Zwanger zijn is het mooiste dat er is. Een klein, nieuw, mensje dat er in je groeit, zo ontzettend bijzonder. En dat is ook zo. Maar wat als de moeder zich nou niet zo gelukkig voelt? En niet omdat het kindje ongewenst zou zijn maar gewoon omdat de zwangerschap haar ziek maakt?
Niet gelukkig tijdens de zwangerschap
Nog steeds heerst er een taboe op het niet gelukkig zijn tijdens een zwangerschap. Want: het beeld dat je gelukkig moet zijn tijdens een zwangerschap overheerst. Wanneer een vrouw geen geluk of blijdschap ervaart tijdens de zwangerschap hoeft dit niet te betekenen dat zij niet blij is met de komst van de baby, en zij niet doorheeft hoe bijzonder dit is. Of dat dat de zwangerschap ongewenst is. Opmerkingen zoals: “wees blij dat je zwanger bent”, “niet iedereen kan dit ervaren” zijn onnodig. En niet alleen onnodig, maar ook zinloos. Want je kan het ook omdraaien: niet iedereen kan een gelukkige en/of gezonde zwangerschap ervaren. Hoe verdrietig het beiden ook is.
Het niet gelukkig zijn tijdens de zwangerschap, oftewel geen blijdschap voelen, kan heel veel oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden doordat de vrouw bijvoorbeeld last heeft van extreme misselijkheid of andere lichamelijke klachten zoals bekkenpijn. Wat wellicht wat minder bekend is, dat is de prenatale depressie. Wat de meesten zullen kennen is een postnatale depressie welke ontstaat na de bevalling. Minder bekend is dat een depressie ook al kan ontstaan tijdens de bevalling. Vanaf de bevruchting al kan een vrouw een depressie ontwikkelen. Hormonen zijn hiervan de oorzaak.
Neerslachtig tijdens zwangerschap
Belangrijk om te benadrukken is dat wanneer een vrouw zich neerslachtig voelt tijdens de zwangerschap, dit niet direct een depressie hoeft te betekenen. Er verandert zo veel in een vrouwenlichaam, en zowel fysiek als mentaal, is dit heel intensief. Het is niet vreemd wanneer men zich afvraagt of een kindje wel de juiste keuze was, en of we het allemaal wel redden met een kindje erbij. Dit zijn eigenlijk vragen die heel normaal zijn tijdens een zwangerschap en die wellicht ook juist goed zijn.
Kenmerken van een prenatale depressie
Wat zijn dan wel de kenmerken van een prenatale depressie? In het artikel Prenatale depressie klachten vind je een uitgebreide beschrijving. In het kort zijn een aantal klachten die ontstaan tijdens een prenatale depressie: de verandering van een persoonlijkheid, wanhoop, rusteloosheid, depressiegevoelens etc. Het veranderen van de persoonlijkheid kan heel geleidelijk gebeuren, denk hierbij aan bijvoorbeeld snel geprikkeld zijn en minder blij worden van de dingen waar je dit eerder wel van werd. De rusteloosheid kan heel extreem zijn en kan zich uitten in zich veel moeten bewegen en continue het gevoel hebben het te moeten springen.
Zwanger en niet gelukkig. Helaas komt het nog steeds vaak voor. En helaas is hier ook veel onbegrip voor. Door hier met elkaar over in gesprek te blijven kunnen we steeds meer bekendheid geven aan het feit dat er ook vrouwen zijn die geen blijdschap ervaren tijdens een zwangerschap. Om welke reden dan ook.
Belangrijk: wees niet terughoudend in het raadplegen van een arts wanneer jij je zorgen maakt of je niet goed voelt tijdens een zwangerschap. Hij of zij kan je verder helpen en eventueel doorverwijzen.
Hoe was jouw zwangerschap?