Wat allemaal niet meer mag tijdens de zwangerschap.. (voeding)
1 feb 2015 Mama 16

Wat allemaal niet meer mag tijdens de zwangerschap.. (voeding)

Vanaf het moment dat de zwangerschap is begonnen schijnt er qua voeding heel veel niet meer te mogen. Als ik sommige mensen mag geloven kan zelfs een beetje kaneel al schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Soms kan het best lastig zijn om hier een weg in te vinden. Ik denk dat er niet overdreven moet worden maar gewoon met een gezond verstand moet nadenken over wat je eet. Vandaag een blogje over dit onderwerp en hoe ik erover denk, lees je mee?

Als eerste wil ik zeggen dat het natuurlijk belangrijk is om tijdens de zwangerschap goed op de voeding te letten. Wat ik in dit blogje wil benadrukken is dat het verstandig is hier bij stil te staan maar dat het allemaal niet zo zwart wit is.

Zwanger en eten

Toen ik net wist dat ik zwanger was ging ik met mijn zus uit lunchen. Ik bestelde een broodje met eendenborst. En alhoewel het een heerlijk broodje was: ik zag op gegeven moment toe het broodje bijna op was dat er iets rood vlees aan de binnenkant zat. Als je dit als zwangere tegenkomt kan je voor twee dingen kiezen. Je kan er namelijk voor kiezen het broodje met geen vinger meer aan te raken, of je kan er voor kiezen het broodje gewoon verder te eten. Ik deed het laatste. Slecht? Als ik dit elke week zou doen wel ja, maar een enkel keertje kan gewoon gebeuren. Daarnaast was het broodje al bijna op en was het iets rood vlees.

Gezond eten tijdens de zwangerschap

Ik denk dat het gaat om bewustwording. Let er bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap op dat je zo veel mogelijk gezond eet, en zo min mogelijk van wat slecht kan zijn voor de baby. Niet zomaar alles eten dus: maar gewoon helder nadenken. Dat je per ongeluk een keer iets op je bord krijgt wat niet goed zou kunnen zijn: kan gebeuren. Als je het zelf bewust zou bestellen vind ik het weer een ander verhaal.

Wat ik overigens echt not done vind is roken tijdens de zwangerschap of drinken tijdens de zwangerschap, hier is gewoon geen excuus voor mogelijk. Voor mij overigens een makkie aangezien ik niet rook en drink.

Ik merk dat er verschillend wordt gedacht over dit onderwerp. Ik ben heel benieuwd hoe jij er over denkt, of je nu moeder, zwanger bent of niet.

Wat vind jij van dit onderwerp? 

Reacties

 • Marina

  Ik ben niet zwanger en geen moeder, maar ik sta er denk ik hetzelfde als jij. Natuurlijk moet je erop letten, maar je moet ook gewoon logisch blijven nadenken en er niet te moeilijk over doen.

  Liefs, Marina

 • Nina Simplynspecial

  Ik ben dan geen moeder, dus ik weet niet of ik er wel een mening over mag hebben.. Maar, ik vind sommige wel iets doorslaan hierin. Maar dat is natuurlijk ieder voor zich 🙂

  • Saskia Hardeman

   Ik vind dat je er best een mening over mag hebben hoor, had ik ook toen ik nog geen moeder was 🙂 Die mening was trouwens precies hetzelfde als nu.

 • Whitney

  Jaaa hier moet je naar mijn mening ook zeker op letten. Ik rook niet en heb bij mijn eerste zwangerschap een paar glaasjes op. Drink niet vaak en net toen wel. Wist natuurlijk niet dat ik zwanger was maar heb mij er heel lang zorgen over gemaakt. Mijn vriend rookt wel, nooit in huis gelukkig maar in de auto eerder wel en dat blijft gewoon zo vies hangen. Om misselijk van te worden bah. Om dan niet eens over drugs te beginnen. Ik vind het zo eng allemaal.

 • Lifesabout

  Inderdaad is een gezond verstand het belangrijkste. Ik heb in het begin van mijn zwangerschap gerookte zalm uit de supermarkt gegeten. Toen ik door internet bang werd gemaakt vroeg ik het aan mijn gynaecoloog. Hij vertelde dat het belangrijk is om nog een normaal leven te kunnen leiden en niet panisch te worden als je een keer iets ‘verkeerds’ hebt gegeten. Gewoon opletten, maar niet schuldig voelen. Haring vers van de visboer is prima, maar ik herinner mij de reacties nog op de foto die ik toen plaatste van de haring. Of ik wel wist dat het gevaarlijk was, hoe ik het in mijn hoofd haalde…haha gekkigheid!

  • Saskia Hardeman

   Ja gekkigheid inderdaad! Als je internet leest word je inderdaad al helemaal naar van alle verwijten die naar elkaar worden gemaakt. En iedereen weet zo goed wat wel en niet mag. Jammer is dat!

 • Linda

  Ik denk dat ik ook veel bewuster met voeding om zal gaan, zeker omdat je dan voor twee eet en je eigen lichaam ook wel een extraatje kan gebruiken. En ik denk dat je er verder met een portie gezond verstand ook wel ver komt 🙂

 • angelique

  Ik werd echt knettergek van alles wat je verboden word. Ik heb mijn hele zwangerschap dan ook geroepen “Mijn moeder deed het 20 jaar geleden ook zonder al die regels en ik ben toch ook gezond geboren?”

 • Iris

  Ik denk dat het echt niet aan het kind te merken is als je af en toe iets minder ‘verstandigs’ eet.

  • Saskia Hardeman

   Nee hoor dat denk ik ook niet. Eens iets minder verstandigs kan gebeuren.

 • Priscilla

  Ik vind het eigenlijk wel een beetje doorslaan, wat wel en niet mag. Je gaat je haast een gehandicapte voelen door alle dingen die niet meer mogen. Terwijl zwanger zijn eigenlijk een heel gewoon iets zou moeten zijn.

  • Saskia Hardeman

   Ja precies!

 • Kim

  Gezond is inderdaad gewoon het beste. Niet roken en drinken vind ik ook heel belangrijk bij zwangerschap!

 • Yasmin

  Kwestie van gezond nadenken. Ik las halverwege mijn zwangerschap eens voor de gein op die zogenaamde onafhankelijke voedingswijzer en zag het lijstje met wat je niet meer mag. Dat lijstje lijkt met het jaar groter te worden. Ik zag al toen dat mijn zojuist verorberde Italiaanse bol met salami niet mocht … Tja jammer dan. Ik eet geen rood vlees, drink en rook niet. Maar ik haal heerlijke verse zalm bij de visboer, sushi gaat er ook gewoon in (gaan ook complete discussies over waar je gek van wordt) en wanneer mijn man het gekookte eitje bij het ontbijt net iets te kort heeft gekookt waardoor het niet knoerthard is (ook niet zacht hoor) eet ik hem lekker op 🙂

 • beautifulday4makeup

  Ik zou ook niet roken en drinken tijdens mijn zwangerschap. Voor mij zou dit echter ook niet moeilijk zijn want ik rook niet en ik drink amper alcohol

 • Angela | Great Body & Skin

  Ik ben het deels met je eens. Maar wb het broodje: daar kunnen inderdaad bacteriën in zitten en als die slechte bacteriën run zitten, is er maar 1 voor nodig om je heel ziek te maken en mogelijk schade aan de vrucht toe te brengen. Ik sta er zo in dat 9 maanden op een mensenleven maar zo kort is; daarin doe ik het beste voor mijn kind. En nooit last van stress hoor!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.