Mamapraat: Lezen met je kindje
26 feb 2014 Mama 9

Mamapraat: Lezen met je kindje

Lezen met je kindje is heel belangrijk maar ook ontzettend gezellig! Wat mij betreft kan er niet vroeg genoeg mee begonnen worden. Vandaag vertel ik hoe ik begonnen ben met lezen met Senna, en geef ik je een aantal kleine tips die voor mij en Senna heel goed werken!

Lezen met je kindje

We weten allemaal dat lezen heel goed is voor je kindje. Door voor te lezen leert je kindje kennismaken met verschillende woorden en klanken. Met dit in mijn achterhoofd begon ik met voorlezen aan Senna toen hij ongeveer drie maanden oud was. Ik kreeg hierop veel reacties: Senna is toch veel te jong, daar snapt hij toch helemaal níets van. Klopt helemaal. Maar toch deed ik het. In eerste plaats omdat ik het heerlijk vond om hem tegen me aan te hebben liggen en tegen hem te kletsen. In de tweede plaats omdat ik zijn reacties op mijn mimiek en stem terwijl ik aan het voorlezen was zo mooi vond om te zien. Ook al was Senna een baby, hij keek vol belangstelling naar me en reageerde ook op zijn eigen manier door geluidjes te maken en te lachen. Voor mij was dit naast knuffelen en liedjes zingen de perfecte manier om te communiceren met mijn lieve kleine Senna!

Voorlezen

Hoe ouder Senna werd hoe meer hij begon te begrijpen als ik hem voorlas. En toen Senna begon te praten werd het al helemaal een gezellige boel! Senna houdt vooral van boekjes waar auto’s of treinen in voorkomen. Zo hebben we een aantal boeken van thomas de trein zo vaak gelezen dat hij nu precies weet wat er komen gaat.

Senna vindt het trouwens niet altijd leuk om voorgelezen te worden. Hij kan zich heel goed alleen met een boekje vermaken. Vooral met een boekje met heel veel plaatjes, daar kan hij echt veel plezier mee hebben!

senna lezen

Voorlezen tips

 • Als je het net als ik fijn vindt om aan een baby voor te lezen is het leuk om verschillende geluidjes met je stem te maken en bewegingen te maken. Senna reageerde hier altijd ontzettend leuk op!
 • Baby’s vinden het ook heel erg leuk als je ze voorleest uit een knisperboekje. Ze kunnen zelf ook met het boekje spelen, Senna kon zich hier heel goed mee vermaken!
 • Vanaf ongeveer 8 maanden zijn wij begonnen met een vast lees ritueel. Na het bedje in de middag even samen op de bank een verhaaltje lezen. Door er een vast ritueel van te maken merkte ik dat Senna er echt naar uit keek om een boekje samen te lezen!
 • Boekjes zijn heel erg leuk om te hebben, maar het zijn er al snel te veel. Op gegeven moment hadden wij zo veel boekjes dat Senna het allemaal niet meer kon behappen. We zijn toen begonnen met elke dag hetzelfde boekje voor te lezen, en dit werkte heel goed. Hij hield zo zijn aandacht er goed bij en kon op gegeven moment helemaal mee vertellen. Na een tijdje beginnen we dan weer opnieuw met een ander boekje.
 • Als Senna overdag heel moe is maar niet wil of kan slapen, geef ik hem een boekje. Hij gaat dit dan zelf bekijken en krijgt op deze manier wel rust. Soms lees ik hem dan ook voor terwijl hij lekker tegen mij aanhangt.

Wat zijn de lievelingsboeken van jouw kindje? Heb jij nog tips?

handtekening-saskia

 

 

Doe jij ook mee met de winactie waarmee je een mac lipstick naar keuze kan winnen?

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Luuke

  Leuk zo’n artikel! Zo mooi hoe jij over Senna praat :S

 • beautyforgirls

  AAHH, wat schattig.
  Erg leuk gedaan!
  Liefs, xxx

 • Nicole

  Voorlezen kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Sowieso als je baby net geboren is dan snapt t kindje inderdaad niet dat je leest uit een boekje.. maar alleen al t horen van je stem is al zo belangrijk voor je kindje…

  Ik ben ook zeker van plan om elke dag voor te lezen aan ons meisje..!

 • Petra

  Hier ook 2 kids die gek zijn op boekjes. Groot succes is hier voor beide de boeken met 365 verhaaltjes. Elke dag een. Past leuk in het avondritueel. Het zijn korte verhaaltjes met veel plaatjes. Spelenderwijs leren ze zo ook de,eerste woordjes

 • Le Mélange

  Wat lief:) Een hele leuke post!

  Liefs

 • Nanda

  Ohja! Voorlezen is ook een van mijn favo-activiteiten.

  Tips voor boeken; Het zoekboek van Gonnie, Mama Kwijt van Chris Haughton, zoekboeken van Charlotte Dematons, Bobby boekjes, Sam & Julia (inclusief knuffelpopjes om zelf mee te spelen)…en eigenlijk alle andere zoekboeken, waar we zelf verhaaltjes van kunnen maken.

 • Kim

  Superschattig! Ik ben nog maar 17, maar mij lijkt het heerlijk om je eigen kindje voor te lezen! 🙂

 • Gwen

  Hier precies zo, vanaf dat Olivia op haar eigen kamertje ging slapen (8,5 week oud), zijn we begonnen met een avondritueel waarbij een verhaaltje zit terwijl zij al in bed ligt. Nu ze ouder is, lezen we het verhaal met haar op schoot op de bank boven en kletst en wijst ze lekker meer. Er wordt ook geregeld overdag gelezen, dan vooral in haar boekje smet dikke bladzijden. Ik vind het echt zo leuk om te zien dat Olivia vaak zelf ook haar boekjes pakt en gaat bladeren 🙂

 • Whitney

  Wat goeie tips! Helpt mij enorm.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.