De kosten van een keizersnede
20 jan 2016 Mama 28

De kosten van een keizersnede

Onlangs toen Vincent en ik eens wat papieren en dergelijke aan het doornemen waren kwamen wij op een kostenoverzicht van mijn ziektekostenverzekering van vorig jaar. Het bedrag dat vergoed werd door mijn zorgverzekeraar is een bedrag waarvan ik blij ben dat ik het niet uit eigen zak heb hoeven te betalen. In dit enorme bedrag zijn onder andere de kosten van de begeleiding tijdens mijn zwangerschap opgenomen en de natuurlijke keizersnede. Vandaag vertel ik je meer een aantal flinke kosten die gemaakt zijn tijdens de zwangerschap en natuurlijk de keizersnede!

Kosten van een natuurlijke bevalling

Collega blogger Tamara schreef van de week al over wat een natuurlijke bevalling ongeveer kost. Een termijn echo kost bijvoorbeeld € 42.00. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de overige kosten neem dan zeker even een kijkje in het artikel dat zij geschreven heeft. Tamara heeft een natuurlijke bevalling gehad en kan precies vertellen aan de hand van haar kostenoverzicht welke kosten hierbij gemaakt zijn.

Kosten tijdens een zwangerschap

De bedragen die tijdens een zwangerschap gemaakt worden zijn overigens enorm. Wist je bijvoorbeeld dat een 20 weken echo die door de gyneacoloog wordt gemaakt € 211,72 kost? Voor de liggingsecho die is gemaakt door de verloskundige is een bedrag van € 35,03 gedeclareerd.

Voor opname tijdens de bevalling is door het ziekenhuis een bedrag van € 686,45 gedeclareerd. Hier vallen  verschillende behandelingen onder samen, zoals het maken van echo’s, het verblijf in het ziekenhuis, en het opstellen van een behandelplan.

De kosten van een keizersnede

En dan de kosten van een keizersnede. Wat kost dat nou eigenlijk? In het artikel van Tamara valt te lezen dat een bevalling € 1271.24 kost. De kosten van een (natuurlijke) keizersnede ligt nog velen malen hoger! Namelijk een bedrag van maar liefst € 4.185,86. Nu zit het bedrag van de drie dagen dat ik in het ziekenhuis heb moeten  verblijven voor herstel hierbij in. Maar goed, ook dat hoort bij een keizersnede.

Overzicht kosten bevalling

Om het nog even overzichtelijk te maken hierbij een overzicht van de bedragen die ik heb genoemd.

Termijn echo € 42.00

20 weken echo € 211,72

Opname bevalling € 686,45

Natuurlijke bevalling € 1271.24

Keizersnede € 4.185,86

Kosten bevalling

De kosten van een keizersnede lopen dus aardig op. Nu zijn de kosten van een bevalling natuurlijk ook al een dure aangelegenheid aangezien er natuurlijk altijd verloskundigen of gynaecologen bij aanwezig zouden moeten zijn. Ik vond het zelf interessant om zo eens in de kosten te duiken en hier meer over te weten!

Wat vind jij van de bedragen, had jij dit verwacht? Heb jij je ook weleens verdiept in de kosten van een bevalling?

Wat een bedragen he! Had jij dit zo verwacht?

Lees ook het artikel dat ik schreef over de kosten van de kraamzorg.

Reacties

 • Lifesabout

  Ja ik wist wel dat zorg ontzettend duur is, ook een bevalling (natuurlijk of keizersnede). Ik schrok me wel rot toen ik de totale kosten van 2014 onder ogen kreeg (meer dan een halve ton) maar er was ook zoveel zorg nodig in die vier weken. Gelukkig leven we in een land waar alles zo goed is geregeld met een collectieve bijdrage van iedereen, maar waarbij wel heel veel wordt vergoed. Misschien voor sommige mensen goed om dat te beseffen, in plaats van alleen te kijken naar wat een premie per maand kost. Jeetje als ik 60.000 euro zelf had moeten betalen dan was ik failliet geweest, haha!

 • Channah

  Ik wist inderdaad dat het heel erg duur was, medische zorg tijdens en na de zwangerschap zijn gewoon heel erg duur. Ik ben zelf overgedragen van de verloskundige naar het ziekenhuis, vervolgens een paar weken gelegen, en toen ook nog met mijn dochtertje die op de neonatologie afdeling heeft gelegen.. Was een leuk grapje allemaal. Gelukkig ben ik super goed verzekerd, en dus geen rekening gezien, maar ik schrok wel even toen ik te horen kreeg wat het allemaal gekost heeft.. Echt absurd!

