Voorkeur hebben voor een kind
14 nov 2017 Kinderen Mama 6

Voorkeur hebben voor een kind

Bij de zwangerschap van mijn tweede kindje vroeg ik mij al snel af of ik van een tweede wel net zo veel kon houden als dat ik dit van mijn eerste kindje deed. Hierbij weet ik bijna wel zeker dat ik niet de enige mama ben en dat waarschijnlijk elke mama zich dit bij een tweede of derde zwangerschap zich afvraagt. Maar wat als het kindje geboren is, kan het dan zo zijn dat je het ene kind leuker vind dan de ander?

Taboe

Het hebben van een voorkeur  voor een kind is denk ik nog een aardig groot taboe. En dat is niet gek, het voelt (denk ik) onnatuurlijk om toe te geven om voorkeur te hebben voor een kind. Toch zijn er wel degelijk genoeg ouders die voorkeur hebben voor een kind. Over het algemeen kan een ouder een extra hechte band voelen met een kind die veel op hen lijkt.

Voorkeur voor een kind

Hoe meer ik over het onderwerp nadenk, hoe normaler ik het ook eigenlijk vind om een voorkeur te hebben voor een van de kinderen. Als ik naar ons eigen gezin kijk speelt het bij mij ook weleens dat ik een kind even wat gemakkelijker aan kan dan de ander. Op het moment zit mijn dochter bijvoorbeeld in een hele pittige fase. Vind ik haar daarom minder lief, leuk, of houd ik minder van haar? Nee, absoluut niet. Naast het pittige karakter, zijn er genoeg momenten dat ik echt intens van haar, en haar gekke dingetjes, kan genieten. En gelukkig maar! Alleen maakt het wel dat ik het veel gemakkelijker vind om met mijn zoon om te gaan.

Lees ook: minder liefde voor een tweede kindje?

Of dit echt een voorkeur genoemd kan worden weet ik eigenlijk niet. In de omgang en opvoeding ligt momenteel de voorkeur bij mijn zoon, maar dit is uiteraard ook weleens andersom geweest. Ik denk dan ook dat het een gezond gevoel is en dat een iedere ouder dit waarschijnlijk wel kan herkennen.

Een kind leuker vinden

Ook het ene kind leuker vinden dan de ander is iets dat voorkomt. Ik kan mij hier nog moeilijk iets bij voorstellen omdat mijn kinderen nog vrij jong zijn, maar als ik er over denk kan ik mij wel indenken dat er meer raakvlakken zijn met een kind en het daarom onvermijdelijk is om een kind misschien wel leuker te vinden dan de ander. Ik hoop dit gevoel overigens zelf nooit te krijgen. Toch denk ik dat wanneer dit het geval is dit niets hoeft aan te doen aan het houden van een kind. Dit is namelijk iets natuurlijks wat bij ons moeders hoort en wat er daarom altijd zal zijn.

Hoe denk jij over dit onderwerp? Vind je het een gevoelig onderwerp, herkenbaar misschien?

 

Reacties

 • Nathalie | Want for Wellness

  Misschien is het een kwestie van vorm. Het is logisch dat je met het ene karakter meer raakvlakken hebt dan met het andere, maar betekend dat dat een van je kinderen dan ineens beter is dan de rest? Ik zou er niet aan moeten denken; je kindjes zijn een deel van jou en dus allemaal even bijzonder, speciaal en lief op hun eigen manier. Ik zou zelf dan ook nooit willen spreken in termen als “leuker”, als je het ook op kunt lossen met termen als “wij begrijpen elkaar goed” of “we zitten op een lijn”. Dat je qua karakter met het ene kind makkelijker overweg kan dan met het andere lijkt me dus logisch. Maar dat je meer van je ene kind zou houden dan van het andere lijkt me onbegrijpelijk.
  Onlangs geplaatst door Nathalie | Want for Wellness: The 5 love languages and how they can work for you

 • Felicia

  inderdaad iets waar je misschien niet gauw voor uitkomt maar ook niet gauw toegeeft aan jezelf denk ik
  deze vraag stelt ons middelste dochtertje vaak aan mij mama van wie houd je het meest mama wie vind je liever
  het zijn vragen die ze echt vaak herhaalt . ik zeg dan allemaal houd ik van jullie even veel allemaal vind ik jullie leuk op jullie Eigen manier
  maar toch vraagt ze het dan maanden daarna nog eens opnieuw typirsch vind ik dat

 • Lilian

  Ik denk dat dit best wel voorkomt. Als je mensen vraagt naar de voorkeur van hun ouders, dan weten ze vaak wel wiens kind de voorkeur kreeg. Al is natuurlijk de vraag of dit klopt. Mijn ouders hadden denk ik niet echt een voorkeur, ze hadden met elke kind wel íets waarbij ze net meer op één lijn lagen dan met de ander en zo was het in balans.
  Zelf heb ik een enorme voorkeur, maar gelukkig heb ik er maar één 😉

 • Gerdi

  Een lastig onderwerp inderdaad.. Je houdt als moeder meestal evenveel van je kinderen, maar in de omgang is het met het ene kind makkelijker als bij het andere kind. Hier heb ik momenteel geen voorkeur voor één van beide kinderen, ze zo lief en zo anders tegelijkertijd.
  Onlangs geplaatst door Gerdi: Verhuizen | 10 dingen die ik niet ga missen

 • Hilde

  Mijn vader had altijd een voorkeur naar mijn broer, maar dat begrijp ik wel als mannen onder elkaar.. Maar je kiest voor het krijgen van meerdere kinderen (over het algemeen) dus dan moeten je je kinderen gelijk behandelen en je voorkeur nooit laten merken.

 • Felicia

  ik heb nooit zo gevoeld dat mijn ouders meer naar mijn zuzje toe trokken dan naar mij
  wel had mijn zusje veel raakvlakken waar ze het zelfde over dacht als mijn vader en hadden ze dat dus gemeen
  maar er was niet gevoelsmatig bij mij zoiets van hij heeft haar liever dan ik of zo
  mijn oma zij vaak dafne is het lievelingetje van je vader haha
  mijn zuzje en ik schelen trouwens 13 jaar met elkaar.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv