Persoonlijk: De zorgen die je als moeder kan hebben..
22 feb 2015 Mama 18

Persoonlijk: De zorgen die je als moeder kan hebben..

Eigenlijk vertel ik op mijn blog alleen over de leuke momenten die ik als mama heb. Want het is waar: het is zo bijzonder om mama te mogen zijn. Toch is het niet altijd een groot feest. En eigenlijk is het natuurlijk vaak  al zo dat fijne dingen ook weer een minder leuke kant hebben. Zo ook het moederschap. De zorgen die je kan maken over je kindje beginnen vaak al in de buik. Bij mij in ieder geval wel. En als je denkt dat het na de bevalling minder zal worden, nee hoor, dat denk je alleen maar. Na de bevalling komt er nog veel meer om de hoek kijken. Ik deel vandaag de zorgen van een moeder! Lees je mee?

De zorgen van een zwangerschap

Toen ik zwanger was van Senna merkte ik dat een zwangerschap al best wat zorgen met zich mee kan brengen. Door bepaalde complicaties heb ik medicijnen moeten slikken en dit is iets wat je natuurlijk liever niet doet tijdens een zwangerschap. Voor mij was dit een reden om mij zorgen te maken of ons kindje wel goed groeide en of hij geen last zou hebben van de medicijnen. Ik hield mij voor dat na de bevalling ik geruster zou zijn met een gezond kindje in mijn armen.

De zorgen om een baby

En een gezond kindje kregen we. Kerngezond zelfs. Na een aantal dagen observatie mocht onze Senna weer mee naar huis. De eerste twee weken heeft hij ontzettend gehuild maar gelukkig was dit snel verholpen door een aantal bezoekjes aan de manueel therapeut. En toen kwamen er nog meer zorgen. Drinkt hij wel goed, kan hij zich wel goed aan mij hechten, merkt hij dat ik zo moe ben, weet hij wel dat ik van hem houd? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Gelukkig heb ik een man die ontzettend nuchter is en mij altijd weer weet te kalmeren. En ik kan je vertellen dat dit echt ontzettend fijn is. Vincent heeft gelukkig heel wat stressmomentjes weten te voorkomen.

De zorgen van een moeder

En tjah.. die zorgen die blijven nog wel even doorgaan.. De laatste periode is Senna bijvoorbeeld een beetje bangig aangelegd. Daar heb ik mij ook weleens zorgen over gemaakt. Hoe vaak ik wel niet heb gedacht dat dit misschien wel aan mij zou liggen omdat ik de laatste maanden veel ziek ben geweest en hem daardoor minder aandacht heb kunnen geven. Of misschien voelde hij zich wel in de steek gelaten. Om nog maar niet te spreken over deze zwangerschap, dezelfde zorgen zijn nu ook weer volop aanwezig. Ach.. je merkt het al. Een mama kan zich zo ontzettend veel zorgen maken. Het doet mij vaak denken aan het volgende gezegde: “een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest“. En zo is het. Als ik mij daar maar aan vast houd komt het allemaal wel goed.

Is dit herkenbaar voor de mama’s? En voor de niet mama’s; maak jij je vaak zorgen?

 

Reacties

 • Wendy

  Ik ben dan nog wel geen mama, maar ik kan het me heel goed voorstellen. Ik zie het ook vaak bij de moeders op mijn werk. Heel normaal dus. 🙂

 • Laura

  Jazeker! Heel herkenbaar. Omdat onze zoon vaak naar het ziekenhuis moet en al 2 zware operaties gehad heeft, heb ik wel eens het idee dat ik me zorgen maak om stomme kleine dingen. Laatst vroeg hij me of hij een keertje alleen naar de winkel mocht en een boodschap mocht doen ( hij is 8 ) en ondanks dat mijn hele lichaam en ziel NEEE! riep, heb ik hem toch laten gaan. En natuurlijk hoorde ik 5 minuten later allerlei sirenes, dus dat maakte het wachten er niet prettiger op. Ik was ontzettend blij dat hij weer gewoon thuis was zonder schrammetje. Hij was ontzettend trots met deze mijlpaal in zijn leven: Alleen boodschappen doen.

  En zo gaat het ( helaas ) in het leven. Ze worden steeds ouder, willen steeds meer vrijheid en je moet ze elke dag weer een beetje meer loslaten. Soms denk ik terug aan de tijd dat ik jong was. Toen wilde ik toch ook geen nieuwsgierige moeder in mijn nek? 😉

 • Dineke

  Oh weet je waar ik me nu zorgen om maak? Ze wordt zo groot nu, dan denk ik straks gaat ze naar school iedere dag, zal ze dan nog steeds zo aanhankelijk zijn en spontaan knuffels en kusjes komen brengen? Of voelt ze zich daar dan te groot voor? pff het is denk ik heel typisch voor alle moeders maar dat blijf je je hele leven houden denk ik. Ze zeggen altijd: kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen. Dus voor nu geniet ik nog even van de bezorgdheid over de kleine, onschuldige dingen.

 • Yasmin

  ja hoor heel herkenbaar. Gelukkig heb ik ook een heel nuchtere man die me vaak doet inzien dat mijn zorgen niet gegrond zijn.

 • Priscilla

  Ik check nog steeds elke avond voor ik ga slapen of hij nog wel ademt. Hij is zes! Ook ben ik bang dat hij teleurgesteld raakt wanneer de baby er is. Hij verheugt zich er zo op! En verder speelt hij graag buiten. Hij doet dit nu al 2 jaar maar toch blijf ik gestresst totdat hij weer binnen is. Ik vind het verschrikkelijk!

 • angelique

  Heel erg herkenbaar! Ik maak mij overal zorgen om. Vooral toen hij een baby was, heeft hij niet te koud? ligt hij wel fijn? kan hij zichzelf niet verstikken? Waarom heb ik hem nog niet gehoord? En nu nog steeds….Vooral nu hij verkouden is en ik hem snachts niet hoor hoesten “ademt hij nog wel? is hij niet gestikt?”

 • Iris | Todayslipstick

  Dit kan ik me erg goed voorstellen. Fijn artikel om te lezen, ik denk dat alle mama’s deze zorgen wel hebben.
  Liefs, Iris

 • Linda

  Ik denk dat het wel een stukje is wat wij vrouwen meekrijgen, bij mij veranderd het ook als ik met een nichtje op stap ben. En het is ook heel herkenbaar vanuit mijn werk in de gehandicapten zorg, zeker omdat je keuzes dan beslissingen maakt voor anderen. Wel erg fijn dat jou lieve wederhelft er zo rustig en nuchter onder is 🙂

 • beautifulday4makeup

  Ik denk dat de meeste vrouwen zich wel rap zorgen maken, zo ook ik. Nu is er als moeder nog een extra dimensie aan gegeven. Ik denk dat mijn zorgen totaal niet te vergelijken zijn met de zorgen van een moeder

 • Isabel Cristina

  Wat een leuk artikel, ik kan mij voorstellen dat je als moeder nog meer zorgen hebt dan wanneer je (nog) niet moeder bent. Ik maak mij vaak nu al om de kleinste dingen zorgen maar die gezegde die je noemde vind ik erg mooi, die ga ik zeker onthouden!

 • Lifesabout

  Ohh zo herkenbaar….tijdens de zwangerschap ook met alle medicijnen, na de bevalling omdat ze zo klein was, moeite met hechten omdat ik vier weken niet voor haar kon zorgen. Nog elke dag vraag ik mij af of onze band wel hecht genoeg is (denk het wel….maar toch..) of het eten toch maar iets fijner prakken want stel dat zij zich verslikt. En in haar bedje onder haar matras een ademsensor die aanstaat vanaf haar geboorte….en dan nog een camera en babyfoon boven haar snoet. Ja….heel herkenbaar haha.

 • Christel

  Het zijn zorgen die mama’s wel kennen. Het komt goed hoor.

 • sabrina

  Het plaatje is echt precies hoe ik me vaak heb gevoeld, echt perfect gevonden! Mijn zoon is nu bijna 15 en geeft mij weer heel andere zorgen dan een paar jaar geleden. De ogen van moeders zien echt elk gevaar!

  • Saskia Hardeman

   Ja precies, ik hoor om mij heen ook vaak dat ze zeggen: hoe ouder hoe meer zorgen.

 • Iris

  Ik maak me nog zorgen nadat ik drie keer gecontroleerd heb of de deur dicht is… Dan zou dit al helemaal erg zijn.

  • Saskia Hardeman

   Hahaha, tegenwoordig heb ik hier geen last meer van maar dit heb ik ook zo erg gehad! 🙂

 • Norine

  Af en toe denk ik dat ik voor 70% uit zorgen besta en maar 30% uit water. De wetenschappers hebben het gewoon mis , haha! Zoveel zorgen! Doe ik t wel goed? Is dat wel veilig? Wat als hij ziek wordt? Blegh, vreselijk!

 • Kimberly

  Heel herkenbaar. Altijd je afvragen: Gaat het wel goed, klopt dit wel, hoort dit al, is ze gelukkig? Ach en de mini doet gewoon haar eigen ding maar ik ben benieuwd naar de puberteit hoor 😂
  Onlangs geplaatst door Kimberly: Wat als je met jouw kinderwens niet binnen het kader past?

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.