Een kijkje in het leven van een Stewardess: Tips tegen vliegangst
10 jul 2014 Lifestyle Travel 20

Een kijkje in het leven van een Stewardess: Tips tegen vliegangst

Vandaag (voorlopig) mijn laatste gastblog. Een aantal weken heb ik elke donderdag een artikel mogen plaatsen welke te maken heeft met mijn werk als Stewardess. Vandaag als laatste artikel vertel ik in het kort over vliegangst en deel ik een paar tips met jullie! Kijk je mee?

Vliegangst is een probleem die regelmatig voorkomt. Zoals de naam het al zegt is vliegangst een (niet reële) angst om het vliegtuig in te stappen en de lucht in te gaan. Vliegangst komt vaker voor bij vrouwen. Goed om te weten is dat de angsten van mannen en vrouwen bij vliegangst verschillend zijn. Zo hebben mannen meer angst voor de hoogtes en zijn zij vaak angstig omdat zij geen controle hebben over het vliegtuig. Vrouwen zijn vaker bang om neer te storten en zijn vaker claustrofobisch. Hieronder zal ik een aantal tips met jullie delen:

 • Mijn belangrijkste tip is om de vliegangst bespreekbaar te maken. Stewardessen hebben veel ervaring met mensen die lijden aan vliegangst en zijn er voor opgeleid om deze mensen te helpen. Vliegangst is niet gek of raar en een stewardess zal altijd naar je luisteren en proberen te helpen waar zij kan.
 • Sommige mensen met bijvoorbeeld claustrofobie vinden het fijn om aan het gangpad of aan het raam te zitten. Ook midden in het vliegtuig is dan prettig. Wanneer je voorin zit hebben mensen met claustrofobie vaak het idee dat ze erg opgesloten zitten. Ik raad het af om helemaal achterin te zitten, want wanneer je turbulentie hebt is het achterin het ergst!
 • Misschien een idee om voordat je gaat vliegen bij het instappen mag vragen of je even in de cockpit mag kijken en de mannen/ vrouwen ontmoeten die voorin zitten. Vaak neemt dat al een beetje stress weg. En dan weet je wie er voorin zitten. Vooral bij mensen die het een eng idee vinden om de controle uit handen te geven, is dit een goed idee.

corendon

 • Het komt regelmatig voor dat mensen angst hebben om te vliegen omdat zij niet weten of begrijpen hoe een vliegtuig werkt. Door erin te verdiepen hoe een vliegtuig werkt kan het minder angstig zijn om zelf te gaan vliegen. Geef je angst aan bij een stewardess, zij kan je meer vertellen over het vliegtuig.
 • Het klinkt simpel maar probeer afleiding te zoeken. Elk moment dat je maar niet aan de angst hoeft te denken is meegenomen!
 • Op de website onbezorgd vliegen kan je lezen over vliegangst. Ook worden er effectieve cursussen aangeboden tegen vliegangst.

Bedankt allemaal voor het lezen van mijn blogs die de afgelopen weken van mij zijn verschenen. Ik vond het heel erg leuk om te doen en heb er heel veel plezier aan gehad om jullie reacties te lezen. Ik wens jullie allemaal een fijne vakantie en misschien tot een volgende keer!

Heb jij ervaring met vliegangst en misschien nog tips?

Liefs Stephanie

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Kijkje in het leven van een Stewardess: Even voorstellen

Kijkje in het leven van een Stewardess: (huid) verzorging tijdens de vlucht

Kijkje in het leven van een Stewardess: Uiterlijke verzorging

Kijkje in het leven van een Stewardess: Waarom ik mijn werk zo leuk vind!

Kijkje in het leven van een Stewardess: Antwoord op de vragen!

Over Stephanie van der Wal

Stephanie, 32 jaar, woont samen met Job, en samen werden zij op 5 oktober 2017 voor het eerst ouders van Jason! Inmiddels is Stephanie in blijde verwachting van haar tweede kindje (een meisje!). Stephanie neemt je mee in haar wereld van haar zwangerschap,de veranderingen in haar leven, het moederschap, en alles wat hierbij komt kijken. Je kan hier op Twinkelbella regelmatig een update van haar verwachten.

Reacties

 • Linda

  Weer een leuke blog van jou hand Stephanie! Vliegangst hebben lijkt mij erg naar, zeker omdat vele mensen daardoor belemmerd worden in hun vakantie keuze. Kan mij voorstellen dat deze tips zeker een goed begin zijn 🙂

 • Oum Feerozah

  Oh thank god, iemand die me tips geeft. dit bellemerd heel veel in mijn leven . Onder andere leuke vliegvakanties helaas

 • Mademoiselle Sophistiqué

  lijkt me verschrikkelijk om te hebben, gelukkig heb ik er zelf geen last van, maar ik kan me voorstellen dat het in heel veel opzichten lastig kan zijn

 • Miranda

  Wat goed dat je hier tips voor geeft. Ik heb geen ervaring met vliegangst en ook geen tips.
  Lijkt me zo erg om vliegangst te hebben en daardoor nergens naartoe te kunnen. Hopelijk hebben mensen wat aan deze tips!

 • saskia

  Hele fijne tips! Ik vlieg veel maar heb al sinds kinds af aan vliegangst! voor 9/11 heb ik wel eens met stijgen en landen in de cockpit mee mogen vliegen, en 1 van mijn tips is vraag of je van te voren even de piloot een hand mag schudden! ik vind het altijd prettig om te weten wie Bij sommige long distance vluchten vliegt er beveiliging mee en daar maak ik dan ook kennis mee.
  en ik zorg altijd dat ik ruim van te voren op schiphol ben zodat ik echt even met alles zeer rustig aan kan doen en kan wennen aan het idee dat ik weer ga vliegen! ik maak daar dan een feestje van. Koop leuke dingen voor mezelf, ga lekker wat eten daar etc!

 • Sophie

  Jammer dat de reeks over is; ik vond het ontzettend leuk om te lezen! Ik heb gelukkig geen last van vliegangst, maar kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die er wel last van hebben. Lijkt me ontzettend stressvol!

 • alexa

  Goeie tips gelukkig heb ik zelf geen last van vliegangst. Maar ik heb wel eens naast iemand gezeten die het wel had. Verschrikkelijk..

 • Shannon

  Wat een handige blog! Zelf heb ik geen vliegangst, maar het is zeker een intressant artikel!

 • Miss Sentinelli

  Handig artikel! Zeer fijne tips voor mensen met vliegangst!

 • Kim

  Handige tips, gelukkig heb ik geen vliegangst. 🙂

 • Jasmijn

  Goede tips! Gelukkig heb ik geen vlieganst, maar het lijkt me echt niet fijn als je dit wel hebt

 • Teddy

  Gelukkig heb ik er zelf geen last van, maar wel erg goede tips!

 • Natascha

  Jammer dat deze reeks voorbij is. Ik heb op mijn eigen blog al veel aandacht besteed aan vliegangst, en kan me he-le-maal vinden in deze tips!

 • Jolet

  Ik heb gelukkig geen vliegangst. Ik heb wel altijd het idee ‘als ik neer val, dan ben ik ook echt dood’ en dat vind ik wel eng, maar daar zet ik me gewoon overheen. Ik ben naar Amerika gevlogen, dat duurde 8 uur en ik heb me prima vermaakt!

 • Little Yara

  Super blog. Ik heb zelf erg vlieg angst… Ik heb echt teveel films gezien!!!

 • Saartje

  Wat een fijne tips! 2 jaar geleden heb ik voor het eerst gevlogen en ik vond het zo eng! Het was maar een reis van 3 uur, maar wat een hel! Bij het opstijgen zat ik zowat op de man naast mij want ik had geen idee dat een vliegtuig zon lawaai maakt als het gaat opstijgen en vervolgens dacht ik bij ieder klein beetje schommeling dat we gingen neerstorten. Ik kon de controle niet loslaten en was ook blij toen we er waren want toe zat ik tegen een paniekaanval aan. Ik baal er erg van want ik vind reizen geweldig, maar het wordt wel beperkt zo.

 • Larissa Beets

  Handige tips!

 • Kirsty

  Fijne tips! Zelf heb ik gelukkig totaal geen last van vliegangst, maar mijn zusje heeft het wel heel erg. Die wordt dan behalve heel angstig ook heel misselijk, bij haar hielp het wel om ginger ale te drinken als ze dat drinkt met het vliegen hoeft ze in ieder geval niet over te geven!

 • Melisa

  Dit artikel komt als geroepen! Ik ga dinsdag voor het allereerst vliegen en ik vind het mega eng haha! Deze tips zullen mij vast gaan helpen dinsdag. 🙂

 • jouvence

  wat een handige tips ♥ zelf heb ik helaas nog nooit gevlogen xx

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.