Hoe is het met een tweede kindje? Gezinsuitbreiding
7 dec 2015 Mama 32

Hoe is het met een tweede kindje? Gezinsuitbreiding

Regelmatig krijg ik de vraag: “hoe is het met een tweede kindje“? Of het bijvoorbeeld zwaarder is en hoe wij deze verandering ervaren hebben. Eigenlijk kan ik nu wel met zekerheid zeggen dat qua zorg de verandering voor mij en Vincent niet het grootst was. Wij waren immers al gewend om voor een kindje te zorgen. Nee, de grootste verandering was voor ons zoontje Senna.

Gezinsuitbreiding

Senna heeft behoorlijk moeten wennen aan het feit dat ons gezin is uitgebreid met onze dochter Sophia. En dat hebben we eerlijk gezegd ook wel voorzien. Senna was drie jaar ons enige kind en om dan je papa en mama opeens te moeten delen leek ons niet gemakkelijk. Zelf ben ik overigens de jongste uit een gezin dus in die zin had ik er geen ervaring mee.

Controles zwangerschap

Vanaf dat wij wisten dat het een gezonde zwangerschap was, hebben we Senna zo veel mogelijk geprobeerd overal bij te betrekken. Zo ging hij bijvoorbeeld mee naar de controles tijdens de zwangerschap, en mocht hij mij helpen met het schoonmaken van de babykamer. We maakten er gewoon iets leuks van en probeerde op die manier hem voor te bereiden op de komst van een tweede kindje.

Kennis maken met de baby

Toen ik aan het einde van mijn zwangerschap was, liet Senna eens vallen dat hij het niet leuk vond dat alles voor de baby was. Na de geboorte hebben we bewust Senna als eerste kennis laten maken met Sophia. Al snel kregen we door dat de grootste verandering van onze gezinsuitbreiding niet voor mij en Vincent was, maar voor Senna. We merkten dit ook doordat Senna erg naar Vincent begon toe te trekken en mij en Sophia niet meer zo interessant vond.

Wennen aan broertje of zusje

We hebben het allemaal maar laten gaan en de voornaamste reden hiervan was dat we begrip hadden voor het feit dat het allemaal best moeilijk was voor Senna. We hebben er dan ook nooit druk op gelegd en geloofden dat het allemaal wel goed zou komen. En dat gebeurde. Nadat Vincent een week weg was geweest om te klimmen in Zwitserland merkte ik dat de band tussen Senna en mij hersteld was.

Dat Senna toetrekt naar Sophia heeft iets langer geduurd. Nu Sophia iets ouder is en er wat meer mee “gespeeld” kan worden merk ik dat Senna haar steeds leuker begint te vinden. Ik heb Senna ook regelmatig verteld dat hij de grote broer in huis is en dat hij degene is die Sophia alles moet leren. Dat vind hij prachtig en werkt heel goed.

Het komt echt goed

Gemakkelijk was het dus niet voor onze oudste. Ik denk dat dit herkenbaar moet zijn voor veel ouders. Het enige wat ik hierover eigenlijk kan meegeven is dat het echt wel goed komt. Naarmate ik meer aan anderen vertelde over dat Senna het moeilijk vond hoe meer verhalen ik hoorde van ouders die dezelfde ervaring hadden. Het is dus niet raar, ik denk zelfs wel normaal.

Herkenbaar? Voor jou als ouder of voor jou als jongste of oudste in een gezin?

 

Reacties

 • Geertje - Stay At Home Mama

  Omdat bij ons het leeftijdsverschil kleiner Is, hebben wij (of eigenlijk Guusje) hier weinig mee te maken gehad. Maar kan met heel goed voorstellen dat dit voor Senna best lastig was… Gelukkig gast Sophia nu meer spelen en heeft hij er eindelijk iets aan….

 • Simpel, met een snufje liefde

  Wij hebben natuurlijk helemaal geen last van dit bij ons zit er slechts 1 minuut tussen nr.1 en nr.2. Ik ben wel heel benieuwd hoe dat het zal zijn als er wel ooit nog 1te bijkomt. Maar het leeftijdsverschil is dan zo groot dat ze alles goed begrijpen.

 • Anouk

  Bij ons zit er maar 1,5 jaar tussen onze kindjes en we merkten de eerste tijd helemaal geen jaloezie bij de oudste. Pas toen de jongste wat meer ging bewegen kwam dat. Want al dat speelgoed was “van mij!” en daar mocht zelfs een babybroertje niet aankomen. Hij is dus veel in de weer met het ‘veiligstellen’ van zijn speelgoed. Haha.

