Ben jij niet een beetje te jong voor kinderen?
3 dec 2014 Mama 29

Ben jij niet een beetje te jong voor kinderen?

Al jaren is het zo dat mensen mij jonger schatten dan dat ik eigenlijk ben. Ik ben 29 en word regelmatig rond de 20 jaar geschat. Op zich ben ik hier al helemaal aan gewend en kijk ik er eigenlijk niet meer van op. Wat ik lastiger vind is dat sommige mensen op zo’n fijne ongenuanceerde manier kunnen vertellen dat ze je eigenlijk te jong vinden voor het moederschap. Wat dus eigenlijk een vooroordeel is gezien mijn leeftijd, ik was op op twee weken na 26 jaar toen ik Senna kreeg. Ook daar kan je over discusseren of dit jong is, ik vind van niet. In dit blogje zal ik vandaag een over een aantal opmerkingen vertellen. Sommige zijn gewoon leuk, anderen zijn misplaatst, of kwamen in ieder geval zo over. Lees je mee?

Ben jij niet een beetje te jong voor kinderen

Deze opmerking heb ik een aantal keren gekregen. Nu moet ik zeggen dat dit voornamelijk door de oudere generatie was. En tjah, een echt leuke vraag vind ik het niet, en netjes ook niet.

Als je zulke leuke kindjes ziet snap ik wel dat je die zelf ook wil

Toen ik in verwachting was van Senna ben ik opgenomen geweest in het ziekenhuis. Toen mijn zus langs was geweest met haar kindjes en weer was vertrokken, zei een mevrouw bij mij op zaal dat ze zich wel kan voorstellen dat als ik de kinderen van mijn zus zag ik dit zelf ook zou willen. Het was alleen jammer dat het een beetje veroordelend klonk.

Ga jij maar met je zusje mee

Om deze opmerking heb ik wel erg moeten lachen. Afgelopen zomer was ik met Senna in de speeltuin. Hij was blijkbaar met iemand aan het praten en toen ik Senna uit de zandbak haalde zei die meneer: Dag jongetje ga jij maar met je zusje mee. Toen ik zei dat ik zijn moeder was kreeg ik allemaal verbaasde blikken mijn kant op.

Ben jij de oppas?

Nog een opmerking wat ik nog steeds hoor en wat ik ook wel weer grappig vind. In de speeltuin heb ik deze opmerking vaak gekregen maar ook thuis. Als er bijvoorbeeld een collectant of postbode aan de deur staat. Achja, je raakt er aan gewend 🙂

handtekening-saskia

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Nicole

  Vind ze heel erg misplaatst al heb ik me ook wel eens schuldig gemaakt aan een misplaatste opmerking. Ooit tegen een kindje gezegd ga maar met opa mee (die man was echt oud) maar bleek de papa te zijn!

 • Cheyenne

  Vergissen kan natuurlijk gebeuren, maar sommigen zijn toch echt wel wat misplaatst! Het voordeel van de hele situatie is wel dat je er op je 40 er 30 zal uitzien 😉

 • Inge | blogboutique

  Mensen (ver)oordelen gewoon zo snel, erg kwalijk. Sommige zijn wel semi-grappig, maar veel zijn gewoon kwetsend.

 • Amy

  Jemig wat een opmerkingen. Lijkt me toch niet leuk, je bent toch vooral trots op je kleine ventje

 • Anita

  Leuk natuurlijk dat je wat jonger geschat word maar die opmerken lijken me niet altijd fijn om te horen.

 • Geertje

  Oeh… dat lijken me geen fijne opmerkingen!
  Je kan er dan wel aan gewend zijn, maar kan me voorstellen dat het je toch raakt!
  Gelukkig weet jij beter… en hé als je straks 50 bent en nog 30 wordt geschat is het minder erg toch?

 • Petra

  Hmmm, .Zelf was ik echt een heel jonge moeder , ik was namelijk 20 toen ik 2 kinderen had en heb deze opmerkingen tot vervelend toe ook allemaal gehoord..Zelf de arts van het consultatie buro durfde er iets tegen mij over te zeggen. grrr!…Dit soort opmerkingen vind ik soms zelfs ronduit onbeschoft en zeer zeer kwetsend.. Er is geen mens die aan een vrouw van bv rond de 40 vraagt of ze niet ondertussen een beetje te oud is om kinderen te krijgen. Dan voelt men zich beledigd maar aan jongere mensen mag je zulke dingen schijnbaar wel vragen….apart!
  boeiend artikel!
  groetjes Petra

 • Linda

  Oh My, wat gênant soms! En wat kunnen mensen toch direct zijn zeg, wel leuk dat je ze met ons deelt 🙂 Aparte mensen lopen er toch rond haha!

