Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?
19 feb 2019 Mama Zwangerschap 11

Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen. Voordat ik moeder werd, dacht ik hier over na en had ik hier wel een idee over. Zelf heb ik een zus die vijf jaar ouder is, en leek mij het daarom wel prettig als mijn kinderen de leeftijd wat meer op elkaar zouden hebben. Maar: wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Als eerste: nu weet ik natuurlijk dat je dit zelf nooit voor het zeggen hebt. Alleen denk ik dat hier best over nagedacht mag worden. Want een ideaalbeeld kan er natuurlijk gewoon zijn. Dat je dit ideaalbeeld hebt, betekent natuurlijk niet dat deze uitkomt. Zeker niet bij zoiets kwetsbaars als het mogen krijgen  van kinderen.

Ideale leeftijdsverschil tussen kinderen

Heel praktisch is het natuurlijk wel, om te bedenken welk leeftijdsverschil jij zou wensen tussen je kinderen. Begin je bijvoorbeeld na de bevalling direct weer met slikken van de pil? Of laat je dit achterwege. Of misschien wil je juist wel een langer leeftijdsverschil tussen kinderen en kies je voor een anticonceptie met lange werking.

Allemaal dingen om goed over na te denken. Zelf had ik altijd gewenst om een korte tijd tussen de kindjes te laten. Dit werd uiteindelijk vier jaar. En dat is prima. Alleen vind ik het soms ook wel een aardig leeftijdsverschil. Zelf loop ik er bijvoorbeeld tegenaan dat mijn kindjes qua ontwikkeling beiden op een heel ander niveau zitten, en dit kan voor conflicten zorgen. Mijn zoontje is bijvoorbeeld vier jaar ouder en speelt op een hele andere manier dan mijn dochter. Zij zitten gewoon even net iets minder op één lijn.

Is er wel een ideaal?

Uiteindelijk vraag ik mij ook weleens af of er een ideaal leeftijdsverschil tussen kinderen is. Dit zal natuurlijk verschillen per gezin en al dat soort factoren. Daarnaast denk ik ook dat er aan allebei de kanten voor en nadelen zitten. Zo vind ik het een nadeel dat mijn kinderen op een ander ontwikkelingsniveau qua leeftijd zitten, maar zou ik het ook heel pittig vinden als ik twee of meerdere kinderen tegelijkertijd in de luiers zal hebben. Alles heeft zo zijn voor en tegens denk ik.

Wat vind jij? Is er een ideaal leeftijdsverschil tussen kinderen? En zo ja, hoe zie jij dit?

Reacties

 • Helma

  Goedemorgen! Leuk artikel! Wij hadden er van te voren ook wel over nagedacht en het er samen over gehad! Toen we 24 februari 2018 onze eerste afspraak hadden bij de verloskundige…. wat bleek, we verwachten een tweeling! Wat een verrassing! 🤣

 • Stephanie

  Zelf heb ik 2 dochters die kort op elkaar komen, ze schelen 2 jaar en 4 maanden. Daarna hebben we nog een nakomertje die dik 9 jaar jonger is dan de oudste, en 7 jaar jonger dan onze 2de. Ik kan zeggen dat de meisjes wat te snel op elkaar kwamen. Onze tweede dochter was een huilbaby en sliep pas door op 2 jaar. Het is een drukke periode geweest waarin ik minder heb kunnen genieten van onze meisjes. Ik raakte in een depressie wat het niet gemakkelijker maakte. Bij ons zoontje waren de meisjes al zelfstandiger, zo moest ik al niet meer gaan helpen om een van hen te wassen of zo. Ik heb veel meer kunnen genieten van onze kleine man, net omdat het leeftijdsverschil zo groot was.

