Roos kreeg meerdere miskramen
5 mrt 2017 Dit veranderde mijn leven Mama 9

Roos kreeg meerdere miskramen

Elke zondag mag ik een verhaal delen van een lezer over wat haar leven ingrijpend heeft veranderd. Dit keer het verhaal van Roos waarin zij vertelt over de meerdere miskramen waar zij mee te maken kreeg en over de impact die dit op haar had.

Heb jij ook een verhaal dat je wil delen omtrent gezondheid, zwangerschap, bevalling, familie, gezin? Heel graag! Dit kan eventueel anoniem. Mail mij op info@twinkelbella.nl

Een baby!

Het was april 2009. Ik was 21, bijna klaar met mijn opleiding en in mei zouden mijn vriend en ik de sleutel van ons appartement krijgen. Ik was drie dagen overtijd. Vreemd want dat gebeurt me nooit. ’s Avonds had ik een positieve test. Ik was blij en verward tegelijk. Niet gepland maar meer dan welkom was dit kindje. Al snel waren we in de wolken, wij kregen zomaar een baby! We voelden ons hartstikke gelukkig en rijk.

Oneerlijk

Maar toen ging het mis. Met 6 weken kreeg ik een bloeding. Op de echo was een vruchtje te zien, maar geen hartslag. Mijn wereld stortte op dat moment in. Hoe kon dit? Ik was jong, niet rokend/drinkend, had een gezonde bmi, leefde gezond. Ik had een kindje zomaar ongevraagd gekregen en het werd me ook net zo hard weer afgepakt. Dat voelde zo oneerlijk.

Geboorte eerste kindje

De wens voor een kindje van ons samen was er.  En begin juli 2009, de dag van mijn diploma uitreiking, had ik weer een positieve test. Met 7 weken kregen we de eerste echo en toen die goed was, zat ik op een grote roze wolk. Na een perfecte zwangerschap werd na een fijne bevalling ons eerste kind geboren.

Wens voor een tweede kindje

In november 2011 begon het opnieuw te kriebelen. We wilden graag een tweede kindje. Vier weken later had ik al een positieve test. Op 1 of andere manier voelde ik dat het niet goed zat. Ik voelde me niet zwanger, had een raar gevoel. Verbaasd was ik dan ook niet toen ik met ruim 5 weken een bloeding kreeg. Het ging fout, voor de tweede keer. Omdat we dit vaker mee hadden gemaakt stonden we er nuchter in. Volgende keer beter dachten we.

Weer een miskraam

En ja hoor, vier weken later was het weer zover! Wederom een positieve test! Ik was in de wolken. Nu ging het vast goed. Ik voelde me zwanger, had kwaaltjes. Met 7 wekend kreeg ik een bloeding en ik mocht meteen komen voor een echo. We zagen een kloppend hartje. Volgens de gynaecoloog zag het er prima uit. “Ik spreek absoluut niet van een miskraam” zei hij.  Maar ik voelde genoeg, dit was foute boel. Ik was er ziek van. Weer een miskraam, ik was boos en teleurgesteld. Voor verdriet was geen ruimte.

Positieve zwangerschapstest

Op dat moment besloten wij dat we onze wens voor een tweede kindje wel even in de koelkast zouden zetten. Er zou een onderzoek komen naar waarom het steeds mis ging. Dat voelde goed en gaf rust. Voor even dan. Want de natuur laat zich niet sturen en het onderzoek is er dan ook nooit gekomen, want een maand later had ik weer een positieve test. De angst die ik voelde, allesoverheersend. Geen blijdschap, alleen maar angst. Met weer weken van onzekerheid. Met 5 weken en 5 dagen de eerste echo. Een mooi hartje maar ik wist inmiddels dat dat niks zegt. Toch verliep alles prima. Want 9 maanden later werd ons tweede kind geboren. Ik was zo verschrikkelijk blij en opgelucht. Ik wist ook heel zeker dat ik nooit meer zwanger wilde zijn.

baby

Wens voor een derde kindje

Maar het bloed kruipt waar het gaan wil. Want bijna drie jaar later wilde ik toch nog wel heel graag een derde kindje. ik wilde de kans op een miskraam zo minimaal mogelijk maken. Ik begon twee maanden voordat ik mijn koperspiraal zou laten verwijderen met vitamines; een dubbele dosering foliumzuur, tarwekiemolie capsules en nog iets waarvan ik helaas niet meer weet wat. Op 21 juli 2015 werd mijn koperspiraal verwijderd en op 12 augustus had ik een positieve test. Het ging weer super snel. Ik was voor mijn gevoel nog niet voorbereid op deze spannende tijd. Weer won de angst het van de blijdschap. Die eerste weken waren verschrikkelijk zwaar. Ik heb mezelf meerdere malen afgevraagd waarom ik dit mezelf aan deed. Voor mijn gevoel kon het elk moment mis gaan, want een zwangerschap ging bij mij toch nooit in 1x goed?

Wat een wonder!

Met 6,5 week kreeg ik de eerste echo. Het zag er prachtig uit. Om mij gerust te stellen mocht ik een week later weer komen. Alles was goed. Het bleef goed gaan. Wat een wonder! In april 2016 werd ons derde kind na een perfecte zwangerschap geboren. Zijn komst voelt als een groots geschenk. Het is voor vrouwen die nooit een miskraam hebben gehad, niet voor te stellen dat hen zoiets overkomt. Gelukkig maar, want zoiets gun je niemand. Maar het was voor mij, niet voor te stellen dat ik zomaar in 1x goed zwanger zou zijn.

Open over miskramen

Ik ben altijd open geweest over de miskramen. Het kan namelijk echt iedereen overkomen. Ik was 24 jaar en kerngezond en mij is het ook overkomen. Maar het is goed gekomen en de komst van mijn drie gezonde kindjes heeft het verdriet om de miskramen weggeveegd. Ik ben onwijs dankbaar voor het prachtige gezin wat ik gekregen heb. Ons gezin is nu echt helemaal compleet. 🙂

Lieve Roos, dankjewel voor het delen van jouw verhaal. Ik deel met jou de mening dat het belangrijk is om open te zijn over dit onderwerp. Helaas zijn er zo veel vrouwen die hiermee te maken krijgen, voor hen kan het fijn zijn om te weten dat zij niet de enige zijn. Ik wens jou en je gezin het allerbeste toe. 

Reacties

 • Joyce

  ik heb helaas ook veel miskramen gehad. Laatst moest ik opschrijven bij de kraamzorg hoeveelste zwangerschap dit was en schrok ik zelf dat ik 8 moest op schrijven. Dit was mijn 8ste zwangerschap waarvan ik hopelijk 3 mag voldragen.
  Onlangs geplaatst door Joyce: Gender Reveal | Wij krijgen een…..

 • Karin

  Wat heftig zeg! Ik heb nog nooit een miskraam gehad dus kan me niet voorstellen hoe verdrietig dat is, kan het me alleen maar indenken. Goed dat je dit doorbreekt want er heerst nog steeds een taboe op.
  Onlangs geplaatst door Karin: Grote Boze wereld

 • Kimberly

  Helaas ook 2 miskramen gehad (in de 9e week beide keren ). We hebben 1 dochter en anderhalve week geleden ben ik bevallen van onze doodgeboren kindje met 17 weken (al had dat niet met zijn gezondheid te maken maar met een heel ingewikkeld medisch verhaal)…. Het doet echt wat met je en het is goed dat er steeds meer vrouwen naar buiten komen met hun verhaal.
  Onlangs geplaatst door Kimberly: Mijn 2e zwangerschap: Van droom tot nachtmerrie

 • Jessica

  Wat een heftig verhaal, hopelijk heb je het allemaal wel een beetje een plek kunnen geven!
  Onlangs geplaatst door Jessica: Afvallen met Jess #3 het gaat even niet

 • Rachel

  Wat lijkt me dat enorm zwaar. Ikzelf heb het godzijdank nooit meegemaakt, maar ik weet wel hoe bijzonder ik de eerste weken vond. Om dan opeens te horen/merken dat het niet goed gaat lijkt me inderdaad verschrikkelijk.
  Onlangs geplaatst door Rachel: Mijn kind slaapt naast me

 • Danielle

  Wat heftig! Ik heb zelf geen miskraam gehad (gelukkig) maar krijg meteen kippenvel als ik je verhaal lees. Wat is jullie 3e kindje een geschenk, en zo gegund! Heel veel geluk gewenst! X Danielle
  Onlangs geplaatst door Danielle: Bibliotheek en baby

 • Tamara

  Hoe verschrikkelijk dit zeg, ik heb er twee gehad en ben een gebroken mens. Mijn kinderwens zal helaas nooit uit kunnen komen, maar een miskraam is echt wel rouw op je dak: heb je nu geen, één of tien kinderen het is met geen woorden uit te drukken.

 • Jaccomijne

  We herkennen de angst heel goed.
  2 zwangerschappen zijn helaas niet goed voor onze dochter nu 9,5 jr en daarna heb ik 7 miskramen gehad voordat wij een 2e kindje mochten ontvangen nu bijna 4 jr.
  We hadden graag 4 kindjes gewild maar toen eindelijk ons 2e kindje was geboren is de wens er nog wel maar wil mede door de miskramen die veel impact hadden en toen pas na goede bevalling loskwamen niet meer door..

 • Sabina

  Ik herken mij ook erg in jouw verhaal. Voor mijn zoontje had ik ook een miskraam gehad met vijf weken.
  Afgelopen kerst was ik voor de derde keer zwanger helaas was kerst voor ons geen blijde periode en ben ik met zes weken ons kindje verloren. Een hele zware zwarte periode, zeker omdat er in de directe omgeving ineens veel zwangeren zijn.

  elke zwangerschap is weer een zenuwslopende periode. Hopelijk is mij nog een tweede kindje gegund.

  Ik heb veel respect voor je dat je, je verhaal wilt vertellen. Misschien wordt zo de taboe verbroken.

  En wat is het een mooi cadeautje je derde kindje,

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.