Wat ik belangrijk vind in de opvoeding van mijn kinderen
9 okt 2018 Kinderen Mama 7

Wat ik belangrijk vind in de opvoeding van mijn kinderen

Het opvoeden van kinderen is niet zo makkelijk als het lijkt. Dat heb ik inmiddels wel geleerd. Waar ik toen ik jonger was dacht dat het opvoeden van kinderen allemaal wel mee zou vallen, denk ik daar nu heel anders over. Opvoeden is niet alleen maar leuk. Er horen ook serieuze zaken bij. Zoals normen en waarden bijvoorbeeld en de dingen die je mee wil geven aan kinderen bij de opvoeding. 

Respect

Wij waren laatst ergens, en de kinderen waren nogal onder de indruk van een ander kindje die een zichtbare afwijking had. Logisch dat een kind dit ziet en dit benoemd. Wat ik daarbij wel heel erg belangrijk vind is om in zo’n situatie te leren dat mensen anders kunnen zijn. Dat dit niet raar is of gek, maar dat dit gewoon zo kan. Op deze manier probeer ik mijn kinderen respect bij te brengen voor anderen (en voor zichzelf), want ik merk aan mijzelf dat ik dit toch wel een van de belangrijkste punten vind van de opvoeding.

Aandacht voor anderen

Daarnaast vind ik het belangrijk om aandacht te hebben voor de omgeving. Niet alleen vluchtig vragen hoe het met een ander gaat, maar oprechte interesse te hebben in de ander. De ander zien, en helpen waar nodig. Het hoeft ook allemaal niet heel groots te zijn, maar kan ook een klein iets zijn. Bak bijvoorbeeld eens een taart voor een ander of maak een mooie tekening. Dat soort dingen.

Sorry zeggen

Nog iets dat ik toch wel vreselijk belangrijk vind en waar ik heel erg op hamer. Wij zijn allemaal mensen en wij maken allemaal fouten. Dat geeft niet, is niet erg, maar weet dit, en zeg sorry wanneer je een ander pijn hebt gedaan of hebt gekwetst. Dit kan ook met hele kleine dingen zijn. Bijvoorbeeld wanneer de een iets afpakt van de ander. Maar ook wanneer ik zelf bijvoorbeeld eens heel boos ben geworden terwijl ik dit liever anders had gezien. Ook ik zeg dan altijd sorry tegen mijn kinderen.

Luisteren

En dit is nogal een heikel puntje op het moment haha. Mijn kinderen kunnen totaal niet luisteren. Óf, ze kunnen het wel, maar ze doen alsof het ontzettend moeilijk is. Dit is dan ook wel iets waar wij de komende tijd wat meer mee aan de slag zullen gaan. En niet alleen het luisteren an sich, maar ook: afspraak is afspraak.

Dit zijn een aantal punten die bij mij als eerst opkomen wanneer ik denk over de belangrijkste punten in de opvoeding. Natuurlijk, er zijn meer dingen, maar wellicht is dit weer leuk voor een ander artikel. Zijn mijn punten voor jou herkenbaar? Of zijn er juist andere dingen die jij heel erg belangrijk vindt? Ik lees het heel graag terug in de comments!

Wat vind jij belangrijk in de opvoeding?

Reacties

 • Marlous

  Zelf ben ik (nog) geen moeder, maar deze punten probeer ik wel in mijn werk als juf toe te passen.

 • Angelique

  De punten die jij benoemd zijn ook de zeker de punten die wij ons zoontje proberen bij te brengen. Ook brengen we hem bij dat je moet genieten van elke dag en dat je de liefde voor de ander moet tonen. Mijn vriend weet als geen ander hoe het is om van de 1 op andere dag iemand te verliezen zonder specifieke aanleiding (al 3 vrienden, zn vader en zn neef plotseling verloren) Wij hebben dan ook als specifieke regel thuis dat je het huis NIET verlaat zonder een kus, een knuffel en een ik hou van je.

 • Coco

  Herkenbaar, ik sluit me aan bij die puntjes. Ook al kan ik er nog veel opnoemen… Zou ik nog wel 5 artikelen kunnen over schrijven 🙂 Het moederschap… We willen ze toch veel meegeven hé!
  Onlangs geplaatst door Coco: Ik ben verslaafd aan jou!

 • Marieke

  De punten die je noemt herken ik wel. Met pubers komt daar voor mij nog bij: eerlijk zijn en leren op een nette manier voor je mening uit te komen. Zeker in een situatie als de onze waarbij de kinderen in twee gezinnen opgroeien en te maken hebben met stiefouders is dat laatste best lastig. Papa en mama zijn het uiteraard oneens over bepaalde zaken en de kinderen moeten leren om hun echte eigen mening te geven ipv datgene te zeggen waarvan ze denken dat dat het meest gewaardeerd wordt in het gezin waar ze op dat moment zijn. Wij hebben co-ouderschap dus ze brengen bij iedere ouder evenveel tijd door. Met een onevenwichtiger omgangsregeling is dit misschien simpeler, omdat je dan een “hoofdgezin” en een “leuke-dingen-gezin” hebt (heel simpel gezegd). Voor mij is het vinden van evenwicht tussen de belangen van de kinderen, van mijzelf en van mijn partner en daarbij ook nog rekening houden met de mening van hun vader de grootste uitdaging.

 • Kim

  Ook ik herken de punten die jij beschrijft zeker. In onze opvoedstijl komt dat ook zeker terug. Meer in het algemeen vind ik warmte heel belangrijk. En stimulerend.

 • felicia

  interessant stukje luisteren vind ik eigenlijk iets logies dat kinderen niet altijd luisteren ik vind trouwens dat kinderen tegenwoordig al zoveel dingen moeten en mensen vooral ouders maar weinig rekening houden of zich verplaatsen in het kind. ik heb 4 kinders van 9 8 1 en 2 en persoonlijk vind ik het belangrijk om mee te geven in de opvoeding dat ze zichzelf mogen zijn en fouten mogen maken van fouten leer je zeg ik altijd tegen ze
  mijn man is helaas strenger dan mij een beetje het tegenovergestelde van mij hij vind het bijvoorbeeld belangrijk dat ze goede cijfers halen en denken over dat ze later een goede toekomst moeten krijgen met een goede baan hij geeft ze vooral mee dat ze succes moeten krijgen later en daar nu al bij stil te moeten staan
  ik vind dat natuurlijk niet slecht maar ik wil vooral dat ze zich ontwikkelen naar hoe ze zelf zijn zelf dingetjes ontdekken het hoeft niet allemaal perfect
  volg het pad van je eigen dromen niet de snelweg van andermans verwachtingen is wat ik ze wil meegeven:)
  en gaat er eens wat mis morgen weer een nieuwe dag dat breng ik ze bij

 • felicia

  verder houd ik van een relaxe opvoeding het hoeft niet allemaal zo strak en benauwde regeltjes

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv