NIPT-test voor elke zwangere vrouw
28 sep 2016 Mama Zwangerschap 4

NIPT-test voor elke zwangere vrouw

Misschien dat je er al over gehoord of gelezen hebt: vanaf 2017 is de NIPT test voor elke zwangere vrouw beschikbaar. Wat dit precies betekent vertel ik je graag verder in dit artikel.

Wat is NIPT?

De letters NIPT staan voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Dit houdt in dat deze test niet belastend is voor het lichaam. Er hoeft voor deze test geen weefsels uit het het lichaam worden genomen. De vruchtwaterpunctie en vlokkentest  (invasieve test) brengen bijvoorbeeld risico met zich mee doordat de kans op een miskraam verhoogd wordt. Doordat er bij de NIPT-test alleen wat bloed wordt afgenomen uit de arm van de vrouw is er zo goed als geen kans op een miskraam.

Betrouwbaarheid NIPT-test

Door het bloed te onderzoeken in het laboratorium kan er gekeken worden of het ongeboren kind een chromosomale afwijking heeft. In het bloed dat is afgenomen zit het DNA van de foetus. Wanneer het bloed te veel DNA van bepaalde chromosomen bevat heeft de foetus een zeer verhoogde kans op een afwijking. Op deze manier kan NIPT vastellen of de foetus het syndroom van Down, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau heeft. De NIPT-test is betrouwbaar in 92 tot 99% van de gevallen.

NIPT-test voor alle zwangere vrouwen beschikbaar

Voorheen mocht de NIPT-test alleen uitgevoerd worden bij vrouwen die een verhoogde kans hebben op het krijgen van een kindje met Down syndroom. Vanaf 2017 echter, is de test voor elke zwangere vrouw beschikbaar. Dus ook wanneer je eigenlijk weet weinig kans te hebben op een kindje met syndroom van Down, Patau of Edwards.

Doordat de test nauwkeurig is hoeft er geen verder onderzoek plaats te vinden na uitslag van de test. Ook voorkomt het onrust bij een positieve uitslag die later niet blijkt te kloppen.

Kosten NIPT-test

Bij het afnemen van een NIPT-test zal er een eigen bijdrage moeten worden van € 175,– Deze kosten zijn ongeveer hetzelfde als die van een combinatietest.

Wat vind jij van deze nieuwe ontwikkeling? Zou jij een NIPT-test overwegen?

handtekening-saskia

Volg jij mij al via,YoutubeBloglovin , FacebookInstagram en/of twitter?

Reacties

 • Birgit

  Ik heb zo’n test nooit gedaan, ik weet ook niet of ik het zou doen.
  Onlangs geplaatst door Birgit: Als ik de loterij win, dan…

 • Jessica

  Dit is en blijft altijd een heel gevoelig onderwerp, zo gevoelig dat ik er bijna geen uitspraak over durf te doen. Voor mensen die echt een uitsluitsel willen hebben over een gezond kindje is deze test fijn, gezien dit met bloed kan en er verder geen gevaren zijn voor een miskraam.

 • Bertine

  fijn dat het kan zonder risico! en dat het nauwkeuriger is. zelf hebben wij de down screening niet gedaan dus deze NIPT test zou ik ook zeker niet doen.

  • Saskia Hardeman

   Wij hebben de down test ook niet gedaan beide keren.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv