5x hoe je een kraamvrouw kan helpen
14 mrt 2019 Mama Zwangerschap 1

5x hoe je een kraamvrouw kan helpen

Wanneer er een kindje wordt gebeuren gebeurt er zoveel met een nieuwe vader en moeder. Wanneer je dichtbij staat doordat je bijvoorbeeld familie of bevriend bent, heb je eigenlijk een hele speciale positie. Niet alleen omdat je van heel dichtbij meemaakt hoe een nieuw leven zich ontwikkelt, maar ook omdat je heel veel kan doen om het (nieuwe) gezin te helpen. 

Hoe je een kraamvrouw kan helpen

Ik weet nog zo goed na de eerste keer dat ik was bevallen, dat er allemaal dingen op mijn pad kwamen waar ik van tevoren niet aan gedacht had. Een kindje is vooral in de eerste weken zo intensief. Je moet elkaar leren kennen, en een ritme leren te ontdekken. Het is dan zo fijn wanneer je hulp krijgt. Daarom: hoe je een kraamvrouw kan helpen. Mijn tips deel ik hieronder.

Kom een ochtendje helpen

Bij de geboorte van een baby komt zo ontzettend veel kijken. Vooral de eerste dagen lijkt alles misschien wel even “op zijn kop” te staan. Over het algemeen zal er natuurlijk kraamhulp aanwezig zijn om zorg te dragen voor de kraamvrouw en haar gezin. Toch is het heel erg fijn wanneer er extra hulp aangeboden wordt. Denk bijvoorbeeld aan een ochtendje helpen in het huishouden. En soms hoef je niet eens veel te doen en is het al fijn als je er gewoon bent om zo nu en dan iets handen te kunnen nemen.

Doe de boodschappen

Iets dat ik zelf nooit zal vergeten is dat na de bevalling een van mijn beste vriendinnen al heel snel met een boodschappen tas vol bij mij in de keuken stond. Daar stond ze hoor, alles uit te laden. Zo lief vond ik dit. Het is heel fijn wanneer er in zo’n bijzondere periode zo iets liefs voor je gedaan wordt.

Zorgen voor eventuele oudere kinderen

Wanneer er oudere kinderen zijn in het gezin is het heel fijn om hiervoor de zorgen even over te nemen. Neem bijvoorbeeld de kinderen een dagje mee uit. Of bied aan om een dagje (of meer) op te passen. Niet alleen voor de kraamvrouw is het fijn, maar ook voor de kinderen (en de vader natuurlijk)  kan het ook heel fijn zijn om even ergens anders wat extra aandacht te krijgen.

Neem een maaltijd mee

Wat ook zeker gewaardeerd zal worden is wanneer je een of meerdere maaltijden mee neemt. Vaak schiet het koken bij de geboorte van een nieuw gezinslid er toch even bij in en is het heel fijn wanneer een ander dit even voor je wil overnemen. En het hoeft helemaal niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stamppot of macaroni.

Help met schoonmaken

Persoonlijk zou ik dit niet direct na de geboorte aanbieden, maar stel bijvoorbeeld voor om eens te komen helpen met schoonmaken. De eerste week na de geboorte zal er waarschijnlijk een kraamverzorgster aanwezig zijn, maar het zou bijvoorbeeld heel fijn kunnen zijn om een week na de geboorte te helpen met schoonmaken. Ik weet zeker dat de kraamvrouw dankbaar zal zijn 🙂

Wat vinden jullie van bovenstaande tips? En heb je misschien nog andere tips? Ik ben benieuwd en lees het graag terug in de comments!

Reacties

  • Naomi

    Het is denk ik voor iedereen ook anders. De meeste vriendinnen zouden blij zijn met deze dingen, maar ik had ook een vriendin die gewoon echt met haar gezinnetje wilde zijn en in het begin zo min mogelijk bezoek wilde krijgen. Het grappige is dat ik zelf denk ik ergens tussen die twee dingen in zou zitten. Rust is fijn, maar hulp ook.
    Onlangs geplaatst door Naomi: De auto voor de deur

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv