ze wat ouder wordt, is ze meer wakker maar toch moet ik nog wennen aan dat vele slapen.

Niet alleen baby’s moeten een aantal keren per dag schone kleren aan, maar mama’s ook

In het begin bleef ik bezig met verschonen en met het verwisselen van kleding. Om nog maar niet te spreken van stuwing en lekkende borsten en zo. De eerste paar weken na de bevalling van Sophia bleef ik maar gigantisch lekken. Borstvoedingcompressen konden het geeneens aan 🙂 Dus ja, verschonen kwam een aantal keren per dag voor. De wasmachine draaide overuren.

Een ritme heb je niet zomaar

Als je denkt eenmaal een mooi ritme te hebben gevonden met je pasgeboren baby, heb je het mooi mis. Ik merk het nu ook weer bij Sophia. De ene keer slaapt ze de ochtend heel erg goed, en de volgende dag besluit ze om gewoon de hele ochtend gezellig wakker te blijven. Net zoals de nachten. Senna was een prinsje en sliep zo door, en Sophia heeft nu een periode dat ze om de twee (!) uur wil drinken. Ik laat het maar gaan en het komt allemaal vast goed!

Herkenbaar? Of kan je je er iets bij voorstellen?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Tamara

  ohhhh zo herkenbaar!

  Maar wat is dat voor onzin dat een ks makkelijker is! Het is een hele operatie en het hetstel is ook nog veel langer.

 • Carlijn

  Tsss een keizersnede kan ook echt alleen gebagatelliseerd worden door iemand die er overduidelijk geen heeft gehad. Tuurlijk is het sneller gebeurd dan een natuurlijke bevalling maar ik vond de pijn de tweede dag bij het (moeten) opstaan hels. Verder heeeeel herkenbaar allemaal!

 • Paola

  Nu weet ik weer een beetje meer wat me te wachten staat. Toch ben ik van mening dat je het met veel dingen zelf moet ondervinden. Wat de een heel pijnlijk vind kun jij wel misschien wel mee vallen en ieder kind is anders!

 • Liz

  Echt super suf dat men zo makkelijk over oordeelt, echt iemand die niet weet waar het overgaat…
  De bevalling van mijn 2de duurde een uur en was echt niet leuk kan ik je vertellen…
  En als mensen dat hoorde dat het in uur was gebeurd zei men ” oh lekker snel toch!? Ipv van de 24 uur of 48 uur” . Dat steekte ook wel eens…
  Toen de bevalling begon was ik alleen thuis en zat in een mega weeënstorm, 20 min voordat babyboy daadwerkelijk eruit kwam waren de verloskundige en mijn partner erpas…
  Dus tja tis moeilijk voor mensen om zich in een ander te verplaatsen, denk ik…

 • Puck

  Oh dat ritme! Iedere keer bedenk ik me dat het maar eens tijd wordt voor een ritme… Nou als de kleine daar geen zin in heeft komt er dus geen ritme. Of ze valt te vroeg in slaap waardoor mijn plannetje helemaal door de war gaat. Ik ben er nog steeds niet aan gewend, en dit is m’n 2e al, dus ik had het moeten weten!
  En die reactie over je keizersnee, zulke mensen moet je niet in je leven willen. Dat is negatieve energie als iemand zo praat over iets waar ze zelf duidelijk geen ervaring mee hebben. Nee, je buik open laten snijden, dat is fijn!

 • Janneke

  Hele leerzame tag!
  Ik had helemaal niet door dat veel mensen zo gemakkelijk (en neerbuigend) oordeelden over een keizersnede. 🙁 Van dichtbij heb ik gezien hoe ingrijpend en zwaar een keizersnee is.

  Zelf ben ik echt heel bang voor het niet vinden en het steeds wisselen van het ritme, ik hoop dat het ons een beetje gaat lukken!

 • Angelique

  Heel erg herkenbaar!

