Ga je binnenkort een woning huren? Of ga je je woning juist verhuren? Dan wil je als (ver)huurder vast een prettige en heldere huurovereenkomst ondertekenen. Hoe duidelijker ieders rechten en plichten, hoe kleiner de kans op een conflict in de toekomst. Hier lees je waarom het noodzakelijk is om je huurovereenkomst stevig te (laten) checken. Ook vertellen we je wanneer het slim is om rechtshulp in te schakelen.
Juridische conflicten voorkomen
Lees je dit artikel omdat je een conflict hebt gekregen met je verhuurder of huurder? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je rechtsbijstandsverzekering. Een jurist kan helpen met advies en tips. Als je niet verzekerd bent, dan kun je het Juridisch Loket bellen of Rechtshulp on demand (prepaid rechtshulp) inkopen. Met het schrijven van één goede brief is een woongerelateerd conflict meestal al opgelost. Ook hier kan een jurist je mee helpen.
Je wil een huis huren
Voor sociale huurwoningen gelden maximale huurbedragen die wettelijk zijn vastgesteld. Bij een woning in de vrije sector ligt dit anders. In principe mag de verhuurder hiervoor vragen wat diegene maar wil. Hoewel er voor particulier verhuren natuurlijk ook bepaalde wetten gelden, worden deze vaak overschreden door commerciële verhuurders. Met als gevolg: onterechte kosten, een te lange opzegtermijn en onredelijke voorwaarden.
Daarnaast komt het geregeld voor dat de huurovereenkomst sterk in het voordeel van de verhuurder is opgesteld. Lees de overeenkomst daarom altijd goed door en zorg dat je begrijpt wat je ondertekent. Snap je niet precies wat er staat? Vraag een professional dan om juridisch advies.
Je wil je huis verhuren
Als je je koophuis gaat verhuren, dan wil je natuurlijk dat de huurovereenkomst tot in de kleinste lettertjes klopt. Als dat niet zo is, dan kun je jezelf flink in de vingers snijden. De meeste verhuurders hebben niet veel ervaring met het opstellen van een huurovereenkomst. Online vind je dan ook allerlei kant-en-klare modelcontracten. Het probleem hiermee is dat er voor jouw situatie specifieke regels kunnen gelden. En deze regels staan niet altijd in zo’n algemeen, ‘one-size-fits-all’ modelcontract.
Om problemen en misverstanden te voorkomen is het daarom slim om een gespecialiseerde jurist naar je huurcontract te laten kijken. Zo weet je zeker dat er geen onjuistheden in staan die je later onnodig veel geld kunnen gaan kosten.
Heb jij weleens een huurovereenkomst gehad?
Dit artikel is een samenwerking, dankjewel dat je hebt gelezen, zo kan Twinkelbella blijven bestaan