Is het slecht om je kind in Sinterklaas te laten geloven?
22 nov 2016 Mama 35

Is het slecht om je kind in Sinterklaas te laten geloven?

Nee natuurlijk niet! Is heel lang mijn antwoord geweest op bovenstaande vraag. Ook ik ben opgegroeid met Sinterklaas en als ik kijk naar mijn nichtjes en neefje hoe fantastisch zij de hele sinterklaastijd vinden, kan ik niet anders dan het alleen maar leuk vinden. Toch heb ik zo nu en dan een heel klein vraagtekentje. 

Dit artikel schrijf ik omdat ik nieuwsgierig ben naar andere ouders, en hoe zij hier over denken. Ben ik bijvoorbeeld de enige die er weleens moeite mee heeft om “smoesjes” te moeten verzinnen om haar kind in Sinterklaas te laten geloven?

Sinterklaas bestaat niet

Maar goed, laat ik even beginnen bij het begin. Zelf was ik vijf jaar oud toen mijn ouders mij hebben moeten vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. En misschien klinkt het heel grappig en lachwekkend, maar dit moment staat nog in mijn geheugen gegrift. Want wat was ik óntzettend teleurgesteld, verdrietig en boos om het feit dat mijn ouders zolang iets hadden verteld wat niet waar was. En dan mocht ik het ook nog geeneens aan andere kinderen vertellen.

Opgroeien met Sinterklaas

Ook ik ben, zoals de meeste kinderen in Nederland, opgegroeid met Sinterklaas. Wat een heerlijke tijd is dit als kind. Zo spannend en leuk. Alleen klopte er iets niet in mijn ogen. Ik snapte niets van al die verhalen. Dat zwarte piet door de schoorsteen zou komen terwijl er bij ons in de wijk allemaal van die mini schoorsteentjes waren snapte ik niet. En een magische sleutel? Dat kan toch helemaal niet? Ik bleef maar vragen stellen totdat mijn ouders maar besloten om aan mij de waarheid te vertellen.

Sinterklaasjournaal

Nu ik zelf een zoontje heb van vijf jaar oud die vol verwachting elke avond het sinterklaasjournaal kijkt, moet ik hier regelmatig aan terugdenken. Senna stelt ook veel vragen en ik merk aan hem dat hij het ook maar apart vindt hoe die cadeautjes in zijn schoen terechtkomen. Om steeds maar op die vragen die een kleuter kan stellen een antwoord te verzinnen vind ik als moeder toch best lastig.

Geloven in Sinterklaas

Doet mij denken aan berichten die ik eerder eens las over dat het slecht zou zijn om je kind in Sinterklaas te laten geloven. Om maar gelijk antwoord te geven, nee, ik denk niet dat het slecht is. Ik denk dat je als ouders gewoon moet luisteren naar je kind en wanneer de tijd daar voor is, jij als ouder de waarheid omtrent Sinterklaas zal moeten vertellen.

Ik hoop dat dit voor ons nog heel lang zal duren voordat wij het Senna zouden moeten vertellen. Stiekem zie ik daar gewoon heel erg tegenop, omdat ik nog weet hoe erg ik het zelf vond. Én omdat ik graag wil dat mijn lieve kleine kleuter gewoon nog even klein blijft.

Hoe gaan jullie hiermee om? En is mijn verhaal misschien voor sommige ouders herkenbaar?

Doe jij ook al mee met de winactie waarbij ik maar liefst 3 Jumbo spelpakketten mag weggeven?

Reacties

 • Stefanie

  Ik herken het wel, mijn oudste dochter is nu 6 en stelt ook altijd veel vragen, eigenlijk doet ze dat al sinds haar 4de.
  Het grappige is, voor deze sinterklaasperiode geloofde ze er niet echt meer in. Ze zei opeens sinterklaas is niet echt en wij hebben het toen ook niet ontkent. Maar nu sinterklaas weer in het land is, is ze weer helemaal in de magie van sinterklaas gaan geloven! En ach dat laten we voor nu dan ook maar zo, het is super leuk om te zien hoe ze op alles rondom sinterklaas reageren 🙂
  Onlangs geplaatst door Stefanie: Mama, Ik ben verliefd!