 • Renske

  Ik kan me goed inbeelden dat het allemaal net anders gaat dan je dacht. Ik denk dat iedere moeder dat wel herkent. Het meeste weet je wel, maar het is toch weer verschillend per kindje. Grappig dat je dat verschil nu ook merkt tussen Senna en Sophia. 🙂

  Wat een gemene opmerking over de keizersnede zeg! Ik denk dat beide bevallingen – natuurlijk en keizersnede – zwaar zijn. Ieder op zijn eigen manier. Veel vrouwen willen natuurlijk bevallen en dus kan een keizersnede er psychisch behoorlijk in hakken! Maar ook fysiek lijkt een keizersnede mij zwaar. Jammer dat je zo’n opmerking hebt moeten horen.

 • Kirsty

  Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar interessant om te lezen! Ik wist ook niet dat baby’s zo ontzettend veel luiers per dag nodig konden hebben, ik dacht eerder aan vijf haha. Het lijkt mij wel lastig om niet echt een ritme te hebben, maar dat zal uiteindelijk vast vanzelf goedkomen 🙂

 • Fleur Sophia

  Wat een leuk artikel om te lezen! Ik zelf ben nog geen moeder maar wel erg interessant om alvast te weten, haha!

 • Bertine

  veel van die dingen wist ik ook niet, goed dat je hier over schrijft!

 • Elisabeth

  Heeeeeeeeeeeel herkenbaar!! Op de keizersnede na dan. Dat lijkt me juist heel heftig in vergelijking met een gewone bevalling!

 • lin mommysworld

  Haha ohh ik besef me nu hoe snel ik die dingen alweer vergeet! Poep op de muren of net als ik wil kijken ze in mijn gezicht plaste 😛 Ik moest eerst ook voor een ks. Ik was ontzettend bang en het herstel is veel zwaarder lijkt me want het is gewoon een hele operatie! Ik ben blij dat meneertje nog draaide 2 dagen voor de keizersnee!

 • Daniëlle

  Wat naar dat iemand dat zei over je keizersnee. Niet echt meelevend. Enne, ik vond de persweeën juist een opluchting, was voor mij dus zeker niet het ergste. En trouwens..daar gaat het toch helemaal niet om..
  En dat doorslapen is ook zo verschillend per kindje. Mijn oudste sliep met 6 maanden goed de klok rond. Mijn jongste pas met 8.5 maand. Alles is een fase 😉

 • Iris

  Wat raar dat mensen neerbuigend doen over een keizersnede! Soms is het gewoon beter, maar niet minder.

 • Kelly - Pluiskonijn.nl

  Het slapen gaat hier gelukkig erg goed, ze sliep al vanaf 5 weken in de nacht goed door van ca 19.00 uur tot 07.00 uur in de ochtend. Hier staat de wasmachine ook erg veel aan hoor, soms lopen we ook echt achter met alles haha

 • Charlotte

  Wat vergeet je bepaalde dingen weer snel inderdaad! Ik vind het altijd zo raar als mensen zulke dingen zeggen over een keizersnede. Ik heb er geen ervaring mee, maar het herstel lijkt me juist zwaarder.

 • Manon

  Pfoee om de twee uur ’s nachts, dat schijnt wel meer te zijn met borstvoeding, maar als het goed is wordt het wel steeds minder en slapen ze steeds langer door 🙂

 • Marijke - de beste versie van jezelf

  Alles is herkenbaar (echt alles haha) behalve de keizersnee. Maar het is toch jammer dat mensen daar neerbuigend over doen. Zo’n wond moet genezen en dat lijkt me ook een hele toer. Leuk artikel 🙂

 • Sandra

  Zo waar en herkenbaar allemaal! En die keizersnede? Bij de tweede ook gehad en ben ik met 10 cm ontsluiting naar het ziekenhuis afgevoerd en kreeg toen een spoedkeizersnede, dus ik heb ook al weeën en persweeen meegemaakt…

