Wat je moet weten over een depressie
31 mrt 2017 Prenatale Depressie 5

Wat je moet weten over een depressie

Nadat ik twee keer een ernstige prenatale depressie heb doorgemaakt is de depressie in het algemeen een onderwerp dat mij aan het hart gaat. Nooit eerder heb ik geweten hoe ernstig deze ziekte eigenlijk kan zijn en dat het niet zomaar een ziekte is.

Wat je moet weten over een depressie

Het verbaast mij regelmatig dat er zo weinig mensen weten wat een depressie precies inhoudt. En dit terwijl de depressie een ziekte is die steeds meer macht krijgt omdat er steeds meer mensen door worden getroffen. Onterecht wordt er nog steeds gedacht dat een depressie gewoon een dipje is. Wanneer iemand eindelijk eerlijk durft te zijn over een depressie wordt er vaak genoeg gezegd: ja ik ken het, ik voelde mij laatst ook een beetje down.

Depressie is geen dipje

Laat ik dan gelijk maar even afrekenen met het feit dat mensen vaak een depressie vergelijken met een dipje, of een paar dagen niet lekker hun vel zitten. Een depressie gaat namelijk veel en veel verder dan dit, en is niet te vergelijken. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties van een depressie, maar ook daar geldt: zelfs de mildste depressie is nog niet te vergelijken met een flinke dip.

Vaak wordt er gedacht dat mensen met een depressie zwak zijn en dat het puur psychisch is. Ook dit is niet het geval. Het klopt dat een depressie kan worden getriggerd door een ingrijpende gebeurtenis, maar dan alsnog is het een proces in de hersenen die niet helemaal goed verloopt. Depressie is dus puur een ziekte en kan niet worden opgelost door eens een paar dagen lekker op vakantie te gaan. Want een actieve depressie gaat altijd mee. Waar je ook gaat.

Depressie is een ziekte

Een depressie krijg je dus niet zomaar en ontstaat niet nadat iemand een paar dagen even geen plezier heeft. Een depressie is een ziekte die vastgesteld dient te worden door een arts, en die ook behandeld dient te worden door een arts. Want een depressie gaat in tegenstelling tot een dip, niet zomaar voorbij. Er zijn verschillende methoden om een depressie te behandelen, denk hierbij aan medicatie of bijvoorbeeld therapie. Ga echter nooit zelf dokteren en overleg áltijd met een arts die er verstand van heeft. Wanneer een depressie namelijk niet goed wordt behandeld kan deze alleen maar erger worden, met alle gevolgen van dien.

Het wordt vaak niet zo gezien maar simpelweg is een depressie een ziekte net zoals bijvoorbeeld suikerziekte of kanker. Met dit soort ziekten zeg je ook niet: oh ik voelde me laatst ook al een beetje zo. Óf ga eens wat leuks doen, dan voel jij je vast snel wat beter! Ga eens na hoe onbegripvol dit soort opmerkingen eigenlijk klinken en hoe pijnlijk het moet zijn om dit soort opmerkingen te krijgen.

Samen het taboe doorbreken

Ik hoop oprecht dat er steeds meer een beetje van dit taboe wordt doorbroken en dat wij als maatschappij wat serieuzer omgaan met een ziekte die steeds meer mensen treft. Wanneer er meer openheid ontstaat kan dit al een klein beetje verlichting geven. Als we daar samen aan werken en hier open over zijn kunnen we samen het taboe doorbreken

Reacties

 • Marloes

  Ik vind het onvoorstelbaar hoe ongevoelig sommige mensen kunnen zijn soms, zelfs artsen die de diagnose niet stellen na een jaar heen en weer te gaan. Heel betreurenswaardig..
  Onlangs geplaatst door Marloes: Maart favorieten 

 • Iris

  Hopelijk wordt het binnen een paar jaar algemene kennis dat een depressie gewoon een ziekte is zoals alle andere ziekten, zeker omdat het zelfs nog heftiger en gevaarlijker kan zijn dan bv. suikerziekte. Bij mij is het nog vrij simpel: ik gebruik voldoende insuline en dan voel ik me in principe prima, maar bij een depressie heeft het innemen van medicatie helaas geen ‘klachtenvrij in een half uur’ effect.

 • Karin

  Iemand in mijn omgeving kampt er nu ook mee en ik heb haar jouw blog getipt. Je legt de dingen altijd zo duidelijk uit en denk dat het voor haar ook fijn is om je ervaringen te lezen.
  Onlangs geplaatst door Karin: Ik kwam 45 kilo aan tijdens mijn zwangerschap

 • Eveline

  Goed dat je het (weer) verduidelijkt! Blijft toch lastig lijkt het!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.