 • Linda

  Het is schrikken wat alles in het ziekenhuis kost, zeker een bevalling! Heb hier nooit echt bij stil gestaan eigenlijk, wat een eye opener.

 • Gwen

  Mijn keizersnedes was zelfs nog veel duurder (!) 5172,- afgelopen jaar, twee jaar ervoor 4877,- Ik verzuchtte steeds dat ik blij was dat ik de premie eruit haalde met die bevallingen haha.

 • Lilian

  Dat is wel veel, maar ik had ook wel veel verwacht als je nagaat hoeveel geld het kost om iemand op te leiden tot chirurg bijvoorbeeld.

  Eigenlijk mis ik nou nog de thuisbevalling 😉 Dan heb je alleen de kosten van een verloskundige en een ondersteunende kraamhulp.

 • Sofie Katelijne

  Handig dat je dit even duidelijk oplijst, ik had hier zelf totaal geen idee van. Toch eventjes schrikken, best een hoog bedrag uiteindelijk!

 • Jeanine

  Duur hè! Ik sta er soms ook van te kijken wat het allemaal kost. Alleen al een ziekenhuisopname. Nog een leuk weetje, het ziekenhuis “verdient” de dag van opname het meest, daarna kost het ze alleen maar geld.

 • Marian

  Ik mis nog de kosten voor de controles tijdens de zwangerschap. Als je die in het ziekenhuis moet laten doen dan looen de kosten echt hoog op. Je kunt en een leuke auto voor kopen!

 • Mathiske

  Pfoe echt schokkend hé. Afgelopen jaar viel bij mij nog mee, ondanks de bevalling en een nacht in het ziekenhuis. Het jaar daar voor met 2ivf pogingen waren hier duurder. Gelukkig hoef ik dat niet zelf te betalen..

 • Bregje

  Bizar he hoeveel hetbkost! Wij hebben met de bevalling en daarna de opname van Laurens geloof ik bijna 10.000 euro aan kosten genaakt, gelukkig werd alles vergoed!!

 • Bianca Schrijft

  Ongelooflijk wat een geld het allemaal kost. Dit vind ik überhaupt met opnames en onderzoeken. Wat dat betreft is het goed dat je tegenwoordig een uitgebreide declaratieoverzicht krijgt van zorgverzekeraar. Aan de andere kant, dan weet je weer waarom we zo’n achterlijk dure zorgverzekering hebben. In andere landen mag je dit zelf op hoesten.

 • Wildcard

  Da’s toch wel ferm verschieten als je die bedragen leest, dan kan je bij manier van spreken er je vriend die baby beter zelf laten uittrekken 😉 Grapje hoor, maar écht, die prijzen zeg… kan ik goed geloven dat je blij bent dat je zorgverzekering dit dekt. Een kind krijgen zou anders wel een hele financiële aderlating zijn.

 • Bertine

  zo hee wat een hoog bedrag! gelukkig maar dat je verzekering betaald!

 • Iris

  Daar denk je helemaal niet bij na, maar het is wel erg duur. Nou ja, het is in ieder geval wel nodig.

 • Kirsty

  Wow wat een ontzettend hoge bedragen zeg! Wat fijn dat de verzekering dit soort dingen vergoed. Ik vind het soms wel vervelend om elke keer mijn zorgverzekering te betalen, omdat ik al jaren nooit wat heb, maar je zult toch maar wat krijgen of inderdaad zwanger zijn en een kindje krijgen; dan haal je de kosten van al die jaren dat je niks had er zo weer uit. Eigenlijk mogen we best blij zijn dat je dingen zoals je bevalling niet zelf hoeft te betalen!

 • Inge

  Oh jeetje ik had hier echt geen idee van! Wat een bedragen zijn dat zeg! Een zorgverzekering is zeker geen overbodige luxe als ik dit zo zie 🙂

 • Eva

  Ja, ik had al wel een beetje een idee van de kosten. Bij Emma heb ik twee nachten in het ziekenhuis gelegen en bij Olivia uiteindelijk zes nachten plus twee operaties. Het waren twee dure bevallingen :-). Ik ben heel blij dat het in Nederland zo goed is geregeld. Als je dat zelf moet ophoesten…. Ik moet er niet aan denken.
  Liefs!

 • Jodi - liefthuis

  Het is inderdaad erg duur, maar goed dat we dan in een verzorgingsstaat wonen. En dan te bedenken dat ik ‘maar’ 12 uur in het ziekenhuis ben geweest.

 • Nesrin

  Toevallig had ik het laatst hierover. Een dag of overnachting in het ziekenhuis kost veel geld (wat natuurlijk niet gek is) en ik toen kwam de rekening voor de keizersnede die ik in 2008 heb gehad ook ter sprake en als ik het mij goed kan herinneren zat ik op een bedrag rond de €9000,- maar dit weet ik niet helemaal zeker.
  Ik moest vijf volle dagen in het ziekenhuis verblijven. Het was in eerst instantie een geplande keizersnede maar mijn eigenwijze dochter besloot de nacht ervoor te komen 😉
  Ik zal het opzoeken want ik nu ben ik toch wel benieuwd wat het bedrag was.

 • Nathalie

  Na de eerste zwangerschap heb ik er eens naar gekeken, ik verbaasde me enorm over de grote bedragen inderdaad. Die van de tweede heb ik eigenlijk nooit bekeken, dat was een spoed sectio midden in de nacht waarbij er mensen zijn opgeroepen en alles wat gecompliceerd verliep. Door de zwangerschapsvergiftiging had ik drie weken vol pension in Ede gehad, ik zal eens kijken of ik nog zover terug kan kijken binnenkort.

 • Will

  Wat een geluk dat we in Nederland goed verzekerd zijn.

 • Will

  Ik heb geen biologische kinderen gehad, dus heb de bevalling niet meegemaakt.
  Heb twee prachtige kinderen geadopteerd.
  Heb wel een verwijdering van baarmoeder en eierstokken gehad, dat is ook een soort keizersnede, zal ook wel aardig aan prijs geweest zijn, zo ongeveer 5.000,00 euro.

 • Marianne

  Wat een geld eigenlijk he! We zijn denk ik in het zelfde ziekenhuis bevallen.
  Toen ik van ons zoontje bevallen ben was het ook rond de 5.000,00 (2 dagen ziekenhuis, 3x vacuümpomp, morfinepompje, hechtingen en de hele mikmak. Belachelijke bedragen. Heb net voor de gein eens gekeken. Bij mijn dochter ben ik ook in het ziekenhuis bevallen. Daar was het ook ruim 3.000,00.. terwijl ik dezelfde dag nog naar huis ging. Had wel een medische indicatie doordat ze in het vruchtwater gepoept had. Blij dat wij ook goed verzekerd waren. Wat een geld!
  Onlangs geplaatst door Marianne: Gerdi vertelt | Leeftijdsdiscriminatie binnen de medische wereld

 • Daisy

  Het is idd veel, maar ik had het wel verwacht. Ik kom zelf regelmatig in het ziekenhuis (oa voor infuus met medicatie) en alleen zo’n half dagje infuus kost al een paar duizend euro (inclusief medicijnen) tis allemaal errug duur
  Onlangs geplaatst door Daisy: Het begin

  • Saskia Hardeman

   Ja is inderdaad ook zo maar het blijft mij vaak toch wel weer verbazen die gigantische bedragen die er omgaan in de zorg.

 • Patricia

  Dit is de reden waarom ik blij ben dat ik nog kon veranderen van zorgverzekeraar 😉

  Vergeet ook niet eventuele kosten van fysio, diëtist, lactatiekundige of een zwangerschapscursus die er soms ook nog bij komen.
  Onlangs geplaatst door Patricia: Zelfs mijn vader wist niet dat ik me zo voelde

 • Merel

  Toevallig ging het hier ooit mis. Ziekenhuis stuurde me de rekening die bedoeld was voor de ziektekostenverzekering. Voor alles geregeld was, stond de deurwaarder al bijna voor mijn deur in verband met een rekening van bijna 4000 euro (ziektekostenverzekering bleef de rekening maar kwijt raken). Waarom? Bloed prikken, onderzoek, echo, ziekenhuisopname en bevalling. Echt bizarre bedragen!
  Onlangs geplaatst door Merel: Mag je je dochters keuze in vriendschappen sturen?

 • Zahira

  Ik ben zelf Nederlands en zwanger, echter woon ik in Indonesie, Sumatra, waar ik momenteel 33 weken zwanger ben en een lokaal ziekenhuis en arts bezoek voor check ups, waar ik overigens heel tevreden over ben 🙂 Het is niet zo modern als in NL, maar naar mijn weten ruim voldoende. Als ik de Nederlandse kosten hier lees, is dit een schok in vergelijking met de prijzen in Indonesie. Hier kost een natuurlijke bevalling met opname rond de 100 euro inclusief, een termijn echo 7 euro, een keizersnede in publiek ziekenhuis inclusief 3 daagse opname 240 euro ect. Een enorm prijsverschil, en sure, er is een natuurlijk ook een verschil in de mate van luxe, lonen van artsen en personeel en technologie, maar dat mag in mijn ogen niet zo’n enorm opleveren.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.