 • Natasja

  Hopelijk word je over een jaar of tien nog steeds jonger geschat 😉
  De oudere generatie mag niks zeggen. Zij werden vaak al op jonge leeftijd ouders. Maar de opmerking blijft niet leuk.
  Sommige mensen moeten op een cursus: hoe-zeg-ik-iets-subtiel 😉

 • Nelleke

  Mensen kunnen soms zo lomp zijn 😉 Inderdaad wat Natasja zegt, hopelijk word je nog heel lang jonger geschat, haha. Ik vind een moeder niet snel ‘te jong’. Nu ligt dat uiteraard ook heel erg aan je situatie op dat moment. Volgens mij is een jonge moeder hebben (ook) hartstikke leuk voor een kind!

 • Astrid

  Wat een rare opmerkingen zijn sommige van deze zeg! Stom dat mensen zo snel (ver)oordelen. Ik ben zelf op mijn 25ste getrouwd en mijn man was 22. Toen reageerden sommigen ook wel dat we wat jong waren en eigenlijk eerst moesten samenwonen (door omstandigheden wonen we niet samen). Over kinderen hoor ik gelukkig nog weinig (ik ben kinderloos en zal dat door dezelfde omstandigheden blijven, hoewel ik graag moeder zou worden). Ik ben 28 en dan is het nog niet heelmaal “veprlicht” dat je kinderen hebt. Tegelijk vind ik de ergste opmekring “ah, wie weet over tien jaar, je bent nog jong!”.

 • Isabel Cristina

  ik kan mij voorstellen dat het niet altijd leuk is om dit soort dingen te horen! 1 voordeel, als jij straks 65 bent wordt je nog steeds jong geschat, elk voordeel heeft zijn nadeel 😉

 • wellnewss

  Jeetje wat een opmerkingen. Wel een leuk artikel. Xx Laura

 • Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla

  Jij hebt ook een mooi jong gezicht! Wees blij 😉
  Ik kan er sowieso niet tegen als mensen, vooral vreemden, brutaal opmerkingen of vragen plaatsen. Bizar vind ik nog steeds als men vraagt wanneer er nog kind bij komt…Of nog enger als je geen kinderen hebt en men vraagt wanneer je ervoor gaat?
  Heel brutaal.

  Ik ben één van de jongste moeders op het schoolplein ben nu 31 jaar en ik heb een dochter van 6,5 en een zoon van 2,5. Je zult dit misschien dadelijk als Senna op school begint ook merken.

 • Infinity

  Jonger geschat worden kan leuk zijn, maar te jong natuurlijk niet. Ik word vaak 16 jaar geschat terwijl ik 14 ben. Ach ja, ik vind dat totaal niet erg! Die twee laatste zijn stiekem wel grappig. (;

 • Wytske

  Jeetje, wat brutaal zeg! Ik werd zelf ook vaak jonger geschat, gebeurt steeds minder vaak (waarschijnlijk ga ik er met 2 kleine kinderen en daardoor soms korte nachtjes toch wat ouder uitzien ;-)). Maar echt vervelende opmerkingen heb ik nooit gehad. Wel verbaasde of veroordelende blikken en dat kan minstens zo vervelend zijn. Ik ben nu 31, maar werd net als jij soms bijna 10 jaar jonger geschat. Mensen zeggen inderdaad: wees blij! Maar het voelt vaak een beetje denigrerend, je voelt je niet serieus genomen. Maar ik moet zeggen dat ik, nu ik de 30 gepasseerd ben, het steeds meer ga waarderen dat ik er jonger uitzie! Er is dus hoop hihi. Neemt niet weg dat het ronduit brutaal is om dergelijke opmerkingen te plaatsen.

 • Atraya

  Jeetje, wat een opmerkingen zeg! Ik vind dat toch wel zeer ongepast.
  Volgend jaar gaan mijn man en ik aan kinderen beginnen en ik ben zelf dan 24 jaar (mijn man is 29).
  Wij kregen ook wel eens opmerkingen van: jeetje, je bent nog zo jong! Zou je nu al wel trouwen? Ik vond dat ook zeer ongepast! Alsof we de keuze niet weloverwogen hadden genomen (na 7 jaar al samen te zijn).
  Ik denk dat ik me alvast maar moet wapenen voor de opmerkingen die komen gaan als ik moeder mag worden. Oh, oh, oh…

 • Iris

  Och ja, al die opmerkingen: sommige mensen leren het nooit.

