Bevalling met medische indicatie
25 mrt 2016 Mama 26

Bevalling met medische indicatie

Toen ik vorige week een artikel schreef over bevallen in het ziekenhuis voelde het achteraf alsof ik voor mijzelf een stuk had overgeslagen. Het klopt namelijk dat ik ben bevallen in het ziekenhuis, maar de reden hiervan is een medische indicatie. Ik kon dus zelf niet de keuze maken waar ik wilde bevallen. Toen ik daar over nadacht bedacht ik mij dat het krijgen van een medische indicatie toch best nog wat vragen met zich meebrengt. Vandaar dat ik hier alsnog een blog aan wijd. 

Bevallen met medische indicatie

In principe mag er tijdens de zwangerschap zelf gekozen worden of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen. Tenzij je een medische indicatie hebt, dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Een medische indicatie krijg je wanneer er risico’s zijn op complicaties tijdens de bevalling. Vanwege de mogelijke complicaties is het van belang dat er een gyneacoloog aanwezig is en dat er indien nodig direct hulp geboden kan worden. De bevalling met medische indicatie wordt volledig vergoed uit de basisverzekering.

Het krijgen van een medische indicatie

Ik was ongeveer vijf maanden zwanger van mijn zoon toen ik hoorde dat ik onder medische indicatie moest bevallen (dit onder andere door medicatie tijdens de zwangerschap ten gevolge van de prenatale depressie). Ik weet nog dat ik met veel vragen zat en het mij ook overviel. Met het krijgen van de indicatie verviel namelijk de mogelijkheid om veilig thuis te bevallen. Ik vond het wel even een dingetje dat ik zelf die keuze niet meer had en dat deze gewoon even voor mij werd gemaakt.

Veilig gevoel

Achteraf gezien is het ook wel prima geweest hoe het gegaan is. Ik heb tijdens mijn zwangerschap en bevalling altijd het gevoel gehad “veilig” te zijn mocht er iets aan de hand zijn. Door mijn prenatale depressie en daarbijbehorende medicijngebruik was het ook gewoon van belang dat mijn kindje direct na de bevalling extra onderzocht zou worden. Sophia was bijvoorbeeld heel suf bij de geboorte, het voelde heel veilig dat zij direct alle medische zorg kon krijgen die zij nodig had.

Soms is een medische indicatie gewoon nodig, en dat is misschien even omschakelen, maar probeer te bedenken dat het altijd het beste is voor je kindje.

Ben of ken jij iemand die bevallen is met een medische indicatie?

Reacties

 • demallemolenmoeder

  Ik ben ook bevallen met een medische indicatie. Heel erg dankbaar ben ik voor die zorg. Mijn dochter en ik waren allebei veilig. Daardoor heb ik een fijne en rustige bevalling gehad.

 • Simpel, met een snufje liefde

  Ik ben ook met een medische indicatie bevallen want ik kreeg een tweeling. Als ik weer zwanger raak dan heb ik weer een medische indicatie omdat ik eerder een keizersnee heb gehad. Vind het wel jammer, maar is inderdaad wel het beste.

 • Lonneke

  Ik wist al voordat ik zwanger was dat ik met een medische indicatie in het ziekenhuis zou moeten bevallen en daar heb ik mezelf ook snel bij neer kunnen leggen.. James werd geboren in het Wilhelmina kinderziekenhuis en daar mocht hij niet blijven slapen. Dat vond ik écht verschrikkelijk!!!

 • Lifesabout

  Ja ik wist voor mijn zwangerschap al dat het een medische indicatie zou zijn omdat ik bloedverdunners moest gebruiken. Maar heb dat nooit erg gevonden eigenlijk, achteraf ook een spoedkeizersnede gehad.

 • Lisanne

  Knap hoor dat je hier zo over durft te schrijven. Het us toch een stukje wat erg dierbaar is uit je leven. Ik heb wel het gevoel dat je steeds vaker hoort dat vrouwen bevallen in het ziekenhuis omdat dit medisch is. Misschien is mij gevoel onjuist maar in mijn omgeving hoor ik het erg veel. Het lijkt mij heel fijn dat je geen zorgen hoeft te maken of de arts er al bijna is, maar gewoon al in de gang loopt.

 • Nina

  Hier uiteindelijk ook met medische indicatie bevallen, hoewel ik een thuisbevalling voor ogen had. Ik vond het een geruststellend gevoel dat onze gezondheid goed in de gaten werd gehouden. Daardoor is er op het juiste moment besloten dat het een keizersnede werd.

 • Liess

  Ik wil sowieso in het ziekenhuis bevallen maar ivm mijn medicatie, anti depressivia heb ik idd ook een medische indicatie.
  Zou best eens kunnen dat de baby afkickverschijnselen krijgt (ookal is het medicijn veilig genoeg om te slikken) en moet daarom geobserveerd worden na de bevalling.

 • Judith

  Van de eerste ben ik in Spanje bevallen en daar is het sowieso in het ziekenhuis, bij de tweede had ik ik wel een medische indicatie door de eerste en is ook in het ziekenhuis geboren. Gelukkig maar want zag thuisbevallen echt niet zitten

 • Marijke

  Ja 2x zelfs. En beide pas achteraf eigenlijk medisch geworden. Vanwege mij. Een eventuele derde (die er nooit komt), wordt dan wel vooraf medisch. Gelukkig koos ik beide keren al voor een ziekenhuisbevalling.