 • Wilmaaa

  Dat lijkt me erg lastig ja. Toen mijn broertje geboren was, was mijn zusje ook best wel jaloers, zij kreeg 5 jaar de meeste aandacht en moest toen gaan delen. Gelukkig kwam het allemaal goed en zijn ze nu beste maatjes!

 • Carlijn

  Ik heb er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat gezinsuitbreiding vooral moeilijk is voor de andere kinderen in het gezin. Is ook wel logisch natuurlijk, Senna was gewend dat alles om hem draaide en nu moet hij de aandacht van zijn ouders delen. Gelukkig dat hij Sophia steeds leuker begint te vinden nu ze groter wordt. In het begin weten peuters of kleuters vaak niet zo goed wat ze aanmoeten met zo’n klein baby’tje hè, heb dat wel vaker gezien in mijn omgeving. Er is een grote kans dat wij dit nooit gaan meemaken met onze tweeling. De kans op een derde kindje acht ik klein.

 • Yvonne

  Dat is inderdaad een grote verandering, als je ineens van enigs kind veranderd in grote broer. Fijn dat hij er nu echt aan gewend is, en natuurlijk is hij trots als hij haar dingen kan leren 🙂

 • Dorien

  Het lijkt mij voor mijn dochter een grote verandering waar ze aan het begin onwijs aan zal moeten wennen. Maar later ook een hoop plezier van zal hebben en heerlijk samen kunnen spelen. (al deden mijn broer en ik dat nooit!). Hopelijk zijn je omstandigheden niet vervelend! X

 • Eva

  Herkenbaar hoor! Tussen Emma en Olivia zit zelfs bijna vier jaar verschil en de komst van een zusje was dan ook best een grote verandering voor Emma. In het begin vond ze het spannend en tja de aandacht verdelen dat was voor ons allemaal een uitdaging. We zijn nu een aantal jaren verder en er is meer balans gekomen. Wel blijven het twee pittige meisjes dus af en toe is het ook gewoon ruzie om een pop 😉
  Liefs,
  Eva

 • Channah

  Het is zeker een grote verandering en ik denk dat het inderdaad ook heel erg belangrijk is om de andere kinderen er goed bij te betrekken. Maar ik denk dat je het wel heel goed hebt aangepakt, zeker door Senna er al in de zwangerschap zelf bij te betrekken!

 • Simone

  Wat een prachtige foto is dit Saskia!

 • Nesrin

  Heel herkenbaar. Mijn dochter kon niet wachten totdat haar broertje eindelijk zo groot was zodat ze samen konden spelen. Het is wennen voor het hele gezin en ik heb mij vaak genoeg, nu nog, schuldig gevoeld naar haar toe.

  Ik hoop dat alles goed met je gaat en kijk uit naar je photo diary.

 • jeapiebel

  Senna zo veel mogelijk geprobeerd overal bij te betrekken van het komen van Sophia is zeker een slimme zet. Veel dingen is voor mij ook herkenbaar. Een voordeel van meer kinderen vind ik dat kinderen leren ook om te delen en aan anderen te denken. Dat niet de hele wereld om een persoon draait. Al zeg ik niet dat het zo is als je een kind bent.

 • Fenna

  Bij ons thuis (toen ik klein was) was er regelmatig ruzie haha. Maarja, ik was de jongste én het enige meisje. Moet bekennen dat dat nog wel eens in mijn voordeel heeft gewerkt 😉 .

  Het lijkt mij als ouder zijnde ook niet makkelijk als je kindje het er zo moeilijk mee heeft.

 • Tamara

  Hahaha stiekemerd! ik zat al even te denken, huhhhhhh gezinsuitbreiding? Maar supergoed hoe jullie ermee om zijn gegaan!

 • Elles [3lles]

  Wat leuk om te lezen. Ik weet dat mijn broer het heel leuk vond dat hij een zusje kreeg, haha!
  Xoxo

 • Sheela

  Het lijkt me wel jammer als je oudste het in het begin niet zo leuk vind. Maar ergens ook wel begrijpelijk natuurlijk en gelukkig vind hij het nu wel heel leuk! Bij Olivia denk ik dat ze juist erg graag een broertje of een zusje wilt, ze is dol op andere kindjes en vind iedereen altijd erg lief. Haar neefje is geregeld bij ons en ze heeft er ook geen problemen mee als hij bij mij zit of aan me benen hangt, ze probeert alleen maar alles met hem te delen. Ik ben benieuwd hoe het zal zijn als er daadwerkelijk gezinsuitbreiding komt!

