Vrijwillige ouderbijdrage: vrijwillig?
25 nov 2016 Mama 28

Vrijwillige ouderbijdrage: vrijwillig?

Sinds mijn zoontje op de basisschool zit hebben wij te maken met de vrijwillige ouderbijdrage. Geen probleem, ik draag graag iets bij aan zijn school. Alleen keek ik wel vreemd op toen ik hoorde dat op verschillende scholen, wanneer deze vrijwillige ouderbijdrage niet wordt betaald, een kind ook niet mag mee doen aan bepaalde activiteiten. 

Is de vrijwillige ouderbijdrage verplicht?

Om maar gelijk te beginnen met de vraag of de vrijwillige ouderbijdrage verplicht is: nee. Officieel is de vrijwillige ouderbijdrage niet verplicht. Het bassisonderwijs in Nederland wordt betaald door de overheid. De vrijwillige bijdrage is bedoeld voor bijvoorbeeld schooluitjes en vieringen. Sommige scholen geven aan om kinderen buiten deelname te sluiten wanneer de vrijwillige ouderbijdrage niet wordt betaald.

Hoezo vrijwillig?

Toevallig zag ik van de week een bericht voorbijkomen op Facebook waarin een hoop verontwaardigde reacties voorbijkwamen van ouders die uit principe niet betaalden vanwege het feit dat de bijdrage vrijwillig genoemd wordt. Tjah, en ik moet zeggen aan de hand van de voorbeelden die werden gegeven, dat ik die benaming ook een beetje vreemd vind. Vrijwillig doet namelijk vermoeden dat je een eigen keuze hierin hebt. En dan verwacht je natuurlijk niet dat het er op uitdraait dat je kind niet mee mag op schoolreis omdat de vrijwillige ouderbijdrage niet is betaald. Of nog erger: dat er een lijst is die iedereen kan inzien, waar een kind zijn of haar naam op staat waarvan de ouders niet hebben betaald.

Financiële draagkracht

Hoe dan ook, vreemde benaming of niet, wanneer er de financiele draagkracht is om te voldoen aan de vrijwillige ouderbijdrage vind  ik dat je deze als ouder gewoon hoort te betalen. Deze bijdrage is immers niet al te hoog (als het goed is) en daarnaast gewoon voor veel scholen heel hard nodig om te kunnen voorzien in kosten. Om dan niet te betalen en wel je kind(eren) met alles activiteiten mee laat doen vind ik een slecht voorbeeld en eigenlijk gewoon niet zo netjes.

Wij hebben er (gelukkig) zelf niet over hoeven te twijfelen of na te denken om deze bijdrage te betalen. Het is eigenlijk geeneens in mij opgekomen om niet te betalen. Ouders die het niet kunnen betalen vind ik dan weer een ander verhaal. Op veel scholen zijn hier weer uitzonderingen voor en deze kinderen zullen (hopelijk) niet worden uitgesloten van deelname wanneer er niet betaald wordt.

De vrijwillige ouderbijdrage, wat vind jij?

Reacties

  • Marloes

    Wat vreemd inderdaad dat het de vrijwillige bijdrage wordt genoemd, ik ken het helemaal niet. Nou duurt het bij ons nog wel even, maar is wel iets om rekening mee te houden. Ben ook wel benieuwd hoe het geregeld is voor ouders die het niet kunnen betalen, zou het oneerlijk voor de kindjes vinden als ze buitengesloten worden. Dan werk je als school zijnde pesten in de hand lijkt me.
    Onlangs geplaatst door Marloes: Zwanger zijn is niet alleen rozengeur en maneschijn

    • Saskia Hardeman

      Ja dat vind ik ook. Maar zoals ik hoor zijn er op de meeste scholen wel potjes voor als het echt niet betaald kan worden.

  • Martina

    Ik ken dit allemaal nog helemaal niet. Maar Inderdaad, wat flauw dat die kinderen daar de dupe van worden.
    Onlangs geplaatst door Martina: 25 November 2016 – Menu van een eenjarige

  • Deborah

    Ja, vrijwillig zou het moeten zijn. Het lijkt mij wel moeilijk als je het financieel niet trekt, want dan moet je dat ‘bekennen’. Er zijn meestal wel oplossingen voor als ouders dit durven aangeven. Kinderen uitsluiten vind ik ook te ver gaan.

  • Stefanie

    Wij betalen de ouderbijdrage ook altijd. Toevallig kregen we er deze week nog een mail over omdat veel ouders het niet betaald hebben, er wordt dan in de mail gezegd dat als er niet genoeg geld is bepaalde activiteiten niet door kunnen gaan. Dat is dan wel weer jammer voor de kindjes waarvan de ouders wel betaald hebben!
    Onlangs geplaatst door Stefanie: Een blog samen met mijn lieve zus!