 • José

  Haa, dat ritme inderdaad. Ik heb ook meerdere keren gedacht dat dochter eindelijk een ritme had, maar met dezelfde snelheid als dat ik dat kon zeggen, was dat ritme ook alweer gevlogen. Inmiddels, nu ze 6,5 maand heb durf ik dan wel weer te zeggen dat er enigszins een ritme is. Niet een die je op de klok gelijk kunt zetten, hoor, maar wel een te verwachten volgorde. En om de 2 uur drinken ’s nachts.. Dat doet mijn dochter soms nog, soms zelfs elk uur (!!) (sorry, als dit demotiverend is, kan bij Sophia natuurlijk helemaal anders zijn :-)). Voordeel is dat ze bij mij in bed ligt, scheelt een hele hoop!

  En die opmerking over een keizersnede, wat belachelijk! Ik vind het juist heftig als mensen een keizersnede gehad hebben. Vaak én weeën gehad én ook nog een grote jaap in de buik die moet genezen.. Meerdere vrouwen in mijn omgeving hebben een keizersnede gehad en mijn herstel ging toch duidelijk een stuk sneller dan die van hen.. 😉

  Oh en zelf schone kleding aan, check! Vooral de eerste weken inderdaad, maar nu ook nog regelmatig dat dochterlief toch nog weer wat halfverteerde melk terug geeft, over mij heen. Of dat ik een toeschietreflex heb op een verkeerd moment. Al moet ik zeggen dat ik op dagen dat ik thuis blijf dan echt niet meteen schone kleding aantrek. Kan ik bezig blijven 😉

 • Nicoline

  Heel herkenbaar allemaal. Helaas zijn er ook van die mensen die zo praten als je geen borstvoeding geeft. Bij mij is het niet gelukt en heb er alles aan gedaan. Sommige mensen reageren dan net als bij een keizersnede, alsof je dan de makkelijke weg gekozen hebt ofzo. Heel jammer.

  • Saskia Hardeman

   Moeilijk is dat, en vaak nog zo veroordelend ook!

 • Leonie

  Wat een leuk artikel om te lezen, handig om alvast te weten, haha.

 • Lysanne

  Leuk om zo te lezen en handig voor later! Alleen wat naar dat iemand zegt dat je het makkelijk hebt met een keizersnede! Het lijkt me juist nog vervelender. En herstel duurt ook langer dacht ik. Maar snel die nare opmerking vergeten.

 • Nicole

  Ja dat van die keizersnede.. Pffff. Ja was super makkelijk hoor, zo fijn dat ik die 10 minuten persen niet heb gehad, Dat ik daarna nog een half jaar veel pijn heb gehad laten we maar even achterwege!

  • Saskia Hardeman

   Precies, je haalt me de woorden uit de mond 🙂

 • Channah

  Heel leuk om te lezen, ik heb zelf ook een kleintje van 4 maanden. Baby’s slapen inderdaad veel, al stond ik daar op dat moment helemaal niet bij stil, nu ze overdag bijna niet meer slaapt piep ik wel anders, haha!

 • sabrina

  Heel herkenbaar! O over de keizersnede kan ik me zo over opwinden! Echt alleen mensen die het niet gehad hebben zeggen dit. Het duurt zo lang om te herstellen, en de eerste dagen doet zelfs hoesten of lachen pijn… Nee geen pretje! Na 15 jaar is zelfs dat hele gebied er omheen nog gevoelloos. Wat ik hoor van vrouwen die het allebei hebben gehad, is dat ze veel en veel liever de natuurlijke bevalling hadden.

 • Irene

  Heel herkenbaar! En mijn oudste is bijna 5 en de jongste is 2, maar ik heb nog steeds geen ritme hahaha

 • Jess

  Ik maakte zo’n lijstje over mijn zwangerschap. Dingen die anders uitdraaien dan je verwacht. Wie weet maak ik binnenkort ook zo’n lijstje. Ik weet door jou lijstje alvast waar ik mij aan kan verwachten. 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.