Bloggen & Privacy
27 mrt 2015 Lifestyle 11

Bloggen & Privacy

Nu ik al een lange tijd aan het bloggen ben vraag ik mij steeds vaker af hoe ver ik wil gaan met het persoonlijk bloggen. Persoonlijk bloggen vind ik namelijk ontzettend leuk. Ik merk dat ik mijzelf steeds vaker de vraag stel in hoeverre ik bepaalde persoonlijke informatie vertel op mijn blog. In dit blogje vertel ik meer over hoe ik denk over persoonlijk bloggen, wat ik hieraan veranderde, en hoe ik hier mee om wil gaan.

Toen ik begon met bloggen vond ik dat ik gewoon foto’s van mijn zoon op het web kon plaatsen. Ik heb namelijk het leukste kind van de wereld 😉 en iedereen mag dat weten. Na een tijdje begon ik mij te realiseren dat als de foto’s eenmaal op mijn blog zouden staan, dit in principe altijd zo zou blijven. Natuurlijk lette ik goed op wat ik schreef en plaatste over mijn zoon, maar toch. Stel dat hij het later niet leuk vindt wat zijn moeder allemaal over hem geplaatst heeft. Daarnaast besefte ik mij dat zodra ik iets op internet plaats ik er zelf weinig controle meer over zou hebben. Je weet maar nooit welke *** aan de andere kant zit. Op gegeven moment heb ik dan ook besloten wel te blijven schrijven over mijn zoontje, maar daarbij zo min mogelijk foto’s te plaatsen met zijn gezicht in beeld. De foto’s die van hem al online stonden heb ik overigens wel laten staan.

Mijn man heeft van het begin af aan aangegeven dat hij het niet erg vindt om genoemd te worden op mijn blog, maar dat hij het liefste niet in beeld wil. Prima, heel af en toe zal hij wel verschijnen, maar niet vaak. Verder zal ik ook nooit foto’s van anderen online plaatsen. Zelfs niet op Instagram, (tenzij er natuurlijk wordt aangegeven dat dit geen probleem is). Wij krijgen bijvoorbeeld wel eens kindjes te spelen, en ik heb hele leuke neefjes en nichtjes, toch zal ik hun foto nooit zonder toestemming plaatsen. Ten slotte ben ik degene die er voor kiest om met gezicht en al op een blog gezien te worden, anderen laat ik hier buiten.

Wat ik wel geleerd heb is dat naast het plaatsen van foto’s en dergelijke het ontzettend belangrijk is welke persoonlijke informatie je op je blog plaatst. En daar bedoel ik mee, hoeveel vertel je over je (privé) leven. Denk hier goed over na! Toen ik nog niet zo lang begonnen was met bloggen heb ik eens iets geplaatst wat in mijn ogen niet interessant was. Toch ben ik er van geschrokken dat een ander er misbruik van heeft geprobeerd te maken. Wat overigens niet is gelukt, maar het heeft mij wel aan het denken gezet. Mensen kunnen als ze kwaad willen namelijk heel gemakkelijk misbruik maken van dingen die worden geplaatst op internet.

Ik denk dat het goed is om hier af en toe eens over na te denken en bij stil te staan. Ik ben heel erg benieuwd hoe jij hier instaat. Waar ligt jouw grens?

 

Reacties

 • Linda

  Goed dat je hier bewust van bent en blijft, ik denk ook wel dat grenzen makkelijker kunnen vervagen als je al een poosje blogt. Zo zal ik mij ook niet voor kunnen stellen dat je iedere dag blogt en onwijs veel laat zien. Ik ben en blijf mij daar erg bewust van, wat breng ik in beeld, wat laat ik zien, wat vertel ik. Al vind ik schrijven wel erg fijn omdat je dan goed over je verhaal na kan denken en er niet zomaar wat uitgloept. Zelf ben ik best open over bepaalde onderwerpen en ik ben erg blij dat ik zelf kan en mag bepalen wat er online komt en hoe persoonlijk het is :)?

  • Linda

   Iedere dag blogt moet vlogt zijn, lang leve de autocorrectie 🙂

 • Anouk

  Super goed dat je hier over na denkt maar eigenlijk is het te bizar voor woorden. Want mensen horen geen misbruik te maken van iets wat jij vertelt, on- en offline want dat gebeurt ook dagelijks. Het is zo jammer dat we met alles wat we zeggen moeten oppassen of iemand er niet mee aan de haal kan gaan. Maar omdat de realiteit nu eenmaal zo is, is het echt goed om er bij stil te staan en zorgen dat jij je er in iedergeval goed bij voelt

 • Miranda

  wat een goed artikel. Ik denk hier ook vaak over na maar ben er nog niet helemaal over uit. Het blijft lastig. Daarom regelmatig opnieuw evalueren en per foto/onderwerp/moment beslissen of het wel of niet online gaat, denk dat dat voorlopig het beste bij mij past:)

 • Eline

  Goed artikel! ik probeer er ook steeds bewust mee bezig te zijn en inderdaad niet alles te plaatsen! goed dat je er bij stil staat

 • beautifulday4makeup

  Ik heb hetzelfde met mijn vriend. Die wil niet op de blog, maar hij laat mij wel doen omdat ik het leuk vind

 • Marion

  Voor mij is het ietsje makkelijker, omdat ik eigenlijk puur en alleen over mijzelf blog. Omdat ik probeer het taboe rondom eetstoornissen, depressies en ander psychische klachten te doorbreken heb ik besloten alles te schrijven. Dat is heel erg persoonlijk en ja, dat kan wel eens een probleempje gaan opleveren als bijvoorbeeld een toekomstige werkgever mij gaat googelen. Jammer dan. Dat risico neem ik. Maar in jouw geval met kinderen, ja, dat is een heel ander verhaal. Ik kan mee heel goed voorstellen dat je daar voorzichtig mee omgaat. Lijkt me ook heel erg verstandig. G

 • Donna Luisa

  Het is inderdaad heel goed om hier af en toe wat meer bij stil te staan. Het internet vergeet namelijk niets…

 • Iris

  Het is een lastige kwestie. Aan de ene kant schrijf je als blogger deels over je leven en daar horen familie en vrienden ook bij, maar ik zou inderdaad nooit zomaar foto’s van anderen posten.

 • lieke

  Lastig hè! Ik zit er ook mee, nu onze kleine er is denk ik er toch anders over. Ik denk dat ik zo min mogelijk foto’s van hem plaats of onherkenbaar in beeld breng. Het blijft altijd online staan..

  Liefs lieke

 • Milou

  Heel goed dat je hierover nadenkt en schrijft. Ik vind internet heel eng qua privacy. Vriendinnen die zomaar een foto van mij (en henzelf) op Facebook plaatsen… ik wil het gewoon niet! Wanneer ik met vriendinnen ben en ik plaats iets op Instagram bijvoorbeeld, zorg ik er altijd voor dat zij zelf niet in beeld zijn. Idem dito wat betreft mijn familie. Als ik iets van mijn vriend deel, dan overleg ik dat eerst met hem en laat ik zien in welke context ik dat plaats. Hoe ik dat met een eventueel kindje ga doen weet ik nog niet. Misschien een beetje zoals Manon van LWW, gewoon af en toe, afhankelijk per situatie. Goed dat je dit behandelt Saskia!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.