Ik voelde mijn baby niet meer bewegen
1 mrt 2016 Mama 26

Ik voelde mijn baby niet meer bewegen

Onlangs was ik wat foto’s aan het bekijken van de zwangerschap van Senna. Ik kwam bij foto’s waarop ik aan de CTG scan lag. Dit deed mij weer denken aan een paar angstige dagen die ik had tijdens de zwangerschap; ik voelde mijn baby niet meer bewegen.

Medicatie tijdens de zwangerschap

Ik was ongeveer 36 weken zwanger van mijn zoontje. De zwangerschap was ontzettend gewenst maar liep helaas net even wat anders omdat ik te maken kreeg met een ernstige prenatale depressie. Deze depressie maakte dat ik helaas medicatie tijdens de zwangerschap moest slikken en daar maakte ik mij erg veel zorgen over. Want als er als zwangere vrouw iets belangrijk is, dan is dit wel om je kindje gezond op de wereld te zetten.

Stuitligging

Ook waren wij er inmiddels achter gekomen dat mijn zoontje in een stuitligging lag. Er was inmiddels al een draaipoging gedaan wat zonder resultaat was. Ook dit was iets waar ik mij best zorgen om maakte, ik geloof namelijk dat er een reden is dat mijn zoontje verkeerd in de baarmoeder lag. Na twee pogingen om mijn zoontje te draaien zou de gyneacoloog het draaien proberen. De gyneacoloog voelde aan mijn buik en zei dat het een onbegonnen zaak was. Dat was de laatste poging.

Ik voel mijn baby niet meer

Naast deze zorgen kreeg ik er nog een zorg bij toen ik opeens een dag mijn zoontje niet had voelen bewegen. Senna was in de buik al een echte wildebras en het kwam eigenlijk nooit voor dat ik hem niet voelde. Vaak als hij even stil was en ik hem een porretje gaf, reageerde hij direct. Maar dit keer niet. Vincent en ik besloten die nacht af te wachten en mocht ik de volgende dag nog niets voelen, zouden wij de gyneacoloog bellen. Helaas voelde ik de volgende dag nog steeds niets.

Minder ruimte

Ik moet zeggen dat ik het heel lastig vond om de gyneacoloog te bellen. Het is namelijk bekend dat aan het einde van de zwangerschap de baby wat minder zal bewegen omdat de ruimte natuurlijk steeds beperkter wordt. Ik wilde dus niet zo’n moeder zijn die zich direct onderdompelt in zorgen. Maar toch belden wij de volgende dag de gyneacoloog en mochten wij gelijk komen om de baby te monitoren. De hele ochtend heb ik aan de scan gelegen, en het gekke was dat wij aan de waarden duidelijk konden zien dat hij vrolijk bewoog. Ik voelde alleen niets. Hier kunnen verschillenden redenen voor zijn zoals bijvoorbeeld de placenta die ervoor ligt.

Het was in ieder geval een geruststelling om mijn kindje gevoeld te hebben. Wacht dan ook nooit als je denkt minder leven te voelen maar bel gewoon de verloskundige of gyneacoloog, daar zijn ze voor.

Heb jij dit misschien ook meegemaakt, of weleens over gehoord?

Reacties

 • simpel, met een snufje liefde

  Ik heb het ook gehad. Ik ging voor controle naar de gynacoloog en toen hij vroeg of ik ze goed voelde zei ik dat het wat minder was dan normaal. Ik werd ook gemonitord. Er bleek niks aan de hand te zijn gelukkig.

 • Lisanne

  Je hoort het inderdaad wel is vaker. Ik denk zeker bij een 1e zwangerschap dat je over alles heel onzeker kan zijn. Goed dat je erover schrijft en ook waarschuwt altijd de medische hulp in te schakelen. Zoals je zegt daar zijn ze voor. Fijne dag candaag liefs lisanne

 • demallemolenmoeder

  Ja vreselijk vond ik dat. De gehele zwangerschap verloor ik zo nu en dan ook bloed. Ook dat vond ik angstaanjagend. Gelukkig had ik een fijne gynaecoloog die het zeer ernstig opnam en mij vervolgens kon geruststellen.

  • steph

   Wat naar zeg, ik heb ook de eerste 16 weken bloed verloren maar voelde me totaal niet geholpen door de verloskundige. Hebben ze bij jou kunnen achterhalen waar het door kwam?

 • Lonneke

  Ik herken dit helemaal, zo heb ik ook op het einde van mijn zwangerschap meerdere malen aan het CT-scan gelegen omdat ik James niet meer voelde. Wat een verschrikkelijke angst en wat een ongelofelijk opluchting om uiteindelijk zijn hartje weer te horen!

 • Wilmaaa

  Lijkt me zo eng, ik heb dat niet gehad, maar heb wel altijd goed opgelet of ik haar wel voelde. Fijn dat je hem toch weer zag bewegen.

 • Marijke

  O wat zal jij bang geweest zijn. Ik was tijdens de zwangerschap ook altijd ‘bang’ dat er iets mis zou gaan. Gelukkig voelde ik haar wel altijd. Goed dat je over dit soort dingen schrijft!

 • Tineke

  Lijkt me inderdaad doodeng! Gelukkig bleek alles achteraf goed te zijn!
  Liefs

 • Simone

  Ik heb dat ook gehad dat ik Mirthe een dag helemaal niet voelde. Ik heb het nog even aangekeken de volgende dag. En toen toch maar gebeld. En ik mocht ook gelijk komen. Het opeens niet meer voelen van je kind is een goede reden voor controle.

 • Mathiske's mama blog

  Ik heb dit in de 36ë week bij Emily gehad. Ze was om haar as gedraaid en lag met haar rug naar voor waardoor ik haar niet voelde. Dood eng was het, maar gelukkig niks aan de hand! Wat heb ik me zorgen gemaakt.

 • Ilse van Kreanimo

  Oh dat lijkt me verschrikkelijk beangstigend.

  Maar goed dat het in orde was zeg!

  Een collega van mijn man heeft zijn kindje verloren helemaal op het einde aan streptokokken virus.
  Vreselijk 🙁

 • Liess

  Normaal gesproken zou ik niet zo snel ongerust zijn, met lotte was dat ook niet… maar deze zwangerschap is alles anders. Een paar dagen voor ik zwanger raakte is mijn schoonzusje haar baby verloren met 39 weken.
  Ze voelde haar een dag niet en voor ze te door had was het al te laat.
  Daardoor ben ik nu wat panischer dan ik normaal zou zijn.

 • Marjon

  Oh dit lijkt me echt verschrikkelijk om mee te maken! Gelukkig was het nu loos alarm, maar stel je voor. Ik heb hier zelf niet mee te maken gehad, maar ik ken wel verhalen.

 • Nesrin

  Het lijkt een heel naar gevoel en er komt veel twijfel bij kijken omdat je niet zomaar de verloskundige of gynaecoloog wilt bellen. Ik volg mijn gevoel en toen ik tijdens de zwangerschap het gevoel had dat iets niet klopte trok ik meteen aan de bel.

 • Amy

  Ik weet natuurlijk nog niet hoe zoiets voelt, maar het lijkt me verschrikkelijk om mee te maken. Gelukkig was het loos alarm en heb je nu een prachtige gezonde knul rondlopen! <3

 • Angela - Mama met passie

  Heel herkenbaar! Ik deelde er een tijd terug ook een blog over. Vreselijk gevoel, echt vreselijk. Je bent dan zo bang. Naomi was echt een wildebras en reageerde ook meteen als ik mijn hand op mijn buik legde, maar die ene dag niet. Gelukkig klopte het hartje en bewoog ze uiteindelijk wel, maar dat duurde echt heel erg lang!

 • Vlijtig Liesje

  Ik heb het ook wel eens gehad dat de baby in mijn buik vrij lang niet bewoog. Ik werd daar altijd angstig van, en kon pas weer opgelucht ademhalen als ik de baby weer had gevoeld.

 • Joyce rdt

  Oh jee dat lijkt me heel erg akelig zeg!! Gelukkig was alles goed bij jullie!

  Liefs.x

 • MetMirjam

  Gelukkig heb ik mijn dochter over het algemeen goed gevoeld. Ook ik duwde vaak een aantal keer op dezelfde plek ergens op mijn buik, dan kwam er ook een antwoord vanuit de binnenkant :). Toen ik over tijd liep (volledige 2 weken) moest ik om de dag naar het ziekenhuis om steeds een half uur tot een uur aan de monitor te liggen. Een heel gedoe iedere keer, maar ik vond het wel fijn omdat je toch minder van je gevoel op aan kon.

 • Tessa

  Ja, ik heb het ook gehad. En in combinatie met de harde buiken maakte ik me ook wel zorgen. Gelukkig bleek alles prima te gaan. Soms zou je willen dat er gewoon een luikje in je buik zat om af en toe even te spieken of alles in orde is!

 • Charlotte

  Ik heb het gelukkig nooit meegemaakt, wat lijkt me dat eng zeg! Fijn dat je meteen terecht kon bij de gynaecoloog!

 • Margriet

  Dat lijkt me zo eng. Ik kan nu niet wachten tot ik het kindje kan voelen, maar als ik het niet meer zou voelen zou ik ook echt heel bang zijn. Gelukkig was er niets aan de hand en mocht je meteen naar de gynaecoloog.

 • Cindy

  Ik heb het twee keer gehad, allebei op spannende momenten (de dag van ons geregistreerd partnerschap en de dag dat we een weekendje weg gingen, het laatste weekendje weg voordat we papa en mama worden). Gelukkig fopte ons kindje ons toen, want alles was gelukkig goed. Fijn dat we gelijk mochten komen bij de verloskamers in het ziekenhuis.

 • Heidi

  Jeetje ik zelf ken het gevoel. Heb het zelf mee gemaakt dat ik in eens mijn baby niet meer voelde.

 • Nathalie

  Ik heb dit bij ons tweede kindje regelmatig meegemaakt en ook regelmatig aan de ctg gelegen.

 • Maud

  Fenne voelde ik ook regelmatig niet meer. Het gekke was dat ze nooit op mij reageerde, maar wel op Jasper, haha! Gelukkig reageerde ze (via Jasper) altijd vrij snel weer. Wel fijn dat je voor de zekerheid gecheckt werd!
  Onlangs geplaatst door Maud: Zwangerschapsoutfit

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.