 • Melissa

  Hm, sommige opmerkingen zijn best grappig (de laatste), maar kan me voorstellen dat de rest minder leuk is! Sommige mensen kennen nou eenmaal geen rem en zeggen je alles wat ze denken. Ik vind 26 helemaal niet jong voor het moederschap hoor, gewoon ‘normaal’. Ik zou zelf ook liever wat vroeger moeder worden dan heel laat! En met laat bedoel ik (ver) na je dertigste. Het lijkt me toch leuk om een jonge fitte mama te zijn voor mijn kindjes.

  Grappig trouwens dat mensen je vaak jonger schatten! Gewoon opvatten als compliment 😉

 • Shanti

  Mensen trekken zó makkelijk conclusies he.. en hoezo zou je met 25 te jong zijn voor kinderen? Ik denk dat je dat heel goed zelf kan bepalen en dat dat echt van persoon tot persoon verschilt! Ik wordt trouwens ook heel vaak aangezien als moeder van mijn zusje.. uhh nee 😛

 • Diana Carlton

  Ik kan je de hand schudden, dit soort opmerkingen krijg ik ook geregeld te horen. Ik probeer het maar naast mij neer te leggen, maar leuk is anders. Geregeld heb ik de vraag gekregen of Levi (on)gepland was. Jammer dat mensen zo nodig hun mening moeten verkondigen.

 • Maris

  Ohh oh oh wat kunnen mensen toch lomp zijn. Je ziet er wel jong uit, maar je bent duidelijk geen tiener meer, dus waar bemoeien die mensen zich toch mee?

  • Maris

   Ik had laatst trouwens toen ik met een vriendin opstap was dat iemand vroeg of ik haar dochter was. We zijn beide 28 😐

 • Channah

  Ik vind dat soort opmerkingen ook echt vreselijk. Als je te oud bent is het niet goed, als je te jong bent is het niet goed.. Het is nooit goed in de ogen van een ander. Ik probeer echt boven dat soort opmerkingen te staan (wordt straks als de kleine er is natuurlijk nog 10x zo erg) maar soms is dat best lastig!

 • angelique

  Heel herkenbaar! Ik ben zelf 25 en mijn zoontje is nu 3. Ik heb zo vaak te horen gekregen dat ik zo’n leuk oppaskindje heb. Bedankt maar deze kan ik aan het eind van de dag niet teruggeven aan zn ouders hoor

 • Sanne Makeupgorgeous

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik je ook veel jonger geschat had. Toch vind ik het dikke zever dat je op jonge leeftijd nog geen kinderen zou mogen hebben en daar kritiek op krijgt. Als je je klaar voelt voor kinderen, moet je er gewoon voor gaan. Jonge moeders kunnen volgens mij even goed hun ouderschapsrol vervullen.

 • Chinouk

  Ah get, wat kunnen mensen toch lomp zijn! Niemand vraagt om jou of je mening, denk ik dan. Ik heb zelf geen kindjes, maar ik ben 21 jaar oud en heb een zusje van 4. Heel vaak krijg ik de vraag: “Is ze van een andere vader?”, waarop ik dan ‘nee’ antwoord. Daarna kom meestal de vraag: “Oh, ook geen ongelukje?”. RUDE! Ze is van dezelfde papa en helemaal gepland, maar oh jeetje als iets “anders” is dan de gemiddelde Nederlander (en zijn/haar leven) dan moet er debiel over worden gedaan. Vermoeiend.

 • elvira

  helaas nog geen kinderen, maar zelfde geval ben 31 jaar, en steeds de verbaasde gezichten als ik zeg dat ik 31 ben.
  ( helemaal als ze zeggen ik had je hoog uit, 22 gegeven) of laatst mijn id moeten laten zien.
  zo niet leuk

 • Miriam

  Ik ben zo blij dat ik niet de enigste ben. Soms voelt dat wel zo. Ik word veel jonger geschat dan ik ben, ik ben bijna 30. Ik kan er ook niets aandoen dat ik er zo jong uitziet. Ik word hooguit 18 of 19 haar ingeschat soms schaam ik mij ervoor, door de verbaasde blikken. Maar mensen kunnen het wel subtieler zeggen. Wel jammer die voordelen van anderen. Het voordeel is wel als 40 ben ik nog steeds jonger er uitziet.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.