 • Naomi

  Het ideale leeftijdsverschil bestaat denk ik niet. Als ze ouder worden, kan een groot leeftijdsverschil ook weer heel leuk zijn en voordelen hebben. Ik bedoel eh… Hoe leuk is het als je als nakomertje een paar broers en zussen tot je beschikking hebt die je heerlijk verwennen! En hoe leuk is het als broer of zus om dat te doen. En wijze raad is duur, enz. Dus eh… Nee, ideaal bestaat denk ik niet op dit punt.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Weekendhoofd

 • Naomi

  Hier schelen ze 1,5jaar. Vind ikzelf ideaal omdat ze redelijk in dezelfde fase zitten en dezelfde interesses hebben. Dus uitstapjes en vakanties zijn zo gemakkelijker. Nu komt de 3e en die scheelt straks bijna 4 jaar met de jongste. Ben heeeeel benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Ze kunnen dan wel helpen en maken het bewuster mee, maar hoe de interactie precies zal zijn, ik ben benieuwd!

 • Marit

  Tussen mijn drie kinderen zit steeds 4 jaar. Mijn oudste is 8 en de jongste een paar weken. Ik vind het heerlijk om overdag alleen met een baby te zijn terwijl haar broers op school zitten. Tussen mijn zoons zit dus ook 4 jaar en hoewel ze net als bij jou op een ander ontwikkelingsniveau zitten kunnen ze wel goed samen spelen. Dit is vooral gekomen toen de middelste naar school ging. Karakter speelt ook een grote rol. Ik heb wel veel respect voor moeder met kleintjes zo kort op elkaar

 • Inge

  Mijn 1e en 2e gaan 2 jaar en 5 maanden schelen. Ben benieuwd hoe we dat gaan ervaren, en vooral hoe druk het gaat zijn met een 2e erbij.

 • Ilse Visscher

  Oeh lastige vraag eigenlijk! Ik vind persoonlijk tussen de 2/3 jaar een mooi verschil. Nu mijn zoontje ruim een jaar is zou ik er niet aan moeten denken er nu twee te hebben. Wil hem even alle aandacht kunnen geven. Nu denk ik zelf ook al wel aan een tweede. Ik denk dat je zelf voelt wanneer een tweede past en wanneer je misschien beter even kan wachten nog. Puur gevoelskwestie denk ik. Alles heeft zijn voor en nadelen zoals je al zegt! Doen wat goed voelt. X
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Plog #37: Terug de schoolbanken in!

 • Marieke

  Mijn kinderen schelen net geen 2 jaar. Vantevoren leek 3-4 jaar ertussen mij ideaal (mijn zusje is 3 jaar jonger). Bij de oudste duurde het bijna twee jaar om zwanger te raken dus toen hij een maand of 13-14 was probeerden we voor een tweede, want dat zou vast ook lang duren. En toen was ik na twee maanden zwanger 😄. Ze hebben altijd leuk samen kunnen spelen en zelfs een paar maanden samen in de kleuterklas gezeten. Het was wel druk natuurlijk met twee in de luiers, maar ik zou het niet anders gewild hebben achteraf. Ze hebben veel dezelfde interesses, kunnen met elkaars vrienden opschieten, prima.

 • Roosje

  Mijn dochter is 2,5 jaar oud en ze heeft nog geen broertje of zusje (ook nog niet onderweg). Wij willrn eerst volop genieten van haar. Zelf vind ik altijd 3 -4 jaar leeftijdsverschil prima.

 • Felicia

  mijn twee oudste schelen 1 jaar en 8 maanden ik vond het zwaar tijdens de zwangerschap van de tweede ik was moe pijn in mijn rug duizelig en een energiek druk meisje van 1 jaar ook voel ik mij schuldig ze kreeg niet alle aandacht van mij waar ze recht op had als dreumes 🙁 gelukkig nam mijn moeder veel over wij woonden bij mijn ouders ik was 22 en woonde nog thuis. mijn man hielp ook veel maar werkte ook . tussen de derde en vierde een meisje en een jongetje zit 1 jaar en 5 maanden nu helpen de twee oudste dochters van 8 en 10 veel wat scheelt

 • Felicia

  wat dan wel weer leuk is is dat de twee jongste beetje in het zelfde ritme zitten en zelfde intresses met tekenfilmpjes zelde humor omdat ze maar 1 jaar en 5 maanden schelen merk ik ook echt dat ze dezelde humor delen zo shattig maar aandacht verdelen soms pittig en sneu dat ze mama moeten delen en dat nog niet zo heel goed snappen
  maar zo als ik al schreef de twee oudste van 8 en 10 helpen gelukkig heel veel mee

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv