Drukte in mijn hoofd
8 jan 2016 Lifestyle 33

Drukte in mijn hoofd

Iets dat ik al een hele lange tijd niet meer gedaan heb is om gewoon eens een bericht te schrijven over hoe het op dat moment met mij gaat. Gewoon om eens van mij af te schrijven. Misschien dat ik op deze manier eens rust kan krijgen in de drukte van mijn hoofd.

Rusteloosheid

De laatste weken loop ik continue met een raar gevoel rond. Een gevoel van rusteloosheid en van gewoon niet weten wat ik nou eigenlijk wil of moet. Het is overigens niet aan mij te zien, het is puur van binnen. Ik weet niet of jullie dit gevoel herkenen. Wat ik er wel over kan zeggen is dat het op langere termijn heel vervelend kan voelen.

Het begon eigenlijk al zo rond de feestdagen. Goed, dat is natuurlijk niet heel erg vreemd te noemen. Een soort van verdriet en misschien ook wel een heleboel onzekerheid ging ik de feestdagen in. Oud en Nieuw was nog het meest moeilijk van alles. Een oud jaar te moeten afsluiten terwijl het nieuwe jaar niet veel beter is, dat vond ik heel moeilijk om mee om te gaan.

Structuur

En wat was ik blij dat afgelopen maandag het normale leven weer was begonnen. De structuur van de dag was eindelijk weer een beetje terug. En alhoewel ik het de eerste dag heel fijn leek te vinden; de onrust blijft. Op het moment dat ik dit berichtje schrijf is het donderdag en heb ik net yogales gehad. De laatste paar keren yoga merkte ik al dat yoga in combinatie met een vol hoofd heel lastig is. Yoga kan helpen om tot rust te brengen, maar als het hoofd te druk is kan je proberen wat je wil: het.lukt.niet.

Een mind full dus in plaats van mindful. En wat er aan te doen? Daar ben ik nog niet over uit. Ik heb deze stap genomen om het gewoon eens van mij af te schrijven. Misschien geeft het een klein beetje rust.

Heb jij ook weleens van die dagen dat het hoofd over lijkt te stromen?

Reacties

 • Marijke I easydailyfood

  Wat vervelend dat je zoveel onrust voelt. Ik hoop dat jij je iets beter voelt nu het ‘op papier’ staat.

 • Cindy

  Ik hoop dat je het een beetje van je afgeschreven hebt. In mijn hoofd is het ook rusteloos, met allerlei zaken die er wel toe doen, maar die ik niet kan veranderen. Ik moet het leren accepteren en dat is een beetje lastig. Wel heel goed dat je begonnen bent met yoga, dat is de eerste stap naar meer rust. Gaanderweg leer je dat wel, althans, dat deed ik wel. En binnenkort ga ik een cursus mindfulness doen, ben ik zo benieuwd naar. Succes Saskia!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel Cindy! Ik ga ook bijna beginnen met mindfullness, volgens mij start het eind januari. Ik ben nog een beetje sceptisch maar wel heel erg benieuwd. Jij ook heel erg veel succes!

 • Nathalie

  Erg herkenbaar, en zo met kerst en nieuwjaar kan dat echt flink lastig zijn!
  Een hoofd zo vol met van alles, gedachten, gevoelens en gebeurtenissen….

  Ik hoop dat het snel rustiger wordt in je hoofd!

 • Sandra

  Ik denk dat het een hele goede stap is om het van je af te schrijven. Misschien een idee om elke avond voor het slapen gaan wat dingen op papier te zetten? Mij hielp het altijd toen ik nog een enorme piekeraar was. Kan me voorstellen dat je het naar vond om 2016 te beginnen met zo’n gevoel. Toch knap hoe je met de feestdagen toch nog van alles hebt gedaan!!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel! Het op papier zetten voor het naar bed gaan vind ik een heel goed idee. Ga het eens proberen.

