Op gewicht blijven: Hoe doe ik dit?
11 jan 2021 Gezondheid Lifestyle 1

Op gewicht blijven: Hoe doe ik dit?

Hoe blijf jij op gewicht? Een vraag die ik veel gesteld krijg. Zeker na de feestdagen is dit een vraag die veel mensen bezighoudt. Nu moet ik zelf zeggen dat ik hier zelf niet heel erg veel mee bezig ben. Ik heb het geluk dat ik niet heel snel aankom. Wel vind ik het belangrijk om ivm mijn migraine er voor te zorgen dat ik gezond eet en daarmee ook gewoon redelijk op gewicht (en gezond) blijf. Ik zal vertellen hoe ik dit doe en waar ik op let.

Ik houd van eten. Heel erg veel zelfs. Ik zou dan ook nooit mijzelf iets ontzeggen of niet mogen van mijzelf wanneer het op eten aankomt. Op snoep ben ik niet heel gek. Daarentegen ben ik wel dol op koekjes en kan ik een zak chips binnen no time op eten. Chocolade is ook iets wat ik moeilijk kan weerstaan en waar ik altijd wel wat van in huis heb.

Het draait allemaal om balans!

Toch is het om gezond te blijven, niet al te verstandig om altijd maar te blijven eten. In mijn persoonlijke geval is het bijvoorbeeld zo dat ik te veel aan suiker (toegevoegde suikers) kan linken aan het krijgen van migraine. Ik wissel daarom ook gezonde periodes af met ongezonde periodes. Balans is mijn keywoord. Ik merk bijvoorbeeld dat wanneer ik eenmaal begin met bijvoorbeeld een koekje of een stuk chocolade, mijn lichaam vraagt om meer. Voordat ik het weet zit ik in een slecht eetpatroon. Voor mijzelf sta ik dit slechte eetpatroon een aantal dagen toe voordat ik besluit om het roer om te gooien en om met suiker te minderen en weer gezonder te gaan eten.

Het eten van fruit

Naast dat ik dol ben op koekjes en dergelijke, heb ik ook het “geluk” dat ik heel erg houd van fruit. Vroeger was bij ons thuis het fruit van de fruitschaal altijd het enige dat wij zonder vragen mochten pakken, en waar altijd meer dan genoeg op lag. Nu mogen mijn kinderen dit zelf nog niet pakken, maar ik merk dat zij gelukkig ook dol zijn op fruit en hier veel om vragen. De discussie over dat fruit veel suikers bevat laat ik eigenlijk maar een beetje naast mij liggen. Het lichaam heeft tenslotte ook suiker nodig om goed te kunnen functioneren en daarnaast zit fruit boordevol vitamines wat alleen maar heel erg goed en gezond is. In de periodes dat ik minder wil snoepen, eet ik veel fruit. In de winter ben ik bijvoorbeeld dol mandarijnen en in de zomer op watermeloen, aardbeien en frambozen. Ook bananen vliegen er hier in huis doorheen, evenals peren en mango’s.

Wanneer ik in een gezonde periode zit, eet ik ook graag noten of gedroogd fruit. De koekjes laat ik dan even staan, en de chips vervang ik voor bijvoorbeeld olijven.

Ik kan dus enorm genieten van eten en doe dit dan ook. Wel vind ik het belangrijk om ook gezond te blijven. Door daarom ook balans te creëren en door voldoende te blijven bewegen, blijf ik op gewicht.

Vind jij balans ook zo belangrijk? Of vind jij dit lastiger?

Reacties

  • Rachel Kromdijk

    Ik ben gestopt met roken, nu nog gezond eten.. en die knop moet ik echt weer leren omzetten

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.