  • Saskia Hardeman

   Ja dat is zeker waar, die magie zoals je beschrijft vind ik ook heel mooi.

 • MARIJKE

  Ik heb er wel lang over nagedacht wat ik mijn dochter zou vertellen. Ik vind het eigenlijk te gek voor woorden dat ‘wij met z’n allen’ een heel verhaal om Sinterklaas heen verzinnen. Ik weet nog dat ik vroeger heel boos ben geweest op mijn ouders omdat ze hebben gelogen. Maar omdat ik zie hoe spannend en mooi mijn dochtertje Sinterklaas vind, ben ik er toch maar in mee gegaan.

  • Saskia Hardeman

   Ik voel hetzelfde als wat jij schrijft, ik was ook zó teleurgesteld maar ook mijn zoontje vindt het allemaal fantastisch alhoewel hij wel veel vragen begint te stellen.

 • Merel

  Ik weet nog hoe ik het aan June vertelde (toen 7-8). Ze begreep het wel (de Sint op school had heel harige armen maar bij dansen niet), maar vond het ook onvoorstelbaar: hij kwam toch aan op tv? Gelukkig reageerde ze niet boos, maar ik kan dat best begrijpen van een kind. Ik laat ze ook geloven, niks leuker dan die magie die ze nu nog ervaren!
  Onlangs geplaatst door Merel: Weeën overweldigend? Wat dacht je van die eerste maanden?

 • Simone

  Ja het is te leuk om het niet te doen. Ik kan me niet heel veel boosheid herrinneren overigens. Volgens mij was ik vooral trots dat ik nu het geheim wist en mijn jongere zusjes nog niet.
  Onlangs geplaatst door Simone: Het middagdutje. Altijd te kort.

 • Loes Johanna

  Ik was vroeger volgensmij niet zo van de moeilijke vragen stellen, haha. Ik vind het geloven in Sinterklaas ook niet perse iets slechts, het heeft toch zeker iets magisch. Maar als je dag in dag uit antwoorden moet gaan verzinnen (en leugentjes), dan snap ik wel dat de waarheid al wat eerder verteld wordt. Verschilt volgensmij gewoon heel erg per kind.
  Onlangs geplaatst door Loes Johanna: Waar wil ik bevallen?

 • Nathalie

  Dit is een van de redenen waarom we onze kinderen opgevoed hebben in de wetenschap dat het “gemaakt” is. Ze weten niet beter… maar het feest is er niet minder leuk door.

 • MamaPlaneet

  Je hebt gelijk hoor. Ergens voelt het ook wel als liegen. Kinder vragen er eigenlijk niet om. Wij, volwassenen, hebben dit verzonnen. Om ze straks te moeten teleurstellen. Ja als ik heel negatief en toch wel realistisch ben, komt het daarop neer. Waarom willen we zo graag dat kinderen in Sinterklaas geloven?

  • Saskia Hardeman

   Inderdaad mee eens, alhoewel ik het ook wel weer heel aandoenlijk vind hoe hij er van kan genieten . Aan de andere kant wil ik hem dat ook weer niet ontnemen.

 • Jenn

  Ik kan me er eigenlijk niet zo veel van herinneren. Ik zat volgens mij in groep vier en wa seen jaar jonger dan mijn klasgenootjes. Zij maakten er opmerkingen over op school en daar vroeg ik naar, toen hebben mijn ouders het verteld. Ik geloof dat er vooral heel veel op zijn plek viel, en dat ik me toen heel volwassen voelde omdat ik samen met mijn ouders het geheim kon bewaren voor mijn jongere zusjes. Boos ben ik volgens mij niet geweest. Vast wel een beetje teleurgesteld, maar niet zo erg dat ik het me nog levendig kan herinneren.
  Onlangs geplaatst door Jenn: Afgelopen week… #98

 • Diana

  Ik zelf heb er zo nog niet bij stil gestaan. Onze zoon is nu 2 jaar en er nog niet echt mee bezig en dat laten wij zo. Ik denk dat wij mee gaan in zijn avontuur, mocht het zo ver zijn..