 • Angela - Mama met passie

  Wat vervelend dat je zo’n onrust ervaart! Heeft het geholpen om het van je af te schrijven? Yoga is inderdaad een fijn moment om de dag af te sluiten en je gedachten los te laten. Tijdens mijn zwangerschap vond ik dat een fijn moment met Naomi nog in mijn buik. Ook al ben ik helemaal geen yogatype. Met een hoofd vol is dat inderdaad een stuk lastiger. Ik heb geen tips, maar hoop dat de onrust snel bij je weg is. X

 • Nicole

  Ik heb het niet zo vaak gelukkig, maar als ik het heb ga ik altijd in mijn eentje weg (of nu dan met baby) gewoon even ergens naar een leuke stad of even winkelen. Even alleen zijn. Geen gezeik aan mijn hoofd. En dan gaat het wel weer!

 • Ilse van Kreanimo

  Ja, ik heb ze ook, niet vaak, maar dan heb ik vooral problemen met de slaap te vatten.

  Ik hoop dat het afschrijven wat geholpen heeft!

 • Saskia

  Heel erg herkenbaar. Ik heb het ook in perioden, dan weet ik niet wat ik met mezelf aan moet en weet ik ook niet wat ik moet doen. Het hoofd blijft vol zitten en nul concentratie. Bah.

  Ik kan je helaas geen tips geven over hoe je een leeg hoofd moet zien te krijgen. Want ik zoek zelf ook naar dat legere hoofd.

  Heel veel sterkte en succes.

 • Nina Simplynspecial

  Dat gevoel herken ik heel erg vanuit (waarschijnlijk) mijn ADHD. Echt een vervelend gevoel. Weet niet zo goed wat ik er tegen kan doen 🙁 Maar ik snap dus wel hoe dat voelt. Hopelijk neemt het gevoel snel weer af.

 • Rosanne

  Ik herken het gevoel wel ja. Ik vergeet dan constant dingen en kan er ook niet goed door slapen.
  Goed dat je het in ieder geval van je af hebt geschreven. Bij mij werkt praten ook goed of iets doen waar ik de volle concentratie voor nodig heb, dan wordt het een stuk lastiger aan andere dingen te denken.

 • Iris

  Dat gevoel herken ik zeker. Op het moment heb ik een stapel taken die nog moeten gebeuren binnen twee weken…

 • Eva

  Op de dagen dat ik stress heb dan is mijn hoofd vol maar dat ebt weg als ik een nacht goed slaap… en mijn wekelijkse sessie power yoga helpt ook goed. Ik hoop dat het erover schrijven bij jou helpt. Ik kan mij goed voorstellen dat het gewoon vervelend is. Het gevoel dat je niet weet wat je ermee moet. Ik wou dat ik een goede tip voor je had maar ik denk dat je inmiddels alle gangbare dingetjes al hebt gedaan… lieve Saskia ik hoop dat dit gevoel snel weggaat. Sterkte! Liefs!

 • karlien

  Vind t echt zo vervelend voor je. Ik herken t gevoel van als ik echt veel te moe ben (slechte nachten met kids, drukke dagen). Je overziet t dan gewoon niet meer ofzo. En dat heeft helemaal niets te maken met hoeveel of weinig er te overzien is. Ik hoop echt dat er binnenkort een verbetering komt in hoe je je voelt. En zo knap en dapper dat je het durft te delen <3 xxx

 • Bianca Schrijft

  Ja, dit is heel herkenbaar. Hier heb ik vanaf ongeveer april meegelopen. Totaal geen rust kunnen vinden daarom heb ik deze week besloten om in de oneven weken een dag minder te werken. Alles zat voel voor me gevoel en nergens me-time. Puur voor mezelf, die hoop ik nu terug te vinden op die dag. Alleen maar de dingen doen die me op dat moment aanspreken.

 • Deborah

  Sterkte hoor. Dan ben je bezig met een vol hoofd en je bent bezig met je volle hoofd zeg maar. Zo te lezen in de comments ben je niet de enige. Ikzelf kan er af en toe ook wat van. Er komen vast betere tijden aan voor je, houd moed!

 • Lilian

  Wat vervelend, ik heb het ook heel vaak. Wat bij mij altijd goed helpt is om heel veel in huis op te ruimen en weg te gooien en dan overal lijstjes te maken van dingen die ik in mijn hoofd heb. Vervolgens maak ik een rooster voor de volgende week, zodat ik weer een beetje houvast heb. Als ik dan een paar weken echt alles via lijstjes heb gedaan, verslonst dat wel weer een beetje totdat het weer té rommelig wordt en dan begin ik weer 😉

  Misschien helpt het overigens ook om te mediteren, ik heb een tijdje headspace gebruikt, daarvan zijn de eerste 10 lessen gratis (en die kun je daarna gewoon herhalen).

