Wat de prenatale depressie mij leerde..
16 aug 2015 Mama Prenatale Depressie 18

Wat de prenatale depressie mij leerde..

Regelmatig lees ik verhalen over mensen die vertellen uit de moeilijke periodes in hun leven waardevolle lessen te hebben geleerd. Er zijn dagen dat ik dit moeilijk kan begrijpen maar er zijn ook dagen dat ik voor mezelf deze lessen naar boven probeer te halen. Op deze manier probeer ik kracht te halen uit mijn ziekte. Dit is niet altijd gemakkelijk maar stilstand is achteruitgang, nietwaar?

Onvoorwaardelijke liefde

Wat mij de laatste weken het meeste bezig houdt is het feit dat ondanks mijn ziekte ik ontzettend veel van mijn  kinderen houd. Ondanks dat ik niet altijd kan genieten is de onvoorwaardelijke liefde er zonder twijfel.  Als ik daar aan denk voel ik me rustiger omdat liefde alles overwint.

Liefde overwint

Dat het tussen Vincent en mij goed zit heb ik altijd al geweten en met elke depressie werd dit gevoel sterker. Zoals mijn arts eens tegen mij zei “als jullie deze ziekte tot twee keer toe samen doorkomen kan je alles aan”. Het is erg fijn en veilig om een man te hebben die in een oogopslag kan zien of je een goede of slechte dag hebt.

Een depressie is afschuwelijk

Een depressie is afschuwelijk en wens ik niemand toe. Ligt misschien nogal voor de hand liggend maar ik ben me hier nog veel bewuster van geworden. Toen ik nog geen verpleegkundige was kon ik mij nooit zo veel voorstellen van een psychische aandoeningen. Nu ik het zelf meemaak weet ik hoe hardnekkig en pijnlijk het is.

Je kan de pijn van een ander niet zien

Bedenk altijd dat je iemand zijn pijn niet kan zien. Ook dit is iets wat mij bij zal blijven. Soms vond ik mensen weleens vervelend, en dan bleef ik dit vinden. Nu heb ik geleerd dat mensen die moeilijk lijken vaak het hardste hulp nodig hebben. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant maar niets is minder waar.

Oordelen is gemakkelijk

Oordelen is zo gemakkelijk. Ook ik heb mijzelf hier schuldig aan gemaakt. Oordelen over iemand is namelijk gemakkelijker dan om erover na te denken wat er eigenlijk met een persoon aan de hand is. Ik heb mij voorgenomen om niet meer snel te oordelen maar proberen te kijken naar wat ik voor een ander kan betekenen.

Ervaringsdeskundige

Na mijn eerste prenatale depressie veranderde ik ook als verpleegkundige. Ik ben empatischer geworden en vind het belangrijk om echt naar mensen te luisteren. Mijn interesse in de psychiatrie heb ik altijd gehad, en nu ik het zelf heb meegemaakt is dit gevoel sterker geworden. Als ervaringsdeskundige kan ik mensen hierin nog beter begrijpen en helpen.

Voor mij is het belangrijk om ook bij deze punten stil te staan. Bedankt voor het lezen maar weer en een fijne zondag!

Mochten jullie nog vragen hebben mogen deze altijd gesteld worden in de comments! Reacties vind ik erg fijn om te lezen.

handtekening-saskia

Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Janneke

  Ik vind het zo fijn en knap dat je hier openlijk over praat! Het is zo belangrijk dat dit gehoord wordt! Alleen door kennis kunnen stigma’s, onbegrip en vooroordelen opgelost worden.

  Als iemand met een vergrote kans op depressies ben ik heel erg bezig met mezelf monitoren: wat zijn mijn triggers, hoe sta ik ervoor enz. Omdat ik nu zwanger ben loop ik dus een nog grotere kans. Of ik het krijg weet ik niet, het blijft afwachten… Maar het is in ieder geval fijn om dat je ermee kan leven en dat er ook overwinningen zijn als het gaat om prenatale depressies. En dat ik niet de enige zou zijn, mocht het gebeuren.

  Kudo’s dat je het zo openlijk en integer deelt! Ik helpt er waarschijnlijk mensen enorm mee. Mij in ieder geval wel!!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je bericht. Voor mij ook heel fijn om te lezen dat mensen iets hebben aan mijn blogs. Hopelijk gaat de depressie deze zwangerschap aan je voorbij, mocht je ooit vragen hebben mag je me mailen.

 • Nicole

  Super om stil te staan bij wat je ervan geleerd hebt.
  Ik vind dat zelf nog moeilijk, maar zit er ook nog middenin.
  Wel kan ik zeggen dat onze relatie inderdaad ook goed zit, tussen die van mij en mijn man. Al anderhalf jaar steunt hij me door deze depressie heen..

 • Sofie Katelijne

  Fijn dat je hier een artikel aan besteedt en hier zo openlijk over praat!

 • Rosanne

  Ik vind het nogsteeds zo knap dat je er zo open over praat! En goed dat je ook de lessen die je ervan hebt geleerd kunt belichten! Je mag trots zijn op jezelf!

 • Marijke I easydailyfood

  zo ontzettend knap van jou dat je er zo open over praat. Ik denk dat dit veel vrouwen zal helpen die er ‘stiekem’ mee rondlopen en het niet durven te delen. Mooi om te lezen dat je partner en jij een sterke relatie hebben. Erg belangrijk als je met zoiets zwaars moet omgaan. Knap!

 • Amy

  Dankjewel dat je er open over praat Saskia. Dat helpt enorm. Inderdaad, oordelen naar wat je aan de buitenkant ziet is zo dom want nooit de hele waarheid.

 • Sandra

  Knap dat je zo open en eerlijk hierover bent! Het zal vast anderen heel erg helpen!

 • Puck

  Ik ga morgen naar de dokter om eens hierover te praten, want ik merk dat het niet zo goed gaat met mij. Fijn dat je hierover schrijft en ik zo wat extra informatie kan opzoeken…

  • Saskia Hardeman

   Heel veel sterkte. Mocht je indd meer willen lezen, kan je op mijn blog wat meer info vinden. Je kan hiervoor de zoekfunctie gebruiken.

 • Emilie

  Misschien is stilstaan niet altijd achteruit gaan. Je gaat je namelijk soms focussen op bepaalde dingen waardoor je hierop vooruitgaat en bijvoorbeeld gaat nadenken over de puntjes die je hier aanhaalde. Stilstaan is soms gewoon beseffen wat er achter was en realiseren wat dat dat inhoudt. Als je dan weet waar je al voorbij bent, kan je ontdekken waar je nog aan wilt werken of hoe je wilt verder gaan. (ik weet niet of dat duidelijk is en logisch lijkt 😉 )
  In ieder geval zijn de puntjes die je aanhaalt “fijn” om te lezen! Super dat je zo’n man hebt trouwens!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je reactie. Ik snap wat je bedoelt. Goed om dit zo te lezen. Ik ben nogal perfectionistisch en in dat opzicht is stilstand voor mij al snel achteruitgang.

 • Eva - Mrs. Anchelon

  Voordat ik depressief werd, geloofde ik niet in ‘depressies’. Ik dacht gewoon dat het iets was dat mensen zich een paar weken ellendig voelde, zoals bij liefdesverdriet ofzo. Wel erg, maar niet zo erg en vervelend als het echt is. Je kan het niet begrijpen als je het zelf niet hebt gehad. Tijdens mijn zwangerschap kwam het gevoel weer een beetje terug, waardoor ik het ook niet zo leuk vond om zwanger te zijn. Daar hadden ze me al voor gewaarschuwd… Gelukkig was het niet zo erg als de eerste keer.
  Gevoelens komen en gaan (en zijn soms totaal onbegrijpelijk) en zoals een collega ooit tegen me zei: “Ook voor jou gaat de zon weer schijnen!”. Zo is het maar net.
  Liefs, Eva

 • Iris

  Een depressie is inderdaad lastig voor te stellen als je het zelf niet hebt meegemaakt. Sowieso wordt er nogal makkelijk met het woord ‘depressief’ gestrooid. Iemand die z’n zag niet heeft, is ‘depri’ en als dat een paar dagen zo blijft heet het meteen ‘depressief’, terwijl dat niets te maken heeft met de echte ziekte.

 • Lifesabout

  Ik herken heel erg wat je zegt in het feit dat je als verpleegkundige veel meer inlevingsvermogen hebt gekregen. Doordat ik zelf zo afhankelijk was in het ziekenhuis weet ik nu heel goed hoe het is en wat mensen doormaken. Zie het zeker als iets positiefs! En fijn dat je zo’n lieve man hebt die jou steunt!

 • Xkekography.con

  Liefde voor jou! Wat een respect hoe je dit hebt opgeschreven! You go girl, jij komt er wel!

 • Nina Simplynspecial

  Ik blijf het bijzonder en knap vinden dat je hier zo open over schrijft. Goed om hier ook af en toe bij stil te staan. Goed om hier af en toe bij stil te staan. Het is heel bijzonder als je man je zo goed steunt hierin. Dat moet je koesteren. Liefs x

 • Renske

  Prachtig en ontzettend open geschreven! Vooral het laatste punt dat je noemt is een mooi leermoment. Ervaringsdeskundigen zijn zo waardevol!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.