  Mijn ouders hebben mij oa vroeger meegenomen in het kopen van cadeautjes voor mijn jongere broertje en zusje. Zo kon ik zelf zien en ervaren dat mijn ouders het cadeautje kochten en niet Sinterklaas. Ik denk dat ik het ook zo zou doen, al is het alleen maar om teleurstellingen te voorkomen..

  • Saskia Hardeman

   Leuk om ook te lezen van ouders die het anders hebben aangepakt. Ik vind zoals jij beschrijft ook een hele goede manier.

 • Irma

  Ik ben heel fanatiek met Sinterklaas, vind het een geweldig feest! Nina is nu 1,5 dus nog niet van het ‘vragen stellen’ dat moeten we nog even afwachten hoe het gaat 😉
  Onlangs geplaatst door Irma: Sinterklaas tag

  • Saskia Hardeman

   Haha, Nina is dus net zo oud als mijn dochter. Ik ben heel benieuwd hoe zij gaat reageren op sinterklaas en de pieten wanneer wij dit volgende week gaan vieren!

 • Marloes

  Ik weet ook nog precies hoe kwaad ik was dat mijn ouders tegen mij hadden gelogen, verschrikkelijk! Maar als ik nu naar mijn dochter kijk en hoe blij ze wijst naar foto’s van sinterklaas en blij “klaasschh” roept (ze is bijna 2) dan ga ik toch ook in het sprookje mee. Ze zal het me ook ooit wel weer vergeven net als dat ik het mijn ouders ook niet meer kwalijk neem 😉
  Onlangs geplaatst door Marloes: Zwanger zijn is niet alleen rozengeur en maneschijn

  • Saskia Hardeman

   Haha, natuurlijk gaat ze het je vergeven. Het is ook een beetje het gevoel als ouder. Als ik naar mijzelf kijk: ik probeer mijn kind eerlijk op te voeden, dan voelt het een beetje gek dat ik zelf nu niet eerlijk ben zeg maar.

 • Romy

  Dat lijkt me inderdaad echt een lastig dilemma als ouders. Wel weet ik dat ik het zelf als kind heel jammer vond om te horen dat Sinterklaas niet bestond en nog lang heb geprobeerd mezelf aan te praten dat de Sint wel echt was 😉 Ik was 6 toen ik het van een vriendinnetje hoorde en heb dat altijd heel jammer gevonden. Ik denk dat ik mijn eigen kinderen dan maar een beetje zou voorliegen om ze in ieder geval niet zo vroeg al uit de ‘droom’ te helpen 😉

 • Eve

  Ikvond het vroeger zo mooi, leuk om te zien dat mijn dochter dit ook zo beleeft.
  Ik ken wel een moeder uit mijn dochters klas die het vreselijk vindt om tegen haar dochter te liegen. Tja.. leugentje om een heel leuk bestwil toch?

 • Leonie van Mil

  Ik heb nog even om de beslissing te nemen, maar ook ik heb het hier met mijn vriend over gehad. Sinds die hele Zwarte Pieten discussie is de lol er een beetje af (of ik nou voor of tegen ben, dat maakt niet uit). Ik denk persoonlijk dat het voor de kinderen echt helemaal niks uit maakt of ze er nou wel of niet in geloven. Zodra een volwassen persoon voor hun neus zich omkleed tot Sinterklaas, staat daar Sinterklaas. (Dat heeft een leerkracht namelijk in het verleden eens uitgetest). Dus ook ik overweeg om er niet in mee te gaan, maar gewoon het verhaal te vertellen zoals het is.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Mijn favoriete Disneyfilm

  • Saskia Hardeman

   Dat is misschien ook zo zoals je zegt. Ik merk aan mijn nichtje die ouder is, ook steeds weer helemaal enthousiast wordt wanneer zij sinterklaas ziet, terwijl zij al een tijdje niet meer gelooft.

 • Anneloes

  Lastige keuze inderdaad!
  Ik weet nog dat mijn ouders vanaf het begin vertelden dat het niet echt was. Maar volgens mijn ouders dacht ik toch weer dat het echt was als ik Sinterklaas voor me zag staan of als we een schoen gingen zetten. Ik denk dan ook dat ik hetzelfde zou doen bij kinderen. Als ze klein zijn blijft het een leuk feest, ook al vertel je ze dat het niet echt is. Ik vind het nog steeds leuk overigens. 😉

  • Saskia Hardeman

   Haha ja, ik vind het ook nog steeds heel erg leuk hoor, kijk er nu al naar uit wanneer wij het volgende week gaan vieren :)!

 • Linda

  Ik weet ook nog goed dat ik het zoó erg vond dat hij niet bestond. Graag had ik zelf wat langer in de waan gebleven dat het allemaal echt is, het is dan ook zo leuk, spannend en gezellig! Ik hoop ook echt dat deze traditie mag blijven bestaan zoals wij hem kennen, zonder het gehele zwarte pieten gedoe. Het is en blijf een van de leukste kinderfeesten als je het mij vraagt 🙂

 • Ramona (Kijk, mama!)

  Misschien omdat je als 5-jarige nog volop met je fantasie denkt en dat het dan hard kan aankomen? Lukas is nu 7 en ik merk dat hij wat meer de realiteit ontdekt en veel controleert. Dan zal het waarschijnlijk makkelijker worden om HET te vertellen. Maar dit weet ik natuurlijk niet zeker.

  • Saskia Hardeman

   Ja dat met de fantasie denken klopt wel inderdaad. Senna heeft dat controleren ook heel erg. Vorige week had hij speelgoed van zichzelf in de schoen gedaan om te kijken wat piet daarmee zou gaan doen.

 • Felicia

  Ik zou gewoon zeggen op een bepaalde leeftijd tegen mijn kinderen dat hij er niet meer is
  Dat hij het niet meer doet hoe raar ook
  Maar als ik ga zeggen hij bestond niet
  Dan vind ik dat wel erg hard overkomen.
  dus ik geef er mijn eigen draai aan .
  Helaas hebben een jongetje en zijn zus hier in de straat gezegd tegen mijn meisjes van 6 en 7
  Dat hij niet bestaat. ik heb dat ontkent en gelukkig lijken ze mij wel te geloven want zegt mijn middelste dochtertje mama ik geloof gewoon jou jij bent de beste jij weer het beter haha ahh zo lief .
  Dan smelt ik.
  Ik wil pas vertelen dat hij ermee gestopt is als ze in de klas niets meer aan sinterklaas doen .

 • Bertine

  heel toevallig moest ik hier laatst aan denken… wat wij gaan doen over enkele jaren. aan de ene kant is het voorliegen niet zo goed maar aan de andere kant vind ik het ook sneu als iedereen die vrolijkheid van het sinterklaasfeest viert en mijn kind niet omdat ze weet hoe het zit… ik gun mijn kind die lol ook zeker. tot het moment dat je het moet vertellen ja, dat lijkt me wel moeilijk!

  • Saskia Hardeman

   Dat heb ik inderdaad precies zo: ik vind het ook weer fijn voor mijn kind wanneer het zo verwachtingsvol en blij is <3.

 • Nathalie

  Hoewel ons eerste kindje op komst is zijn mijn vriend en ik het er over eens; eigenlijk vinden we een verhaal ophangen over een sint op het dak en een piet door de schoorsteen maar niks. Natuurlijk willen we er een leuk feestje van maken, maar complete onwaarheden vertellen “omdat dat zo hoort”? Toch wil ik mijn kind niet opzadelen met de wetenschap dat de sint niet bestaat, terwijl klasgenootjes dat wel geloven. Dat lijkt me een zware wetenschap voor een kind, en ik wil ze juist geen plezier en gezelligheid ontnemen!

  Ik heb verschillende opties gelezen om dit aan te vliegen. Over hoe je kunt zeggen dat de Sint wel heeft bestaan en dat we dat herdenken met verklede mensen, en dat je samen een soort toneelstukje speelt. Of dat je om de hete brei heendraait, door niet specifiek te zeggen dat de kado’s van de sint komen, maar wel een schoentje te laten zetten, of door bijvoorbeeld alleen pakjesavond te vieren. Ik vind het moeilijk. Nu al! Net wat een andere lezer al aangaf; eigenlijk trekken we onze kinderen mee in een verhaal waar wij mee zijn opgegroeid, om ze vervolgens na een paar jaar weer uit de droom te helpen. En dan heb ik het nog niet gehad over kinderen die elke dag iets in hun schoen krijgen, of hele dure kado’s, en andere kinderen niet. Volgens de sint-filosofie is het ene kind dan liever dan de ander, terwijl de ouders misschien niet meer konden uitgeven! Kinderen die doodsangsten uitstaan voor vreemden die zomaar je huis in kunnen komen… Ik vind het eigenlijk maar een ouderwets concept, en niet meer van deze tijd om je kinderen te vertellen over mythische figuren om ze bepaalde gedragingen aan of af te leren. Niet alleen sinterklaas en zwarte piet, maar ook de tandenfee en de paashaas.

  Ik ben blij om te lezen dat er meer moeders zijn die mijn richting uit denken; door die hele zwarte pieten discussie ben ik eigenlijk een beetje bang om weg te worden gezet als “on-vaderlandslievend” of als iemand die de magie voor kinderen weg wil nemen. Terwijl het enige wat ik wil is, een leuk feestje vieren met pakjes en pepernoten en taai taai, zonder dat je je kind moet laten geloven in een man uit spanje met een magisch boek met alle namen en een zwarte piet die je in de zak stopt als je niet lief bent geweest!

  • Saskia Hardeman

   Ik kan mij vinden in je woorden. Alhoewel het toch lastig blijft hoor. Maar die magie enzo vind ik ook allemaal een beetje onzin. Mijn zoontje vroeg van de week hoe de pieten toch eigenlijk in huis komen, dan ga ik geen verhaal ophangen over magische sleutels of stenen.

 • Felicia

  Ja dat is wel sneu bijvoorbeeld wij kregen altijd zakken vol met heel veel cadeaus en dure grote cadeautjes maar een buurmeisje met haar moeder die erbij zaten dat meisje kreeg 1 of 2 dingen en dat was het . Ze keek er zelf sip bij en ik weet nog goed dat ik het als kind vreemd vond dat ze zo weinig kreeg .
  Nu krijgen mijn eigen kinderen ook veel en grote cadautjes want dat heb ik zelf ook zo gehad
  Mijn man vond het in het begin een beetje erg overdreven en over dane.
  Maar nu is hij er aan gewend.
  Geloof ik haha .
  Ik geef ze ook vanaf dat hij in het land is tot 5 december snoep in hun schoen.
  Valt niet mee telkens iets nieuws verzinnen.
  En ja op 5 December word er op de deur geklopt en staan er grote zakken met cadeaus.
  Lekker veel en groot want dat is juist het bijzondere van sinterklaas feest
  Dat is geen verjaardag waar je maar 1 of 2 dingen krijgt. Nee het zijn Sint en Piet die brengen veel mee ze kunnen dat natuurlijk en ze komen maar 1 keer in het jaar . Dus groots vieren wij het dan
  Heeft mij veel moeite gekost mijjn man dat uit te leggen in het begin haha

 • Nina

  Het is bij ons nog niet aan de orde, hoewel James vandaag aan een heuse Pietsenmuts heeft geknutseld. Ik heb wel een neefje van Senna’s leeftijd en voor hem is het altijd een feest! Ik laat mijn neef er nog zo lang mogelijk in “geloven”. Ik was al best groot (vind ik) dat ik er achter kwam dat de Goedheiligman niet bestaat, 9 jaar. Toch vond ik het niet zo erg.

  • Saskia Hardeman

   Kan ik mij voorstellen hoor dat je het niet erg vond, zolang een kind ervan kan genieten is het ook fijn. Wat leuk die zwarte pieten muts!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.