  Succes!

 • Kaatje

  Ik herken het heel erg en ben beetje zoekende erin. Weinig rust in mijn kop maar ook in het echte leven. Dingen die moeilijk zijn of energie vreten die niet in je macht liggen…dat frustreert behoorijk. Nog heel even dan gaat mijn zoontje naar school dan heb ik iets meer tijd voor mezelf (mits niet volgepland met medische afspraken).
  Heb me wel voorgenomen om echt beter voor mezelf te zorgen!!!
  Lig nu dan ook relaxed in bed the Voice te luisteren/kijken en wat te surfen online.

  Succes!! Je bent niet de enige aan alle reacties te lezen

 • anouk

  Het is de huidige maatschappij die mensen een druk gevoel in hun hoofd geeft, depressies steken overal de kop op.
  Kom op zou ik zeggen, schouders eronder, en doorgaan! Kijk naar wat je wel hebt en wees daar tevreden mee. Perfect zal het leven niet worden, ook niet met een yogales of mindfulness cursus (dat is echt de grootste geldtrekkerij cursus die ik ken).

 • Sofie katelijne

  Heel herkenbaar, had dit vooral rond eindejaar! Steeds last van een eindejaarsdip 🙂 dingen van je afschrijven helpt wel altijd voor mij!

 • Galina

  Heel herkenbaar dit, heb er zelf ook wel eens last van. Ik denk dat het mede komt door de drukke maatschappij waarin we leven, er gebeurt constant zó veel om ons heen, tel daarbij je eigen hersenspinsels op en het resultaat is inderdaad een overvol hoofd. Als ik zo vrij mag zijn een ongevraagde tip te geven: bij de Action krijg je van die mandala kleurplaten. Het klinkt echt stom, maar gewoon aan tafel gaan zitten, zonder muziek of andere prikkels, en zo een kleurplaat inkleuren werkt echt rustgevend. In het begin is het chaos in je hoofd, maar langzaam ebt dat weg en focus je je alleen nog op de kleurtjes en de vormpjes op het papier voor je neus. Eigenlijk ook een stukje mindfulness, maar dan in een ander jasje 🙂

  • Saskia Hardeman

   Een fijne tip hoor! Ik heb een tijdje terug eens een kleurboek voor volwassenen gekocht, en van die mooie goede stiften. Vaak voel ik mij te druk en moet ik mij er echt toe zetten. Daarom goed dat je het mij even helpt herinneren, dankje!

 • Adinda

  Heel herkenbaar! Ik voel me ook regelmatig zo en dan weet ik van gekkigheid niet wat ik met mezelf aan moet. Bij mij hielp een dagje sauna afgelopen keer. Ik móest wel ontspannen na een paar uur geen telefoon, geen klok en lekker warm zijn. Hoop dat je je snel wat minder onrustig voelt!

 • Stephanie

  Echt een vervelend gevoel.. Ik herken wat je zegt.. Ik heb zelf ptss en mijn hoofd lijkt ook nooit leeg te zijn.. Ook altijd loodzwaar in mijn hoofd.. En erg veel problemen met concentratie.. Ik weet wel dat als ik naar yoga ga, omdat ik daarvan zou moeten ontspannen, lukt me dat juist niet… Het begint bij mij alleen bij wat ik wil.. Structuur helpt, inspanning met ontspanning proberen af te wisselen.. Buiten wandelen.. En van me af schrijven.. Wat ook helpt is mijn gevoel te erkennen.. Het ontkennen maakt het erger.. Hoewel je altijd gauw zegt; ah maakt niks uit, gaat wel weer over.. Maar mag ik dan niet moe zijn? Waarom kan ik dan niet gewoon zeggen: tuurlijk ben ik moe, kerst is inspannend als je hoofd al zo vol zit.. Probeer lief voor jezelf te zijn ipv er tegen te vechten.. En ik weet dat alles wat ik zeg heel moeilijk is, ik heb ook een kleine baby en het is zwaar.. Veel sterkte!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel Stephanie voor je reactie. Heel herkenbaar inderdaad wat je schrijft. Ik wandel heel veel met mijn dochter omdat de drukte dan net even iets minder kan worden. Het gevoel leren te erkennen vind ik wel een hele goede. Ik blijf het heel moeilijk vinden dat alles zo’n verschrikkelijke chaos kan zijn. Het maakt soms alles zo zwaar, en inderdaad dat vechten maakt het eigenlijk allemaal nog veel zwaarder. Het voelt ook als een continue gevecht. Dankjewel! ik ga hier eens wat bewuster naar proberen te kijken.

