Doe mij maar vier weken zomervakantie!
4 aug 2017 Mama Travel 12

Doe mij maar vier weken zomervakantie!

Zo nu en dan hoor, en lees, ik weer over de discussie of zes weken zomervakantie niet te lang is voor kinderen. Zes weken is gewoon heel lang, en zeker voor kinderen die echt hun ei kwijt kunnen op school. Zou vier weken in deze tijd niet gewoon wat gepaster zijn?

Kind verveelt zich in de zomervakantie

Om maar direct op bovenstaande vraag een antwoord te geven: ik vind van wel. Als ik puur alleen naar mijn eigen kind, een zoon van 5 jaar, kijk dan zie ik dat hij zich thuis verveelt zo in de zomervakantie. De kerstvakantie van twee weken is prima, maar zes weken is net weer te veel van het goede. Hoe dit zich uit? Nou eigenlijk vooral in een heel druk kind dat voortdurend aandacht wil. Dat laatste klinkt heel negatief maar is natuurlijk niet zo gek wanneer je bedenkt dat een kind normaliter op school altijd samen is met andere kinderen.

Het grappige is dat wanneer ik mijn mening vertel op social media, ik heel veel reacties krijg van moeders die eigenlijk precies hetzelfde vinden als ik. Zoals ik hoor is mijn zoon lang niet de enige die zijn school mist, en is het eerder een uitzondering wanneer een kind zicht niet verveelt in de zomervakantie.

Waarom zes weken zomervakantie

Waarom dan eigenlijk nog die zes weken vakantie vraag ik mij weleens af. Ik weet van mijzelf als kind nog dat ik die zes weken alleen kon waarderen toen ik een stuk ouder was en op de middelbare school zat. Toen ik zelf nog op de basisschool zat vroeg ik na een week ook aan mijn moeder wanneer school weer begint. En zo ook bij mijn zoon. Dat hij nog drie weken moet wachten vindt hij best lang. En dan te bedenken dat wij al op reis zijn geweest en dus nog drie weken thuis zijn.

Nu moet ik zeggen dat het thuis steeds wat beter gaat. De eerste week na onze vakantie in Zwitserland en Italie vond ik het thuis echt aanpoten. De kinderen moesten heel erg wennen om weer thuis te zijn en ik moest de kinderen elke minuut van de dag vermaken om ervoor te zorgen dat ze elkaar niet continue in de haren vliegen. Inmiddels zitten we in een soort van ritme waarbij we elke dag een uitje plannen. Wanneer Sophia in de middag haar slaapje doet doen Senna en ik gewoon lekker rustig aan en spelen we samen wat of liggen we lekker op de bank. We houden het zo nog wel even een paar weken vol.

Een van de redenen dat ik dit artikel zo eens uitwerk is omdat ik heel erg benieuwd ben hoe andere ouders hierover denken. Merken jullie ook dat kinderen zich vervelen in zo’n lange vakantie en hoe gaan jullie hiermee om? Zou vier weken vakantie niet veel beter zijn? Ik ben heel benieuwd en lees heel graag jullie reacties terug in de comments!

Reacties

 • Anita te Gussinklo

  Onze zoon gaat de middelbare school in een andere regio en heeft maar liefst 9 weken vakantie.

 • Minke | mamaminke.nl

  Ik zou zelfs zeggen 3 en in juni en 3 wk am in september. De zomermaanden zijn qua weer toch prut. Maar ik vind die 6 wk vakantie echt heerlijk. Staan en gaan waar en wanneer we willen. Leuke uitjes. Ideaal. Tuurlijk verveelt hij zich wel eens maar dat is ook wel eens goed denk ik.
  Onlangs geplaatst door Minke | mamaminke.nl: Crea-Cross bible journaling: Groot

 • Veronique

  Oh herkenbaar!!!ook hier de oudste die best veel om aandacht vraagt en absoluut niet thuis kan zitten.Elke dag verzin in wel een uitje.Wij zijn dit jaar niet weg weg geweest dus het is hier best aanpoten.Als die zon nou eens scheen dan konden ze lekker in bad.Maar het weer doet ook niet echt mee helaas.

 • Nathalie

  Ik heb er nooit problemen mee gehad als kind. Maar ik groeide dan ook op een camping met veel vriendjes en buitenspelen op. In België hebben we de volle twee maanden vakantie. Ik merk dat als het slecht weer is het niet altijd gemakkelijk is, vooral ook gewoon heel druk voor de ouders. Ik ben benieuwd als mijn kinderen ouder zijn…

 • Caro

  In België zijn het altijd 8 weken zomervakantie. Langs de ene kant merk ik dat onze kinderen er deugd van hebben om elke dag rustig op te staan en geen stress en tijdsdruk te hebben. Langs de andere kant moet ik ze toch ook wel entertainen. Zeker de laatste 3 weken vervelen ze zich en zijn we allemaal aan school toe! Bij ons bestaan er wel allerlei mogelijkheden voor kinderen tijdens de vakantie. Zo kan je je kind eens een kampje laten doen (zonder overnachten) en elke gemeente organiseert ook ‘speelplein’. Hier kunnen ze bijvoorbeeld 2 dagen per week naartoe om leuke activiteiten te doen en om mer andere kinderen te spelen. Het zijn jongeren die dat organiseren en het is voor een democratische prijs.

 • Margriet

  Ooh moet er niet aan denken, maar 4 weken vakantie. Als leerkracht heb ik de vakantie echt nodig om bij te komen. Verder werken we van die 6 weken ook minstens een week al weer. Ook aan kinderen merk je aan het eind van het jaar dat ze er wel aan toe zijn. De een kan zich natuurlijk beter vermaken dan de ander dus voor de een zal de vakantie te lang zijn. Zelf heb ik dit als kind nooit zo ervaren.

  • Jootje

   Als je vier weken vakantie hebt, dan is dat nog altijd 1 week meer dan de gemiddelde werknemer 😉

   • margriet kuper

    helaas niet… Wij hebben dan op papier wel 6 weken maar de laatste week moeten we gewoon al weer heen, dus eigenlijk maar 5. Met 4 weken zouden we er dus maar 3 over houden.

    • Jootje

     Dan kom je nog op hetzelfde als een gemiddelde werknemer 😉

 • Patricia

  Ik merkte in het begin van de vakantie precies hetzelfde als jij. Veel ruzie tussen de kindjes en ze zochten maar mijn aandacht om zich te vermaken. Gelukkig ging het snel een stuk beter met een schema. Plannen wat we gingen doen hielp goed.
  Onlangs geplaatst door Patricia: De bevalling van: Patricia 

 • Karin

  Mijn dochter gaat nog niet naar school, maar ik weet nog wel van vroeger dat wij de laatste 2 weken onuitstaanbaar waren en dat mijn moeder altijd blij was als school weer begon na 6 weken.
  Onlangs geplaatst door Karin: Spam je blog!

 • Hilde

  Ik had als kind een oudere broer en zus, dus ik speelde nooit met hun, maar kon me herinneren dat ik die 6 weken mezelf echt kon vermaken. Heerlijke eindeloze zomers waren dat. Wel daarvan 2 weken op vakantie en een buurmeisje van dezelfde leeftijd. Het zal wel per kind verschillen.. ik was erg introvert met een enorme fantasie, dus dat was dagen aan een stuk met de barbies en play mobiel spelen.. En je had die verdomde tablets niet dat echt killing is voor je fantasie heb ik het idee.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.