    • Saskia Hardeman

      Nou, dat is heel erg jammer zeg! En een beetje een dreigement. Wij kregen van de week een brief dat er 80% van de school betaald heeft, dat vind ik best netjes.

  • Nathalie

    Het mag bij een reguliere basisschool niet anders genoemd worden als vrijwillige bijdrage is ons ooit verteld toen in in de ouder raad zat. Domweg omdat het onderwijs betaald wordt door de staat.

    Maar ik derdaad echt vrijwillig is heet niet! Er is op de school waar onze kinderen zitten wel een mouw aan te passen als het niet betaald kan worden door ouders.

    Wat ik wel “slecht” vind bij ons is dat je naast de ouderbijdrage ouderbijdrage ook nog extra moet betalen voor het schoolreisje.

    • Saskia Hardeman

      Ik weet zo even niet of wij extra betalen voor schoolreisjes, ik dacht het niet. Zou dat ook wel apart vinden en het lijkt mij daarnaast ook handiger voor de school om alles gewoon in een keer te berekenen.

  • Ilona

    Hier in Den Bosch heb je stichting leergeld waar je een beroep op kan doen als je zelf niet de financiële middelen hebt om de schoolbijdrage te kunnen betalen, hierdoor zal je kind dan ook niet van activiteiten worden uitgesloten. Ik sta er sinds een halfjaar alleen voor met 3 kleine kinderen en heb helaas nog geen werk dus weet hoe fijn het is dat dit hier mogelijk is

    • Saskia Hardeman

      Nou, dat is zeker heel erg fijn. En eigenlijk ook wel een must vind ik. Helaas is gewoon niet iedereen in de mogelijkheid om te betalen (dat vind ik wel weer anders dan gewoon niet betalen).

  • Loes Johanna

    Ik had er nog nooit van gehoord, duurt natuurlijk ook nog even voor we er mee te maken krijgen. Als ik dit zo lees vind ik het inderdaad wel bijzonder dat het vrijwillig wordt genoemd, maar er wel haken en ogen aanzitten als je het niet kunt of wil betalen.
    Onlangs geplaatst door Loes Johanna: Zwanger: week 25

    • Saskia Hardeman

      Ja precies. Alleen denk ik dat wanneer je het echt niet kan betalen er over het algemeen wel andere mogelijkheden zijn hoor. Ik hoor weleens over bepaalde potjes die scholen voor dit soort gevallen hebben.

  • Lilian

    Wij hebben hier nog niet mee te maken gehad maar ik zou ook zonder twijfel betalen. De naam is inderdaad wel een beetje vreemd. Ik vind het ergens wat egoïstisch aangezien als jij niet betaalt, mag je kind niet mee en zijn zij de dupe. Nou dan betaalt toch elke ouder voor het kind, lijkt mij! Zo komt het geld wel binnen.
    Onlangs geplaatst door Lilian: Music of me 4#

    • Saskia Hardeman

      Dat lijkt mij ook wel inderdaad. Het is eigenlijk ook nooit in mij opgekomen om het niet te betalen.

  • sandra

    wij betaalden altijd netjes, tot dit jaar. Ik wil eerst wel eens weten waar de vrijwillige bijdrage naar toe gaat. Want elk jaar moeten wij nog extra betalen voor schoolreisjes (2x 25,-), dan moet er daar weer extra voor betaald worden en dan dit weer. Ik baal er stevig van. Wij hebben nu een financieel overzicht opgevraagd, dan wil ik ook wel eens weten waar ik die “vrijwillige”bijdrage voor betaal.

    • Saskia Hardeman

      Wat slim om een overzicht aan te vragen. In het geval wat jij beschrijft zal er bij mij ook wel een belletje gaan rinkelen.

  • Vlijtig Liesje

    Ik vind het prima, maar ze moeten het niet vrijwillig noemen want dat is het feitelijk niet. Want als je het niet betaalt mag je kind niet meedoen met activiteiten.

  • Liesbeth

    Ik werk op een basisschool en de vrijwillige Ouder bijdrage wordt niet gebruikt voor onderwijs. De ouderraad int dit geld en leerkrachten of directie van de school kunnen niet beslissen over dit geld. De ouders uit de ouderraad, die door ouders gekozen worden, bepalen wat er met het geld gebeurt. Vaak voor vieringen, activiteiten, ouder koffie ochtend, ouderborrel of schoolreis.
    Geld van de overheid gaat dus echt naar onderwijs. Het zou toch ook raar zijn als de overheid voor elk kind in Nederland 1x per jaar pretpark zou betalen?
    Wat ik wel raar vind is dat de ouder bijdrage per school zo verschilt. Bij onze school ligt het rond de 25 euro per kind. Ik hoor wel eens hele hoge bedragen van meer dan 100 euro per kind per jaar! Dat is zorgwekkend want dat zou betekenen dat niet elk kind naar die school zou kunnen. ….

    • Saskia Hardeman

      Ja dat is ook zorgwekkend. Ik las ergens dat sommige scholen dit expres doen. Zij mogen namelijk niet weigeren en maken zo de drempel weer hoger.

  • Gera

    Ik betaal de bijdrage ook gewoon. Ik ben het er wel mee eens dat het niet vrijwillig is te noemen…
    Onlangs geplaatst door Gera: Waarom ben ik voorstander van Natuurlijk Ouderschap?

  • margriet kuper

    Er betalen helaas best veel ouders niet. Daardoor is er voor sommige dingen steeds minder geld. Ook schoolreisjes die er nog naast komen worden niet door iedereen betaald ook al gaat natuurlijk wel iedereen mee.

    Groetjes, een juf die uit ervaring spreekt.

    • Saskia Hardeman

      Dankjewel Margriet. Echt niet netjes trouwens om je kind wel mee te laten gaan en niet te betalen 🙁

  • Anna

    Als ouders niet genoeg verdienen om de ouderbijdrage te kunnen betalen dan kunnen zij als de school zelf al niet een oplossing ervoor biedt een beroep doen op stichting leergeld. Deze stichting zal kijken of mensen dit dan ook echt niet kunnen betalen en vervolgens bekijken of deze mensen dmv bestaande voorzieningen of via een gift of vergoeding van stichting leergeld hiermee geholpen kunnen worden. Er is dus altijd een oplossing voor mensen die het bedrag niet zelf helemaal kunnen betalen. Dus er is geen reden om gewoon niet te betalen.

  • Evelien

    Ik werk op een school en daar wordt onderscheid gemaakt in vrijwillig en dingen die ‘moeten’, omdat het kind anders niet mee kan doen. De vrijwillige bijdrage wordt gebruikt voor vieringen etc. Schoolreis wordt apart geregeld. Wanneer ouders niet betalen, omdat ze dat bijvoorbeeld financieel niet kunnen, kunnen dit aangeven en daarvoor is er een regeling.

    • Saskia Hardeman

      Dankjewel Evelien, netjes dat er een regeling is voor ouders die het niet kunnen betalen.

  • Simone

    Het zou erg sneu zijn als kinderen niet meer kunnen doen aan activiteiten zoals een schoolreisje, omdat ouders dit niet kunnen betalen. Daar moet toch een oplossing voor zijn lijkt me…
    Onlangs geplaatst door Simone: Feiten over de Blog & Blogger

  • A.

    Misschien moeten ze het niet meer vrijwillig noemen. Onze kinderen gaan naar een school waar de ouderbijdrage fors te noemen is (toen ze allevier nog op de basisschool zaten was het rond de €850) .Ik ging er vroeger zelf ook naartoe en het is op loopafstand.
    We betalen de ouderbijdrage altijd (er kan nu ieder moment ook weer €650 worden afgeschreven…altijd fijn in december…NOT…)maar dat betekent meestal wel dat we er even goed rekening mee moeten houden, soms even rood staan… maar goed…wij hebben voor deze school gekozen, dus dan weet je dat van tevoren, daar hoor je ons niet over klagen. Omdat onze kinderen ook allemaal op een sport zitten, betekent dat dat wij niet elk jaar op vakantie kunnen…hoor je ons ook niet over klagen, want wij wilden immers zelf een groot gezin… (en we doen echt leuke dingen in de vakantie, dus ze komen echt niets tekort hoor). We nemen van familie/vrienden tweedehands kleding aan, haal altijd veel boodschappen die in de aanbieding zijn, het wordt hier echt niet over de balk gesmeten…
    Maar waar ik dan slecht tegen kan zijn ouders die pretenderen het schoolgeld niet te kunnen betalen, maar op facebook zie je de mooiste vakantiefoto’s voorbij komen, op hockey hebben ze de nieuwste sticks en noem maar op. Dus WIJ betalen dan mee aan HUN schoolgeld? Dat vind ik niet eerlijk. Je kunt toch ook niet naar de warme bakker gaan en verwachten dat de andere klanten je brood voor je gaan betalen? Dan kun je gewoon naar de supermarkt, daar is niks mis mee; dat doe ik ook
    ..

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.