 • Lydie

  Wat vervelend dat je je zo onrustig voelt. Hopelijk heeft het afschrijven je een beetje rust gegeven. Zelf hebt afschrijven altijd goed bij mij in tijden van onrust.

 • Daniëlle

  Saskia , ben jij niet toevallig hooggevoelig???
  Ik herken namelijk wat je schrijft en kan goed met HSP (High Sensitive Personality) te maken hebben. Met hooggevoeligheid ben je ook ‘gevoeliger’ voor depressies. Mss iets om je in te verdiepen?

  • Saskia Hardeman

   Hoi Danielle, dankjewel voor je reactie. Heel vroeger toen ik jong was (denk rond 16 jaar, ben nu 30) is dit inderdaad eens uit een onderzoek gekomen. Omdat het daarna een tijd heel lang goed is gegaan heb ik er niets meer mee gedaan. Pas met de zwangerschap van mijn zoontje (nu 4) kreeg ik mijn eerste depressie. Goed dat je erover begint, het kan geen kwaad om mij er eens in te verdiepen.

   • Daniëlle

    Misschien kan het je helpen, al is het maar dat er veel herkenning is voor je! Ik ben zelf ook HSP en doe er eigenlijk ook niet veel mee. Wel ben ik me doordat ik het weet en er veel over heb gelezen, meer bewust over mezelf en waarom ik me soms voel zoals ik me voel. Veel succes in ieder geval! Ik hoop dat de drukte in je hoofd snel minder wordt. Mijn therapeute heeft eens tegen me gezegd; “schrijf alles op wat er in je hoofd speelt en laat los dat je bepaalde dingen ‘moet’ van jezelf, want wat gebeurt er als je het niet doet?” En dan heb ik het over dat je denkt dat je een bepaald persoon moet zijn 😉

 • susan

  ik herken dit ook zeer zeker. soms zit mijn hoofd inderdaad overvol, en dan vooral met dingen waar ik zelf weinig tot geen invloed op heb. ik probeer het dan van mij af te schrijven of te praten. Is het voor jullie mogelijk dat de kinderen eens een weekendje uit logeren gaan? dit kan zo lekker zijn even tijd voor jezelf en voor je echtgenoot, en alleen maar dingen doen waar je op dat moment zin in hebt. afgelopen weekend hebben wij dat ook gedaan, heerlijk! als je hoofd vol zit met dingen die nog moeten gebeuren helpt het mij om een to -do lijstje te maken en als ik dan iets heb gedaan streep ik het af. Heel veel succes en ik hoop dat je hoofd weer wat rustiger word. wel heel knap trouwens dat je hier zo open over praat, dit kan al een stapje naar ” genezing”zijn. erkennen dat je dit hebt, en er niet tegen vechten.

 • Sandra

  En? Heeft het je een beetje op kunnen luchten door het van je af te schrijven?

 • Helena.

  Ik zit ook vaak met een vol hoofd en ben ook hypersensitief doe hier ademhalings en ontspannings oefeningen voor ! Dat helpt ! Nu had ik gisteren een aangepaste vorm van yoga de derde les en waren er iets pittegeroefeningen en een lange ligmeditatie! Ik voelde mij na de tijd erg high in het hoofd en nu een dag erna ook en heb meer last van mijn rug, heeft iemand hier ervaring mee? Elke les is weer anders maar dit was toch teveel voor mij! Tekenen en wandelen , ik kan maar een half uur, helpen nu niet! Ik ben nu het liefste even alleen geen drukte aan mijn hoofd.
  Helena.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.