Kinderen en muziek
15 sep 2015 Mama 16

Kinderen en muziek

Als kind ben ik opgegroeid met (klassieke) muziek. Toen ik jonger was, interesseerde het mij niet zo heel veel. Nu ik ouder ben vind ik het vaak wel leuk om anderen te kunnen vertellen welke componist bij welk muziekstuk hoort. Alhoewel er bij ons thuis meer muziek wordt gedraaid welke totaal niet in de buurt komt van welk klassiek stuk dan ook, probeer ik mijn kindjes wel wat muziek en kennis mee te geven.

Met een vader als musicus kan het niet anders dan dat de muziek mij met de paplepel is ingegoten. Alhoewel mijn zus dit talent wel heeft meegekregen en aan het conservatorium heeft gestudeerd, is er bij mij weinig blijven hangen. Ik kan wel wat noten lezen en een aantal muzikale termen kan ik ook nog wel mee uit de voeten maar daar houdt het al snel mee op.

Toen ik in verwachting was van Senna luisterde ik veel naar Mozart. Er zijn namelijk onderzoeken dat dit goed zou zijn voor de intelligentie van het ongeboren kindje, en ik werd er zelf eigenlijk ook wel rustig van. Met de zwangerschap van Sophia was dit al iets minder maar probeerde ik soms wel even een rustmomentje met Mozart te pakken.

Grappig was trouwens dat bij Senna na zijn geboorte hij tijdens een huilbui altijd gekalmeerd kon worden met de muziek die ik zelf luisterde toen ik zwanger was. Ja, dat was dus Mozart en Guus Meeuwis. Ik koos tijdens mijn zwangerschap namelijk heel zorgvuldig de muziek uit, stel je voor dat ik de muzikaliteit van mijn kindje in de buik al zou verpesten.

Nu Senna wat ouder is probeer ik hem muziek mee te geven door veel met hem te zingen. Zo heb ik bijvoorbeeld toen hij jonger was met hem de lessen van muziek op schoot gevolgd. Ontzettend leuk vond hij dit. Ook met Sophia, zo klein als ze nog is, probeer ik veel te zingen. Ik ben er van overtuigd dat dit erg goed is voor de band met je kindje. Spotify is trouwens ook iets wat vaak bij ons thuis aan staat. Senna heeft zelfs een oude Iphone op zijn kamer zodat hij kinderen voor kinderen kan luisteren.

En zo probeer ik mijn kindjes toch iets van muziek mee te geven. Senna wil graag piano spelen als hij wat ouder is. Ik ben benieuwd of hij dat tegen die tijd nog steeds ziet zitten 😉

Wat leer jij over muziek aan je kindje?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Vlijtig Liesje

  Ik geloof niet dat ik echt iets van mijn kinderen leer over muziek. Wel dat er heel veel muziek is die ik afschuwelijk vind. En zij niet.

 • Tessa

  Leuk dat je daar zo actief mee bezig bent! Tot nu toe zing ik wel heel veel voor mijn zoon, maat vooral de ouderwetse en wat nieuwere kinderliedjes. Hij wordt rustig / vrolijk van Hansje Pansje Kevertje, wat ik negen maanden tegen mijn buik heb gezongen 😀

 • Manon

  Leuk dat je hier mee bezig bent, volgens mij doen vele dat niet eens! mijn buurmeisje praat altijd zo leuk over muziek

 • Josan

  Het schijnt inderdaad zo te zijn. Het kam nooit kwaad om een beetje niveau mee te geven. Mijn dochter zit op vioolles en dat vind ik stiekem erg leuk.

 • Sarah

  Ik wou graag viool leren spelen toen ik jong was en ook piano, helaas kon ik dus totaal geen notenleer dus heb ik de muziekschool snel opgegeven. Vriendlief zijn vader, Enora’s opa speelt zelf piano en hij zou de kennis graag “doorgeven” aan Enora eens ze groot genoeg is. Ik kijk er in elk geval naar uit!

 • Floor

  Leuk om te lezen<3

 • Rosanne

  Wat een leuk artikel!
  En wat mooi dat je je kindjes kennis leert maken met muziek.
  Je hebt een goede oplossing voor Senna en de kinderen voor kinderen muziek gevonden, ik ben kindermuziek na een avondje oppassen al zat haha.

 • Iris

  Ik denk dat ik zo veel mogelijke verschillende soorten muziek zou laten horen, niet alleen kinderliedjes. Zingen gaat wel een probleem worden, want mijn zangstem is dramatisch.

 • Anne-Sterre

  Muziek kan eigenlijk alleen maar een positieve invloed op de opvoeding hebben, denk ik. Goed dat je je kinderen leert om kennis te maken met de wondere wereld van klanken.

 • Appeltjegeertje

  Wat goed dat je bewust met muziek bezig bent met je kindjes. Ik zing ook heel veel met onze kindjes en ze worden er heel rustig van. Als onze zoon Senn muziek hoort begint hij al met z’n handjes mee te bewegen. Net een klein dirigentje.

 • Linda

  Als kind was ik ook dol op muziek en vind het ook erg sfeer bepalend in een ruimte. Het is zoveel gezelliger, ontspannen en leuker in huis dan. Terwijl je denk ik ongemerkt met zingen en dansjes een kind toch veel meegeeft 🙂

 • Bien

  Leuke blog! Muziek is zo fijn. Toen Eva nog een kleine baby was en regelmatig krampjes had zette ik ook wel eens klassieke muziek op, in de hoop dat ze rustiger zou worden, maar helaas het werkte niet haha.

 • tineke

  Ik hoop dat mijn dochter later ook piano wil leren spelen, net als ik 🙂 Zo niet, dan niet.. (stiekem hoop ik natuurlijk dat ze over een paar jaar lekker met me mee blert op nick en simon, hahahah)

 • Channah

  Heel belangrijk om je kinderen te leren over muziek. Ik denk dat het vroeger veel normaler was dat je bijvoorbeeld op pianoles zat. Ik moest altijd op een sport zitten en daarnaast ook iets cultureels, ik mocht dat wel zelf invullen, maar het liefst natuurlijk muziekles. Ik moet zeggen dat ik ook uit een heel muzikaal gezin kom, dus misschien dat het bij ons thuis sowieso heel normaal was.

 • Lilian

  Haha, ik luisterde ook Mozart toen Anna nog in de buik zat 🙂

  Wij hebben een piano in de woonkamer staan en Lief is klassiek geschoold, dus dat krijgt Anna wel mee. Ik heb vroeger keyboard gespeeld en ik kan alleen popnummers spelen op de piano. En Lief heeft heel veel platen. Dus vooral door hem eigenlijk krijg ze aardig wat muziek mee. Vind ik ook belangrijk.

 • Els

  Leuk dat je er zo mee bezig bent :-).Mijn moeder had ook graag gehad dat ik een muziekinstrument ging spelen. Maar ik vond dat helemaal niks ;-).

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.