 • Mathiske's mama blog

  Ik ben zelf met uiteindelijk een medische indicatie bevallen. Ik denk best wel veel vrouwen. Mijn moeder heeft 3 van de 4 bevallingen een medische indicatie gehad

 • Angela - Mama met passie

  Ik moest uiteindelijk wel in het ziekenhuis bevallen omdat ik werd ingeleid. Ik stond al weken onder extra controle bij de gynaecoloog i.v.m. groeiachterstand Naomi. Ik vond het een fijn gevoel!

 • Vlijtig Liesje

  Ik had dit bij mijn eerste bevalling. Best balen!

 • Nesrin

  Mijn eerste bevalling werd een keizersnede en dan zullen de rest van bevallingen (of bevalling) in het ziekenhuis moeten gebeuren. Ik vond het even jammer om de mogelijk niet te hebben om nooit meer thuis te bevallen maar dit ging al snel weg. Ik vind het ziekenhuis toch veel prettiger.

 • Randy

  Ik had bij beide kindjes een medische indicatie. Nee, niet leuk. Maar ook ik had geen keus (extreme vroeggeboorte en bij de tweede zs grote kans op extreme vroeggeboorte en uiteindelijk ingeleid). Gelukkig kon ik me er snel bij neerleggen. Kinderartsen en een nicu om de hoek waren van levensbelang. Ik ben achteraf blij dat ik geen geboorteplan had geschreven. Want zo was het dan toch niet gegaan. Het enige dat ik gilde tijdens mijn tweede bevalling was: ‘ik wil haar meteen vasthouden!’.

 • Jeanine

  Ik kreeg ook een medische indicatie zware zwangerschap en ook langdurig gebroken vliezen.. uiteindelijk heel erg blij mee want mijn dochter is met 40 weken geboren met een gewicht van net 2500 gram waarvan niemand het idee had dat ze zo licht zou zijn..dus dat was even schrikken gelukkig meteen op de juiste plek.

 • Simone

  Ik moest ook in het ziekenhuis bevallen op medische indicatie. Maar ik wilde ook graag naar het ziekenhuis al zou dat niet hoeven. Ik vond dat wel een prettig idee, veilig, alle zorg bij de hand die mogelijk nodig kan zijn.

 • sherry

  Het is voor een hoger doel. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehoord van een bevalling met medische indicatie totdat ik je artikel las.

 • Ramona

  Ik heb eens hartkloppingen gehad bij de één en een myoom bij een ander. Maar ook de ervaring van thuis bevallen wat ik zoveel relaxter vond gaan (zover dat relaxt is bij bevallen) . Ik baalde ook als een stekker dat anderen bepalen dat ik naar het ziekenhuis ‘moest’. Een vervelend bed, veel ruis om je heen, een karig ontbijtje, bah. Achja, alles voor het goede doel… Wel wordt de verloskundige thuis wel eens ondergewaardeerd heb ik het idee. Zij kunnen meer dan alleen ‘makkelijke bevallingen’. Ik zal er ook eens over bloggen 😉

 • Nathalie

  Bij beide dochters kreeg ik een medische indicatie, helaas.
  Zwangerschapsdiabetes en vergiftiging waren de boosdoeners.

 • Dewi

  Ik ben bij beide dochters bevallen met medische indicatie, bij de tweede was ik al direct onder controle bij de gynaecoloog, niet eens meer bij de verloskundige. Dat vond ik heel vreemd, waren hele “klinische ” afspraken, geen gezellige afspraakjes bij de verloskundige, vond ik wel jammer..

 • Marianne

  Ik had geen medische indicatie maar wilde wel graag in het ziekenhuis bevallen! Ook hier krijg je soms gekke reacties op! Dit wilde vanwege meerdere dingen. Uiteindelijk zijn beide bevallingen alsnog medisch geworden en moest ik wel in het ziekenhuis bevallen.
  Onlangs geplaatst door Marianne: Meekijken met Marianne #9 | Vakantie, uit mijn comfortzone en kraamvisite

 • Juliette

  Heel herkenbaar, ik ben zelf ook met een medische medicatie bevallen..
  Onlangs geplaatst door Juliette: Heftig: Sem (10) heeft diabetes type 1

 • rianne Buurmeijer

  Van mijn tweede dochter moest ik ook naar het ziekenhuis om te bevallen. Door medicijn gebruik van prenatale depressie. Heb dit nooit erg gevonden. Met de eerste wou ik graag thuis bevallen maar daar ben ik uiteindelijk met persweeën bij de verloskundige in de auto naar het ziekenhuis gegaan. Dat was geen pretje.

 • Liess

  Bij de eerste gekozen om in t ziekenhuis te bevallen.. toen mocht je ook gewoon kiezen zonder zorgen te maken over hoge kosten.
  Bij bram en bij deze ben ik medisch. Ivm overgewicht plus medicatie.

  Zou ook niet thuis willen bevallen

 • Patricia

  Ik ben zelf ook met een medische indicatie bevallen. Bij mijn eerste omdat mijn placenta deels los zat en daardoor automatisch ook bij de tweede bevalling. Ik vond het toch heel fijn dat ik gelijk alle hulp kreeg waar nodig. Maar je hebt gelijk dat de keuze automatisch voor je wordt bepaald.
  Onlangs geplaatst door Patricia: Weekoverzicht #3

 • Fenna

  Helaas ben ik ook bevallen met een medische indicatie door zwangerschaps vergiftiging. Doordat dat uiteindelijk een keizersnede is geworden zal een eventuele volgende bevalling ook medisch zijn.
  Onlangs geplaatst door Fenna: MamaPraat | Hoe gaat het nu?

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.