 • Ysanne

  Kan me voorstellen dat Senna heel erg heeft moeten wennen. Goed hoe jullie het aangepakt hebben, Sophia wordt natuurlijk ook steeds interessanter voor hem!

 • Jennifer

  Wat lastig dat Senna het eerst allemaal niet zo zag zitten. Hij is natuurlijk al wat ouder en bewuster van het feit dat er een kindje bijkomt en hij nu alles moet delen. Maar volgens mij hebben jullie het goed aangepakt en hebben jullie hem langzaam aan laten wennen aan de nieuwe situatie. 🙂

 • Iris

  Het lijkt mij heel raar om een broer/zus te hebben thuis, dat ben ik helemaal niet gewend.

 • Madelon

  Ik ben zelf de jongste thuis met een groot leeftijdsverschil tussen mijn zus (8 jaar ouder dan ik) en broer (6 jaar ouder dan ik). Ik denk dat mijn broer en zus wel oud genoeg waren om te begrijpen dat ik hen niet zou vervangen. Als nakomertje werd ik behoorlijk verwend door iedereen en was er altijd wel iemand om op mij te letten. Ik merk juist iets lastiger is nu ik ouder ben, omdat mijn zus en ik bijvoorbeeld in hele andere levensfases zitten. Zij werkt, heeft een huis en denkt na over kinderen terwijl ik nog net studeer en kom kijken. Ik mis soms wel gezamenlijke dingen die ik kan doen met mijn broer en zus. Maar zoals je heel mooi verwoord, dat komt ook vanzelf goed. Je moet het niet te erg forceren. Ik denk dat jullie het zeker goed hebben gedaan!

 • Els

  Ik kan me dat idd goed voorstellen dat het lastig is geweest voor Senna. Er veranderd zoveel. Eigenlijk alles. En dan moet je ook nog eens veel aandacht missen. Ik ben ook de oudste. Ik weet eigenlijk niet hoe ik dit zag. Ik zal het eens aan mam vragen.

 • Nilou

  Ahhh, zo moeilijk voor hem en voor jullie. Uiteindelijk is het een kwestie van even wennen, maar wel heel zielig hoor die tussenperiode.

 • Nilou

  Ahhh heel moeilijk voor hem en voor jullie! Is denk ik een kwestie van even wennen, maar wel heel zielig die tussenperiode 🙁

 • Margriet

  Wat zijn jullie daar goed mee omgegaan. Zoveel ruimte en begrip voor de gevoelens van Senna. Ik denk dat dat echt wel geholpen heeft voor hem om Sophia te accepteren.

 • Cindy

  Het moet voor dat manneke ook wel wat maf zijn geweest dat alles om de baby draaide. Kan er totaal niet over meepraten omdat kinderen niet voor mij is weggelegd. Vandaar dat ik je blog ook wat minder bezoek.

 • Tessa

  Wij hebben zelf nog maar één kind, dus geen ervaring op die manier. Zelf was ik wel de oudste thuis. Ik kan me niet herinneren dat ik moeite had met de gezinsuitbreidingen die volgden. Ik vond het juist wel leuk en was volgens mij erg betrokken. Maar ik denk dat dat met oudste meisjes toch wel anders is, die gaan sneller mee moederen, haha.

 • Saskia

  Haha, ik dacht even dat dit artikel ergens anders over ging. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik denk dat jullie het op een hele goede manier hebben aangepakt.

 • Mila

  Mooi geschreven! En interessant om eens te lezen.. Ik weet dat mijn broer er ook last van heeft gehad toen ik kwam.. Groetjes Mila

 • Daniëlle

  Ja, herkenbaar inderdaad! Onze oudste dochter heeft ook erg moeten wennen aan haar zusje, en trok toen ook meer naar haar vader toe. Nu is dat weer helemaal goed en kunnen ze heerlijk samen spelen.

 • Sab

  Oh ben benieuwd. Ik verwacht eind januari de tweede en mijn oudste is nu 2,5. Ik probeer hem er zoveel mogelijk bij te betrekken maar je weet t pas als de baby er is.

  • Saskia Hardeman

   Ja dat is ook zo. Maar inderdaad altijd goed om je kindje er nu al bij te betrekken. En eind januari schiet al op, veel succes met alles!

   • Sab

    Jaaa spannend! Dank je wel

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.