Wat kost een kind?
31 jan 2017 Mama 13

Wat kost een kind?

Geld en kinderen. Vanaf het moment dat ik zwanger was werd het mij al snel duidelijk dat een kind veel geld kost. Heel veel geld. Ook leerde ik dat je het zelf zo gek kan maken als dat jij dit wil. Zo zijn er best wat manieren om te besparen op bijvoorbeeld spullen voor baby’s. Denk maar aan marktplaats, daar staan heel wat babykamertjes op. Alleen de kosten van een kind, hoe zit het daar eigenlijk mee?

Kosten van een kind

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu mijn zoon vijf jaar is mij eigenlijk niet zo bezig houdt met de kosten. Ja, ik moest er opeens aan denken toen wij hem inschreven voor zwemles, alleen verder draait hij gewoon mee en sta ik er nooit bij stil. Ook voor mijn dochter houd ik mij hier niet mee bezig. Zij is nog maar anderhalf jaar oud en gaat niet naar de kinderopvang of naar de peuterspeelzaal.

Berekening CBS kosten van een kind

Volgens een berekening van het Centraal Bureau voor Statistiek (bron: Nibud) kost een kind gemiddeld 17% van het besteedbaar inkomen. Onder het besteedbaar inkomen vallen alle inkomsten bij elkaar, dus ook de kinderbijslag. De kosten van twee kinderen kost gemiddels 26% van het besteedbaar inkomen, drie kinderen 33% en bij vier kinderen 40%. Stel dat een gezin één kind heeft en een besteedbaar inkomen per maand van € 2500,- dan zou er ongeveer € 425,- per maand worden uitgegeven aan een kind. Voor twee kinderen zou dit dan € 650,- zijn, bij drie kinderen € 825,- en bij vier kinderen € 1000,-.

Bovengenoemde bedragen zijn best aardig hoog als je het aan mij vraagt. Mijn eerste reactie was dan ook dat dit veel te veel is. Echter, als ik mij bedenk hoeveel kosten wij hebben die niet maandelijks terugkomen, zoals bijvoorbeeld zwemles, de vrijwillige ouderbijdrage en noem het maar op, kan ik mij hier meer in vinden. Kleding voor Senna en luiers voor Sophia bijvoorbeeld zie ik als iets heel vanzelfsprekends maar dit zijn natuurlijk allemaal uitgaven. Eveneens als eten en drinken, woonlasten, verzorging, een nieuwe fiets en noem het maar op. Alles is in deze kosten meegenomen. Vooral de eerste jaren wanneer een kind nog in de luiers zit, zijn kostbaar.

Niet voor niets wordt ook aangegeven dat de percentages een gemiddelde zijn, het hoeft dus niet te betekenen dat een gezin daadwerkelijk deze (hoge) kosten kwijt zijn aan een kind.

Een kind kost een ton!

Heb jij er weleens bij stilgestaan dat een kind al gauw een ton kost? Jawel, een kindje kost al snel maar liefst € 100.000,- Volgens berekeningen van het Nibud kost een kind tot en met de gehele basisschool periode maar liefst € 50.000,- Wanneer het kind naar de middelbare school gaat komt daar zo ongeveer € 30.000,- bij. Reken daar alle overige kosten bij op en de € 100.000,- komt al snel in zicht.

Had jij deze kosten verwacht of bij stilgestaan?

Reacties

 • Marloes

  Ja de clichés zijn dus allemaal waar 😂 een kind kost veel, maar je krijgt er zo veel voor terug! gelukkig komen de kosten verspreid en niet in 1 keer 😉
  Onlangs geplaatst door Marloes: Hoe word ik een relaxte moeder?

 • Loes Johanna

  Ik ben nog zwanger en mijn spaarrekening stroomt al leeg, dus had het al wel in de gaten haha. Gelukkig krijgen we er iets moois voor terug. 😄
  Onlangs geplaatst door Loes Johanna: Mijn babyshower

 • simpel, met een snufje liefde

  Ik krijg altijd de kriebels van die berekeningen omdat ik van mening ben dat het echt niet allemaal zoveel is want dan zouden wij allang die in de schulden zitten. En je krijgt er zoveel onbetaalbaars voor terug, dat is mij die ton wel waard.
  Onlangs geplaatst door simpel, met een snufje liefde: Het was een week, die je liever niet te vaak hebt.

  • Saskia Hardeman

   Vincent schoot ook al direct in een berekening om aan te tonen dat het veel te veel is. In de berekening is dan ook echt álles meegenomen, zelfs het gebruik van gas en water.

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  Ik vraag me altijd af waar zo’n berekening vandaan komt. Maar misschien staan we er gewoon goed voor dat het hier zo opvalt haha
  Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: Woehoe! Ik ben jarig!

  • Saskia Hardeman

   Haha ja dat kan ook. In dit soort berekeningen nemen ze echt alles mee zoals zelfs het gebruik van gas en de aanschaf van een grotere auto bijvoorbeeld.

 • Vlijtig Liesje

  Ja, dat getal kende ik wel. Zelf vind ik het pas echt duur worden als ze naar de middelbare school gaan. Tot die tijd kun je het zelf in de hand houden met bepaalde keuzes. Maar vanaf de middelbare school kan dat niet meer.

 • Kirsten

  Ik heb in januari een artikel gepubliceerd met wat ik in december uitgegeven had aan Lenne en als je het allemaal optelt, is het best wel veel 🙂 Wij gaan altijd uit van de uitspraak dat een kind een huis kost 😀
  Onlangs geplaatst door Kirsten: Make It Yours op zaterdag 17/12 – Het verslag

  • Saskia Hardeman

   Interessant om zo’n berekening te maken he, ik was er ook al aan begonnen 🙂

 • Sandra

  Ik had wel verwacht dat het zoveel is. Ik hou m’n hart wel vast voor als ze naar de middelbare gaan of willen studeren maar ja dat zien we dan wel weer.
  Maar dat kinderen duur zijn en je het zelf ook zo duur kan maken als je wilt dat klopt wel.

  • Saskia Hardeman

   Ja, ik denk ook inderdaad dat het onwijs veel geld gaat kosten wanneer ze gaan studeren, gelukkig hebben wij nog even om te sparen haha 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.